Ipv el delta.actividades

702 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
702
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
105
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ipv el delta.actividades

 1. 1. EL DELTA DE L’EBRE ESTUDI D’UN ECOSISTEMA DOSSIER D’ACTIVITATS DE L’ALUMNE TREBALL DE SÍNTESI DE 3r D’ESO Escola Garbí Pere Vergés Esplugues Dossier de l’alumne/a: ........................................................................Grup de treball No:..................................
 2. 2. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 2 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues I) Digues si les següents afirmacions són verdaderes o falses: - Per a dissoldre i transportar les aigües residuals que aflueixen anualment a tots els rius del món, es necessiten aproximadament 1.000.000 de litres per cada habitant del planeta. - L’energia potencial de l’aigua d’un riu es transforma, durant el seu recorregut descendent, amb energia cinètica, responsable de l’erosió, el transport i la sedimentació. II) Què és el règim hidrogràfic d’un riu? a) El cabal que passa amb un segon per un punt determinat del riu. b) Totes les variacions estacionals del cabal. c) La quantitat de peixos que té. III) La terra té aproximadament 1,4 milions de km3 d’aigua. El 97,4% és aigua salada. Del 2,6 % restant, les tres quartes parts estan tancades en casquets polars i glacials, amb la qual cosa, l’aigua dolça disponible es redueix al 0,001 %. Calcula en m 3 la quantitat d’aigua que aproximadament té la Terra. Quants són d’aigua dolça i quants d’aigua salada? IV) Si es requereixen uns recursos totals de 250 milions de m 3 anuals per a subministrar aigua a una població de 3 milions d’habitants, calcula els litres d’aigua diaris que es necessitarien per a proveir als 6000 milions d’habitants de la Terra. V) Degut a la seva gran capacitat per a dissoldre nombroses substàncies, l’aigua és considerada el dissolvent universal. Per què l’aigua químicament pura quasi bé no existeix a la naturalesa?
 3. 3. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 3 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues VI) Quins són els tres estats de la matèria? Quina substància, a temperatura ordinària, existeix als tres estats?. VII) Completa la següent frase: La molècula d’aigua és bipolar, per què presenta un pol ........................ i un altre .......................... . Està formada per dos parts de .............................. i una de ............................. . VIII) Explica per què l’aigua que se solidifica a les fissures de les roques, pot arribar a esquerdar-les. IX) “ Tots els rius van al mar i en canvi aquest mai no s’omple“. Coneixes la resposta d’aquest enigma? X) Es calcula que el nivell del mar puja una mitja anual de 1,2 mm, això implica que 430 km3 de reserves aquàtiques de la Terra estan passant al mar cada any. Seguint la mateixa proporció, quants anys trigaria tota l’aigua dolça en passar al mar? Quants metres pujaria el nivell del mar? ****************************************
 4. 4. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 4 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues I) L’aportació anual de sediments del riu Ebre en l’actualitat és d’uns tres milions de tones. Al 1940, aquesta aportació era d’uns 20 milions de tones. Quins creus que han sigut els motius d’aquesta disminució? Tenen solució? Explica-ho. II) El riu Ebre transporta sediments fins la seva desembocadura. Quins són els elements de la natura que distribueixen aquests sediments ? Raona-ho. III) Saps què és la falca salina? Explica en què consisteix. IV) Per a solucionar els problemes derivats de l’escassetat d’aigua a determinades zones de l’Estat, s’ha presentat “El plan hidrológico nacional” Aquest pla proposa un transvasament d’aigua, procedent del riu Ebre, per abastir l’est i el sud de la península on fa falta per al regadiu i per al turisme. Com creus que pot afectar aquest transvasament en la subsistència del delta? En el teu entorn, quina és l’opinió mes generalitzada sobre aquest tema?
 5. 5. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 5 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues V) Creus que l’aigua que arriba al mar és aigua perduda? Per què? VI) Fes una relació de raonaments a favor, i una altra en contra del PHN, i treu-ne unes conclusions. Pots debatir- les després amb els teus companys. VII) A què s’anomena humectal o zona humida? VIII) Passa el valor de les superfícies esmentades en el paràgraf anterior a m2 IX) Quina és la capital del Montsià ? i la del Baix Ebre?
 6. 6. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 6 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues X) Situa en el plànol els següents pobles: Amposta, Balada, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Poble Nou del Delta, Els Muntells, L’Aldea, Camarles i L’Ampolla. XI) Ara situa les llacunes: l’Encanyissada, la Tancada, la Platjola, l’Aufacada, els Calaixos, el Canal Vell i les Olles. Explica el motiu pel qual estan totes a la vora de la mar. XII) I ara situa les illes: Buda, Sant Antoni, Gràcia i Sapinya. - I les badies: els Alfacs i el Fangar. Per què anomenem illes a Buda i Sant Antoni si no ho són? XIII) Veus possible que les badies arribin a tancar-se? XIV) I finalment situa els Ullals de Baltasar i els de Casablanca. Explica que és un Ullal. Saps el per què del seu nom?
 7. 7. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 7 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues ******************************** I) Has vist alguna torre de defensa? Escriu el nom i el lloc on l’has vist. II) La recol·lecció de sosa va ser una economia de mercat. Saps per a què s’utilitzava? Quins eren els principals compradors? III) Què són les torberes? Quina utilitat se li donava a la torba? IV) El llagut era la barca utilitzada per al transport fluvial de mercaderies pel riu Ebre. El camí de sirga és un terme moll lligat a aquest tipus de transport. Explica en què consistia. V) Com s’anomenaven les vivendes que van construir els primers pobladors del delta de l’Ebre? Quins materials van utilitzar? Dibuixa’n una.
 8. 8. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 8 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues ****************************************** I) La conca hidrogràfica del riu Ebre engloba territoris de nou Comunitats Autònomes. Saps quines són? II) Amb les dades del text anterior, calcula la superfície del territori peninsular espanyol? ************************ I) Què és el vent? a) Quins són els noms a Catalunya dels vents del Nord Est Sud Oest b) Què ens mesura el penell? c) Per què diem que l’energia del vent és una energia renovable? d) Què és un aerogenerador?
 9. 9. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 9 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues e) On hi ha parcs eòlics a Catalunya? Per què ? f) Per mesurar la força del vent hi ha dos procediments. L’anemòmetre indica: La taula Beaufort indica: g) Fes una llista de tres avantatges i inconvenients de l’ús de l’energia eòlica h) L’energia elèctrica produïda als aerogeneradors està a 0,69 kV, però s’ha de distribuir a un potencial més alt, com s’aconsegueix? i) Quines tres condicions fan que la conca de l’Ebre sigui un lloc adient? j) Per calcular l’energia que un aerogenerador produeix en un any es fa servir la fórmula: E = 2’5 · V3 · A E : energia en KWh / any V : velocitat mitjana en m/s A : àrea en m2 (circumferència de radi igual a la longitud de la pala) Calcula l’energia anual produïda per un aerogenerador de 60 m de diàmetre a la zona més baixa del Delta de l’Ebre .( consulta el mapa eòlic de Catalunya)
 10. 10. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 10 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues ********************************************** I ) Situa al plànol de la ciutat de Tortosa els següents punts: 1 Castell de la Suda. 6 Palau Oliver de Boteller. 2 Catedral de Santa Maria. 7 Mercat Municipal. 3 Reials Col·legis. 8 Llotja. 4 Convent de Santa Clara. 9 Escorxador Municipal. 5 Palau Episcopal. 10 El Carrilet.
 11. 11. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 11 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues II ) Fes una relació cronològica de les diferents cultures que han poblat Tortosa. III) A partir de quan es va produir la gran expansió urbanística de Tortosa?
 12. 12. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 12 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues IV) De quin estil és la Catedral de Tortosa? Descriu algunes les seves característiques que justifiquin la teva resposta. V) Perquè es va construir el castell de Suda on es trova? ****************************************** I) Compara aquests dos dibuixos i escriu les diferències que vegis. DELTA ESTUARI II) Defineix el significat de: a)Desembocadura: b)Sediment:: c)Erosió: Aquí tens un esquema de la conca hidrogràfica del riu Ebre que té aproximadament 88.835 Km2. III) Pinta de colors diferents les parts que corresponen aproximadament als Cursos Alt, Mitjà i Baix del riu.
 13. 13. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 13 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues IV) Mesura el temps emprat en fer el recorregut per la Desembocadura. Esbrina la distància recorreguda i digues a quina velocitat ha anat el vaixell. Expressa el resultat en m/s, Km/h i nusos. V) Quins tipus de dunes hi ha i on les situaries del Delta? VI) Esbrina el nom dels vents de la zona.
 14. 14. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 14 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues VII) El mar però proporciona un element principal que és la salinitat. Com condiciona aquest element els ambients i conreus del Delta? VIII) En quin estat es troben en aquests moments els camps d’arròs? Quins treballs has vist fer? 1. Esbrina el significat de les següents paraules: Xarugar Entaular: Birbar: Garbejar: Batre:
 15. 15. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 15 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues Ventar: Solejar: 2. L’extensió del Delta de l’Ebre és de 320 km 2 i el 70 % està dedicat al conreu de l’arròs, amb una producció anual de 120 milions de kg. Quin és el rendiment d’un jornal de terra sabent que un jornal equival a 2190 m2? 3. Esbrina quina superfície tenen 2 jornals d’arròs al Delta. Si tenen una profunditat d’aigua de 25 cm, quants litres d’aigua manquen per omplir-los? Si cada 3 dies es renova l’aigua als camps, quants litres són necessaris des de l’abril fins l’octubre ambdós inclosos?
 16. 16. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 16 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues ************************************************* I) Amb l’ajut de les dades que tens a continuació, omple el quadre següent (Radi plat: 1O cm. ; radi pinyó: 5 cm. ; radi roda: 32 cm.) Voltes del plat Voltes del pinyó Desplaçament roda 1 2 5 10 Recorregut total: VII) Al carril bici de La Tancada, mesurarem el temps total en recorre’l i el que hem estat pedalant. Al final d’aquest carril sabrem la distància que té. Esbrina quina velocitat en m/s i km/h et dona per a cada cas. ***************************************************** I) Actualment, l’àrea del bosc de ribera ha quedat molt reduïda. Explica per què. II) Esbrina quina utilitat tenia la bova. III) Relaciona: VEGETACIÓ PSAMÒFILA AMBIENTS FLUVIALS VEGETACIÓ HALÒFILA AMBIENTS LLACUNARS VEGETACIÓ HELOFÍTICA AMBIENTS SALABROSOS VEGETACIÓ RIPÀRIA AMBIENTS LITORALS
 17. 17. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 17 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues IV) Amb les indicacions que et dóna el monitor, anota les característiques dels diferents tipus d’ambients que veus en el recorregut. AMBIENT VEGETACIÓ CARACTERÍSTIQUES Platja i Dunes PSAMMÒFILA Sosar HALÒFILA Llacunes HELOFÍTICA Bosc de Ribera RIPARIA Horta i Arròs V) Fixa’t en aquest tall esquemàtic del Delta de l’Ebre i escriu en cada quadre el nom de l’ambient que li correspon. VI) Què creus que indica la línia de punts que va del riu al mar?.
 18. 18. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 18 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues 1. Anota en aquest quadre els ocells que hagis vist al llarg de la teva estada al delta de l’Ebre. NOM LLOC ( Arrossar-canyissar-horta-platja-sosar-riu-llacuna- bosc-garriga-...) 2. Atorga un símbol a cadascun dels ocells i situa’ls al mapa de l’inici.
 19. 19. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 19 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues VIII) La Barraca era l’habitatge típic dels primers pobladors del Delta de l’Ebre. Aquí tens l’estructura d’una d’elles. Escriu el nom dels materials amb que es construïa. Explica el perquè de l’ús d’aquests materials. I) Llegeix amb deteniment aquest text. Esbrina el significat de les paraules entre cometes i digues les que utilitzaries en català oriental per a les subratllades. Comenta breument el text. Ma iaia vivia dins el poble, de llogatera, va pensar que mos podríem fer un “possiento” allí dins a la nostra terra. Mon pare compra tot lo que el barraquer li va dir, allí dalt del Lligallo, al tio Ros que venia llenya, pos quan feien una “esllamenada” d’auliveres feia “santirons” d’aulivera que duren tota la vida. Allavons se feien unes pasterades de fang ¡ pallús i quan estava “l’enza” feta i els canyissos posats s’enrebossava tot. Natros erem 6 germans, mon pare, ma mare i ma iaia, ¡ tots cabíem dins. Era gran. (“El Delta de l’Ebre”, Ramon Martí Comes. Col·lecció Terra Nostra). II) Aquí tens tot un recull de paraules. Busca l’equivalència al català de la teva zona. PANÍS: PANOLLA: MASSANA: FESOLS: MELÓ DE MORO: LLIMA:
 20. 20. TREBALL de Síntesi de 3r d’ESO El Delta de l’Ebre - 20 Escola Garbí Pere Vergés Esplugues PRIMENTÓ: CARLOTA: AULIVERA: VENT DE DALT: GRANERA: ASPILL: GAVINYET: CALCES: POVAL: MISTO: BROSSAT: ABADEIJO: BALDANA: AMELA: ASCURAR: GITAR-SE: DESTORBAR: ASPENTEIJAR: ASCOUFAR-SE: ANTROMPESSAR: ASORAT: ROGLE: CARCÀS: FATO: POS: CALBOT: III) Són freqüents els castellanismes en la parla habitual? Digues exemples.

×