SlideShare a Scribd company logo

Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre

Detyrë Lënda : Gjeografi Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre Liqenet ndryshojnë nga njëri-tjetri në bazë të mënyrës së formimit të tyre. Ato ndahen në liqene artificiale, tektonike. vullkanike, akullnajore, karstike dhe bregdetare #MesueseAurela

1 of 8
Download to read offline
DETYRË NR. 2 – TREMUJROI I DYTË
LËNDA: Gjeografi
TEMA: Album fotografik me lloje të ndryshme
liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre
PUNOI:
#MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet
Liqene quhen masa ujore që zënë për një kohë të gjatë gropa të
mbyllura dhe që nuk kanë lidhje të drejtpërdrejtë me detin. Ato
formohen kur ardhja e ujit është më e madhe sesa sasia që largohet.
Liqenet mund të furnizohen prej: reshjeve; ujërave rrjedhëse;
burimeve nëntokësore; ujërave të përftuara nga shkrirja e borës dhe e
akullnajave etj. Liqenet mund të jenë me rrjedhje, kur e dershinujin e
tyre në det, ose pa rrjedhje, kur uji i tyre nuk shkarkohet në det.
Liqenet ndryshojnë nga
njëri-tjetri në bazë të
mënyrës së formimit të tyre.
Ato ndahen në liqene
artificiale, tektonike.
vullkanike, akullnajore,
karstike dhe bregdetare.
Liqenet artificiale krijohen nga veprimtaria e njeriut, për
qëllime ekonomike (hidroenergji, ujitje, peshkim, turizëm,
transport ujor) dhe mjedisore (për zbutjen e klimës dhe
pastrimin e ajrit).
LIQENI I TIRANËS (artificial)
Tiranë, Shqipëri
Liqenet tektonike formohen nga mbushja me ujë e gropave
tektonike. Ato janë të thella dhe me shpate pothuajse të
drejta.
LIQENI BAJKAL (tektonik) LIQENI I OHRIT (tektonik)
Rusi (në Jug të Siberisë) Ohër, Maqedoni
Liqenet vullkanike formohen nga mbushja me ujë e
kratereve të vullkaneve të shuara dhe dallohen për formën
e tyre rrethore.
LIQENI TOBA (vullkanik)
Indonezi (në ishullin Sumatra)
Liqenet akullnajore formohen nga uji i përftuar prej
shkrirjes së akujve në një grope akullnajore. Ato kanë
formë jo shumë të rregullt dhe të përzgjatur, të krijuar nga
pasha dhe veprimi gërryes i akullnajës.
LIQENET E MËDHA (akullnajor) LIQENI I LURËS (akullnajor)
Rila, Bullgari Lurë, Shqipëri
Ad

Recommended

Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...xhessiana
 
Projekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaProjekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaLuiza10
 

More Related Content

What's hot

Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesor
Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesorProjekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesor
Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesorAldrin Pashku
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseProjekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseIris Sakej
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 

What's hot (20)

Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesor
Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesorProjekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesor
Projekt, Gjeografi : Hidrosfera ne rruzullin tokesor
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
nentori 28-29
nentori 28-29nentori 28-29
nentori 28-29
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Rrethi i korçës
Rrethi i korçësRrethi i korçës
Rrethi i korçës
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseProjekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
 
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
Kimikatet  dhe shtresa e ozonitKimikatet  dhe shtresa e ozonit
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Sistemi diellor
Sistemi diellorSistemi diellor
Sistemi diellor
 

Similar to Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre

Similar to Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre (6)

Liqenet
LiqenetLiqenet
Liqenet
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Projekt:Gjeografi
Projekt:GjeografiProjekt:Gjeografi
Projekt:Gjeografi
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 

More from #MesueseAurela Elezaj

Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.#MesueseAurela Elezaj
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON#MesueseAurela Elezaj
 

More from #MesueseAurela Elezaj (20)

Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor
 
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Gazeta
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 
Detyre me skicim !!!!
Detyre me skicim !!!!Detyre me skicim !!!!
Detyre me skicim !!!!
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 

Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre

 • 1. DETYRË NR. 2 – TREMUJROI I DYTË LËNDA: Gjeografi TEMA: Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit të tyre PUNOI: #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet
 • 2. Liqene quhen masa ujore që zënë për një kohë të gjatë gropa të mbyllura dhe që nuk kanë lidhje të drejtpërdrejtë me detin. Ato formohen kur ardhja e ujit është më e madhe sesa sasia që largohet. Liqenet mund të furnizohen prej: reshjeve; ujërave rrjedhëse; burimeve nëntokësore; ujërave të përftuara nga shkrirja e borës dhe e akullnajave etj. Liqenet mund të jenë me rrjedhje, kur e dershinujin e tyre në det, ose pa rrjedhje, kur uji i tyre nuk shkarkohet në det. Liqenet ndryshojnë nga njëri-tjetri në bazë të mënyrës së formimit të tyre. Ato ndahen në liqene artificiale, tektonike. vullkanike, akullnajore, karstike dhe bregdetare.
 • 3. Liqenet artificiale krijohen nga veprimtaria e njeriut, për qëllime ekonomike (hidroenergji, ujitje, peshkim, turizëm, transport ujor) dhe mjedisore (për zbutjen e klimës dhe pastrimin e ajrit). LIQENI I TIRANËS (artificial) Tiranë, Shqipëri
 • 4. Liqenet tektonike formohen nga mbushja me ujë e gropave tektonike. Ato janë të thella dhe me shpate pothuajse të drejta. LIQENI BAJKAL (tektonik) LIQENI I OHRIT (tektonik) Rusi (në Jug të Siberisë) Ohër, Maqedoni
 • 5. Liqenet vullkanike formohen nga mbushja me ujë e kratereve të vullkaneve të shuara dhe dallohen për formën e tyre rrethore. LIQENI TOBA (vullkanik) Indonezi (në ishullin Sumatra)
 • 6. Liqenet akullnajore formohen nga uji i përftuar prej shkrirjes së akujve në një grope akullnajore. Ato kanë formë jo shumë të rregullt dhe të përzgjatur, të krijuar nga pasha dhe veprimi gërryes i akullnajës. LIQENET E MËDHA (akullnajor) LIQENI I LURËS (akullnajor) Rila, Bullgari Lurë, Shqipëri
 • 7. Liqenet karstike formohen nga mbushja me ujë e gropave karstike. LIQENI I DUMRESË (karstik) Dumre, Shqipëri
 • 8. Liqenet bregdetare (lagunore) formohen si rezultat i veçimit me rripa toke të një gjiri bregdetar. Gjatë baticë-zbaticave, uji i tyre komunikon me detin përmes kanaleve lidhëse. LIQENI I BUTRINTIT (bregdetar) Sarandë, Shqipëri