PUNOI: #MesueseAurela
DATA: 04.06.2014
KLASA: 8
SHKOLLA:
MJEDISI
Termi “Mjedis " nenkupton cdo gje qe e rrethon nje organizem.
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin dinamik.
NDOTJA E AJRIT DHE E TOKES SHKAKTOJNE...
NDERVEPRIMET NJERI-MJEDIS
• Planeti toke eshte shtepia e njerezve , kafsheve dhebimeve.
• Njeriu dominon token dhe shfryte...
DESHIRAT E NJERIUT NUK MBAROJNE KURRE
N
E
V
O
J
A
D
E
S
H
I
R
A
A E DINI SE ?.............
• Situata jone globale se fundmi : qe prej mesit te 1980, njerezimi ka qene nje tejkalim ekolog...
AKTIVITETI NJEREZOR DHE NDIKIMI:
 Aktiviteti njerezor eshte shkak kryesor i ndryshimit mjedisor.
 Degradimi mjedisor ka ...
Ngrohja globale
Ndotja e ajrit e ujit
dhe e tokes.
Harxhimi I burimeve
Carja e ozonit
Humbje e
biodiversitetit
Rritje e po...
CFARE ESHTE NDRYSHIMI GLOBAL ????
Ndryshimi global perfshin ,ndryshime te detyruara nga natyra dhe njeriu ne mjedisin e to...
NGROHJA GLOBALE !!!!
SHKAQET:
• Ngrohja Globale eshte shkaktuar nga emisionet e gazeve
.• 72% e gazeve te emetuara perbehe...
Thatesira
Ndotje e ajrit( ndotja behet me e madhe ngangrohja globale)
Asma , bronkiti
Demtim te sistemeve te shendetit pub...
NDIKIMI I PESTICIDEVE NE SHENDETIN E NJERIUT:
Ndikimi I Pesticideve ne Shendetin eNjeriut
Prek dhe demton sisteminnervor
S...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin dinamik.

7,113 views

Published on

Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin dinamik.

#MesueseAurela

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,113
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
93
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin dinamik.

 1. 1. PUNOI: #MesueseAurela DATA: 04.06.2014 KLASA: 8 SHKOLLA:
 2. 2. MJEDISI Termi “Mjedis " nenkupton cdo gje qe e rrethon nje organizem.
 3. 3. Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin dinamik. NDOTJA E AJRIT DHE E TOKES SHKAKTOJNE 40 % TE VDEKJEVE NE BOTE. MJEDISI MJEDIS ABIOTIK: Drita e diellit,toka ,ajri,uij MJEDIS BIOTIK: Mikroorganizmat bimet ,kafshet
 4. 4. NDERVEPRIMET NJERI-MJEDIS • Planeti toke eshte shtepia e njerezve , kafsheve dhebimeve. • Njeriu dominon token dhe shfrytezon gjithe burimet e mundshme. • Ai punon si agjent I degradimit mjedisor. • Gjithashtu ai u be viktima kryesore e vetes. VARESIA E NJERIUT NGA MJEDISI NATYRE Nje burim perushqim Burim ilacesh Burim energjie Burim per rikrijim Burime natyrale per produkte industrial. Njerezit nuk jane specia e vetme ne toke ne veprojme sit e tille.
 5. 5. DESHIRAT E NJERIUT NUK MBAROJNE KURRE N E V O J A D E S H I R A
 6. 6. A E DINI SE ?............. • Situata jone globale se fundmi : qe prej mesit te 1980, njerezimi ka qene nje tejkalim ekologjik me kerkesat e tij vjetore krahasuar me ate qe toka mund te rigjeneroje cdo vit • Tokes I duhen 16 muaj qe te rigjeneroje ato qenjerezimi I harxhon per nje vit.
 7. 7. AKTIVITETI NJEREZOR DHE NDIKIMI:  Aktiviteti njerezor eshte shkak kryesor i ndryshimit mjedisor.  Degradimi mjedisor ka nje ndikim jo vetem tek qenia njerezore por ne te gjitha speciet dhe ne shumicen e sistemeve natyrore  Aktiviteti I njeriut dhe impakti:
 8. 8. Ngrohja globale Ndotja e ajrit e ujit dhe e tokes. Harxhimi I burimeve Carja e ozonit Humbje e biodiversitetit Rritje e popullsise rritje ekonomike
 9. 9. CFARE ESHTE NDRYSHIMI GLOBAL ???? Ndryshimi global perfshin ,ndryshime te detyruara nga natyra dhe njeriu ne mjedisin e tokes. Ndryshimi global mund te percaktohet si ndryshim ne mjedis (perfshire ndryshimet klimatike ,prodhimtarine e tokes, oqeanet apo burime te tjera ujore , atmosferen dhe sistemet ekologjike) te cilat mund te ndryshojne aftesine e tokes per te PERBALLUAR jeten ne toke. SA GJURME LINI JU NE BOTE??? • Cdo gjallese konsumon burimet e tokes ne menyre qe te mbijetoje • Gjithsesi ky konsumim dhe shperdorim ka nje impakt ne ekosistemet tona .• Kur keto konsumime dhe veprimtari shperdorimesh tejkalojne kapacitetin mbajtes te tokes atehere ndodh mosbalancimi dhe degradimi ekologjik.
 10. 10. NGROHJA GLOBALE !!!! SHKAQET: • Ngrohja Globale eshte shkaktuar nga emisionet e gazeve .• 72% e gazeve te emetuara perbehen nga CO2. • Pra Emisionet e dioksidit te karbonit jane shkaku kryesor I ngrohjesglobale. • CO2 shkaktohet nga lendet djegese.Vajrat , gazi natyror , nafta , nafta -organike, benzina, benzina- organike, etanolI. • Emisionet e CO2 kane ardhur duke u rritur ne nje shkalle perafersisht3% cdo vit per 50 vitet e fundit.Eshte cliruar ne atmosfere ku ka qendruar per 100 -200 vite. PASOJAT: • Rritja e dioksiditte karbonit • Rritja e efektitsere • Rritje etemperaturesglobale . Temperatura ekstreme . Rritje e nivelit te detit . Stuhi , permbytje bregdetare Ndotje e ujit te pijshem.
 11. 11. Thatesira Ndotje e ajrit( ndotja behet me e madhe ngangrohja globale) Asma , bronkiti Demtim te sistemeve te shendetit public Rritje te nevojave per emigrim Pamundesi per parandalimin e perhapjes sesemundjeve infektuese VRIMA E OZONIT!!!!! Vrima e Ozonit mbi Antarktiden Ne 1980 shkencetaret zbuluan nje “vrime”neozon siper Antartides. Ne 1990 shkencetaret atmosferik raportuannje humbje vjetore rreth 40-50% te ozonitsiper Antartides. Ndryshimet eMadhesise se Vrimes seOzonit Ndikimet ne Shendet te Vrimes seOzonit Cdo 1% renie e ozonit mendohet seshkakton rritje te kancerit te lekures 4-6% Programi I mjedisit te kombeve tebashkuara parashikon 26 % rritje tetumoreve te lekures jo-melanoma per cdo10 % thyerjes se ozonit. Kjo dmth 300,000 raste me shume perkancer lekure cdo vit.
 12. 12. NDIKIMI I PESTICIDEVE NE SHENDETIN E NJERIUT: Ndikimi I Pesticideve ne Shendetin eNjeriut Prek dhe demton sisteminnervor Shkakton demtimejetesore. Demton ADNdheshkakton nje varietettumoresh Shkakton demtimeriprodhuese dheendokrine• Shkakton efekte kronikedhe acut SHPYLLEZIMI Pyjet tropikale mbulojne6% te siperfaqestokesore Ato permbajne mes70%dhe 90% te specieve tebotes Shpyllezimi po shkaktonnje humbje te diversitetitbiologjik ne nje shkalle tepaparashikueshme. Humbje e DiversitetitBiologjik mes 50 dhe 100lloje kafshesh dhebimesh . Pyjet tropikale pozhduken cdo dite ne njeshkalle alarmuese

×