Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!

11,997 views

Published on

MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!

Zhvillimi i muzikës shqiptare
Kompozitorët shqiptarë
Jan Kukuzeli
Martin Gjoka
Fan.S.Noli
Palok Kurti
Thoma Nashi
Kristo Kono
Preng Jakova
Çesk Zadeja
Tish Daija

#MesueseAurela

Published in: Education
 • Login to see the comments

MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!

 1. 1. MUZIKA DHE KOMPOZITORËT SHQIPTARË
 2. 2. • Zhvillimi i muzikës shqiptare • Kompozitorët shqiptarë Jan Kukuzeli Martin Gjoka Fan.S.Noli  Palok Kurti Thoma Nashi Kristo Kono Preng Jakova Çesk Zadeja Tish Daija
 3. 3. Zhvillimi i muzikës shqiptare Zhvillimi i muzikës shqiptare, krahasuar me vende të tjera evropiane, ka pësuar një zhvillim jolinear të saj. Studiuesit kanë bërë ç’është e mundur për ndiçimin e rrugës së zhvillimit muzikor të përshkruar, duke nxitur kështu që të flaës “koha memece” e kësaj muzike. Thuhet se muzika, si një gjuhë universale, shfaqet tek popuj të ndryshëm, në mënyra të ndryshme, duke marrë formën e një arti muzikor të thjeshtë ose jo linear, por që kuptohet nga të gjithë.
 4. 4. Kompozitorë shqiptarë Kompozitori (prej latinishtjës: componere = përpilua / përmbledhje) është artist që krijon vepra muzikore (kompozime). Në vendin tone njihen shumë kompozitorë të mëdhenj të cilët i kanë falur kulturën muzikore vëndit tonë.
 5. 5. Jan Kukuzeli • Jan Kukuzeli-shek. XII-XIII, autor i njërës prej periudhave të shkrimit muzikor bizantin të njohur me emrin e tij, si dhe i shume krijimeve që kane zënë vend në repertorin e kishës orthodhokse. • Ishte një murg ortodoks nga Durrësi. Shenjtor, himnograf, mjeshtër dhe teoricien i muzikës kishtare bizantine
 6. 6. Martin Gjoka • Martin Gjokën-realizuesin e “Skizmës” muzikore, apo nxjerrjes së muzikës nga institucioni i kultit të kishës katolike. Kompozitor i shume veprave instrumentale, vokale dhe simfonike. Kishte studiuar për kompozim në Austri. • Lindi në Tivar më 1890. Është ndër kompozitorët më me ndikim të muzikës shqiptare.
 7. 7. Fan S. Noli • Fan S.Noli – realizues i “Skizmës” muzikore, apo nxjerrjes së muzikës nga institucioni i kultit të kishës orthodhokse. Kompozitor dhe muzikolog. Autor i veprave simfonike, vokale dhe instrumentale. Kishte studiuar për kompozim në USA; • Prift, përkthyes, shtetar, diplomat,[1] poet e historian shqiptar. Lindi më 6 janar 1882 në Qytezë
 8. 8. Palok Kurti • Palok Kurti-krijues i formacionit të parë muzikor laik. Autor i disa pjesëve muzikore për këtë formacion muzikor. • Ishte kompozitori dhe muzikanti i parë që dha sinjalin е lindjes s'artit të ri të kultivuar. Lindi në Shkodër më 1860, dhe kompozoi "Bashkimi i Shqipnís" më 1881. Vdiq më 1920.
 9. 9. Thoma Nashi • Thoma Nashi- krijues dhe dirigjenti i bandës së parë zyrtare të shtetit shqiptar e njohur me emrin “Vatra”. Autor i shumë këngëve, pjeseve instrumentale dhe vokale te njohura në të gjithë Shqipërinë. • Botuesi i parë muzikor shqiptar. Kishte studiuar per kompozim ne USA.
 10. 10. Kristo Kono • Kristo Kono - kompozitori i parë shqiptar që ka regjistrua muzikë në pllaka gramafoni. Autor i shumë veprave simfonike, operave, rapsodive, valleve etj. Ka studiuar per instrument dhe kompozim ne Itali • U lind në Korçë më 22 janar 1907.Që i vogël bie në kontakt me muzikën dhe me shoqëritë kulturore të qytetit.
 11. 11. Preng Jakova • Preng Jakova - krijuesi i operas “Mrika” e cila ishte opera e parë në historinë e artit muzikor shqiptar. • Lindi më 27 qershor të vitit 1917 dhe vdiq tragjikisht më 16 shtator të vitit 1969.
 12. 12. Çesk Zadeja • Çesk Zadeja - personaliteti qendror i muzikes shqiptare te kesaj periudhe. Autor i simfonisë së parë shqiptare. • Lindi më 8 qershor të vitit 1927 në Shkodër dhe vdiq më 15 gusht të vitit 1997 në Romë. Ka qenë anëtar i korit të Kishës Françeskane.
 13. 13. Tish Daija • Tish Daija - krijues i baletit të parë shqiptar. • Ka lindur më 30 janar 1926 në Shkodër, Shqipëri. Krijimtarinë muzikore e filloi nën tingujt e fizarmonikës. • Kompozimet e para janë këngët “Çik, o mori çikë”, “Ndal, bre vash”, “Me lule të bukura” etj.
 14. 14. Faleminderit Punoi :

×