Ciri ciri dan kepentingan kamera dlm p&p

4,665 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,665
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
118
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ciri ciri dan kepentingan kamera dlm p&p

 1. 1. CIRI-CIRI UMUM PADA SESUATU KAMERA DAN KEPENTINGAN KAMERA DALAM P & P Di sediakan oleh : Nama : Masleina Binti Mohamad No. KP : 780223-01-6350 Opsyen : Pengajian Matematik Subjek : Teknologi Maklumat & Komunikasi Ambilan : Mei/Jun 2011
 2. 2.  Gabungan pelbagai komponen seperti kanta, apertur, pelepas shutter, penilik, dail kelajuan shutter, pemegang lampu imbasan, tuil pemutar filem dan kekotak kedap cahaya. Kanta – memfokus imej objek supaya terbentuk di atas filem. Gelang pemfokus – mengubahsuai ketepatan fokus kanta sebarang objek pada skrin pemfokus sebelum objek dirakam di atas filem.
 3. 3.  3 jenis kamera pada peringkat awal perkembangannya, iaitu : i. Ukuran Separuh ii. Ukuran Leica iii. Ukuran 6x6 Ukuran Separuh : - boleh merakam gambar sebanyak dua kali ganda dari jumlah filem (tiada lagi dalam pasaran).
 4. 4.  Ukuran Leica : - Boleh diperolehi dalam bentuk negatif 24x56 mm. - Shutter kamera jenis ini dibentuk dalam dua jenis; Shutter Lens dan Shutter Focal Plane. - Contoh : Kamera Single Lens Reflex (SLR).
 5. 5.  Ukuran 6x6 : - Boleh diperolehi dalam format View Kamera. - Terdapat dalam jenis Rengfinder Shutter Lens , Single Lens Reflex. - Contoh : Kamera Twin Lens Reflex (TLR) dan Single Lens Reflex (SLR).
 6. 6.  Kamera dua lensa yang mempunyai peranan masing-masing. Lensa yang di bawah berfungsi untuk membawa cahaya masuk ke filem. Lensa di atas berfungsi membawa cahaya ke Viewfinder.
 7. 7.  Kamera yang berfungsi dengan satu Lensa dan satu cermin pembalikan. Hasilnya apa yang dilihat pada tingkap penenang (Viewfinder) akan sama dengan rakaman di filem.
 8. 8. i. Lensa : Lensa amat penting pada sebuah kamera. Lensa mesti bersih dari debu dan kesan calar. Elakkan dari terkena fungus dan wap air. Jenis-jenis lensa : a. Wide Angle Lens b. Standard Lens c. Telephoto Lens d. Zoom Lens
 9. 9.  Wide Angle Lens - Lensa yang membolehkan kita mengambil gambar pada sudut yang luas. Standard Lens - Lensa yang boleh mengambil gambar mengikut pandangan mata manusia. Contoh : Potret. Telephoto Lens - Lensa yang memiliki sudut pandang yang sempit. Amat sesuai untuk mengambil gambar pada jarak yang jauh dan berperanan untuk “cropping” gambar.
 10. 10.  Micro Lens - Lensa yang boleh merakam gambar pada jarak dekat untuk keperluan gambar-gambar mikro atau „close-up‟. Zoom Lens - Lensa yang menggabungkan beberapa ciri lensa. Ini bermakna, dalam satu lensa terdapat dua atau tiga sudut lensa.
 11. 11. ii. Exposer Meter : Alat tambahan yang membantu bagi mendapatkan gambar yang baik. Dua jenis Exposer Meter ; a. Exposer Meter Binaan Dalam b. Exposer Meter Bebas Guna. Exposer Meter untuk bacaan di luar kamera. Cahaya studio dan cahaya matahari.
 12. 12.  Exposer Meter Binaan Dalam- Mudah digunakan. Komponennya dibina di dalam kamera. (Kamera sekarang disediakan dengan exposer meter). Exposer Meter Bebas Guna - Direka berasingan dengan kamera. Cahaya yang diukur dengan menggunakan exposer jenis ini lebih tepat kerana ia boleh diukur pada keadaan cahaya yang sebenar.
 13. 13. iii. Flash: Membantu kerja-kerja senifoto jika keadaan di lokasi kurang atau ketiadaan cahaya. Flash dapat membantu menghilangkan bayangan (shadow) jika rakaman dilakukan di bawah cahaya matahari.
 14. 14. iv. Filter : Berfungsi menyelamatkan lensa dari terkena debu, terguris yang mungkin menyebabkan lensa rosak. Memberi kesan sampingan pada gambar warna dan memberi kesan High Contras dan Low Contras pada filem hitam putih.
 15. 15. Ciri-ciri : Berupaya untuk menyimpan gambar yang diambil terus ke dalam storan kamera tanpa memerlukan filem. Berupaya untuk memindahkan gambar dalam format digital terus ke komputer tanpa perlu mengimbasnya terlebih dahulu. Pemindahan foto digital ke komputer lazimnya memerlukan sambungan USB dari kamera.
 16. 16.  Berkeupayaan merakamkan video. Menggunakan medium storan bagi menyimpan semua gambar dan video yang dirakamkan. Contoh : MicroSD Memudahkan pengguna melihat simpanan gambar dengan pantas dan menyusun atur gambar mengikut kehendak pengguna.
 17. 17.  Kamera Digital Dwi Skrin memudahkan pengguna merakam imej pegun mereka agar kelihatan lebih jelas dan kemas tanpa memerlukan bantuan orang lain.
 18. 18.  Kamera Digital Dengan WiFi Keupayaan wayarles membolehkan kamera disambungkan terus ke mana-mana rangkaian WiFi atau hotspot tanpa memerlukan kehadiran komputer. Dilengkapi dengan sensor 14 megapiksel, mampu merakam imej yang jelas dan terperinci.
 19. 19.  Kamera merupakan salah satu alat visual. Kamera boleh menjadi alat ICT untuk pendidikan yang paling efektif dan efisyen. Kelebihan :  kos-efektif  mudah digunakan  alat yang menjimatkan masa
 20. 20.  Gambar mudah untuk digunakan dalam pengajaran akan dapat meningkatkan memori pelajar. Guru dapat menjelaskan arahan yang kompleks dengan lebih mudah untuk pemahaman pelajar. Guru boleh membuat sesi interaktif dan membuat pelajaran lebih menarik, yang boleh meningkatkan kehadiran pelajar serta konsentrasi.
 21. 21.  Pamer Gambar Tunggal Tayang Gambar Sterograf Poster Gambar
 22. 22.  Foto yang telah dipilih dan sesuai dengan objektif pengajaran dilekatkan kepada papan khas seperti papan flanel, papan hijau, papan lembut atau papan putih dan dipamerkan. Gambar yang telah digunakan boleh dipamerkan terus di satu sudut pembelajaran. Gambar-gambar ini telah diperbesarkan dan dibingkaikan. Gambar boleh disertakan sedikit penerangan yang berkaitan dengan pembelajaran.
 23. 23.  Foto boleh digunakan bersama projektor legap yang ditayangkan ke atas layar dan sesuai untuk ditonton oleh pelajar yang ramai. Projektor legap boleh menerima foto hingga berukuran 10" X 10". Foto yang ingin ditayangkan sebaiknya diasing- asingkan, disusun mengikut urutan dan ditunjukkan satu persatu.
 24. 24.  Menerusi penggunaan sterograf, murid-murid berpeluang mengkaji dan meneliti pelajaran langkah demi langkah dengan lebih sistematik. Sterograf agak mahal, terutama untuk mendapatkan perisian. Amat efektif dalam membimbing murid-murid yang lembam.
 25. 25.  Gambar-gambar boleh disusun di atas kad untuk digunakan dalam pengajaran. Gambar yang dipamerkan mestilah menjadi fokus berdasarkan tajuk yang diberi. Teknik susunan gambar sama ada secara selang-seli, berurutan, aliran dan sebagainya. Tulisan yang cantik dan sesuai akan menjadikan poster foto lebih berkesan.
 26. 26. Sekian, terima kasih…

×