Climes i paisatges

1,270 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,270
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
48
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Climes i paisatges

 1. 1. 2
 2. 2. ZONA CÀLIDA ZONES TEMPERADES ZONES FREDES Fa calor tot lany Hi ha quatre estacions Fa fred tot lany amb diferents temperatures CLIMES CÀLIDS CLIMES TEMPERATS CLIMES FREDS Clima equatorial Clima mediterrani Clima polarClima tropical humit Clima oceànic Clima dalta muntanya Clima tropical sec Clima continental Clima desèrtic- Entre el Tròpic de - Hemisferi Nord: Entre el - Hemisferi Nord: EntreCàncer i el Tròpic de Cercle Polar Àrtic i el el Cercle Polar Àrtic i el Capricorni Tròpic de Càncer Pol Nord - Hemisferi Sud: Entre el - Hemisferi Sud: Entre el Cercle Polar Antàrtic i el Cercle Polar Antàrtic i el Pol Sud Tròpic de Capricorni - El clima dalta muntanya es dóna en qualsevol alta muntanya
 3. 3.  El clima equatorial es localitza a costat i costat de l’equador, entre 5 i 10º de latitud: Àfrica central i Golf de Guinea, l’Amazònia a Sudamèrica., Indoxina a Àsia. Els climes tropicals es localitzen entre 5 i 35º de latitud, sobretot a les zones entre l’equador i els dos tròpics: Amèrica Central, Amèrica del Sud (Brasil), sud d’Àfrica, sud-est d’Àsia i est d’Austràlia. Els clima desèrtic ocupa el 15% de la superfície continental. Es localitza entorn als tròpics, sobretot a l’Hemisferi Nord. Els deserts més coneguts es troben a l’Àfrica: el Sàhara, el d’Aràbia i el Kalahari.
 4. 4.  Situació: zona càlida (Amazònia, Cubeta del Congo, Indonèsia). Temperatures: altes, sobre els 25º tot lany. Precipitacions: moltes i quasi diàries. Rius: llargs i molt cabalosos.
 5. 5.  Temperatures molt elevades durant tot l’any. Mitjana anual 25ºC. No hi ha oscil·lació tèrmica. Pluges molt abundants superiors als 2000 mm anuals. Tempestes diàries al capvespre. Elevada humitat.
 6. 6.  Situació: zona càlida Temperatures: altes, entre 25 i 35ºC. Segons el mes de lany fa més o menys calor Precipitacions: hi ha una estació humida llarga (3-4 mesos), amb moltes i fortes pluges. Rius: Cabal abundant; porten molta aigua durant lestació de pluges.
 7. 7.  Situació: zona càlida. Temperatures: altes, fins a 30ºC. Segons el mes de lany fa més o menys calor . Precipitacions: hi ha dues estacions: una seca, molt llarga ( de 9 a 11 mesos) i una humida molt curta.
 8. 8.  Temperatures força altes tot l’any. Mitjana entre 20 i 30ºC. Major amplitud tèrmica,que en les àrees equatorials, entre 5 i 10ºC. Precipitacions diferents segons la zona. Tropical humit: precipitacions abundants tot l’any. Tropical sec: precipitacions abundants només durant una estació a l’any (juliol-octubre).
 9. 9.  Situació: zona càlida Temperatures: altes, poden arribar a 50ºC durant el dia, però a la nit fa fred. Precipitacions: no nhi ha.
 10. 10.  Temperatures molt altes durant tot l’any. Mitjanes entre 17 i 22ºC. Grans oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, de 20 a 25ºC. Pluges inferiors als 250 mm anuals. Sequedat extrema de l’aire. Humitats molt baixes sobre el 20%. L’aire sec té gran capacitat d’evaporació, resseca la terra i absorbeix amb rapidesa l’aigua de la pluja.
 11. 11.  El clima mediterrani es localitza a les costes orientals dels continents situades entre 30 i 45º de latitud. La zona més àmplia és la banyada per la mar Mediterrània, que dóna nom al clima. El clima oceànic es dóna a les costes occidentals dels continents entre 40 i 60º de latitud. A l’Hemisferi Nord comprèn la costa occidental d’Europa i Amèrica del Nord. A l’Hemisferi Sud la costa del sud de Xile i Argentina; la costa sud-est d’Austràlia i Nova Zelanda. El clima continentals es localitza en indrets allunyats de les masses d’aigua, entre 40 i 70º de latitud. Ocupa les terres de l’interior d’Europa, d’Àsia i d’Amèrica del Nord.
 12. 12.  Situació: zones properes a la Mar Mediterrània; també a daltres llocs com Califòrnia i Sud Àfrica. Temperatures: estius calorosos; hiverns suaus. Precipitacions: poques i irregulars; sobretot a la primavera i a la tardor. Rius: cabal irregular; menys cabal a lestiu; inundacions quan plou molt fort.
 13. 13.  Temperatures suaus, no molt fredes a l’hivern. Estius força calorosos fruit de l’entrada dels anticiclons tropicals. Precipitacions escasses a l’estiu i abundants a la primavera i tardor. La vegetació típica és el bosc mediterrani de fulla perenne. Arbres baixos, de tronc llenyós i fulles dures, petites i punxegudes, adaptades a l’estalvi d’aigua. Les principals espècies són pins i alzines. També s’hi desenvolupa el matoll espinós de fulla petita.
 14. 14.  Situació: és un dels climes de les regions temperades, a prop de les costes dels oceans. Temperatures: loceà suavitza les temperatures: estius frescos i hiverns suaus. Precipitacions: plou sovint de forma moderada. Rius: tenen un cabal abundant tot lany perquè plou sovint.
 15. 15.  Temperatures suaus durant tot l’any. Poca oscil·lació tèrmica. Pluges abundants,(més de 1000 mm anuals) sobretot a la tardor i l’hivern. La vegetació típica és el bosc caducifoli. Aquest bosc ocupa el 15% de la super-fície forestal del planeta Les principals espècies són els roures, faigs i castanyers.
 16. 16.  Situació: és el clima de linterior dels continents, a les regions temperades. Temperatures: temperatures caloroses a lestiu i molt fredes a lhivern. Precipitacions: precipitacions més abundants a lestiu. Neva a lhivern. Rius: cabalosos, amb més aigua a lestiu.
 17. 17.  Temperatures extremes, molt altes a l’estiu i força baixes a l’hivern amb oscil·lacions tèrmiques de fins a 25ºC. Les precipitacions són escasses i es concentren bàsicament a l’estiu. A les zones més al Nord, on els estius no són tan calorosos hi trobem la taigà o bosc de coníferes. Són arbres de fulla perenne aciculifolis. Les principals espècies són els avets, el làrix i el pi roig.
 18. 18.  El clima polar es troba als dos extrems de la Terra: al nord del Cercle Polar Àrtic i al sud del Cercle Polar Antàrtic, a més de 70º de latitud. Presenta les temperatures més baixes de la Terra. Les precipitacions són gairebé inexistents i difícilment s’arriben a els 10 °C de temperatura mitja. El clima d’alta muntanya es localitza a les zones muntanyenques de més de 2500 m d’altitud. Presenta temperatures fredes a l’hivern i suaus a l’estiu, i té pluges abundants, amb freqüència en forma de neu a l’ hivern.
 19. 19.  Situació: zona freda; al costat del Pol Nord i del Pol Sud. Temperatures: fa molt fred. Quasi sempre per sota dels 0ºC. Als hiverns, de 10 mesos, sempre és de nit i als estius la temperatura no passa dels 10ºC i sempre és de dia (el Sol de mitjanit). Precipitacions: poques i en forma de neu.
 20. 20.  El clima polar presenta temperatures molt baixes, poden arribar a –40ºC. Només a l’estiu són positives, amb màximes de 10ºC. Gran oscil·lació tèrmica. Pluja quasi inexistent i les escasses precipitacions que cauen són en forma de neu. La vegetació varia en funció de tres factors: altitud, latitud i orientació. La vegetació es disposa en estatges altitudinals.
 21. 21.  Situació: a les altes muntanyes. Temperatures: freda durant tot lany. A lestiu no passa els 10ºC. Lhivern és llarg i fred. Molta diferència entre el dia i la nit. Precipitacions: plou sovint i moltes vegades neva. Shi troben neus perpètues (neu que no es desfà mai) i geleres (gel que no es desfà mai).
 22. 22.  En els climes d’alta muntanya, les temperatures són molt baixes a l’hivern i suaus al l’estiu. Les precipitacions es redueixen a mida que augmenta l’altitud, però acostumen a ser força abundants.
 23. 23. 25
 24. 24. Els paisatges naturals: biomes de laTerra Paisatge: Conjunt delements en una part de la Terra. Estan formats per elements naturals i humans:  Elements naturals: relleu, clima, vegetació i fauna.  Elements humans: camps, carreteres, cases, ciutats, ... Biomes: Comunitats danimals i vegetals que viuen adaptades a un lloc i que la seva vida depèn de què hi siguin els altres. En el paisatge influeix és el clima. 26
 25. 25. 27
 26. 26. Els paisatges naturals: biomes de laTerra Paisatge: Conjunt delements en una part de la Terra. Estan formats per elements naturals i humans:  Elements naturals: relleu, clima, vegetació i fauna.  Elements humans: camps, carreteres, cases, ciutats, ... Biomes: Comunitats danimals i vegetals que viuen adaptades a un lloc i que la seva vida depèn de què hi siguin els altres. En el paisatge influeix és el clima. 28
 27. 27. La selva. Es dóna a zones de clima equatorial. Boscos molt frondosos. Gran diversitat d’espècies. Vegetació s’esglaona per altures. Arbres alts i exuberants. Fulles grans i molt verdes. Sotabosc inexistent. Gran reserva d’humitat. Pulmó de la terra. Molt despoblada. L’Amazònia és la selva més gran del món.
 28. 28. La sabana Situada a la zona de clima tropical. És una enorme plana coberta d’herbes, alguns arbustos i arbres dispersos de fulla caduca (acàcia i baobab). A les ribes dels rius hi creixen arbres propis de la selva (bosc en galeria). Fauna: molts animals herbívors (girafes, gaseles o zebres), però també carnívors (lleons). La població es concentra a la costa i a les ribes dels rius. Al camp subsisteixen poblats tradicionals, els podoko (Camerun), els serer (Senegal) o els kikuiu (Kenya). Més de la meitat de la població es dedica a la agricultura.
 29. 29. El desert Són regions àrides. Tipus de deserts:  Els deserts càlids (als voltants dels tròpics).  Els deserts amb estació freda (a la zona temperada). Gran varietat de paisatges: deserts de sorra i deserts pedregosos i rocallosos. Existència de uadis. Poques espècies animals i vegetals (dromedaris i cactus) i escàs poblament humà, molt concentrat als oasis, Deserts més importants:  Càlids: Sàhara, desert dAràbia, Gran Desert de Victòria i desert de Kalahari.  Freds: Gran Conca, Gobi i Atacama.
 30. 30. El bosc mediterrani Predomina en tota la zona del clima mediterrani. Predominen arbres de fulla perenne (pi, alzina i lalzina surera). Zones més humides i fresques: arbres de fulla caduca (avellaner, roure). Matolls i arbustos (romaní, farigola, espígol...). Paisatge molt transformat (conreus i turisme).
 31. 31. Bosc boreal o taigà Propi del clima continental. Representa el bioma terrestre més gran. Subsòl és prim, pobre de nutrient, i acídic. Flora: coníferes perennes fredes amb fulles acícules (pi i lavet). A més líquens i molses. Fauna: pica-soques, falcons, ratolins, linxs, guineus, llops, cérvols, llebres, rat-penats, etc. Lactual deforestació i explotació dels recursos pot provocar la seva desaparició.
 32. 32. Praderia És l’altra formació pròpia del clima continental. Es desenvolupa en zones humides i menys fredes. Està formada per herbes altes. És característica de les planes de l’interior. A les zones càlides i seques hi apareix l’estepa, formada per herbes de medida petita.
 33. 33. Bosc boreal o taigà. Praderia.
 34. 34. Bosc d’arbres de fulla caduca Propi del clima oceànic o atlàntic. S’estén, sobretot, per les costes occidentals de les zones temperades. Vegetació abundant i molt verda. Prats extensos a les costes i a les zones muntanyoses. A les zones d’altitud mitjana hi predominen els boscos d’arbres de fulla caduca (faigs, roures i freixes). A les zones de sòls poc fèrtils es dóna la landa: formació vegetal d’arbustos, herbes i matolls. És un medi molt poblat i, per tant, molt transformat.
 35. 35. El paisatge polar El clima polar és el més fred de la Terra. Precipitacions escasses i en forma de neu. Paisatge perpètuament glaçat → absància de vegetació. Només alguns animals (foques, óssos polars i pingüins) . Als indrets més propers a la zona temperada, creix la tundra. A la tundra hi viuen rens, guineus, llops,...
 36. 36. El paisatge d’alta muntanya Amb laltitud disminueix la temperatura i augmenten les precipitacions → la muntanya altera les característiques de la zona climàtica en la qual se situa. Vegetació: varia molt d’unes parts a unes altres de la muntanya. En general, però, la vegetació està formada per boscos davets i pins a la part més baixa, i prats i molses a la part més alta. Fauna: poques espècies animals (escurçons, marmotes, isards, óssos, llames, iacs i insectes).

×