Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Catàleg de didàctica i difusió: història, arqueologia i patrimoni cultural. Activitats Escolars curs 2017-2018

321 views

Published on

Catàleg de didàctica i difusió: història, arqueologia i patrimoni cultural. Activitats escolars curs 2017-2018.

Més informació a les webs: http://www.atri.cat i http://experienciesculturals.cat/activitats-escolars.

Els principals objectius de les activitats educatives són:
- Enriquir el procés d’aprenentatge de les ciències socials amb activitats diferents on es treballin els continguts d’una forma diversa i amena.
- Desvetllar l’interès per la història, vincular-la a altres disciplines i potenciar una actitud positiva vers el patrimoni cultural i la memòria històrica.
Hi trobareu diverses activitats que estan incloses al programa “Indika, Programes pedagògics i divulgatius de la Diputació de Girona” i, per tant, subvencionables.
També hem preparat unes activitats que es poden realitzar al mateix centre educatiu i que les hem anomenat “Xerrades i activitats d’història i patrimoni a l’aula”. Ara mateix tenim diversos tallers en fase de preparació i també podem organitzar activitats a mida pels projectes que treballeu als centres educatius.

Les activitats que es poden beneficiar del programa Indika de la Diputació de Girona són:
A) Antiguitat:
- A1. La ciutat romana d'Aquae Calidae i la Via Augusta. (Caldes de Malavella, la Selva).
- A2. Les termes romanes d'Aquae Calidae i el termalisme. (Caldes de Malavella, la Selva)

B) Edat mitjana:
- B1. Castells vora el pla de la Selva: Sant Iscle i Torcafelló. (Vidreres i Maçanet de la Selva, la Selva).
- B2. La descoberta d’un castell a través de l’arqueologia (Vidreres, la Selva).
- B3. Llagostera, vila medieval (Llagostera, Gironès)
- B4. Amer, sota el poder del monestir (Amer, la Selva)

C) Edats mitjana i moderna:
- C1. Anglès: capital medieval de la vall dels Àngels. (Anglès, la Selva).
- C2. Hostalric, capital del vescomtat de Cabrera (Hostalric, la Selva)
- C3. Capitals del Vescomtat de Cabrera I (Hostalric i Breda, la Selva)
- C4. Capitals del Vescomtat de Cabrera II (Hostalric i Blanes, la Selva)
- C5. Breda: monjos i terrissers (Breda, la Selva)
- C6. Blanes, port del Vescomtat de Cabrera (Blanes, la Selva)

D) Edat moderna:
- D1. Visca la terra! L’esclat de la guerra dels Segadors a la Selva. (Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils la Selva).

E) Edat contemporània:
- E1. Bombes sobre Vidreres! Un camp d'aviació de la guerra Civil a la plana de la Selva. (Vidreres, la Selva).
- E2. Un camp d'aviació republicà durant la Guerra Civil a Celrà (Celrà, Gironès)
- E3. Modernisme i estiueig a Caldes de Malavella (Caldes de Malavella, la Selva)

Des d’Atri Cultura i Patrimoni treballem amb l’objectiu d’apropar el patrimoni i la història amb amenitat però sense oblidar mai el rigor històric i científic.

Si voleu conèixer més els serveis que oferim des de l'empresa Atri Cultura i Patrimoni SLU podeu consultar: http://www.atri.cat/serveis/

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Catàleg de didàctica i difusió: història, arqueologia i patrimoni cultural. Activitats Escolars curs 2017-2018

 1. 1. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 1
 2. 2. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 2 Índex ........................................................................................ p. 2 Presentació .............................................................................. p. 3 Serveis i activitats .................................................................... p. 5 Activitats didàctiques curs 2017- 2018 .................................... p. 7 A) Orígens i Antiguitat ............................................................. p. 9 A1. La ciutat romana d'Aquae Calidae i la Via Augusta ....... p. 9 A2. Les termes romanes d'Aquae Calidae i el termalisme ... p. 10 B) Edat Mitjana ........................................................................ p. 11 B1. Castells vora el pla de la Selva. St. Iscle i Torcafelló ..... p. 11 B2. Descobrim un castell a través de l’arqueologia ............. p. 12 B3. Llagostera, vila medieval ................................................ p. 13 B4. Amer, sota el poder del monestir .................................... p. 14 C) Edats mitjana i moderna ..................................................... p. 15 C1. Anglès, capital medieval de la Vall dels Àngels ............ p. 15 C2. Hostalric, capital del vescomtat de Cabrera .................. p. 16 C3. Capitals del vescomtat de Cabrera (I). Hostalric i Breda p. 17 C4. Capitals del vescomtat de Cabrera (II). Hostalric i Blanes....................................................................................... p. 18 C5. Breda: monjos i terrissers ............................................... p. 19 C6. Blanes, port del Vescomtat de Cabrera ......................... p. 20 D) Edat Moderna ..................................................................... p. 21 D1. L’esclat de la guerra dels Segadors a la Selva .............. p. 21 E) Edat Contemporània .......................................................... p. 22 E1. Bombes sobre Vidreres! Un camp d’aviació de la Guerra Civil a la plana de la Selva ........................................... p. 23 E2. Un camp d'aviació republicà durant la Guerra Civil a Celrà (Celrà, Gironès)........................................... p. 24 E3. Modernisme i estiueig a Caldes de Malavella ................ p. 25 F) Tallers a l’aula ..................................................................... p. 26 G) Xerrades i activitats d’història i patrimoni a l’aula ............... p. 27 Com realitzar les reserves? ..................................................... p. 29
 3. 3. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 3 Presentació Des d’Atri Cultura i Patrimoni entenem que el patrimoni cultural és un element de rendibilitat científica, educativa, social, cultural, econòmica i turística que s’ha de saber valorar, transformar-lo en un servei a la societat i ,sobretot, transmetre’l. Per això, treballem amb l’objectiu d’apropar el coneixement del patrimoni i la història a la societat. Els criteris de treball que utilitzem es basen en satisfer la demanda del client, però sense oblidar mai el rigor històric i científic. Ens agrada treballar perquè la nostra història arribi a tothom: conèixer el patrimoni és estimar-lo. La finalitat d’aquestes activitats és transmetre de forma didàctica i divulgativa, amena i planera -però rigorosa- la història i valorar el patrimoni cultural del territori on vivim Comptem amb professionals i col·laboradors amb una àmplia experiència en l’àmbit de la cultura i el patrimoni, l’arqueologia, la història, la museologia, la didàctica, la investigació i la documentació, així com en la gestió i difusió de projectes culturals i en activitats de dinamització i didàctica del patrimoni cultural i històric. El nostre àmbit principal de treball són les comarques gironines (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès, Selva) i les que hi limiten (Maresme, Osona, Vallès Oriental), tot i que també estem oberts a la possibilitat d’endegar projectes a la resta de comarques catalanes.
 4. 4. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 4 L’experiència dels professionals d’Atri Cultura i Patrimoni en el sector de la gestió en patrimoni cultural aporta un valor afegit en els serveis d’interpretació del patrimoni, de turisme cultural i de didàctica patrimonial. A través dels serveis de didàctica i difusió pretenem que el coneixement de la història, l'arqueologia i el patrimoni cultural arribi a tots els àmbits i tots els sectors de la societat, des dels infants fins a la gent gran, i des dels habitants dels nostres pobles fins als visitants que vénen d’altres indrets. Les activitats pedagògiques que presentem incorporen valors per aconseguir la sensibilització i la responsabilitat envers el patrimoni cultural. L'equip principal d'Atri Cultura i Patrimoni el formem: Joan Llinàs i Pol Historiador i arqueòleg. Director de Projectes i Consultor en Patrimoni Cultural. Àrea Arqueologia, Història i Patrimoni Cultural. Emma Llach i Palmada Documentalista i historiadora. Tècnica en Gestió Cultural i Documental. Gerent. Àrea Didàctica, Difusió i Documentació.
 5. 5. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 5 SERVEIS I ACTIVITATS: Oferim un ventall variat i personalitzat de productes didàctics i de dinamització del patrimoni, entre els quals: Activitats i projectes didàctics. Cicles de conferències Confecció d’unitats didàctiques sobre història, arqueologia i patrimoni. Cursos d’història: de Catalunya, d’àmbit local, comarcal, temàtics o a petició del client. Cursos de patrimoni: cursos en format de 3 o 4 xerrades monogràfiques. Elaboració dels continguts de guies, catàlegs, tríptics i pàgines web relacionats amb història, arqueologia i patrimoni. Elaboració de materials i recursos didàctics. Propostes personalitzades: organització d’activitats segons la demanda del client i del públic a qui va dirigit (escolars, professorat, famílies, grups, associacions, jubilats, excursionistes, etc.). Publicació de llibres, catàlegs i quaderns didàctics. Tallers d’arqueologia i d’altres. Visites i activitats escolars. Visites culturals programades i per a grups concertats.. Xerrades i activitats d'història i de patrimoni a l’aula.
 6. 6. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 6 Portada d’un quadern didàctic Índex i crèdits d’un quadern didàctic Interior d’un quadern didàctic Contraportada d’un quadern didàctic
 7. 7. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 7 ACTIVITATS DIDÀCTIQUES CURS 2017-2018 A) Orígens i Antiguitat: - A1. La ciutat romana d'Aquae Calidae i la Via Augusta. (Caldes de Malavella, la Selva). - A2. Les termes romanes d'Aquae Calidae i el termalisme (Caldes de Malavella, la Selva). B) Edat mitjana: - B1. Castells vora el pla de la Selva: Sant Iscle i Torcafelló. (Vidreres i Maçanet de la Selva, la Selva). - B2. Descobrim un castell a través de l’arqueologia (Vidreres, la Selva). - B3. Llagostera, vila medieval. (Llagostera, Gironès). - B4. Amer, sota el poder del monestir (Amer, la Selva) C) Edats mitjana i moderna: - C1. Anglès: capital medieval de la vall dels Àngels. (Anglès, la Selva). - C2. Hostalric, capital del vescomtat de Cabrera (Hostalric, la Selva) - C3. Capitals del vescomtat de Cabrera (I): Hostalric i Breda. (Hostalric i Breda, la Selva). - C4. Capitals del vescomtat de Cabrera (II): Hostalric i Blanes. (Hostalric i Blanes, la Selva). - C5. Breda: monjos i terrissers (Breda, la Selva) - C6. Blanes, port del Vescomtat de Cabrera (Blanes, la Selva) D) Edat moderna: - D1. L’esclat de la guerra dels Segadors a la Selva. (Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils la Selva).
 8. 8. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 8 E) Edat contemporània: - E1. Bombes sobre Vidreres! (Vidreres, la Selva). - E2. Un camp d'aviació republicà durant la Guerra Civil a Celrà (Celrà, Gironès) - E3. Modernisme i estiueig a Caldes de Malavella (Caldes de Malavella, la Selva) F) Tallers a l’aula: - F1. Qui és qui a la Selva? Taller per a desenvolupar a les aules escolars de la comarca de la Selva. - Altres tallers en preparació i també per encàrrec. G) Xerrades i activitats d’història i patrimoni a l’aula: - Alfabets i escriptura. Com escrivien els nostres avantpassats? - Castells, torres i fortaleses a les comarques gironines. - Com era viure en un castell? - Com iniciar el teu arbre genealògic? - La vida quotidiana dels ibers. Els poblats. - La vida quotidiana dels romans. Ciutats i viles. - La vida quotidiana a l’època medieval: pagesos i senyors. - Mitologia romana: els dies de la setmana i els déus romans. - Mitologia i univers. Planetes, constel·lacions i zodíac. - Què menjaven els nostres avantpassats? L’alimentació a través de la història. - Tinc un arxiu històric a casa? I a l’escola? - Un arqueòleg a l’aula. Què vols saber i que vols preguntar-li?
 9. 9. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 9 A) ANTIGUITAT A1. La ciutat romana d'Aquae Calidae i la Via Augusta Descripció: Situada a peu de la Via Augusta, Aquae Calidae, que avui coneixem amb el nom de Caldes de Malavella, era una de les poques ciutats romanes que hi havia a l'actual Catalunya. La coneixerem a partir de la visita al seu espectacular conjunt termal, un edifici amb 2.000 anys d'història que ens donarà peu a saber com vivien els romans, com s'organitzava una ciutat romana, l'urbanisme i la Via Augusta. Lloc o equipament: Termes romanes i nucli antic de Caldes de Malavella Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius Durada: 2 h. Material: Breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer com era i com s'organitzava una ciutat romana i com era la vida quotidiana dels seus habitants a partir de l'exemple de Caldes de Malavella. Descobrir in situ com funcionava un conjunt termal que aprofitava les aigües calentes, quin era el seu dia a dia i quines creences i costums hi estaven associades. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural. Conèixer què és un jaciment arqueològic i de quina manera es descobreix i s'investiga. Observacions: Aquesta activitat es pot complementar amb la visita a la planta embotelladora d'aigua termal Vichy Catalan (demanar pressupost a part)
 10. 10. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 10 A2. Les termes romanes d'Aquae Calidae i el termalisme Descripció: Aquae Calidae, que avui coneixem amb el nom de Caldes de Malavella, era una de les ciutats romanes que hi havia a l'antiguitat a Catalunya. La coneixerem a partir de la visita al seu conjunt termal, un edifici amb 2.000 anys d'història que ens donarà peu a saber com vivien els romans, què eren unes termes, quins usos tenien i la seva evolució fins al termalisme actual i els balnearis. Ens arribarem fins a la font de la Mina, on podrem tastar l'aigua termal i conèixer les seves propietats. Lloc o equipament: Termes romanes, fonts i nucli antic de Caldes de Malavella. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius Durada: 2 h. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Descobrir in situ com funcionava un conjunt termal que aprofitava les aigües calentes, quin era el seu dia a dia i quines creences i costums hi estaven associades. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural. Conèixer què és un jaciment arqueològic i de quina manera es descobreix i s'investiga. Observacions: Aquesta activitat es pot complementar amb la visita a la planta embotelladora d'aigua termal Vichy Catalan (demanar pressupost a part)
 11. 11. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 11 B) EDAT MITJANA B1. Castells vora el pla de la Selva: Sant Iscle i Torcafelló Descripció: Els castells de Sant Iscle (Vidreres) i de Torcafelló (Maçanet de la Selva) són dos bons exemples de castells recuperats per l'arqueologia. La visita s’inicia al castell de Sant Iscle i es fa una introducció històrica comuna pels dos castells que van pertànyer a la mateixa senyoria feudal, el vescomtat de Cabrera. Es visiten els dos castells tot descobrint el seu funcionament, les diverses estances, el seu procés d'excavació arqueològica i la seva història. Lloc o equipament: Castells de Sant Iscle (Vidreres) i de Torcafelló (Maçanet de la Selva). Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius Durada: 1 jornada escolar Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 12€ / 8,85€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer quines eren les funcions dels castells medievals i com s'hi vivia, contextualitzant-los dins del procés de feudalització. A Torcafelló es coneixerà també què va ser la telegrafia òptica. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural. Conèixer què és un jaciment arqueològic i de quina manera es descobreix i s'investiga.
 12. 12. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 12 B2. Descobrim un castell a través de l’arqueologia Descripció: El castell de Sant Iscle és un bon exemple de castell medieval recuperat per l'arqueologia. Actualment s’hi han fet deu campanyes arqueològiques, i encara s’hi està treballant cada estiu. L’activitat s’inicia amb una introducció històrica del vescomtat de Cabrera, al qual va pertànyer Sant Iscle, i es visita el castell fent un recorregut pel seu interior tot descobrint les diverses estances, el seu procés d'excavació arqueològica i la seva història. Lloc o equipament: Castell de Sant Iscle (Vidreres) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 3 h. Material: Breu dossier didàctic Preu/alumne: 7,5€ / 5,25€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Conèixer quines eren les funcions dels castells medievals i com s'hi vivia, contextualitzant-los dins del procés de feudalització. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural. Conèixer què és un jaciment arqueològic i de quina manera es descobreix i s'investiga.
 13. 13. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 13 B3. Llagostera, vila medieval Descripció: Coneixerem com era la vila de Llagostera a l'edat mitjana. L'activitat comença amb una visita al Centre d'Interpretació històrica de Can Caciques i s'explica l'edifici que reaprofita una torre de la muralla. A continuació, es puja fins a la plaça del Castell, on es fa una explicació dels dos poders de l'època: el civil (castell) i el religiós (església). Finalment, es fa un recorregut a peu pel nucli antic. En diverses parades, es comenta el doble recorregut de la muralla, s'explica l'entramat de carrers i com el poble va sobrepassar les muralles a partir del segle XVI. Lloc o equipament: Llagostera (Gironès) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius Durada: 2 h. Material: Breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Conèixer com era Llagostera a finals de l'edat mitjana, un nucli urbà típic, amb muralles, castell, església i xarxa de carrers, i com va créixer més enllà de les muralles a partir del segle XVI. Identificar aquest exemple amb el que va passar, de manera molt semblant, a moltes poblacions de Catalunya. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 14. 14. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 14 B4. Amer, sota el poder del monestir Descripció: Amer és una vila selvatana que fou protagonista d'alguns dels principals fets de la història medieval de Catalunya. El nucli antic d'Amer, declarat BCIN, va sorgir a l'entorn del monestir benedictí de Santa Maria. Coneixerem de primera mà com era un monestir medieval i el poder feudal que exercia sobre la població. Com a curiositat, hi ha cinc presidents de la Generalitat de Catalunya vinculats a la vila d'Amer. Lloc o equipament: Nucli antic d'Amer i monestir. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius Durada: 2 h. Material: Breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Saber com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu entorn. Conèixer com era i un nucli urbà a finals de l'edat mitjana i inicis de l'edat moderna. Identificar el patrimoni arquitectònic romànic i artístic. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d’informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.
 15. 15. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 15 C) EDATS MITJANA I MODERNA C1. Anglès, capital medieval de la vall dels Àngels Descripció: El nucli antic d'Anglès, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, conserva en molt bon estat els carrers i moltes cases d'època medieval i moderna (fins al segle XVII). En coneixerem la història i les llegendes, i repassarem els diferents estils arquitectònics reflectits a les cases (romànic, gòtic, renaixement i barroc).També descobrirem com era un nucli medieval al voltant d'un castell, amb la ferreria, la notaria i el molí, entre d'altres. Lloc o equipament: Nucli antic d’Anglès (la Selva) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 2 h. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Conèixer com era i com s'organitzava un nucli urbà a finals de l'edat mitjana i inicis de l'edat moderna. Comprendre la importància d'Anglès i el seu terme feudal en el context més ampli de la comarca. Identificar el patrimoni arquitectònic i artístic (romànic, gòtic, renaixement, barroc). Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 16. 16. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 16 C2. Hostalric, capital del vescomtat de Cabrera Descripció: Hostalric va ser durant 700 anys la capital de l'extens vescomtat de Cabrera. Situat en un punt estratègic del camí ral, el poble conserva bona part de les seves muralles i l'entramat antic dels carrers, a més del castell, situat en un turó veí i que és un magnífic exemple de fortalesa del segle XVIII. Lloc o equipament: Hostalric (la Selva). (Torre dels Frares, nucli antic, muralles i castell-fortalesa) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 4 h. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 12€ / 8,85€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer què va ser i com s'organitzava el vescomtat de Cabrera com a exemple de les característiques i funcionament d'una senyoria feudal. Compendre com diversos esdeveniments històrics afectaren Hostalric a causa de la seva situació estratègica. Conèixer el funcionament d'una fortalesa de l'edat moderna i els esdeveniments històrics a què aquesta va haver de fer front. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d’informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.
 17. 17. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 17 C3. Capitals del vescomtat de Cabrera (I): Hostalric i Breda Descripció: Hostalric va ser la capital del vescomtat de Cabrera. Situat sobre el camí ral, el poble conserva les muralles, l'entramat antic dels carrers i el castell, bon exemple de fortalesa del segle XVIII. La visita s'inicia amb una introducció sobre el vescomtat de Cabrera, de la qual Hostalric n’era la capital administrativa i s’explica l’origen del mercat i a les muralles s'expliquen els sistemes defensius medievals. Després ens traslladem a Breda, capital eclesiàstica del vescomtat, on es fa un repàs per la història del monestir de Sant Salvador i s'explica com funcionava i com es vivia en un monestir. Es visita el Centre Cultural els Forns, on hi ha uns antics forns de ceràmica i on es coneix el procés tradicional de fabricació de terrissa. Lloc o equipament: Hostalric: Torre dels Frares, nucli antic i muralles. Breda: Nucli antic i Centre Cultural Els Forns. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 1 jornada escolar. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 15€ / 11,85* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Aprendre les característiques i funcionament d'una senyoria feudal a partir de l'exemple de vescomtat de Cabrera. Saber com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu entorn. Conèixer el procés productiu tradicional de la ceràmica. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 18. 18. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 18 C4. Capitals del vescomtat de Cabrera (II): Hostalric i Blanes Descripció: Hostalric va ser la capital del vescomtat de Cabrera. Situat sobre el camí ral, el poble conserva les muralles, l'entramat antic dels carrers i el castell, bon exemple de fortalesa del segle XVIII. La visita s'inicia amb una introducció sobre el vescomtat de Cabrera, de la qual Hostalric n’era la capital administrativa i s’explica l’origen del mercat i a les muralles s'expliquen els sistemes defensius medievals. Després ens traslladem a Blanes, principal port i residència vescomtal al segle XV. Es fa un recorregut pel centre històric -antigament emmurallat-, la Font Gòtica i el conjunt església-palau dels Vescomtes de Cabrera. Finalitzarem davant del mar, explicant la importància de tenir port a l'època medieval i els perills que venien del mar. Lloc o equipament: Hostalric: Torre dels Frares, nucli antic i muralles. Blanes: nucli antic Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 1 jornada escolar. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 15€ / 11,85* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Aprendre les característiques i funcionament d'una senyoria feudal a partir de l'exemple de vescomtat de Cabrera. Conèixer Hostalric i la seva situació estratègica. Descobrir com era un nucli portuari medieval. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 19. 19. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 19 C5. Breda: monjos i terrissers Descripció: Breda va néixer i créixer a l'edat mitjana a l'entorn d'un dels monestirs més importants de la zona, el de Sant Salvador de Breda, i fou el centre religiós del vescomtat de Cabrera. A redós del monestir va desenvolupar-se una important activitat terrissera que ha caracteritzat la població fins a l'actualitat. S'expliquen els monestirs medievals, les ordes, com funcionaven i com es vivia en un monestir. Es visita el Centre Cultural els Forns, on hi ha uns antics forns de ceràmica i on es coneix el procés tradicional de fabricació de terrissa. Lloc o equipament: Nucli antic i Centre Cultural Els Forns. Breda (la Selva) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 2 h. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu entorn. Descobrir el procés productiu tradicional de la ceràmica. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 20. 20. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 20 C6. Blanes, port del Vescomtat de Cabrera Descripció: Blanes va ser el principal port de l'extens Vescomtat de Cabrera a finals de l'edat mitjana. El recorregut pel seu nucli antic, que conserva nombrosos testimonis d'aquella època, ens servirà per conèixer com era aquest important nucli comercial medieval i quin era el dia a dia dels seus habitants. Destaquen la Font Gòtica, una de les poques que es conserven a Catalunya, i el conjunt format per l'església i el Palau dels Vescomtes de Cabrera. Lloc o equipament: Nucli antic de blanes (la Selva) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 2 h. Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€ / 3,75* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Aprendre les característiques i funcionament d'una senyoria feudal a partir de l'exemple de vescomtat de Cabrera. Descobrir com era un nucli portuari medieval i el comerç. Localització i obtenció d’informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural.
 21. 21. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 21 D) EDAT MODERNA D1. Visca la Terra! L'esclat de la guerra dels Segadors a la Selva Descripció: Resseguirem els indrets on es va iniciar un dels fets històrics de més transcendència per Catalunya i que ha donat origen a l'himne nacional. La guerra dels Segadors va esclatar a partir d'uns fets produïts a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i les Mallorquines entre els dies 30 d'abril i 3 de maig de 1640. Reconstruirem els esdeveniments d'aquests 4 dies visitant els indrets on es van produir. Lloc o equipament: Santa Coloma de Farners, Riudarenes, les Mallorquines, Sils. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 1 dia Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 12€ / 8,85€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona. Objectius: Conèixer in situ què fou i què va significar la guerra dels Segadors a través dels escenaris on va començar. Reconstruir com era la vida quotidiana al segle XVII en el context que va afavorir l'esclat de la guerra. Entendre l'evolució històrica de Catalunya dins la monarquia hispànica, analitzant les causes i les conseqüències de la guerra. Motivar l'interès pels conflictes polítics i bèl·lics, tant històrics com actuals, per tal d'ampliar la capacitat reflexiva i l'opinió crítica. Oferir als alumnes l'oportunitat de visitar llocs de memòria que són part de la història del nostre país.
 22. 22. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 22 E) EDAT CONTEMPORÀNIA E1. Bombes sobre Vidreres! Un camp d'aviació de la guerra Civil a la plana de la Selva Descripció: Durant la guerra Civil, l'exèrcit de la República va construir un camp d'aviació al pla de Vidreres, que va estar en funcionament fins que va ser bombardejat per l'aviació franquista. Coneixerem aquest aeròdrom i ens endinsarem a la guerra Civil a través de l'exposició que hi ha a la biblioteca municipal i d'una visita a l'indret on hi va haver les pistes i les instal·lacions de l'aeròdrom. Lloc o equipament: Biblioteca Municipal de Vidreres i Pla de Vidreres. (la Selva) Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 3h Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 7,5€/ 5,25€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer què fou i què va significar la guerra Civil, i com va afectar la població, a través d'un dels escenaris on es va desenvolupar. Motivar l'interès pels conflictes polítics i bèl·lics, tant històrics com actuals, per tal d'ampliar la capacitat reflexiva i l'opinió crítica. Oferir als alumnes l'oportunitat de visitar llocs de memòria que són part de la història del nostre país. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural. Localització i obtenció d’informacions diverses sobre restes arqueològiques contemporànies. Observacions: Cal portar roba i calçat adequat per caminar.
 23. 23. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 23 E2. Un camp d'aviació de la guerra Civil a Celrà Descripció: Durant la Guerra Civil, l'exèrcit de la República va construir un camp d'aviació al pla de Celrà, que va estar en funcionament fins l'any 1939. Coneixerem aquest aeròdrom i ens endinsarem a la Guerra Civil a partir del Centre d'Interpretació del Camp d'Aviació de Celrà i d'una visita a l'indret on hi va haver les pistes i a les instal·lacions de l'aeròdrom. Lloc o equipament: Centre d'Interpretació del Camp d'Aviació 1936-1939 i Pla de Celrà, on es podran visitar elements patrimonials d'aquest aeròdrom militar: refugis originals i el polvorí. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 3,5 - 4h Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 9€/ 5,85€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer què fou i què va significar la guerra Civil, i com va afectar la població, a través d'un dels escenaris on es va desenvolupar. Motivar l'interès pels conflictes polítics i bèl·lics, tant històrics com actuals, per tal d'ampliar la capacitat reflexiva i l'opinió crítica. Valorar les necessitats de protegir i difondre el patrimoni cultural com a herència col·lectiva. Oferir als alumnes l'oportunitat de visitar llocs de memòria que són part de la història del nostre país. Localitzar i obtenir informacions diverses sobre restes arqueològiques contemporànies. Observacions: Cal portar roba i calçat adequat per caminar.
 24. 24. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 24 E3. Modernisme i estiueig a Caldes de Malavella Descripció: A partir de la segona meitat del segle XIX, gràcies a les seves fonts d'aigües termals, Caldes de Malavella va esdevenir una activa població on els balnearis i l'estiueig de l'alta societat s'alternaven amb una pròspera indústria embotelladora. En aquesta activitat coneixerem el destacable patrimoni arquitectònic modernista que va deixar a Caldes aquesta etapa de la seva història recent. Lloc o equipament: Nucli urbà de Caldes de Malavella Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat i cicles formatius. Durada: 2h Material: breu dossier didàctic Preu/alumne: 6€/ 3,75€* * Amb subvenció de la Diputació de Girona Objectius: Conèixer com era Caldes de Malavella al segle XIX i com es va transformar en un municipi d'estiueig i amb obres arquitectòniques destacables dins el modernisme català. Identificar el patrimoni arquitectònic i artístic modernista. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d’informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya. Observacions: Aquesta activitat es pot complementar amb la visita a la planta embotelladora d'aigua termal Vichy Catalan (demanar pressupost a part)
 25. 25. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 25 F) TALLERS A L’AULA Qui és qui a la Selva? Taller per a desenvolupar a les aules escolars de la comarca de la Selva. Descripció: Coneixes qui és aquella persona a qui han dedicat el carrer on vius? Saps perquè aquell personatge té un monument a la plaça del costat? Per què l’escola o la biblioteca porta aquest nom? Coneguem els personatges més rellevants del nostre poble amb aquest taller. En una sessió interactiva amb l'alumnat, amb preguntes relacionades amb el seu entorn proper, es parla de les biografies d'aquells personatges de la població que tenen rellevància pública, els noms dels quals són familiars als alumnes. Se'ls mostren fotografies, imatges o objectes relacionats amb aquests personatges, o bé exemplars o mostres de la seva obra. Lloc o equipament: El taller es fa a les aules del mateix centre educatiu. Àmbit: comarca de la Selva. Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Mitjà i Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat Durada: 1h Preu: consultar Objectius: Conèixer qui van ser i què van fer els personatges històrics més rellevants del municipi on està ubicat el centre educatiu. Posar de relleu els valors positius d’aquests personatges que els han fet mereixedors de reconeixement públic.
 26. 26. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 26 G) XERRADES I ACTIVITATS D’HISTÒRIA I PATRIMONI A L’AULA Descripció: Hem preparat una sèrie de xerrades i activitats per ampliar i complementar coneixements de l’àrea de Ciències Socials a l’aula i que estan relacionades amb diverses competències bàsiques. Alfabets i escriptura. Com escrivien els nostres avantpassats? Castells, torres i fortaleses a les comarques gironines. Com era viure en un castell? Com iniciar el teu arbre genealògic? La vida quotidiana dels ibers. Els poblats. La vida quotidiana dels romans. Ciutats i viles. La vida quotidiana a l’època medieval: pagesos i senyors. Mitologia romana: els dies de la setmana i els déus romans. Mitologia i univers. Planetes, constel·lacions i zodíac. Què menjaven els nostres avantpassats? L’alimentació a través de la història. Tinc un arxiu històric a casa? I a l’escola? Un arqueòleg a l’aula. Què vols saber i que vols preguntar-li? Nivell educatiu: Educació primària. Cicle Mitjà i Cicle Superior. Educació secundària. Batxillerat Durada: 1h Preu: consultar Objectius: Enriquir el procés d’aprenentatge de les ciències socials amb activitats diferents on es treballin els continguts d’una forma diversa i amena. Desvetllar l’interès per la història, vincular-la a altres disciplines i potenciar una actitud positiva vers el patrimoni cultural i la memòria històrica.
 27. 27. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 27 Breu descripció de les xerrades i activitats d’història i patrimoni a l’aula: Alfabets i escriptura. Com escrivien els nostres avantpassats? L'escriptura és un dels grans avenços de la cultura humana. Fem un repàs pels principals sistemes d'escriptura de la Humanitat, des dels primers signes fins a l'alfabet actual. Castells, torres i fortaleses a les comarques gironines. Sense sortir de l'aula, farem un viatge per conèixer les principals fortificacions medievals de les comarques gironines. Com era viure en un castell? Tots sabem que a l'edat mitjana hi havia molts castells, però sabem realment quin era el dia a dia dels que hi vivien? Com iniciar el teu arbre genealògic? Sapiguem com es fa un arbre genealògic bàsic, i així coneixerem quins han estat els nostres familiars, els nostres avantpassats més propers i directes, els seus oficis i descobrirem part de la nostra història. La vida quotidiana dels ibers. Els poblats. Els ibers van habitar el nostre país abans de l'arribada dels romans, fa més de 2000 anys. Coneguem com vivien, quin era el seu dia a dia, la seva cultura, els seus costums i les seves creences. La vida quotidiana dels romans. Ciutats i viles. Els romans vivien en ciutats amb un urbanisme avançat o en vil·les rurals amb tot tipus de comoditats. Amb aquesta xerrada coneixerem què feien i com vivien.
 28. 28. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 28 La vida quotidiana a l’època medieval: pagesos i senyors. Des de la relativa comoditat dels senyors feudals fins a les dures privacions dels pagesos, sabrem com es vivia a Catalunya a l'edat mitjana. Mitologia romana: els dies de la setmana i els déus romans. Els romans creien en diversos déus, que regien tota la vida humana: la natura, l'amor, la guerra, la saviesa, la vida quotidiana. Farem un repàs pels principals déus romans i la seva mitologia. Mitologia i univers. Planetes,constel·lacios i zodíac. Els planetes, les constel·lacions i el zodíac porten noms relacionats amb la mitologia antiga, sobretot grega i romana. Coneixerem per què i sabrem quins personatges mitològics trobarem si mirem el cel de nit. Què menjaven els nostres avantpassats? L’alimentació a través de la història. Repassarem els costums culinaris de cada època, que han anat canviant a mesura que s'han anat incorporant nous aliments i noves maneres de cuinar. Tinc un arxiu històric a casa? I a l’escola? En els vells papers i en les velles fotografies de casa i de l'escola hi ha la història dels que hi han viscut i dels que hi han passat. Descobrim l'arxiu històric que tenim a casa i a l'escola! Un arqueòleg a l’aula. Què vols saber i que vols preguntar-li? Els arqueòlegs investiguen la història mitjançant l'estudi de les seves restes. Com ho fan? Un arqueòleg contestarà directament i de primera mà tot el que vulguem saber de l'arqueologia.
 29. 29. Catàleg de didàctica i difusió. Activitats escolars 2017-18 Atri Cultura i Patrimoni, SLU. || www.atri.cat || a/e: info@atri.cat || 29 COM REALITZAR LES RESERVES? Per reservar les activitats del catàleg o incloses al programa Indika: 1. Triar l’activitat escolar. 2. Enviar correu a info@atri.cat o trucar-nos al 972.470.735 i 603.643.525 per consultar disponibilitat. 3. Per reservar l’activitat: ens heu d’indicar curs i escola, número d’alumnes, dia a realitzar l’activitat, professor que fa la reserva i el seu correu electrònic o telèfon de contacte. 4. Per poder accedir a la subvenció Indika dels Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona, ens heu de fer arribar les reserves de les activitats el més aviat possible (finals de juny o principis de setembre), i nosaltres ja realitzem els tràmits. 5. Les reserves s’han de fer a l'empresa que organitza l’activitat – en aquest cas Atri Cultura i Patrimoni SLU- i nosaltres realitzem els tràmits i les reserves amb la Diputació, qui ens confirma la disponibilitat de pressupost de subvenció per l’activitat. 6. Un cop realitzada la reserva i confirmació de disponibilitat de pressupost, avisem a les escoles que ha estat acceptada. Els centres educatius poden fer una prereserva a finals de juny (han d’indicar activitat, data, curs i núm. alumnes) i el dia 1 de setembre confirmar-ho, per poder tramitar la sol·licitud de subvenció a la Diputació de Girona. 7. Un cop esgotat el crèdit d’aquestes subvencions, les activitats es poden reservar i realitzar igualment, tot i que el preu és sense subvenció. Des d’Atri Cultura i Patrimoni treballem amb l’objectiu d’apropar el patrimoni i la història a tothom, amb amenitat però sense oblidar mai el rigor històric i científic. Per a més informació, disponibilitat i contractació podeu contactar amb nosaltres: http://www.atri.cat/contacte Atri Cultura i Patrimoni SLU Tel. 972.470.735 / 603.643.525 / 620.969.762 Webs: http://www.atri.cat i http://experienciesculturals.cat

×