Déus olímpics

1,082 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,082
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
117
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Déus olímpics

 1. 1. DÉUS I DEESSES DEL PANTEÓ GRECLES PRINCIPALS DIVINITATS DE LA RELIGIÓ GREGA Pilar Torres INS Narcís Monturiol Barcelona
 2. 2. ZEUS (Ζεύς) / Júpiter Fill de Cronos i Rea. Déu de les tempestes i la llum del dia, de la justícia i l’autoritat. Déu suprem del panteó grec. Els seus atributs són el llamp, l’ègida, el ceptre i el tron. El seu animal sagrat és l’àguila, i la seva planta el roure. El seu santuari principal estava a Olímpia, al Peloponnès, on cada quatre anys es celebraven els jocs olímpics en honor seu.
 3. 3. Iconografia de Zeus ègida llamp ceptre àguila Estàtua de Zeus, Museu Arqueològic, Cirene (Líbia)
 4. 4. HERA (Ἥρα) / Juno Filla de Cronos i Rea. Germana i esposa de Zeus. Deessa del matrimoni i de les dones casades. Reina dels déus. Els seus atributs són la corona, el ceptre i el tron. El seu animal sagrat és el paó reial, i la seva planta el lliri. Hera rebia culte, entre molts altres llocs, a Olímpia, juntament amb Zeus.
 5. 5. Iconografia d’Hera Corona Tron Terracotta representant Hera asseguda en un tron. British Museum, Londres
 6. 6. POSIDÓ (Ποζειδῶν) / Neptú Fill de Cronos i Rea. Germà de Zeus. Casat amb Amfitrite. Déu del mar, les fonts i els terratrèmols. Els seus atributs són el trident i el carro tirat per cavalls meitat cavall meitat peix. Els animals marins li estaven consagrats, així com el cavall i el toro. El seu santuari principal estava a Ístmia, a prop de Corint, on es celebraven competicions atlètiques en honor seu. A prop d’Atenes, al Cap Súnion, hi havia un temple dedicat a ell.
 7. 7. Iconografia de Posidó Trident Tritó Amfitrite Carro i cavalls Mosaic representant Posidó. Museu del Bardo , Tunis (Tunísia)
 8. 8. DEMÈTER (Δημήηηρ)/ Ceres Filla de Cronos i Rea. Germana de Zeus i mare de Persèfone (amb Zeus). Deessa de l’agricultura i dels cereals (especialment del blat). També representava les lleis de la comunitat. Els seus atributs són la corona, les espigues de blat, la rosella i les torxes. El seu animal sagrat era el porquet. El seu principal santuari estava a Eleusis (a prop d’Atenes) on rebia culte juntament amb la seva filla Persèfone i Hades (també conegut com Plutó).
 9. 9. Iconografia de Demèter Torxa CoronaFruit de la rosellaEspigues de blat Tron Plat representant Demèter, Museu Arqueològic d’Atenes, Grècia
 10. 10. HADES (Ἅιδης)/ Plutó Fill de Cronos i Rea. Germà de Zeus. Casat amb Persèfone, filla de Demèter. No van tenir fills. Déu del subsòl i dels morts, també representa la riquesa procedent de l’interior de la terra. Els seus atributs són el corn de l’abundància o cornucòpia i la forca bident. El gos està relacionat amb aquest déus. El seu principal santuari estava a Eleusis, on rebia culte juntament amb Demèter i la seva esposa Persèfone.
 11. 11. Iconografia d’Hades Demèter Corn de l’abundància Arada Hades Vas àtic de figures roges, Museu Arqueològic d’Atenes, Grècia
 12. 12. ATENA (Ἀθηνᾶ)/ Minerva Filla de Zeus (amb Metis). Deessa verge de la saviesa, arts i oficis i la guerra (estratègia). Els seus atributs són el casc, la llança, l’escut i l’ègida. El seu animal sagrat és l’òliba i la seva planta l’olivera. Era venerada especialment a Atenes, que va rebre el seu nom de la deessa. El seu temple principal, el Partenó, estava a l Acròpolis.
 13. 13. Iconografia d’Atena Casc Llança Ègida Òliba Branca d’olivera Escut Estàtua d’ Atena, Museu Arqueològic de Trípoli, Líbia
 14. 14. APOL·LO (Ἀπόλλων) Fill de Zeus i Leto. Germà bessó d Àrtemis. Déu de la profecia i els oracles, de la música, la poesia, la curació, la purificació i la mesura. Els seus atributs són l’arc, les fletxes i la lira. El llorer era la seva planta sagrada i el corb el seu animal. El seu santuari principal estava a Delfos, on els grecs anaven a consultar el seu oracle per demanar consell. Cada set anys hi tenien lloc competicions atlètiques i musicals en honor seu (els Jocs Pítics).
 15. 15. Iconografia d’ Apol·lo Corona de llorer Corb Lira Cilix representant Apol·lo, Museu Arqueològic, Delfos, Grècia
 16. 16. ÀRTEMIS (Ἄρηεμις)/ Diana Filla de Zeus i Leto. Germana bessona d’Apol·lo. Deessa dels boscos, els animals salvatges, la caça i els adolescents. Els seus atributs són l’arc i les fletxes. Els animals salvatges estaven consagrats a ella, especialment el cérvol i l’ós, així com els gossos de caça. Era venerada a Bràuron, a prop d’Atenes, entre d’altres llocs.
 17. 17. Iconografia d’ Àrtemis Fletxes en un carcaix Cérvol Estàtua d’ Àrtemis, Musée du Louvre. París, França
 18. 18. HERMES (Ἑρμής)/ Mercuri Fill de Zeus i Maia. Déu dels pastors, dels viatgers, els comerciants i els lladres. Guiava les ànimes a l Hades. Representa l’astúcia i el discurs persuasiu. Els seus atributs són el barret de viatger, el caduceu (una mena de vareta màgica), les sandàlies alades i una bossa amb diners. Els seus animals sagrats eren el bestiar, les ovelles i els moltons. Era venerat per tota Grècia, especialment als llocs públics (a l’àgora i els gimnasos).
 19. 19. Iconografia d’ Hermes Barret alat Caduceu Bossa de diners Sandàlies aladesEstatueta de bronze representantHermes, Museu Arqueològic de Trieste, Itàlia
 20. 20. AFRODITA (Ἀθροδίηη)/ Venus Segons Hesíode, va néixer de l’escuma després de la castració d’Úranos. Segons Homer, era la filla Zeus i Dione. Deessa del sexe, l’amor, la seducció i la bellesa. Els seus atributs són la petxina, el mirall i la nuesa. Els seus animals sagrats eren el colom i el pardal, i la seva planta la rosa. Era venerada per tot Grècia, especialment a Xipre, Afrodísies i Lindos (Rodes).
 21. 21. Iconografia d’ Afrodita Petxina Terracotta representant el naixement d Afrodita. Museu arqueològic d’Atenes, Grècia.
 22. 22. ARES (Ἄρης) / Mart Fill de Zeus i Hera. Déu de la guerra brutal i el carnatge. Era representat com un guerrer, amb l’armadura completa: casc, escut, llança, cuirassa i gamberes. No era gaire venerat entre els grecs, que preferien Atena com a deessa de la guerra .
 23. 23. Iconografia d’ Ares Casc LlançaCuirassa Escut Gamberes Vas àtic de figures negres amb escena de lluita. Museu Arqueològic d’Atenes, Grècia
 24. 24. HEFEST (Ἥθαιζηος) / Vulcà Fill de Zeus i Hera o d’Hera tota sola. Casat amb Afrodita, que el va enganyar amb Ares. Déu del foc i la metal·lúrgia. Els seus atributs són la destral, el martell, l’enclusa i les tenalles. Era venerat especialment a Atenes, on tenia un temple a l’àgora, l’Hefestèon.
 25. 25. Iconografia d’ Hefest Dionís amb una copaHefest ambles tenalles Hefest i Dionís sobre dos ases. Vas àtic de figures roges. Col·lecció Goulandris. Atenes, Grècia
 26. 26. DIONÍS (Διόνσζος) / Baccus Fill de Zeus i Sèmele (una mortal, princesa de Tebes). Déu de la vinya i el vi, del teatre, la bogeria, l’excés i la irracionalitat. Els seus atributs són la corona de vinya o heura, la copa de vi, la pell de pantera i el tirs. Generalment era representat juntament amb sàtirs i mènades i panteres o lleopards. El seu animal sagrat era la pantera o lleopard i les seves plantes la vinya i l’heura. Era venerat especialment a Atenes, on es celebraven concursos de tragèdies i comèdies durant les festes en honor seu.
 27. 27. Iconografia de Dionís Tirs SàtirPell depantera MènadaPantera Dionís acompanyat d’un sàtir i una mènada. British Museum, Londres (Gran Bretanya)
 28. 28. CRÈDITS DE LES IMATGES http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_gree k_sanctuaries-fr.svg Les fotografies han estat fetes per Pilar Torres.

×