112133654 elemen-elemen-multimedia

3,440 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,440
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
231
Actions
Shares
0
Downloads
155
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

112133654 elemen-elemen-multimedia

 1. 1. Elemen-elemen multimedia
 2. 2. 5 ELEMEN UTAMA MULTIMEDIA
 3. 3. UNSUR-UNSUR PADA ELEMEN MULTIMEDIA UNSUR DINAMIK- benda-benda yang bergerak atau mengubah- Elemen : audio, video dan animasiUNSUR STATIK- benda-benda yang tidak bergerak- Elemen : teks dan grafikSetiap elemen mempunyai peranan dan interaktif sesama sendiri.
 4. 4. TEKS- Merupakan salah satu media utama yang diperlukan dalam sesebuah perisian multimedia sama ada sebagai: Menu utama Sistem navigasi (navigation) Tujuan penyampaian sesuatu isi kandungan perisian.
 5. 5. • Teks adalah jenis data paling asas serta menggunakan ruang storan paling sedikit berbanding dengan elemen-elemen multimedia lain.• Teks dalam bentuk perkataan, ayat dan perenggan digunakan untuk menyampaikan sesuatu idea, buah fikiran dan fakta yang berkaitan dengan apa jua aspek dalam kehidupan kita.
 6. 6. • Teks digunakan untuk : - menerangkan bagaimana sesuatu aplikasi bekerja, - membantu pengguna meneroka aplikasi - menyebarkan maklumat melalui aplikasi-aplikasi yang telah direkabentuk.
 7. 7. • Dalam multimedia, penggunaan teks yang terlalu banyak tidak digalakkan.• Ini kerana teks tidak dapat pamerkan maklumat dengan menarik Ini bukan bermakna teks tidak diperlukan langsung, tetapi teks hanya digunakan pada bahagian-bahagian yang penting sahaja.
 8. 8. Penggunaan teks dalam aplikasi multimedia Berikut adalah beberapa garis panduan yang diperlukan semasa membangunkan sebuah aplikasi multimedia yang melibatkan teks:1. Ringkas tetapi padat2. Penggunaan typeface dan font yang bersesuaian.
 9. 9. 3. Memastikan teks yang digunakan bolehdibaca.4. Pemilihan gaya tulisan dan warna teks.- Untuk memberikan penekanan dan membezakan isi kandungan dengan bahagian lain pada paparan atau media cetak.- Kontras antara aksara adalah pentingmenentukan kejelasan dan kebolehbacaanperkataan atau ayat.
 10. 10. 5. Mengawal pemilihan font serta konsisten- Rekabentuk skrin tidak terlalu semak atau sukar dibaca.- Pembangun seharusnya tidak menggunakan terlalu banyak font, typeface,gaya dan warna.- Perlu menekankan konsep konsistensi dalam penggunaan teks.
 11. 11. ANIMASI Paparan susunan imej-imej seni 2D atau posisi model agar menghasilkan ilusi gerakan. Kaedah persembahan animasi yang paling laris ialah program wayang gambar atau video. Animasi merujuk kepada paparan visual yang bersifat dinamik.
 12. 12.  Ia juga suatu proses menjadikan objek kelihatan hidup atau gambaran bergerak tetapi pada asalnya statik. Animasi mampu menzahirkan sesuatu fantasi manusia ke alam realiti. Dengan menggunakan animasi kita boleh menerangkan sesuatu yang sukar menggunakan perkataan disampaikan dengan lebih mudah dan berkesan.
 13. 13.  Dengan menggunakan animasi juga dapat menceriakan proses penyampaian. Sesuatu yang disampaikan kelihatan lebih hidup atau realistik berbanding menggunakan teks. Animasi mampu memberi penegasan bagi membolehkan penonton fokus pada isi kandungan yang ingin disampaikan.
 14. 14.  Web sangat sesuai dalam penggunaan animasi. Penggunaan animasi boleh juga dalam bentuk video. Animasi membantu meningkatkan kualiti P&P. Animasi digital mampu menyampaikan mesej dengan lebih pantas.
 15. 15. Kepentingan /kelebihan animasi Mampu menyampaikan sesuatu konsep yang kompleks secara visual dan juga dinamik. Proses membuat hubungan atau perkaitan mengenai sesuatu yang kompleks akan lebih mudah untuk dipetakan ke dalam minda pelajar. Boleh membantu dalam proses pemahaman.
 16. 16. GRAFIK Grafik adalah persembahan imej yang tidak bergerak seperti gambar, lukisan, lakaran, gambar foto, ilustrasi dan sebagainya. Ia sangat penting bagi memberi penekanan dalam proses penyampaian maklumat. Grafik mampu membantu menerangkan sesuatu maklumat dengan tepat dan berkesan.
 17. 17.  Grafik menjadikan sesuatu persembahan lebih menarik dan mampu memfokuskan perhatian pengguna terhadap maklumat yang ingin disampaikan. Kepentingan grafik:1. Meningkatkan penekanan sesuatu maklumat.
 18. 18. 2. Menarik perhatianpengguna3. Mengilustrasikansesebuah konsep.4. Bertindak sebagai latarbelakang bagi sesuatukonsep.
 19. 19. AUDIO Audio atau bunyi disebarkan oleh getaran molekul atau jirim udara disekeliling kita. Getaran dikenali sebagai gelombang bunyi. Kesanaudio salah satu daya penarik yang berkesan untuk menarik perhatian seseorang.
 20. 20.  Audio dalam multimedia ialah:- Rakaman suara- Suara latar- Muzik- Kesan khas audio dll.. Dalam sistem multimedia interaktif, elemen audio membantu proses penyampaian persembahan agar lebih mantap dan berkesan.
 21. 21.  Audiojuga mampu meningkatkan motivasi kepada pengguna agar lebih berminat untuk mengikuti proses penyampaian maklumat. Penggunaan audio mampu menimbulkan suasana yang lebih menarik dan menghasilkan tumpuan yang lebih terhadap apa yang ingin disampaikan.
 22. 22. VIDEO
 23. 23.  Video adalah elemen multimedia yang paling dinamik dan realistik berbanding elemen-elemen lain. Video adalah gabungan pelbagai media seperti:- Teks- Grafik- Audio dll dalam satu medium. Video membawa unsur realistik atau keadaan sebenar kepada pengguna.
 24. 24.  Ini dapat mempengaruhi perasaan emosi pengguna dengan lebih nyata. Antara perkakasan yang digunakan ialah:- kamera video- Camcoder (pita video)- Video capture card dll. Manakala perisian video:- Adobe Premiere- Video Fusion- Ulead Media Pro dll.
 25. 25. ELEMEN-ELEMEN MULTIMEDIA
 26. 26. SEKIAN.. TERIMA KASIH…
 27. 27. Kuiz PengukuhanJawab semua soalan dibawah. Senaraikan 5 elemen multimedia beserta contoh. Apakahunsur-unsur yang terdapat pada elemen multimedia?

×