Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
KLASA :7
LENDA :FIZIKE
PUNOI :#MesueseAurela
Ka shumë lloje
energjish:
 energji kimike nga fosilet
djegëse,
 energji elektrike nga
shfrytëzimi i fuqisë se
ujit,
 en...
Energjia
elektrike
• Fusha elektrike - është një efekt i
krijuar nga një ngarkesë elektrike
që ushtron një fuqi në sendet e
ngarkuara në afër...
Energjia
termike
Energjia termike si energji e
riperteritshme.
Eshtë energjia që fitohet nga
resurse të ndryshme nga ato që
përdoren sot. ...
ENERGJIA POTENCIALE E
GRAVITETIT
ENERGJIA POTENCIALE E
SUSTËS ELASTIKE
Dy format e shnderrimit te energjise jane puna dhe nxehtesia.
-Puna A vlereson shnderrimin e energjise makroskopike te nje...
Së bashku me shiun dhe
borën, rrezet e diellit
bëjnë që bimët të rriten.
Lënda organike që përbën
ato bimë njihet si
bioma...
Energjia gjen
zbatim në fusha të
ndryshme të jetës
së përditshme
duke u bërë një
faktor shumë i
rëndësishëm i
zhvillimeve ...
Energjia është aftësia e ndërveprimit të një sistemi me një
tjetër
Ka shumë lloje energjish: energji kimike nga fosilet
dj...
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ENERGJIA ...!!!!

10,958 views

Published on

ENERGJIA ...

Të kuptojmë konceptin energji
Të analizojme llojet dhe burimet e saj.
Të shpjegojmë shderrimet e saj ne natyre dhe zbatimet ne jetën e përditshme dhe teknikë .

#MesueseAurela

Published in: Education
 • Be the first to like this

ENERGJIA ...!!!!

 1. 1. KLASA :7 LENDA :FIZIKE PUNOI :#MesueseAurela
 2. 2. Ka shumë lloje energjish:  energji kimike nga fosilet djegëse,  energji elektrike nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit,  energji diellore, energjia e erës, energji termale,  energji bërthamore.
 3. 3. Energjia elektrike
 4. 4. • Fusha elektrike - është një efekt i krijuar nga një ngarkesë elektrike që ushtron një fuqi në sendet e ngarkuara në afërsinë e saj. • Forca elektrike - është aftësia e një fushe elektrike për të vepruar, zakonisht matet në volt (V). • Rryma elektrike - është lëvizja apo rrjedha e pjesëzave të ngarkuara elektrike, matet në amper (A). • Energjia elektrike - është energjia e fituar nga rryma e ngarkesës elektrike nëpër një përçues elektrik. • Fuqia elektrike - është përqindja me të cilën energjia elektrike kthehet apo ndryshohet në një formë energjie tjetër, si drita, ngrohtësia apo energjia mekanike. • Ngarkesa elektrike - është një lidhje e vetive të ruajtura të disa pjesëzave nënatomike, të cilat përcaktojnë ndërveprimin e tyre elektromagnetik. Lënda e ngarkuar elektrikisht ndikohet dhe krijohet nga fushat elektromagnetike. • Elektromagnetizmi- është një ndërveprim themelor.
 5. 5. Energjia termike
 6. 6. Energjia termike si energji e riperteritshme. Eshtë energjia që fitohet nga resurse të ndryshme nga ato që përdoren sot. Kjo lloj energje synon të jetë sa me e pastër dhe sa me pak e dëmshme për mjedisin jetësor. Kjo lloj energje nxirret nga resurse të përsëritshme si era, rrezet e diellit, uji, etj. Shkenca e sotme është duke punuar së tepërmi mbi këtë lloj energjie duke e parë si "shpëtim" për të ardhmen e resurseve të papërsëritshme të planetit.
 7. 7. ENERGJIA POTENCIALE E GRAVITETIT ENERGJIA POTENCIALE E SUSTËS ELASTIKE
 8. 8. Dy format e shnderrimit te energjise jane puna dhe nxehtesia. -Puna A vlereson shnderrimin e energjise makroskopike te nje sistemi ne energji makroskopike te nje sistemi tjeter dhe anasjelltas. -Nxehtesia Q vlereson shnderrimin e energjise makroskopike po ne energji mikrskopike , sikurse rasti i shkembimit te energjise termike midis dy trupave me temperatura te ndryshme ne kontakt termik. Ndryshimi i energjise se nje sistemi eshte i barabarte me minus ndryshimin e energjise se sistemeve te tjera qe bashkeveprojne me kete sistem. Qellimi kryesor i lidhur me shnderrimet energjitike eshte shnderrimi i energjise mikroskopike ne energji makroskopike ose shnderrimi i energjise ne pune. Ligji i pare i Termodinamikes eshte: Nxehtesia qe merr nje sistem shnderrohet ne energji te brendshme te sistemit dhe ne pune qe sistemi kryen ndaj trupave jashte tij : Q = U2-U1+A
 9. 9. Së bashku me shiun dhe borën, rrezet e diellit bëjnë që bimët të rriten. Lënda organike që përbën ato bimë njihet si biomasa. Biomasa mund të përdoret për ngrohje, për të prodhuar energji elektrike, karburante për transport ose kimikate. Përdorimi i biomasës për cilindo nga këto qëllime quhet energji e biomasës.
 10. 10. Energjia gjen zbatim në fusha të ndryshme të jetës së përditshme duke u bërë një faktor shumë i rëndësishëm i zhvillimeve të mëtejshme të njeriut.
 11. 11. Energjia është aftësia e ndërveprimit të një sistemi me një tjetër Ka shumë lloje energjish: energji kimike nga fosilet djegëse, energji elektrike nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit, energji diellore, energjia e erës, energji termale, dhe energji bërthamore nga ndarja e atomit. Ajo shfaqet në forma të ndryshme dhe e vecanta e saj është se energjia as nuk krijohet e as nuk shkatërrohet. Ajo thjesht shndërrohet nga njëra formë në tjetrën

×