Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Yhteisollinen kirjoittaminen

2,334 views

Published on

Sosiaalisen median palvelut mahdollistavat monia erilaisia yhteisöllisen kirjoittamisen muotoja. Kirjoittaminen voi tapahtua reaaliaikaisesti tai eriaikaisesti. Syntynyt tuotos voi esimerkiksi olla yksi yhtenäinen dokumentti, kuten tieteellinen mikroartikkeli tai kollektiiviset seminaarimuistiinpanot. Kirjoittaminen voi tapahtua täysin avoimesti tai salasanan takana. Tuotoksia voidaan julkaista ja ladata omalle koneelle. Tekstin lisäksi monissa ympäristöissä voidaan liittää mukaan kuvia, videoita, ääntä ja muita verkkosisältöjä.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Yhteisollinen kirjoittaminen

 1. 1. Yhteisöllinen kirjoittaminen Anne Rongas 27.11.2009
 2. 2. Päivän askelmerkit 1. Mitä yhteisöllinen kirjoittaminen on? 2. Yhteisöllisen kirjoittamisen SWOT. 3. Yhteisöllisen kirjoittamisen ympäristöjä ja niiden keskeisiä piirteitä. 4. Yhteisten kirjoitusteemojen muotoilu ja pienryhmien muodostaminen. 5. Ohjeistus toista jaksoa edeltävään välitehtävään. Blogissa päivän ohjelma!
 3. 3. Kirjoittamisen kulta- aikaa Kaikkihan kirjoittavat! Jos eivät nyt perinteisiä novelleja tai koukeroisia kirjeitä niin sähäköitä sähköposteja, tekstareita, blogeja, keskusteluviestejä. Kirjoittamisen taito ei ole kuollut. Se elää ajan sykkeessä uusin muodoin. Tarve kommunikoida kirjoittaen ei ole kadonnut minnekään, vaikka kälkätämme kännykkään. Elämme kirjoittamisen kulta-aikaa. Kirjoittajakouluttaja Timo Montonen, HY/Palmenia
 4. 4. 1. Mitä yhteisöllinen kirjoittaminen on?
 5. 5. Yhteisöllinen kirjoittaminen Nyt puhutaan siis yhteisten tekstien tuottamisesta. Verkkokeskustelu ja chat voivat tukea yhteisöllistä kirjoittamista, mutta tässä keskitytään uudempiin, kollektiivisen työskentelyn välineisiin, joissa tekstit muodostavat kokonaisuuden. Verkkokeskustelu oli verkko-opiskelun ensimmäisten ympäristöjen ainut kollektiivinen työväline.
 6. 6. Yhteisöllinen kirjoittaminen Tietojen sulattaminen yhteen: jaetun asiantuntijuuden muoto Taitojen yhdistämistä: joku parempi kielenhuollossa, toinen sisällön tuottamisessa Tehokas tapa työstää sisältöjä: toinen näkee, mitä toinen ei Asian jäsentämistä ja järjestämistä Tehokas tapa oppia: vertaisoppiminen, uudet näkökulmat Säästää aikaa: vertaa asian työstämiseen sähköpostin liitetiedostojen ja useiden palavereitten avulla
 7. 7. Yhteisöllinen kirjoittaminen Yhteisartikkelit ja opinnäytteet esimerkkeinä yhteisöllisestä kirjoittamisesta Tekijyys kaikkien nimiin Wikit esimerkkinä yhteisöllisen kirjoittamisen tuloksista Tekijyys häviää wikityöskentelyssä taustalle Milloin tekijyys on tärkeää? Tekijänoikeuden osoittaminen ja säilyttäminen esimerkiksi ansiomielessä.
 8. 8. Yhteisöllinen kirjoittaminen On kirjoittamistilanteita, joissa monen kirjoittajan yhteistyöstä on hyötyä. Mieti, missä? Avoimia vai suljettuja työstämispaikkoja? Mikä sopii mihinkin tilanteeseen?
 9. 9. Yhteisöllinen kirjoittaminen Kollektiiviset muistiinpanot (rapoilu) #mobiiliyhteiskunta (Jaiku) (blogitarina) (ppt-esitys) #Seminaarikannu (Qaiku) (esim. Eduskunnasta 25.11.2009) #vvop (Twitter) kommentteja myös jälkeenpäin, erilaiset osaamiset, eri ihmiset poimivat eri asioita, aktivoi ajatuksia, matala osallistumiskynnys, myös tilaisuuden ulkopuolelta pääsee perille ja voi osallistua, nettitiedon yhdistäminen kuultuun
 10. 10. 2. Yhteisöllisen kirjoitt amisen SWOT
 11. 11. SWOT: analysoi sisältä ja ulkoa Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats
 12. 12. SWOT: analysoi sisältä ja ulkoa analyysi: mitä heikkouksille pitäisi tehdä analyysi: miten uhat vältetään analyysi: miten vahvuudet hyödynnetään analyysi: miten mahdollisuudet saadan toteutumaan Oman työyhteisön toimintakulttuurin muuttamiseen? Verkostotoimintaan? Opetusmenetelmiin? Ideoita jatkokehittelyyn?
 13. 13. 3. Yhteisöllisen kirjoittamisen ympäristöjä ja niiden keskeisiä piirteitä
 14. 14. Google-dokumentit
 15. 15. G-Docs voi korvata kokouksen Toimisto-ohjelmat Lomakkeiden tekeminen Yhtäaikainen työskentely Jaetut tiedostot ja jaetut kansiot Julkaisu www-sivuina Upottaminen toiselle verkkosivulle Tallentaminen omalle koneelle eri muodoissa Omien dokumenttien tuonti Google-dokumentteihin
 16. 16. Wiki
 17. 17. Wiki oppimiskäytössä Wikikirjasto: Viisautta wikin tekoon (AVO-hankkeen meneillään oleva kirjoitustyö) Antero Aunesluoman kokoama sivusto (HY, käytössä Confluense -wiki).
 18. 18. Wiki oppimiskäytössä 1. Helppo kasvattaa vähän kerrallaan 2. Uusien sivujen luominen on hyvin helppoa 3. Aineiston organisointi on havainnollista (navigointi, sisäiset linkit, ulkoiset linkit) 4. Wikin tuottaminen voi olla osa kurssitehtäviä 5. Monta opettajaa voi rakentaa yhteistä wikiä oppimateriaaliksi 6. Wikiin voi upottaa helposti muita verkkovälineitä, esim. uutisotsikot, kirjanmerkit 7. Wikiä on helppo kuvittaa 8. Kaikkea voi muokata ja virheitä voi korjata, vanhan version voi palauttaa, jos jotenkin pilaa sivun 9. Wiki rakentuu kuin ihmisen ajatus, ensin on itu, sitten siihen liittyy seuraava, seuraava ja seuraava ja vähitellen kehkeytyy hahmo, joka on alati avoin uusille liitoksille
 19. 19. Blogi (esim. Vaparetki)
 20. 20. Etherpad (+ videochat) (esimerkkituotos)
 21. 21. Twitter (esimerkiksi Twazzup, ks. linkkilistaa)
 22. 22. Google Wave
 23. 23. 37 Signals: Writeboard
 24. 24. Microjournal
 25. 25. Kommentoi tätä
 26. 26. MixedInk
 27. 27. 4. Yhteisten kirjoitusteemojen muotoilu ja pienryhmien muodostaminen
 28. 28. Pienryhmien muodostaminen 4 ryhmää, Etherpad apuvälineenä. Jokainen määrittelee oman kokeilun teeman, tyylin, toteutustavan ja työnjaon. Kevyt kokeilu, 3.12. reflektointia.
 29. 29. 5. Ohjeistus toista jaksoa edeltävään välitehtävään
 30. 30. Uskalla kokeilla! Pohdi opetuskäyttöä. Jos ehdit, vertaile välineitä. Mikä sopii sinulle?

×