Dimensi penyelidikan

1,485 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,485
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dimensi penyelidikan

 1. 1. Dimensi Penyelidikan
 2. 2. Penyelidikan sosial boleh dibahagikan kepada dua: Penyelidik yang mengambil pendekatan yang objektif, akademik Penyelidik yang mengambil pendekatan yang lebih praktikal Ini bukan satu pemisahan yang rigid namun tujuan penyelidikan dan kumpulan yang menggunakan hasil kajian berbeza dalam kedua-dua pendekatan
 3. 3. Empat dimensi Penyelidikan asas atau gunaan Tujuan membuat penyelidikan Dimensi masa Teknik pengutipan data
 4. 4. Penyelidikan asas (basic research) Membantu memperkembangkan pengetahuan asas tentang dunia sosial. Fokus kepada menyokong atau menolak teori yang menerangkan bagaimana dunia social beroperasi. Punca utama idea-idea saintifik dan cara kita memahami dunia sosial.
 5. 5. Penyelidikan asas sering dikritik kerana ada kalanya penyelidikan jenis ini tidak mempunyai kegunaan praktikal. Penyelidikan asas boleh membantu kita memahami tingkahlaku sosial dan seterusnya ini boleh digunakan secara praktikal.
 6. 6. Penyelidikan gunaan Penyelidikan yang khusus yang bertujuan untuk menangani sesuatu isu atau masalah. Tidak cuba untuk memberi pemahaman yang umum tentang sesuatu perkara. Bertujuan mencari penyelesaian yang boleh digunakan dalam masa terdekat.
 7. 7. Sering digunakan dalam membuat keputusan khususnya dalam perniagaan atau membentuk polisi.
 8. 8. Jenis-jenis penyelidikan gunaan 1. Penyelidikan penilaian 2. Penyelidikan tindakan 3. Penyelidikan penilaian impak sosial
 9. 9. Penyelidikan penilaian Sering digunakan untuk menilai program, polisi, strategi pemasaran Cuba mengukur keberkesanan polisi, strategi, program. Terdapat dua jenis Formatif – penilaian berterusan Sumatif – penilaian yang dibuat pada akhir program
 10. 10. Penyelidikan tindakan Bukan sekadar penyelidikan tetapi juga melibatkan tindakan sosial. Cuba membawa perubahan sosial Menggunakan pengetahuan dan penemuan untuk memperbaiki kehidupan orang yang dikaji.
 11. 11. Penyelidikan penilaian impak sosial Mengkaji tentang kesan-kesan yang mungkin timbul akibat daripada satu perubahan yang dirancang. Penyelidikan sedemikian boleh digunakan untuk memilih polisi yang sesuai atau membuat perancangan.
 12. 12. Tujuan penyelidikan Penyelidikan penerokaan (Exploratory research ) Bagi isu-isu yang baru. Isu-isu yang tidak banyak diketahui. Apa itu???
 13. 13. Penyelidikan deskriptif Menggambarkan sesuatu fenomena sosial menggunakan perkataan atau nombor Siapa yang terlibat? Bila sesuatu perkara berlaku
 14. 14. Explanatory research Bertujuan menjelaskan sesuatu fenomena sosial. Mengapa fenomena itu berlaku?
 15. 15. Dimensi masa Kajian keratan lintang (cross sectional) Kajian dibuat sekali pada satu masa tertentu. Boleh digunakan untuk penyelidikan penerokaan, deskriptif atau explanatory.
 16. 16. Penyelidikan longitudinal Kajian dibuat pada beberapa masa. 3 jenis Siri masa Panel Cohort
 17. 17. Siri masa Kajian dilakukan pada kumpulan yang berbeza pada masa yang berbeza-beza. Boleh membantu penyelidik mengkaji trend atau perubahan yang berlaku.
 18. 18. Kajian panel Kajian dilakukan pada kumpulan yang sama pada masa-masa yang berbeza. Lebih sukar dijalankan jika dibandingkan dengan kajian siri masa.
 19. 19. Kajian cohort Mengkaji kumpulan yang mempunyai pengalaman yang sama. Contohnya, orang yang lahir pada tahun tertentu, kahwin pada tahun tertentu.
 20. 20. Kajian kes Kajian dilakukan ke atas kumpulan yang kecil secara mendalam. Data boleh dikutip untuk beberapa bulan, tahun, dekad.
 21. 21. Teknik pengutipan data Kuantitatif Eksperimen Tinjauan Penyelidikan bukan reaktif Kualitatif Kajian lapangan Kajian perbandingan bersejarah

×