Arquitectura grega i ordres arquitectònics

1,947 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,947
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Arquitectura grega i ordres arquitectònics

 1. 1. Aurora Blasco L.
 2. 2. El temple grec és l’obra arquitectònica per excel·lència de l‘Antiga Grècia.El temple era la casa del deu i per tant no estava adaptat per acollir els fidelsdurant els sacrifis i els rituals, aquests es celebraven a l’interior del temple.
 3. 3. Generalment presentava una planta rectangular i una nau. Estavadividit en tres parts: • Pronaos: era el vestíbul. • El naos o la cel•la era la sala principal. S’hi guardava l’estàtua de la divinitat. •Lopistòdom era el lloc on s’emmagatzemaven les ofrenes que feien els fidels. Opistòdom Naos o cel·la Pronaos Columnes
 4. 4. Segons la distribució de les columnes, el temple podia ser: DÍSTIL: Rectangular i un pòrtic amb dues columnes PRÒSTIL : Rectangular i entre els murs. un pòrtic amb columnes al davant. AMFIPRÒSTIL:Rectangular i un pòrtic amb columnes al davant i al darrera PERÍPTER: Amb una filera de columnes perimètriques DÍPTER: Amb dues fileres de columnes perimètriques.
 5. 5. ENTAULAMENT: Part superior dun ordre, format per: ARQUITRAU: Element horitzontal de pedra que uneix entre sí dues pilastres o bé columnes. Constitueix la part inferior de cornisa lentaulament que descansa sobre l’àbac. fris Entaulament arquitrau FRIS: Part de lentaulament situada sobre larquitrau i sota la cornisa. CORNISA : Part superiorde l’entaulament que es troba damunt dek fris i en sobre surt una mica.
 6. 6. LA COLUMNAEs tracta d’un dels elements més representatiu. columna
 7. 7. La columna es divideix en tres parts: basa, fust i capitell.capitell CAPITELL: Part superior d’una columna sobre la qual s’assenta l’arquitrau. FUST: Tronc de la columna comprès entre la base i el capitell BASA: Part inferior de la columna. fust basa
 8. 8. CAPITELLSÀBAC: Llosa rectangular de pedra, marbre o terracuita. Una de les parts delcapitell col·locada damunt lequí.EQUÍ: peça del capitell que permet la transició d’una secció circular a unaforma quadrada. àbacàbac equí JÒNIC àbac DÒRIC CORINTI
 9. 9. Ordres arquitectònics: DÒRIC mètopes cornisa tríglif Fris El fris decorat amb mètopes i tríglifs L’arquitrau és llis.
 10. 10. JÒNIC El fris el fris no està dividit en mètopes i tríglifs sinó que és una zona en la qual es pot desenvolupar lliurement la decoració escultòrica o també pot ser llis. L’arquitrau és llis i dividit en tres bandes longitudinals. La columna té basa i el fust es remata en un capitell format per dues volutes.
 11. 11. CORINTI La columna té basa i el fust es remata en un capitell format per una decoració vegetal amb fulles d’acant. El fris decorat amb un relleu continu L’arquitrau és llis i dividit en tres bandes longitudinals.

×