Kerajaan Demokrasi

28,627 views

Published on

Published in: Education
4 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
28,627
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
379
Comments
4
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kerajaan Demokrasi

 1. 1. TEMA 5:MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Tajuk: Kerajaan Demokrasi Sistem & Ciri-ciri Negara Demokrasi
 2. 2. Sistem Demokrasi Di Malaysia• Perkataan Demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan).• Demokrasi bererti kekuasaan rakyat.• Negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Syarikat, India, Australia, Indonesia dan Malaysia.• Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan• Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat.
 3. 3. Sistem Demokrasi Di Malaysia• Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya.• Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara.• Mengamalkan kepelbagaian budaya di Malaysia.• Prinsip-prinsip utama dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi.• Raja Berperlembagaan bermaksud sistem beraja mengikut peraturan perlembagaan persekutuan Malaysia.
 4. 4. Cogan kata sistem demokrasi di Malaysia Kerajaan Demokrasi Rakyat Sejahtera
 5. 5. Peranan Warganegara MalaysiaMenjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakannegaraRakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuaramengikut peraturanMengamalkan budaya dan agama masing-masingMemahami dengan mendalam dan mengamalkan sistemdemokrasi negara.
 6. 6. Peranan Kerajaan DipilihTidak menafikan hak-hak individu sepertikebebasan bergerak.Mengadakan pilihan raya untuk memilihpemimpin negara.Dewan Rakyat dan Dewan Negaraberfungsi menggubal dasar-dasar negara.
 7. 7. Perasaan bangga akan prinsip demokrasi wujud di kalanganrakyat Malaysia kerana negarakita pesat membangun, rakyat bebas bergerak, dan bebas mengamalkan anutan agama masing-masing.
 8. 8. Badan Perundangan Badan Pilihan Raya Pelaksana Badan Perlembagaan Kehakiman Ciri-ciri Raja Parti-partiBerperlembagaan Negara Politik Demokrasi
 9. 9. Ciri-ciri Negara Demokrasi1. Raja Berperlembagaan  Bidang kuasa Yang di-Pertuan Agong ditetapkan oleh perlembagaan dan undang-undang2. Perlembagaan  Menjadi garis panduan cara pemerintahan, sistem politik, dan proses pentadbiran.3. Pilihan Raya  Rakyat diberi peluang untuk melibatkan diri dalam proses pemerintahan melalui wakil-wakil yang dipilih.
 10. 10. Ciri-ciri Negara Demokrasi4. Badan Perundangan  Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi untuk menggubal undang-undang di peringkat persekutuan5. Badan Pelaksana  Kabinet berfungsi sebagai badan penggubal dasar negara yang tertinggi dan melaksanakan kuasa eksekutif6. Badan Kehakiman  Berfungsi untuk mentafsirkan undang-undang dan menjatuhkan hukuman
 11. 11. Ciri-ciri Negara Demokrasi7. Parti-parti Politik  Memberi peluang kepada rakyat untuk bersuara dan memperjuangkan hak ke arah pemerintahan sebuah negara demokrasi yang makmur dan stabil.

×