Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ORIGEN I EVOLUCIÓ DEL VOLUNTARIAT 
Què és el voluntariat? 
El voluntariat és una realitat social. Ara bé, tota definició d...
El voluntari social té clares arrels en l’acció que des de l’edat mitjana han exercit de 
manera molt preponderant algunes...
4-5/11/88: Projecte de creació de l’INCAVOL. 
18/11/89: Es constitueix la Federació Catalana de Voluntariat Social 
(FCVS)...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Origen i evolucio_del_voluntariat-2013

371 views

Published on

DOCUMENT

Published in: Education
  • Be the first to comment

Origen i evolucio_del_voluntariat-2013

  1. 1. ORIGEN I EVOLUCIÓ DEL VOLUNTARIAT Què és el voluntariat? El voluntariat és una realitat social. Ara bé, tota definició d’una realitat és incompleta, perquè no abastem mai tota la seva complexitat en un terme. El voluntariat és una resposta col·lectiva a actuar moguts per un sentiment de solidaritat que ens fa sensibles a detectar problemas i mancances i a dinamitzar recursos per tal de pal·liar-les. És a dir, el voluntariat és una actitud social que dóna resposta a un sentiment comú de sentir-se solidari. No és, però, una actitud unidireccional. En el voluntariat cadascú dóna segons les seves possibilitats, i cadascú segons les seves necessitats. Necessitat del voluntariat És una necessitat en sí mateixa. S’ha dit que si no hi hagués mancances per cobrir, ni necessitat de voluntaris, caldria inventar-les, perquè alguna cosa gratuïta sempre farà falta a la societat. El voluntariat actua en un marc més o menys organitzat. Perquè puguem parlar de voluntariat cal una associació o entitat que l’aplegui. Sense aquest vessant associatiu hi haurà persones solidàries, bons ciutadans, actes de bon veïnatge, però no voluntariat. VOLUNTARIAT - ocupar-se desl interessos dels altres o de la comunitat en general.; - sense contraprestació econòmica; - en una organització; - des de la solidaritat. El voluntariat és una realitat creixent a Catalunya, com arreu d’Europa i sobretot del món occidental. D’una banda, el voluntariat es va adequant constanment als seus contextos per tal de donar resposta a les noves demandes i mancances socials i, d’altra banda, les institucions i la societat en general han anat fent més palès el reconeixement de la tasca insubstituïble dels voluntaris i de les entitats de voluntariat. De fet, el voluntariat és un fenòmen molt arrelat a Catalunya i que ha anat molt lligat a la seva història recent. L’acció voluntària a Catalunya vé de lluny i ha gaudit sempre d’una gran vitalitat. Amb la seva tasca qüotidiana mitjançant el teixit associatiu, ha facilitat la integració de moltes persones a la societat alhora que ha col·laborat en la configuració del nostre país.
  2. 2. El voluntari social té clares arrels en l’acció que des de l’edat mitjana han exercit de manera molt preponderant algunes ordes religioses, però també determinades organitzacions econòmiques com els gremis primer i les societats filantròpiques més tard i, fins i tot, persones de manera més individual com el “cavaller” o el “filàntrop”. Situem a l’edat mitjana les primeres accions caritatives organitzades per moviments eclesiàstics: atenció a malalts, gent gran, indigents, obres pietoses. Les primeres referències ens vénen de Toscana cap a l’any 1400, amb l’obra Misericordia. Cap al S. XVIII hi ha un reclam per part del ciutadà a l’assistència de l’estat, i sorgeixen els “institutos”, hospitals de pobres. Amb la Revolució Francesa, el comité de mendicitat atorga llicències de treball als pobres, i serà el pioner en la intervenció de voluntaris a domicili. 1794: primer cas en què un govern (el Prusiá) sol·licita que l’Estat assumeixi les assistències que oferien les entitats religioses. 1850: es dóna a Alemanya un Servei de voluntariat que fa de pont entre el consell comarcal i els habitants del barri. La progressiva intervenció de l’Estat en la qüestió social que s’inicia amb la Revolució Francesa i que culmina amb l’anomenat estat del benestar, ha significat una constant evolució i transformació del paper i de les tasques concretes del voluntariat, però sense perdre mai el seu sentit i la seva necessitat. L’expansió de l’estat del benestar no ha aconseguit fer innecessari el voluntariat, sinó que aquest ha trobat possiblement el seu espai més genuí. Ni l’estat pot substituir el voluntariat ni la vocació d’aquest voluntariat és substituir l’estat. Fins a finals del S. XIX no sorgeixen iniciatives de treball voluntari fora de l’Esglèsia. Amb la Segona Guerra Mundial, a Alemanya pren força el voluntariat civil d’assistència social. Dates d’interès per a conèixer les arrels històriques: 1964: Llei d’associacions: l’Estat permet la possibilitat d’associar-se. 21/07/85: Comitè de Ministres del Consell d’Europa: resolució en benefici del voluntariat. 17/12/85: Assemblea General de l’ONU: reconeix que el voluntariat contribueix a la millota de la qualitat de vida humana. 27/12/85: Parlament català: s’aprova la Llei de serveis social que compromet a les administracions públiques a donar suport a l’acció voluntària. 1986: l’ONU declara el 5 de desembre Dia Internacional del Voluntariat. 13/03/87: 34 persones de diferents entitats fan una associació, el Secretariat Català per al Voluntariat Social.
  3. 3. 4-5/11/88: Projecte de creació de l’INCAVOL. 18/11/89: Es constitueix la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), que aplega 100 entitats. 14/09/90: (París). L’Associació Internacional d’Esforços Voluntaris (IAVE) elabora la Declaració Universal sobre el Voluntariat. 19-20-221/4/91: IV Congrés Europeu de Voluntariat (Barcelona). Eurovol’91. 11/91: El Parlament català aprova la Llei de creació de l’INCAVOL. 18/03/93: Presentació de l’INCAVOL. La tradició asociativa a Catalunya ja vé de lluny. L’explosió associativa des dels anys70ha possibilitat la creació d’infraestructures participatives i el desplegament d’activitats cada cop més diverses on tothom pot tenir un lloc per fer voluntariat. El voluntariat es mou per paràmetres de solidaritat, i això ja vé de lluny. ÀMBITS EN QUÈ TREBALLA EL VOLUNTARIAT Social Cultural Recreatiu Esportiu Espai nens/joves Bienal Cooperació Ambiental

×