Persdossier Nantes

756 views

Published on

Levende spektakels, tentoonstellingen, concerten en toeristische attracties, zorgen voor een bruisende stad. Afgelopen 5 jaar is het aantal inwoners maar liefst met 104.200 nieuwkomers gestegen en trekt de culturele stad Nantes steeds meer toerisme aan. Voor inspiratie bekijk snel het persdossier.

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
756
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Persdossier Nantes

 1. 1. — NANTES.TOURISME — LE VOYAGE A NANTES PERSDOSSIER. 3 OKTOBER 2011Photo Olivier Metzger © Le Voyage à Nantes
 2. 2. NANTES, ’DE SCHONE SLAAPSTER ONTWAAKT’Nantes, de 6e grootste stad van Frankrijk, ligt op 30 minuten van de Atlantische Oceaan, in hetestuarium van de Loire. De kwaliteit van het leven staat er op een zeer hoog niveau en datwordt regelmatig als voorbeeld geciteerd. De stad wordt stelselmatig verlucht door dezeewinden en krijgt zuurstof van meer dan 1000 hectare groenzones. Voor hun verplaatsingenbeschikken de inwoners over 42 kilometer tramlijnen. De ambitie om zich te bevestigen alsduurzame stad tekent zich af op alle niveaus: van de Eco-Metropool Nantes-Saint-Nazaire totde Ecowijken. Die oriëntatie is zeer goed zichtbaar op het Île de Nantes, waar de heraanleg van337 hectare een van de grootste stadsprojecten van Europa is. Deze maritieme stad in hetwesten van Frankrijk zorgt voor heel wat verrassingen. De bevolking groeide op 5 jaar tijd aanmet 104.200 nieuwkomers en in 2010 mocht de stad zich verheugen in 2,7 miljoen bezoekers.Nantes geniet van een culturele en toeristische aantrekkelijkheid die de stad onderscheidt opnationaal niveau. Levende spektakels, tentoonstellingen, concerten en toeristische attractiesvormen een korf vol originele en coherente aanbiedingen. Boegbeelden van dat aanbod zijnhet Kasteel van de Hertogen van Bretagne (met 188.600 bezoekers in 2010 voor het Museumvan de geschiedenis van Nantes), de Machines de l’île (283.211 bezoekers in 2010) enhet artistiek parcours Estuaire (723.000 bezoeken op de sites tijdens de zomer van 2009).Dat waren de motoren van de nationale en internationale aantrekkingskracht.Nantes mag ook uitpakken met heel wat historische en hedendaagse rijkdommen. De PassagePommeraye is een winkelgalerij uit de 19e eeuw die geklasseerd werd als historisch monument.Ze verrast de bezoekers door de pracht van haar architectuur. Ze telt drie niveaus onder eenmonumentaal glazen dak en shopping gebeurt hier in een uitzonderlijk kader uit een andertijdperk. Op het Île de Nantes, een stadswijk die voortdurend in beweging is, gaat de meesteaandacht naar hedendaagse architectuur. Langs weerszijden van dit eiland in de Loire, verrijzenvernieuwende en originele gebouwen die werden opgetrokken door de grootste internationalearchitecten. Vroeger was het eiland bezet door scheepswerven (gesloten in 1987) en industrie,maar de wijk werd volledig gerehabiliteerd en vond een harmonieuze weg tussen behoud vanhet industriële erfgoed en de aanleg van nieuwe moderne ruimtes. De stad telt ook eenindrukwekkend aantal musea, theaters en concertzalen met een volledig jaarprogramma.Al deze factoren zorgen voor een bruisend cultureel leven, voor dynamiek en uitstraling.Zij maken van Nantes een bestemming die men niet mag missen.
 3. 3. Kerncijfers van de bestemming:– Bijna 2,7 miljoen toeristen in 2010, waarvan ongeveer 20% buitenlanders tijdens de zomer– Een internationale luchthaven die bijna 3 miljoen passagiers vervoert– 110 rechtstreekse bestemmingen waarvan 40 met lijnvluchten– 7.200 hotelkamers– 283.000 bezoekers voor de Machines de l’île in 2010– Meer dan 1 miljoen bezoekers in het Kasteel van de Hertogen van Bretagne– Een totaal van 730.000 bezoeken (170.000 bezoekers) op de sites van Estuaire tijdens dezomer van 2009– Groene hoofdstad van Europa 2013– Een parcours met creaties van meer dan 40 internationaal befaamde kunstenaars– 8 culturele instellingen van topniveau– Een industrieel, historisch, hedendaags en milieu-erfgoed
 4. 4. Image du film “Nantes vu par Gaëtan Chataigner” © Le Voyage à Nantes« LE VOYAGE À NANTES »Een unieke promotiestructuur om bij detop-5 van de Franse bestemmingen te gerakenTerwijl Nantes op het nationale en internationale schaakbord geen uitzonderlijk erfgoed kanplaatsen, onderscheidt de stad zich toch door een exemplarische culturele politiek die al 20 jaarhet visitekaartje van de stad vormt.Deze dynamiek werd de jongste jaren versterkt door investeringen in grote structuren die hetculturele en toeristische landschap van Nantes behoorlijk wijzigen. Zo kwam er een ultra-performante concertzaal voor digitale projecten, internationale artiesten en unieke voorstellingen(opening in september 2011), een herdenkingsmonument voor de afschaffing van de slavernij, datuniek is in de wereld (opening in december 2011) en in de zomer van 2012 opent de monumentaleen drie niveaus tellende ’Carrousel des Mondes Marins’ zijn deuren.Le Voyage à Nantes heeft als prioriteit een parcours te organiseren met een rijkdom die ongezienis in Frankrijk, buiten Parijs. Le Voyage staat voor het aanbod van een bestemming die zichprofileert als kunst – en cultuurstad.Met een parcours dat zal ingewijd worden in de zomer van 2012, zal het publiek Nantes op eenandere manier kunnen ontdekken, via uitzichtpunten, monumenten die gesublimeerd wordendoor artistieke interventies en nieuwe werken in het landschap. Het Kasteel van de Hertogen vanBretagne, de spektakelzaal le lieu unique, Nantes-Angers Opera, het kunstencentrum van deHangar à bananes, de Machines de l’île, het Mémorial de l’abolition de l’esclavage, het Estuaireopenluchtmuseum, La Fabrique, de festivals… Tijdens spontane, maritieme of stadsescapades geeftde stad zich bloot en toont een dialoog tussen kunst en landschap, historisch erfgoed enhedendaagse architectuur. Le Voyage à Nantes laat u dit ruimtelijk verspreid monument ontdekkenvia een parcours dat van Nantes een echte kunst – en cultuurstad maakt.Jean Blaise, de keuze van cultuur en erfgoedDe benoeming van Jean Blaise als algemeen directeur bevestigt de keuze van cultuur en erfgoedals hefbomen voor de toeristische aantrekkelijkheid, als factoren van cohesie en ontwikkeling. JeanBlaise is specialist van rondtrekkende culturele acties. Hij stichtte en leidt het festival Les Alluméesen le lieu unique, de nationale scène van Nantes, en was artistiek directeur van de eerste Nuitblanche in Parijs in 2002.
 5. 5. Image du film “Nantes vu par Gaëtan Chataigner” © Le Voyage à NantesLancering van het zomeraanbod 2012Om het nieuwe parcours te vieren, dat het hele jaar toegankelijk zal zijn, nodigt Le Voyage à Nantesu uit om tijdens de zomer van 2012 een stad te ontdekken die overmeesterd is door kunst, een nieuween onverwachte stad, een feestelijke stad, dag en nacht.Dit evenement zal plaatsvinden van 15 juni tot 2 september en zal een uitgebreid en eclectischprogramma brengen, met onder meer:De laatste editie van het tweejaarlijkse evenementEstuaire Nantes<>Saint-NazaireEr komen nieuwe werken langs het parcours in de landschappen van de metropool. Een huis inde Loire dat lijkt weg te zinken in de rivier maar niet zal zinken, kunstenaarskamers in een elegantkasteel, halfweg tussen het centrum van Nantes en de Côte de Jade… het zijn allemaal poortennaar een fantastische wereld, een cruise tot in Saint-Nazaire…Blijvende werken (edities 2007 en 2009), gesigneerd: Emmanuel Adely en Frédéric Dumond / Atelier VanLieshout / Angela Bulloch / Daniel Buren en Patrick Bouchain / Gilles Clément / Jimmie Durham / Eva &Adèle / Sarah Fauguet en David Cousinard / John Giorno en Ugo Rondinone / Rolf Julius / Jeppe Hein /Tadashi Kawamata / Ange Leccia / Bevis Martin en Charlie Youle / Kinya Maruyama / François Morellet /Moriceau & Mrzyk / Tatzu Nishi / Roman Signer / Station Prouvé / Felice Varini / Erwin Wurm>>> www.estuaire.infoDe stad overmeesterd door kunstDe straten van Nantes, de restaurants en de hotels transformeren zich… Kunst wordt alledaags.Ongewone, uit de toon vallende en poëtische voorstellingen overmeesteren de stad tot in zijnverste uithoeken en verrassen de bezoeker.De meesterwerken uit de verzamelingvan het Museum voor Schone Kunsten van NantesHet museum is vanwege uitbreidings- en renovatiewerken gesloten van 25 september 2011 tothalf 2013, maar de werken worden ondergebracht op verschillende plaatsen in de stad en zorgenvoor een verrassingseffect (Commissaris: Jean de Loisy).Nieuwe uitzichtpunten:Van op het dakterras van de Tour Bretagne krijgt men een panorama van de hele stad opeen hoogte van 150 meter. In Rezé biedt La Maison Radieuse van Le Corbusier vanuit hetkijkappartement of het terras een weergaloos uitzicht op de Loire en de metropool.
 6. 6. Image du film “Nantes vu par Gaëtan Chataigner” © Le Voyage à NantesDe Machines de l’îleEen team van ambachtslui en kunstenaars, onder leiding van François Delarozière en PierreOrefice, heeft zijn atelier gevestigd in een gebouw van de oude scheepswerven van Nantes. Hunverbeelding exploreert de kruin van de bomen, de savanne of de dieptes van de zee. Uit het atelierontsnapt een bestiarium van levende machines… Op de plaats waar ooit grote schepen werdengebouwd, op het kruispunt van de denkbeeldige werelden van Jules Verne, het mechanischuniversum van Leonardo da Vinci en de industriële geschiedenis van Nantes, vormen dezemonumentale structuren voor groot en klein een uitnodiging tot dromen en reizen. Debuitengewone machines, gebouwd in het grote atelier, zijn een verrijking voor het landschap vanhet Île de Nantes, een wijk in volle vernieuwing die in het hart van de metropool zorgt voor eenuniek stukje stad.U kunt hier een reis maken met de Grote Olifant, de Galerij van de Machines bezoeken, wandelenlangs de prototypetak van de toekomstige Reigerboom. U kunt ook vanop een galerij het werk vande ambachtslui zien in het atelier. Sinds de opening in 2007 hebben meer dan een miljoen mensende Machines de l’île bezocht. Dat cijfer stijgt constant verder en bewijst de interesse voor dezeunieke site.>>> www.lesmachines-nantes.frGastronomie in NantesDe gastronomie van Nantes blinkt uit door versheid: vis en zeevruchten, groenten, fruit, vlees…Hier bent u in de nummer 1 van de Franse regio’s op het gebied van officiële kwaliteitslabels: 134’labels rouges’, 40 AOC’s…! Het talent van onze chefs ontdekt u in gezellige etablissementen waaru het beste van onze producten kunt proeven. Maak onder meer kennis met ’Les Tables de Nantes’en het festival ’Les Goûts Uniques’.>>> www.lestablesdenantes.fr
 7. 7. Le Carrousel des Mondes Marins, Les Machines de lîle Auteurs François Delarozière et Pierre Orefice © François DelarozièreZOMER 2012:opening van de Carrousel des Mondes MarinsDe Carrousel des Mondes Marins bevindt zich aan de oever van de Loire, rechtover het Jules VerneMuseum. De Carrousel werd gebouwd in het atelier van de Machines, in het gebouw van de oudescheepswerven. De ontwerpers, François Delarozière en Pierre Orefice, hebben gekozen voor dedwarsbalken van het paalwerk van de kades als ondersteunende structuur. De Carrousel des MondesMarins lijkt op te rijzen uit de buik van het Île de Nantes, op de meest maritieme plek van de stad.Drie draaimolens zijn boven elkaar verwerkt in een betonnen kantwerk met daarboven een kroonmet frontons, die bewaakt wordt door 16 vissers, afkomstig uit alle wereldoceanen.Op de zeebodem ontdekt het publiek de Reuzenkrab, de Inktvis met retropropulsie, hetExploratietuig dat in de machinezaal duikt en de Batiscaaf die langs de centrale mist klimt… Intotaal zijn 14 elementen bevestigd op een draaiend plateau.In de diepzee, op het 2e niveau, zijn 6 elementen bevestigd aan beweegbare armen, zoals deLuminaire-diepzeevis, de Mantarog en de Piraatvis.Aan de oppervlakte van de zee, op het 3e niveau, draait een plateau met 15 boten, vliegende vissen,notenschelpen en kwallen rondjes over 24 mechanische golven. Het Kasteel van de Hertogen van Bretagne, het Museum van de geschiedenis van Nantes De hertogelijke residentie is het laatste kasteel langs de Loire voor de oceaan. Het geeft onderdak aan het Museum van de geschie- denis van Nantes waar men een reis maakt door vijf eeuwen. De hedendaagse scenografie toont met multimediatechnieken de rijke geschiedenis van Nantes en de bijzondere architectuur van het gebouw. >>> www.chateau-nantes.fr
 8. 8. La Villa Cheminée – Tatzu Nishi – Création pérenne Estuaire 2009 © Bernard RenouxHotelsDe agglomeratie Nantes telt in totaal 120 hotels, samen goed voor 7.200 kamers. U vindt in de stadhet comfort van de hotelketens, maar ook charmehotels die u een hartelijk onthaal bieden in eenverfijnd kader. 20% van de hotels hebben al een groen label. De rest van het hotelpark volgtbinnenkort: Nantes staat op het punt de eerste eco-stadsbestemming te worden.Gastenkamers, appartementen in de stad, charmante stadsgîtesParticulieren stellen hun deuren open: een dertigtal adressen in het stadscentrum en rond Nantes.Kies het universum dat u het meest zint: van gek tot braafjes, in een van de appartementen van“Un coin chez soi’, zoals de Villa Hamster, de hut van kapitein Nemo enz.Act’Lieu, een eenkamerloft: le Brizeux, een voormalig atelier verbouwd tot loft/hotel of de D’Ô, eenvoormalige rondvaartboot die nu gastenkamers herbergt… >>> www.nantes.tourisme.frOngewoon logies...Slapen in een kunstwerk, een unieke ervaring!Villa CheminéeEen ongewone locatie in de gemeente Bouée-Cordemais, uitgedacht door de kunstenaar Tatzu Nishi voorEstuaire 2009. Een huisje op een hoogte van een vijftiental meter met prachtig uitzicht op de Loire. Door tespelen met perspectieven meet de kunstenaar zich met het gigantisme van het ’ijzeren kasteel’ van hetestuarium: de thermische centrale van Cordemais. Tatzu Nishi creëerde een echte visuele schok en doetberoep op onze verbeelding, in navolging van zijn lichtend voorbeeld Jules Verne: waar komt dit huisvandaan? Het zet de bewoners van deze ongewone gîte aan het dromen.Te huur voor 1 nacht: prijs € 95 – € 99, ontbijt inbegrepen. >>> www.estuaire.info Kunstenaarskamers in het Château du Pé Halfweg tussen het centrum van Nantes en de Côte de Jade ligt Saint-Jean-de-Boiseau, ingekapseld in het groen langs de hellingen van de Loire. In het dorpscentrum bevindt zich het Château du Pé, dat dateert uit de 18e eeuw. Vandaag is het omgebouwd in cultuur- en logieslocatie. Het evenement Estuaire Nantes<>Saint-Nazaire nodigde 6 koppels kunstenaars uit verschillende disciplines uit om 6 kamers van het kasteel in te richten. Fantastische dieren, meubelen die verborgen zijn achter scheidingswanden, een sprekend venster… Net zoals in een sprookje openen de 6 kamers van het Château du Pé een deur naar een fantastische wereld die men kan verkennen tijdens een verblijf. >>> www.chateaudupe.fr
 9. 9. Contact persrelatiesFotoarchief Nantes.TourismeKatia FORETTel. : +33 (0)2 40 20 60 02e-mail: katia.foret@lvan.frContact persrelaties Le Voyage à NantesThomas JAGLINTel. : +33 (0)2 72 65 30 16e-mail : thomas.jaglin@lvan.frLe Voyage à Nantes – BP 92 211 – 44022 Nantes Cedexwww.levoyageanantes.frAlles over de stad, informatie voor professionals en deonline reserveringcentrales (accommodatie, verblijf,restaurants, tickets, documentatie…) vindt u op:www.nantes-tourisme.com

×