quadern de viatge

1,072 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,072
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

quadern de viatge

 1. 1. Anna Varderi Pla Grup 1K
 2. 2. - Introducció a l’educació visual i pl{stica……………………………………………………. p. 3 - L’ autorretrat………………………………………………………………………………………..... p. 4 - Les ombres…………………………………………………………………………………………...... p. 15 - Objecte personal…………………………………………………………………………………….. p. 18 - Benvinguts al món del circ……………….……..……………………………………........ p. 23 - Referències artístiques………………………………….………………………….................... p. 25 - El joc de la descoberta d’objectes………………………………………………………..…..… p. 39 - El modelatge……………………………………………………………………………………………... p. 41 - Un gelat………………………………………………………………………………………………….. p. 46 - Referències artístiques…………………………………………………………………….………… p. 50 - Valoració global……………………………………………………………………………………....... p. 51 - Bibliografia i fons de documentació………………………………………………………….. p. 52
 3. 3.  Experimentar, crear i potenciar l’imagianció L’eduació visual i plàstica ajuda a la part manual, motriument. Hi ha una part creativa, és a dir que els nens creen i això implica que: - es poden comunicar - es poden conèixer - aprenen a ser observadors, a conèixer el seu entorn Aquesta eduació desenvolupa l’esperit crític ja que el nen ha de triar el lloc, color, forma, tamany del seu treball i estructura els pensaments la qual cosa ajuda a tenir una ment oberta.
 4. 4. El primer treball realitzat consiteix en fer-nos un autorretrat a partir de les possibilitats que ens ofereix el paper: arrugar, tallar, plissar, doblegar, enrollar,... L’eina que utilitzarem per treballar és la mà. A partir d’aquesta activitat treballarem el tacte i la percepció visual i apendrem que el paper té dues dimensions però en el moment en que el pleguem passa a tenir tres dimensions, és a dir, passa del pla bidimensional al pla tridimensional. El primer que hem de fer és trobar vàries característiques que ens defineixin i escollir dos colors de paper (tamany Dina4), un l’utilitzarem com a base i en l’altre hi farem les formes que ens identifiquin. Personalment, he decidit autorretratar-me a partir de quatre característiques: • Persistent • Sensible • Curiosa • Desendreçada
 5. 5.  Persistent La primera característica la he representat a partir d’una sèrie de doplecs amb forma d’escala que puja, la qual representa lo persistent que puc arribar a ser. A vegades aconseguir quelcom no és fàcil, però si un realment ho desitja ha de lluitar per aconseguir-ho.
 6. 6.  Sensible La segona forma que he triat per a representar-me és un remolí. Aquest significa que em consider-ho una persona sensible. Em preocupa molt la gent que m’envolta i que m’estimo i em deixo portar molt per les emocions del moment, per això necessito envoltar-me de coses, persones i de sentiments que m’ajudin a protetgir-me.
 7. 7.  Curiosa i a vegades… una mica xafardera. Amb la tercera característica, un retall en forma d’exclamació, vaig voler expressar que sóc una persona xafardera i curiosa. M’agrada molt escoltar històries, contes, secrets, rumors i apendre dels altres, conèixer món.
 8. 8.  Desendreçada La última forma, un tros de paper arrugat, significa que sóc una persona una mica desendreçada.
 9. 9. Un cop escollides i representades totes les característiques, hem enganxat un paper sobre l’altre i em buscat un lloc, per l’aula, per penjar el resultat final. Jo personalment, he escollit penjar el treball davant de la finestra, ja que em transmet sensació de llibertat i tranquilitat, mitjançant una pinça que he trobat molt divertida de color groc i rosa.
 10. 10. L’última part proposada ha estat fer una petita volta per tota la classe per veure els autorretrats que hem creat cada una de nosaltres i quines sensacions experimentem. He vist molts treballs diferents els quals m’han transmès senzillesa, timidesa, diversió, amor, persones desendreçades, persones més series que altres, actituds fortes, geni, carácter, elegància, personalitats sensibles i curioses i molta creativitat. Al acabar la volta, hem fet una pluja d’idees, hem compartit totes les opinions i sensacions viscudes i hem pogut comprovar que moltes idees coincidien amb allò que l’autora volia explicar.
 11. 11. Al inici de la classe, ens hem centrat en fotografiar el nostre autorretrat, fet el dia anterior, des de diferents punts de vista i afegint la part del nostre cos que vulguessim. Personalment, vaig triar l’ull, com a part del cos per fotografiar amb l’autorretrat, ja que penso que és una part de les persones que diu molt d’elles, una mirada val més que mil paraules...
 12. 12. El següent exercici consistia en introduir un nou llenguatge dins del món de la plàstica, el llenguatge escrit. Hem dibuixat amb ceres negres, lletres a partir de formes que trobem en l’autorretrat. Les lletres dibuixades, ja siguin majúscules, minúscules, algunes més marcades que les altres, han de tenir un sentit i una explicació. Les lletres que jo he escollit tenen relació amb les característiques representades i amb alguns noms de persones importants per a mi.
 13. 13.  Valoració personal del treball Personalment, al principi he trobat difícil identificar-me sobre un paper i trobar formes que em definissin ja que no sabia ben bé com representar- ho. Aquest treball volumètric m’ha agradat molt a nivell personal ja que m’ha ajudat a definir-me, a trobar diferents característiques que em representessin, sorprenentment m’he arribat a conèixer una mica més. He après a expressarme sobre el paper i això m’ha permès coneixer més aquest material, a donar-li molta importància a les mans com a eina, la bidimensionalitat i tridimensionalitat del paper.
 14. 14. La següent activitat consisteix en treballar les ombres a partir d’una estrucutra feta amb paper, jugant amb l’espai i utilitzant les mans com a eina de treball. Hem aconseguit crear aquesta estructura a partir de plecs, procurant que s’aguanti per si sola i fent formes per poder treballar l’espai. A partir d’aquesta acitivitat hem treabllat la tridimensionalitat d’aquest material, la percepció visual i el tacte, l’equilibri del paper, el dins i el fora desde diferents prespectivesi l’organització de l’espai. Després d’experimentar diferents formes de plegar el paper vaig aconseguir la figura que buscaba. Una figura divertida, curiosa, acollidora i pertanyen al món de la fantasia.
 15. 15. Un cop acabada l’estructura, li hem posat un nom i hem fet una volta per la classe per a poder veure i apendre sobre el treball realitzat per als altres. Jo, he escollit el nom “Benvingut al circ” ja que per la seva estructura i forma em recordàva a una carpa plena d’actors i artistes. Per últim, hem introduït un personatge i hem començat a treballar amb les ombres. Amb una llanterna i la llum apagada, em pogut endinsar-no en la màgia de les ombres…
 16. 16. El següent treball l’hem realitzat a partir d’un obejcte personal. El primer que hem fet ha estat descriure la seva forma, colors, el tipus de material amb el que esta realitzat,el seu tamany, les diferents textures i característiques i per últim hem fet una descripció personal on explicàvem perquè havíem triat aquest objecte, quin significat té per a nosaltres i la seva història. Un cop acabades les descripcions, hem triat vàries característiques nombrades anteriorment, jo personalment he destacat:  Dur  Textura rugosa  Fred  Fràgil Seguidament, per presentar el nostre objecte als companys, hem triat diferents materials (paper de seda, paper de celofana, cartolines, plàstics, colors,…) per crear una estructura on col·locar l’objecte.
 17. 17. Jo he decidit portar un collaret que hem va regalar un amic molt important per a mi. Del collaret, penjen tres objectes diferents, cada un amb el seu propi sifnigicat:
 18. 18.  Una m{ de F{tima “falsa”. Aquest estiu vaig anar a Melilla com a volunt{ria. Vaig estar treballant amb nens i amb famílies, molt pobres, residents d’all{. Vaig conèixer a una senyora que casualment portava una mà de Fàtima com a collaret. Ella va ser qui hem va explicar la llegenda i el seu significat verdader ja que jo en portàva una i no sabia ben be que significava. Melilla em va canviar la vida i vaig decidir recordar-ho amb una representació d’una m{ de F{tima.  Una m{ de F{tima “vertadera”. Segons la llegenda, F{tima era la filla gran de Mahoma el profeta, fundador de l’Islam. La F{tima estava un dia a casa cuinant pel seu marit Alí, quan de sobte i inesperadament va arribar ell amb la seva segona dona. La pobre Fàtima que no su imaginava gens, va quedar tan sorpresa que va posar la seva m{, sense volguer, dins d’una olla plena d’oli bullint. Hauría de conviure amb aquella ferida tota la seva vida. El seu pare va agafar-li la mà i va decidir utilitzar-la com a símbol, amulet, per inmortalitzar aquell incident i ajudar a la seva filla. Cada un dels seus dits representaria els preceptes de la religió musulmana: la fè, caritat, dejú, oració i peregrinació. Va declara per aquell que no ho sabia, que ella era Fàtima, filla de Muhammad, i ella és part de la seva vida, és el seu cor i la seva {nima i qui la molesti l’haur{ molestat a ell i aquell que s’atreveix a molestar-lo a ell haurà molestat al propi Déu. L’amulet protegeix de les enfermetats, dona protecció a casa, salud i amor, allunya problemes i discusions i atrau a la bona sort.  El tercer i últim objecte és un trèvol de cuatre fulles. Aquest objecte representa l’amistat que jo mantinc amb 3 persones. Són les meves tres millor amigues, aquelles amb les quals no em fan falta les paraules per entendre-les. Cada una de nosaltres porta el trèvol.
 19. 19. Després de fer la llista de les característiques em fet petits grups. Amb ells hem de construir, a partir de taules, cadires, tamborets, diferents tipos de papers, fils, teles, colors, pals, recipients,...una estrucutra que reflecteixi les carcterísitques triades de l’objecte personal. Per a triar l’estructura hem posat en comú totes les característiques i hem fet una pluja d’idees. Finalment hem decidit montar un circ a partir d’una taula girada, tres tamborets, paper de seda, fils, cordes, teles i molts colors. Al acabar el treball hem fet per grups una presentació d’aquest, gravant els sorolls que el caracteritzen i buscant una música relacionada.
 20. 20. OBJECTES QUE VAN ENTRAR EN JOC: • Taula • Tres tamborets • Paper de seda • Celo • Teles de diferents colors • Cordill • Corda de pita
 21. 21. CONCEPTES PLÀSTICS QUE VAN ENTRAR EN JOC: • Percepció • Dins i fora • Tridemensionalitat • Conceptes i textures: Tou, fràgil, càlid, fred, suau. A més al arrugar el paper sorgien dues textures diferents, llis i rugós.
 22. 22. SENTIMENTS QUE HEM VOLGUT TRANSMETRE: • Diversió • Alegria • Complicitat • Companyonia • Coordinació
 23. 23. A continuació mostrarem les imatges d’alguns dels treballs de les nostres companyes. Cadascun d’ells té unes qualitats i uns materials diferents, però tots es caracteritzen per la seva originalitat
 24. 24. OBJECTE PERSONAL: L’objecte presentat es una cadena amb tres objectes penjats, Per mi es molt important tant la persona que me’l va regalar com el seu significat. Cada un dels objectes que hi pengen tenen el seu propi significat. Les característiques que el defineixen són: • Fràgil • Dur • Rugós • Fred
 25. 25. OBJECTE PERSONAL: L’objecte presentat és una cadena i un penjoll què és una amatista, la pedra del meu signe del zodíac. Les dues coses són molt importants per mi, ja què me les van regala dos familiars que estimo molt. Les característiques del meu objecte són:  Fràgil  Dur  Fred  Suau
 26. 26. OBJECTE PERSONAL: L’objecte presentat és un l’anell que em va regalar la meva mare el dia que vaig fer 18 anys. Té una gran importància personal ja que significa confiança i seguretat en mi mateixa. A més l’anell porta el meu nom gravat la qual cosa significa que encara em dona més confiança. Les característiques del meu objecte són:  Brillant  Rodó  Fred  Dur
 27. 27. OBJECTE PERSONAL: L'objecte presentat és un tigre de peluix. Aquest té un gran significat per a mi ja que reflecteix a una persona de la meva família molt important i a més em transmet tranquil·litat, pau i dolçor. Les característiques que el defineixen són: Suau, tou, rugós i càlid
 28. 28. Aquest és un objecte personal per mi, ja que va ser el priemer regal que em van portar d’una altra ciutat, de la India en concret. Em va impresionar saber que havia estat creat lluny d’aquí i que ara el tenia jo. Les característiques principals de l’objecte són:  Circular  Brillant  Llis  Fred
 29. 29. Amb els materials que hem utilitzat per fer el circ, papers, tamborets, taules, celo, tubs de cartró i tisores, finalment hem creat una cançó, la qual podem escoltar a continuació:
 30. 30. - Cristina Iglesias Escultora i gravadora, premi Nacional d'arts plàstiques i una de les artistes espanyoles més internacionals de les últimes dècades. Treballa molt buscant la percepció, fen-te partícipi de la seva obra. El contrast de textures i materials, així com la relació que aquests estableixen amb l'espai, són dues de les constants en la seva trajectòria. - Bob Verschueren Treballa i crea obres a partir d’elements de la natura (vent, rocs, fulles, llum, vegetals, so,…) Realizant instal·lacions efímeres. Gràcies a les seves esturctures podem arribar a apendre i a percebre diferents sentiments o emocions. - Eva Lootz Coneguda per les seves estructures, sempre ha treballat amb diferents llenguatges artístics com la instal·lació, el dibuix, el gravat, la fotografia, el so i el vídeo.
 31. 31. CRISTINA EVA LOOTZ BOB VERSCHUEREN IGLESIAS
 32. 32. - Joan Muñoz Escultor espanyol i artista de formació i mentalitat cosmopolita. En les seves obres trobem un important component conceptual, expressant la manca de comunicació i la desubicació, sensacions com l’angoixa o la desconfiança. A l’hora de treballar li dóna molta import{ncia als acabats, les textures i la localització espacial de les peces. Està considerat com a recuperador de la figura humana en l’esculutra contempor{nia, fent-nos partícips, a vegades de les seves obres. - Penone Aquest artista manté una relació amb la naturalesa i el seu entorn molt forta. Treballa amb els processos naturals, les formes positives i negatives, l’interior i l’exterior, el misteri d’allò que no es pot veure en la naturalesa. Estableix un contacte directe amb la natura i una s’introdueix en el procés de desenvolupament del medi natural amb la intenció d’alterar-lo lleument. - Ibarrola Durant la dècada dels anys 80 va iniciar la seva activitat escultòrica, reflectica posteriorment en algunes de les seves obres, com els seus “Boscos”. Treballa amb la naturalesa fent decoracions pictòriques, com per exemple als arbres. El “bosque de Oma” és una de les seves obres més conegudes.
 33. 33. IBARROLA PENONE JUAN MUÑOZ
 34. 34. L’infant centra el seu interès en un objecte per despertar el seu interès i sentits. El Jjoc de la descoberta d’ojbectes es pot classificar en:  LA PANERA DELS TRESORS (6 – 12 mesos). - La seva finalitat és despertar els sentits dels infants. - Es caracteritza per garantir seguretat a l’infant - Classifica els objectes segons les seves qualitats (pes, volum, objectes de la natura, fusta, metall,…)
 35. 35.  EL JOC HEURÍSTIC (12 – 22 mesos) - El joc de la descoberta, creat per una pedagòga anglesa l’any 1983-1984 - Serveix per desenvolupar els coneixements sensorials, com per exemple coneixements de relació- ordenació. - S’utlitzen materials amb una funció didàctica com materials reciclats i materials extrets de la natura, procurant que aquests siguin higiènics i segurs. Fan servir un altre tipus de material, el materila inespecífic. Aquest es classifica en: objectes, contenidors i bosses. - L’activitat realitzada consta de tres parts: la preparació de la distribució dels materials, l’exploració i la recollida on el mestre participa activament i els nens són convidats ella a participar en aquesta activitat. El mestre ha de crear una atomòsfera de tranquil·litat i només inervé, durant l’hora de joc, si surgeix algún impervist o incident. A partir del joc de la descoberta d’objectes, els nens, a part de descobrir el material, descobreixen per a què serveix l’objecte i que poden fer amb ell.
 36. 36. La proposta per aquesta classe és fer una sessió d’experimentació, podrem descubrir diferents sensacions a partir de diversos tipos de fang i les seves característiques. En aquesta classe queda “prohibit” parlar mentre experimentem amb el fang. El primer que farem és forrar les taules amb paper per no tacarles i poder treballar millor. Començarem a experimentar amb el fang en pols.
 37. 37. Seguidament, hi afegirem una mica d’aigua i començarem a fer figures, introduïrem diferents materials per modelar amb ells i veure les diferents característiques que ens ofereixen.
 38. 38. Després d’experimentar amb el fang, jugar, fer figures, dibuixar, cobrir-nos parts del cos, per últim hem combinat tot el fang que hem fet servir i el paper utilitzat per forrar la taual i el resultat ha estat el següent:
 39. 39. Durant aquesta classe, hem vist un montatge fotogràfic a partir d’imatges d’estudiant de l’escola d’expressió realitzant els mateixos experiments que nosaltres. Ells, més atrevits que nosaltres, es deixàven portar per les sensacions de notar el fang directament a la pell, omplint-se la cara o els cabells. Durant aquella sessió, van transformar parts del seu cos en braços, cames, mans, dits, cabells fantàstics. Al veure aquestes imatges, vaig sentir una mica d’enveja ja que a mi també magradaria poder-ho experimentar d’aquesta forma. El següent exercici va ser veure una sèrie de diapositives que tractàven sobre el modelatge del fang amb els nens més petits. Aquests treballàven els diferents tipos de fang i els estats en que el podem trobar: sec, líquid, pols de fang, pastós o dur. A partir d’aquestes diapositives he après que els nens més petits no treballen les figures verticals fins que són coherents amb la figura humana. Un cop siguin conscients del cos humà, podràn començar a treballar diferents moviments d’aquest, treballan així també les textures.
 40. 40. La següent proposta de treball es artística, realista, creativa i original. El treball consisteix en la cració d’un gelat a partir dels diferents tipos de fang que hem anat treballant. Les mans seran la nostra principal eina, però introduïrem diferents estris i treballarem la seva manipulació. Amb els nens més petits podrem treballar la técnicna d’aquest material en funció de la idea. Aquesta proposta ens permetrà treballar:  Les diferents textures: -Fang en pols - Fang tou - Amb pedretes - Moll - Pastós  Els colors (ja que el fang canvia de color al estar sec o moll)  La forma, tamany i proporció  Hem introduït un nou concepte a l’hora de treballar: - Espossar i dignificar el treball
 41. 41.  Valoració personal del treball amb el fang Treballar amb fang m’ha gradat molt. He conegut moltes textures noves, i diferents tipus de fang i recursos que aquest ens oferia, i sobretot m’ho he passat molt bé ja que he disfrutat, m’he divertit, he jugat, he experimentat indecisió i emoció a l’hora i de tant en tant m’he deixat guia per a la influència dels altres treballs. No només he sentit textures, a més a més he sentit les olors del fang, gana quan creava el meu gelat transportant-me a una època de l’any i he pogut sentit també diversos sons com per exemple el de les xeringues o el del fang al caure sobre la taula. He après a treballar amb les mans com a eina principal però en aquest cas hem incorporat noves eines les quals ens han ajudat a l’hora de manipualr el fang.
 42. 42. - Miquel Barceló Va néixer a Mallorca l’any 1957. Es considerada com una de les figures més destacades de les arts plàstiques al seu país. Va estudiar a l'Escola d'Arts Decoratives de Palma de Mallorca i l’any 1974 va continuar amb els seus estudis a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. Barceló, al llarg de la seva vida ha avançat per camins molt variats la qual cosa l’ha convertit en un artista versàtil i en contant evolució, tant en la tècnica com en els materials. La seva obra abarca la pintura, l’escultura, la ceràmica i la fosa. D’aquest artista, juntament amb el ballarí Josef Nadj, cal destacar “Paso Doble” que representa el procés de creació d’una obra pictòrica. Barceló i Nadj treballen sobre un moral amb les mans, moldejant fins a donar lloc a una obra d’art. Al llarg d’aquesta obra, aconsegueixen diferents textures fetes no només amb les mans sinó que a més a més amb tot el cos i amb l’ajuda de diferents eines. Podem contrastar l’actitud agresiva amb les textures que van sorgint.
 43. 43. A partir dels treballs realitzats a classe he pogut apendre:  Les possibilitats que ens ofereixen el paper i el fang com a material  Descobrir diferents textures i diverses formes de treballar  La percepció visual  La mà com a eina principal  Passar del plà bidimensional al plà tridimensional sobre paper  Les voltes fetes a la classe per veure els treballs de les altres companyes, m’ha ajudat molt a veure que d’una sola proposta de treball poden sortir mil idees diferents per representar-ho  M’ha ajudat molt a treballar i desenvolupar la meva imaginació i he après a terballar més en grup, a compartir, participar i escoltar  Gràcies a tots els vídeos, fotografíes i articles treballats a classe, he aprés com puc utilitzar els diversos materials a les aules de les escoles i vàries activitats que puc realitzar amb els infantss.
 44. 44.  http://es.wikipedia.org/wiki/Agust%C3%ADn_Ibarrola  http://www.biografiasyvidas.com/biografia/i/iglesias_cristina.htm  http://www.bobverschueren.net/  http://www.erasmushouse.museum/Public/Page.php?ID=142&language=spa#block147  http://www.mallorcaweb.com/noticias/2007/02/paso-doble-barcelo-nadja/  http://www.publispain.com/revista/biografia-de-miquel-barcelo.htm

×