NAMA GURU : SISC + :
SEKOLAH :
NAMA GURU BESAR :
0
Guru bercakap dengan Pengajaran guru Pengajaran guru
jelas dan dapat me...
0
PENGETAHUAN
KANDUNGAN
PENILAIAN
SECARA
BERTULIS
KESIMPULAN
PELAJARAN
BAHAN BANTU
MENGAJAR
PENILAIAN
SECARA
LISAN
ASPEK T...
PELAJARAN
REFLEKSI
Guru dapat membuat
pemerhatian secara umum
mengenai pengajaran
tetapi tidak mencapai
Tahap 2
Guru menge...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Teacher Coaching Tool

473 views

Published on

Matrix used SISC+ prior to coaching teacher

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
473
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
66
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teacher Coaching Tool

  1. 1. NAMA GURU : SISC + : SEKOLAH : NAMA GURU BESAR : 0 Guru bercakap dengan Pengajaran guru Pengajaran guru jelas dan dapat mencapai Tahap 1 dan mencapai Tahap 2 dan didengari serta tidak hanya membaca menggunakan pelbagai menggunakan bahasa secara terus daripada variasi tekanan, nada yang mudah difahami buku teks. dan ketinggian oleh murid. suara yang berkesan untuk menarik tumpuan murid. PENGURUSAN BILIK DARJAH BERASASKAN AKTIVITI KOMUNIKASI TUMPUAN & PERHATIAN MURID OBJEKTIF PEMBELAJARAN RANCANGAN PENGAJARAN PENGAJARAN ASPEK TAHAP CATATAN TAHAP 1 TAHAP 2 TAHAP 3 Guru menyatakan satu topik umum bagi pengajaran atau menulis satu topik umum di atas papan hitam tanpa membincangkannya (cth: Klasifikasi binatang) Pelajaran diasaskan sebahagiannya pada Rancangan Pengajaran Harian (RPH) yang dikaitkan dengan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dengan mematuhi struktur dan isi penting RPH secara keseluruhannya. Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dengan mematuhi semua isi penting RPH secara tekal . Pelajaran mengandungi aktiviti bersifat arahan yang dilakukan oleh murid serta dikaitkan dengan pembelajaran murid Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dengan aktiviti yang melibatkan kreativiti, perbincangan dua hala, aplikasi praktikal atau penggunaan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) yang lain Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dengan sekurang-kurangnya 2 aktiviti yang berbeza dan melibatkan kreativiti, perbincangan dua hala, aplikasi praktikal , atau penggunaan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) yang lain Murid kebanyakannya memberikan perhatian walaupun pasif. Semua murid memberi perhatian dan maklum balas kepada soalan apabila ditanya Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan murid secara proaktif bertanyakan soalan serta berbincang lanjut dengan guru dan sesama mereka. Guru menangani murid yang berkelakuan buruk tetapi pada masa yang sama terpaksa menggangu Kebanyakan murid berkelakuan baik dan guru berupaya menangani murid yang berkelakuan buruk Kebanyakan murid berkelakuan baik dan guru menangani murid yang berkelakuan buruk Guru menggunakan papan putih dan / atau projektor untuk menjelaskan konsep atau idea yang relevan dan perkataan / lukisan yang digunakan adalah jelas Guru mengenal pasti dan membincangkan objektif pengajaran dengan jelas dan spesifik ( cth: hari ini kita akan belajar tentang perbezaan antara mamalia dan reptilia ) Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan objektif pengajaran dibincangkan bersama- sama murid serta dirujuki di sepanjang pengajaran dilaksanakan.
  2. 2. 0 PENGETAHUAN KANDUNGAN PENILAIAN SECARA BERTULIS KESIMPULAN PELAJARAN BAHAN BANTU MENGAJAR PENILAIAN SECARA LISAN ASPEK TAHAP CATATAN TAHAP 1 TAHAP 2 TAHAP 3 terpaksa menggangu pelajaran. yang berkelakuan buruk dengan hanya sedikit gangguan (cth: menyuruh murid keluar kelas) yang berkelakuan buruk tanpa gangguan ( cth : dengan mengangkat tangan untuk senyap) Guru menggunakan papan putih dan / atau projektor untuk menjelaskan konsep atau idea yang relevan dan perkataan / lukisan yang digunakan adalah jelas Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dan menggunakan bahan bantu mengajar tambahan yang relevan, jelas serta menarik perhatian Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan sekurang-kurangnya satu BBM melibatkan interaksi murid (cth: menulis di atas kertas, membuat eksperimen) Guru menepati topik secara umumnya, tetapi membuat kesilapan isi kandungan atau memperlihatkan keraguan yang jelas dalam isi kandungan. Guru menepati topik pengajaran; tidak membuat kesilapan kandungan; dan mempunyai semua pengetahuan kandungan yang diperlukan oleh sukatan pelajaran untuk mengajar dengan Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan menggunakan pengetahuan kandungannya melangkaui sukatan pelajaran yang membantu murid mencapai objektif pengajaran. Guru menyoal murid dengan soalan yang relevan selari dengan keperluan objektif pembelajaran serta berupaya mengenal pasti jawapan yang betul dan salah. Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dan guru menggunakan soalan terbuka; berupaya memberi penjelasan kepada jawapan salah; dan memberi pengukuhan positif untuk jawapan yang betul Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan guru menyeimbangkan soalan dengan tahap keupayaan murid yang pelbagai Guru menetapkan kerja kelas atau kerja rumah secara bertulis untuk menguji pencapaian objektif pembelajaran dan berjaya mengenal pasti jawapan yang betul dan salah oleh kebanyakan murid Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dan guru berupaya memberi penyelesaian kepada jawapan salah; dan memberi pengukuhan positif kepada jawapan betul dalam kebanyakan tugasan murid. Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan mengkhususkan tugasan dengan keupayaan murid yang pelbagai Guru mengakhiri pengajaran tetapi tidak mencapai Tahap 2 Pengajaran guru mencapai Tahap 1 dan berupaya memberikan kesimpulan termasuk hasil pembelajaran dan menjelaskan 3-5 isi utama yang telah dipelajari. Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan guru menerangkan sebab pelajaran yang berkenaan penting serta hubung kaitnya dengan pelajaran yang lain
  3. 3. PELAJARAN REFLEKSI Guru dapat membuat pemerhatian secara umum mengenai pengajaran tetapi tidak mencapai Tahap 2 Guru mengenal pasti sekurang-kurangnya satu kekuatan dan satu keperluan penambahbaikan. Pengajaran guru mencapai Tahap 2 dan guru berupaya untuk mencadangkan tindakan penambahbaikan.

×