Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Малка приказка за препинателните знаци
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

6

Share

Download to read offline

приказки на граматиката1

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

приказки на граматиката1

 1. 1. Приказки на граматиката Приказка за приключенията на Силвия в училището на думите
 2. 2. Десетгодишната Силвия ходи на училище с голямо желание. Най-много обича часовете по български език. Затова и винаги пише с удоволствие домашните си. Понякога толкова дълго се застоява пред тетрадките, че родителите й започват да й правят забележка. Ето какво се случи една вечер с нея ...
 3. 3. Силвия сънува чуден сън... <ul><li>Отива на училище, но ... Това не е нейното училище... На вратите на класните стаи не пише ІV”а”, ІV”б”, ІV “в” , а табелки с надписи: “Клас на глаголите”, “Клас на прилагателните имена”, “Клас на числителните имена”. </li></ul>Попаднала съм в училището на думите...
 4. 4. “ Клас на прилагателните имена” <ul><li>Силвия любопитно надникна в класа на прилагателните имена и видя, че две от тях се карат. Едното беше Силен, а другото Мъничък. </li></ul>Не ме бутай, че знаеш ли колко съм силен?Не стига, че си умалително, ами и се вреш навсякъде. Извинявай! Какво ще ми се извиняваш? Като си сложа частицата за превъзходна степен, ще стана Най-Силен! А ти? Ха-ха-ха. Ти ще станеш Най-Мъничък!
 5. 5. Би първият звънец и Силвия забърза по коридора... <ul><li>На следващата врата пишеше: “Клас на съществителните имена”. Силвия спря до вратата и се заслуша. </li></ul>Познай какво срещнах! Едно местоимение.И то взе да ми се хвали колко важно място заемало в езика. А аз му казах:”Аз съм Съществително!Най-същественото от всички думи. Да не говорим,че съм и Собствено!” А то ми се репчи,че ако съм се повтаряло то ме замествало и него лесно го помнят... А ти не му ли отговори, че ако ние не съществуваме то няма да има кого да замести?
 6. 6. В този момент видяха Силвия... Ти коя си? Силвия Пашова А, значи си от нашите...Седни при нас! Но аз не съм съществително име! Да не си местоимение?
 7. 7. И изведнъж започнаха да я канят от всички редици... Първо от редицата на съществителните нарицателни от среден род... Силвия се ядоса и каза,че не е от среден род, а от женски и веднага я поканиха в редицата на съществителните нарицателни от женски род. - Не,не ... Вие не ме разбирате! Аз съм човек! Тогава пък я поканиха в редицата на съществителните нарицателни от мъжки род, защото човек е в мъжки род...
 8. 8. Силвия се притесни... Искаше да обясни на думите коя е, затова реши да изпробва друг начин. -Нали знаете, че всяка дума има значение ... И че всяко съществително име назовава ... Предмет! Ами .... Аз съм този предмет. -Извинявай,предмете,обаче ти каза,че си Силвия Пашова,момиче, човек и от женски род. Да,така е! -А,не...Тук има някаква грешка. Кое от тези неща си всъщност?Ние обичаме точността.
 9. 9. Гласът на съществителното име звучеше заплашително. През главата на Силвия преминаха всичките й знания по български език,но тя не смееше да направи нищо. На помощ й дойде вторият звънец, защото всички съществителни се втурнаха по местата си и със страх зашептяха: -Госпожа Граматиката идва! Госпожа Граматиката идва!
 10. 10. Звънецът продължаваше да звъни и Силвия се стресна. Беше 6.30. Време за ставане. Силвия видя учебника по български език и се усмихна. Съжали,че не е останала , за да види какво правят в час и защо така се притесняват от госпожа Граматиката.
 11. 11. Автор на приказката Веселина Георгиева. За вас я разказа: Йорданка Първанова
 • animiteva

  May. 16, 2018
 • elenaiwanowa3

  Nov. 19, 2017
 • ElizabetBuyukliyska

  Nov. 25, 2015
 • myrvakova

  Jul. 18, 2014
 • SiutoTG

  Jan. 22, 2013
 • niiq1

  Apr. 16, 2011

Views

Total views

23,685

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

19,602

Actions

Downloads

151

Shares

0

Comments

0

Likes

6

×