Νόμος Πλαίσιο για την Έρευνα
Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία
Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καιν...
ιστορικό
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και καινοτομία στη
χώρα είναι ο ν. 1514/85 Ανάπτυξη της επιστημονικής...
Κύρια σημεία σχεδίου νόμου
(α) Συντονισμός φορέων έρευνας σε έναν «ενιαίο
χώρο έρευνας»,
(β) Συντονισμός των οργάνων σχεδι...
Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας [αρθ.12]
Με απόφαση του Περιφερειάρχη κάθε Περιφέρειας της χώρας, που
δημοσιεύεται στην Εφη...
Θέματα Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας
1. Συγκέντρωση και σύνδεση των περιφερειακών συντελεστών
έρευνας (Ερευνητικοί Φορε...
Άξονας 4. Υποστήριξη αριστείας, συμμετοχή σε
κοινοτικές δράσεις
4.1. Η υποστήριξη διαπεριφερειακών αποσπάσεων ερευνητικού ...
Συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου
Έρευνας
Το ΠΕΣ αποτελείται από 7 μέλη με τετραετή θητεία:
4 ερευνητές με διεθνώς αναγν...
Ορισμός μελών Περιφ.Συμβ.Έρευνας
• Μετά από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτείται
Επιτροπή με μέλη, 1 διεθνώς δ...
Δημόσια διαβούλευση
• Σχόλιο για σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειακών Συμβουλίων και
άλλων φορέων. (π.χ. νέες διαδικα...
Σχόλιο Ελληνικών Πανεπιστημίων (σύνοδος)
• Αναγκαία η δημιουργία ενιαίου χώρου έρευνας,
• αναγκαία η σύνδεση με υπουργεία ...
Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας σήμερα
• Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας Καινοτομίας Ηπείρου (23 μέλη από
θεσμικούς φορείς, ...
ΠΣΚΚ: στόχοι
• Η συμβολή στη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας
για την Καινοτομίαπεριλαμβανομένης της καταγ...
Νόμος πλαίσιο για την έρευνα και την Καινοτομία: Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία ΠΔΕ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Νόμος πλαίσιο για την έρευνα και την Καινοτομία: Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία ΠΔΕ

631 views

Published on

Νόμος πλαίσιο για την έρευνα και την Καινοτομία: Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία ΠΔΕ
Φεβρούριος 2014

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
631
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Νόμος πλαίσιο για την έρευνα και την Καινοτομία: Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία ΠΔΕ

 1. 1. Νόμος Πλαίσιο για την Έρευνα Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία Περιφερειακή Επιτροπή για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία ΠΔΕ Συνάντηση 10.2.2014 Νίκος Αβούρης Πανεπιστήμιο Πατρών
 2. 2. ιστορικό Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και καινοτομία στη χώρα είναι ο ν. 1514/85 Ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας Έχουν γίνει προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του (το 2008: «Θεσμικό Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας», 2012: «Νόμος για την Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας» οι δύο πιο πρόσφατες) χωρίς να φτάσουν στη Βουλή. 2013 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (12/2013) σχέδιο νόμου «Νόμος για την Έρευνα την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία» το οποίο πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.
 3. 3. Κύρια σημεία σχεδίου νόμου (α) Συντονισμός φορέων έρευνας σε έναν «ενιαίο χώρο έρευνας», (β) Συντονισμός των οργάνων σχεδιασμού Έρευνας Τεχνολογίας Καινοτομίας με φορείς αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων όπως τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες (γ) Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για την υλοποίηση ερευνητικών σχεδίων.
 4. 4. Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας [αρθ.12] Με απόφαση του Περιφερειάρχη κάθε Περιφέρειας της χώρας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να συγκροτείται Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΠΕΣ), ως συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της ΓΓΕΤΚ σε τομείς της έρευνας για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η υποστήριξη παρέχεται με εισηγήσεις προς τη ΓΓΕΤΚ για την ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης, σε όλη τη χώρα, τη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων με γνώμονα την έρευνα και την καινοτομία, που συγκροτούνται από Ερευνητικούς Φορείς, Επιχειρήσεις και Περιφερειακές Αρχές, την ενθάρρυνση ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των Περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
 5. 5. Θέματα Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας 1. Συγκέντρωση και σύνδεση των περιφερειακών συντελεστών έρευνας (Ερευνητικοί Φορείς, Επιχειρήσεις, δημόσιο, κλπ). 2. Στην ανάλυση των στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας των περιφερειακών συσπειρώσεων και ανάπτυξη εργαλείων εφαρμογής τους μέσω ειδικών δραστηριοτήτων έρευνας. 3. Στη βελτίωση της δικτύωσης, πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, και διασύνδεσης των οργανισμών έρευνας με τις περιφερειακές οικονομίες. 4. Στην αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού των περιφερειών, μέσω της ενίσχυσης της αριστείας στις περιφέρειες, καθώς και μέσω της βελτίωσης των δυνατοτήτων επιτυχούς συμμετοχής ερευνητών από τις περιφέρειες σε δραστηριότητες έρευνας σε κοινοτικό επίπεδο.
 6. 6. Άξονας 4. Υποστήριξη αριστείας, συμμετοχή σε κοινοτικές δράσεις 4.1. Η υποστήριξη διαπεριφερειακών αποσπάσεων ερευνητικού προσωπικού. 4.2. Η υποστήριξη επιλεγμένων κέντρων αριστείας για την πρόσληψη πεπειραμένων ερευνητών προερχόμενων και από άλλες χώρες. 4.3. Η απόκτηση και η ανάπτυξη ερευνητικού εξοπλισμού στα επιλεγμένα κέντρα υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας των περιφερειών. 4.4. Η διοργάνωση συναντήσεων εργασίας για μεταφορά γνώσεων η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προβολής και δημοσιοποίησης, καθώς και η μεταφορά ερευνητικών αποτελεσμάτων σε άλλες χώρες και σε διεθνείς αγορές. 4.5. Η δημιουργία "Μηχανισμών αξιολόγησης ικανότητας" για τους Ερευνητικούς Φορείς της Περιφέρειας για την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης για το επίπεδο της ποιότητας του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών υποδομών του. 4.6. Ο προσδιορισμός των αναγκών και δυνατοτήτων ενίσχυσης της ερευνητικής ικανότητας των αναδυόμενων και υφιστάμενων κέντρων αριστείας στις περιφέρειες σύγκλισης, που μπορούν να καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
 7. 7. Συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας Το ΠΕΣ αποτελείται από 7 μέλη με τετραετή θητεία: 4 ερευνητές με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική πείρα στον δημόσιο ή/και στον ιδιωτικό τομέα, 3 μέλη προέρχονται από την αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό χώρο, κατά προτίμηση, κατόχους αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών / αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιότητας ανώτατου στελέχους επιχείρησης ή της βιομηχανίας
 8. 8. Ορισμός μελών Περιφ.Συμβ.Έρευνας • Μετά από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτείται Επιτροπή με μέλη, 1 διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα έχοντα σχέση με την Περιφέρεια, 1 εκπρόσωπο των Ερευνητικών Κέντρων της οικείας Περιφέρειας, και 1 εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας της οικείας Περιφέρειας. Η διαδικασία επιλογής των ως άνω εκπροσώπων καθορίζεται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. • Η Επιτροπή προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων που έχουν τα νόμιμα προσόντα και εισηγείται στον Περιφερειάρχη την επιλογή μελών του ΠΕΣ από κατάλογο που προτείνει με διπλάσιο αριθμό μελών από αυτών του ΠΕΣ. Ο Περιφερειάρχης διορίζει τα μέλη του ΠΕΣ από τον κατάλογο αυτό κατά τη διακριτική του ευχέρεια.
 9. 9. Δημόσια διαβούλευση • Σχόλιο για σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειακών Συμβουλίων και άλλων φορέων. (π.χ. νέες διαδικασίες αξιολόγησης;) • Ανομοιογένεια σύνθεσης του οργάνου • Ασαφής η σύνδεση των οργάνων αυτών με τη ΓΓΕΤΚ και το Εθνικό Συμβούλιο • Να γίνει υποχρεωτική η δημιουργία του οργάνου • Να γίνει ισχυρότερη η σύνδεση με ΑΕΙ και Ινστιτούτα περιφέρειας • Η Σύνοδος των ΠΕΣ να καθορίσει η ίδια τη λειτουργία της • Σχέση ΠΕΣ και Περιφερειακών Συμβουλίων Καινοτομίας (RIS3); • Μήπως θα έπρεπε να συμβουλεύουν το Εθνικό Συμβούλιο και όχι τη ΓΓΕΤΚ; • 530 σχόλια • 12 σχόλια για το άρθρ.12 • Κανένα από Περιφερειακό φορέα (πολιτικό, διαχ. συμβ.)
 10. 10. Σχόλιο Ελληνικών Πανεπιστημίων (σύνοδος) • Αναγκαία η δημιουργία ενιαίου χώρου έρευνας, • αναγκαία η σύνδεση με υπουργεία και περιφέρειες, • το κύριο θέμα η έλλειψη επαρκούς και συστηματικής χρηματοδότησης της έρευνας. • Ανάγκη θέσπισης και άλλων κριτηρίων όχι μόνο η ανάπτυξη της έρευνας ως οικονομικό προϊόν, ανάγκη για υποστήριξη βασικής έρευνας. • Για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου και των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας: Τα όργανα αυτά για την χάραξη μακράς διάρκειας πολιτική έρευνας οφείλουν να είναι όργανα «ανεξάρτητα», και όχι ευθέως εξαρτώμενα και επιλεγμένα από Πολιτικούς (Υπουργούς, Περιφερειάρχες). Η μη επιλογή όλων των μελών τους μέσω μιας πλήρως ανοικτής, διαφανούς και σαφώς αξιοκρατικής διαδικασίας, συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση ως προς τις αρχές της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας .
 11. 11. Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας σήμερα • Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας Καινοτομίας Ηπείρου (23 μέλη από θεσμικούς φορείς, Πρόεδρος Περιφερειάρχης) • Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης ( 16 στόχοι, Πρόεδρος: Λ. Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Πρόεδρος του ΙΤΕ και πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, 10 επιτροπές) • Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας (19 θεσμικά μέλη, Πρόεδρος: Δημήτρης Κουρέτας, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) • Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας Αν.Μακ.- Θράκης, Πρόεδρος Πέτρος Σακουλιάς, πρόεδρος Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ ).
 12. 12. ΠΣΚΚ: στόχοι • Η συμβολή στη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας για την Καινοτομίαπεριλαμβανομένης της καταγραφής νέων τομέων που προσφέρονται για επιχειρηματική δράση καθώς και της ταυτοποίησης νομικών ή άλλων εμποδίων στην επιχειρηματική ή άλλη δράση. • Η συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικής για την καλύτερη αξιοποίηση του επικείμενου Πόλου Καινοτομίας Κρήτης. Στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων 30 ετών και οι ανάγκες για μια γενικότερη υποδομή που να διευκολύνει και να ωθεί προς την καινοτομία και την επιχειρηματική δράση, όπως τα ΚΕΠ διευκόλυναν τη ζωή του πολίτη. • Η δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης της υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση του επικείμενου Πόλου Καινοτομίας Κρήτης. • Η υποστήριξη για την υλοποίηση του Πόλου Καινοτομίας Κρήτης • Η δημιουργία «γραφείου μιας στάσης» (one-stop-shop) στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας. • Η εύρεση και ανάδειξη άριστων παραδειγμάτων (Best practices) επιχειρηματικής δράσης προς μίμηση ή/και ενίσχυση. • Η καθιέρωση του θεσμού «Ημέρες Καινοτομίας» στην Κρήτη και η οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων με θεματική στόχευση. • Η καθιέρωση ετήσιων βραβείων Νεανικής & Φοιτητικής επιχειρηματικότητας. • Η δημιουργία Δικτύου Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Περιφέρεια με τη συνεργασία όλων των ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και ενός «τεχνολογικού portfolio» για την αξιοποίηση ώριμων τεχνολογιών • Η δημιουργία Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Καινοτομίας & Ψηφιακού Κέντρου Πληροφόρησηςστην Περιφέρεια για την καταγραφή, επεξεργασία δεδομένων, παραγωγή δεικτών και αξιόπιστων στοιχείων για την Περιφέρεια Κρήτης και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης της Καινοτομίας. • Η προώθηση της δημιουργίας ενός Διεθνούς Πόλου Έρευνας και Καινοτομίας πρότυπο για την ΝΑ Μεσόγειο. • Η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης & Κατάρτισης στον ιατρικό και Τεχνολογικό χώρο. • Η δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου Καινοτομίας (Regional Innovation Fund) για την αρχική χρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων (seed funding) και την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων. • Η προώθηση της δικτύωσης μέσω clusters, technology platforms κλπ. • Η δημιουργία δικτύου έμπειρων επιχειρηματιών που θα λειτουργούν σαν καθοδηγητές (Mentors) στους νέους επιχειρηματίες μέσω και των υφιστάμενων φορέων (Σύνδεσμοι, Επιμελητήρια κλπ) • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιφέρειας μέσω της δικτύωσης με (Κρήτες) επιχειρηματίες από άλλες χώρες και η υποστήριξη μετακίνησης νέων επιχειρηματιών από την Κρήτη σε άλλες χώρες για την απόκτηση εμπειρίας και τη δικτύωση.

×