Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa

Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa

Download to read offline

Tekijänoikeudet, luvat ja lisenssit digitaalisten aineistojen opetuskäytössä. Esitysaineisto helmikuu 2014 oppilaitosjohdon BossIT-koulutus.

Tekijänoikeudet, luvat ja lisenssit digitaalisten aineistojen opetuskäytössä. Esitysaineisto helmikuu 2014 oppilaitosjohdon BossIT-koulutus.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa

 1. 1. Digitaaliset sisällöt ja opetuskäyttö Anne Rongas 2014 Suomen eOppimiskeskus ry Aineisto Anne Rongas 2014, Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0
 2. 2. Teoksia suojaa tekijänoikeus Opetukseen muutamia poikkeuksia
 3. 3. © Copyright 70 vuotta tekijän kuolemasta. Oikeus tehdä teoskopioita ja tuoda niitä julkisuuteen.
 4. 4. Teoskynnys (itsenäinen, omaperäinen)
 5. 5. Teoskynnys Selittävät piirustukset eivät useimmiten ylitä teoskynnystä (omaperäisyys, ainutlaatuisuus)
 6. 6. Ei teoskynnystä! Lähes copyright: lähioikeudet Yksinoikeudet teosten esityksiin, valokuviin, videotallenteisiin sekä tv- ja radiosignaaleihin 50 vuotta, äänitallenteisiin 70 vuotta. Työläisiin tietokantoihin ja laajoihin luetteloihin 15 vuotta.
 7. 7. Tekijänoikeuksista vapautuu joka vuosi uutta aineistoa. Vapaan sisällön päivää vietetään 1.1.
 8. 8. Yksityiskäyttö sallittua Ei-julkisessa paikassa, kuten opiskelussa: opiskelijat voivat kopioida yksityiskäyttöön teoskappaleita, jopa jakaa muutamalle kaverilleen.
 9. 9. Siteerausoikeus Ei kokonaista teosta (kuten valokuvaa). Siteerauksen käytänteet: sitaatti erotetaan muusta sisällöstä, lähde merkitään.
 10. 10. Kuvasiteerausoikeus Taideteos, taideteoksen valokuva tai mikä tahansa valokuva. Vain arvosteluihin ja tieteellisiin esityksiin. (Ks. Operight: Kuvasitaatti opetuksessa.)
 11. 11. Opiskelijalla tekijänoikeus omiin teoksiin Tarvitaan lupa esittämiseen ja julkaisemiseen, alaikäisen kohdalla huoltajan lupa. (Kuvaamataidon töitä voi laittaa seinälle, ks. Operight: Oppilaiden teosten käyttäminen.)
 12. 12. Vesa Linja-ahon videoluento (ks. myös bloggaus): Opiskelijan tekijänoikeudet (39 min).
 13. 13. Opettajalla tekijänoikeus Työsopimus määrää, onko työajalla tuotetun aineistoon myös työnantajalla oikeuksia. Tekijänoikeussopimus tai käyttöoikeussopimus voidaan solmia erikseen.
 14. 14. Opettajan tekijänoikeusopas: mallipohjia opiskelijan ja opettajan teosten avoimeen julkaisemiseen (OPH: muut mallipohjat).
 15. 15. Lupa muiden tekemien sisältäjen käyttämiseen opetuksessa
 16. 16. Luvat kuntoon: http://www.operight.fi/
 17. 17. OKM on hankkinut tietyt luvat ● Valokopiointilupa ○ Enintään 20 sivua / julkaisu / lukukausi / oppilas: kirjat, lehdet, mainokset ym. (Max. puolet julkaisusta.) ○ Enintään 10 sivua / julkaisu / lukukausi / oppilas: nuotti ja nuottijulkaisut. ○ Ei saa kopioida lainkaan: työ- ja harjoituskirjat, ratkaisukirjat. ● TV- sekä radio-ohjelmien tallennus- ja esitysluvat ○ YLE TV1, MTV3, YLE Teema ja FST5 (HUOM! ei TV2) ○ Kaikki Yleisradion kanavat ○ Oikeuttaa tallentamaan ja esittämään kanavilta kaikkia muita ohjelmia paitsi elokuvateatteri- ja tallennelevitykseen tarkoitettuja elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia. ○ Opetusohjelmissa ei aikarajaa, muilla TV:stä 2 vuotta
 18. 18. Opetuskäyttöön YLE:n Areenan kotimaisten ohjelmien ja Elävän arkiston esittäminen sallittu, ei elokuvia eikä tallentamista, ks. tiedote YLE 17.8.12.
 19. 19. Oppilaitos hankkii itse luvat ● Analogisen aineiston digitaaliseen kopiointiin (esim. kirjan skannaus) on olemassa erillinen maksullinen Digilupa, jonka voi hankkia Kopiostolta vuodeksi kerrallaan ○ OKM on hankkinut digiluvan ammattikorkeakouluille ja yliopistoille, ei 1. ja 2. asteen oppilaitoksille ● Digitaalisen kopion jakaminen digiluvalla on sallittu vain oppilaitoksen suljetussa sähköisessä oppimisympäristössä. ● Opetuksessa muuten ei tekijänoikeuden kannalta ole eroa suljetulla tai avoimella verkkoympäristöllä. ● Huomaa, että digitaalisen kopion saa tehdä yksityiskäyttöön.
 20. 20. Digilupa: esim. painotuotteen skannaaminen.
 21. 21. Elokuvien katseluoikeudet: Tuotos ry.
 22. 22. Äänitteet ja opetus ● Julkaistua musiikkia saadaan esittää opetuksen yhteydessä laillisesti hankitulta tallenteelta tai esimerkiksi Spotify-palvelusta (ks. Opettajan tekijänoikeus -sivusto) ● Itse tehdyiltä tallenteilta musiikkia ei saa esittää ● Juhlat eivät ole opetustilaisuuksia, joten niihin tarvitaan musiikin esityslupa, jonka kunnat ovat yleensä hoitaneet (ks. musiikkiesitysten kuntalupa ja Operight-ohje, kuntalupa ei koske musiikkiopistojen konsertteja) ● Väliaikaisia tallenteita musiikin opetustarkoituksessa saa tehdä. Tallennetta käytetään tällöin mm. esityksen arviointiin ja tallenne tuhotaan. ● Huomaa: Yksityiskäyttöön voi koulun juhlia tallentaa.
 23. 23. Entä koulun disko? ● Musiikin esittämisen kuntalupa kattaa vain oppilaitoksen järjestämät tilaisuudet. ● Oppilaskunnan tai vanhempainyhdistyksen järjestämässä diskossa tarvitaan lupa joko Teostolta (kertaluvat) tai Gramexilta. ○ Teosto: http://www.teosto.fi/kayttajat ○ Gramex: http://www.gramex.fi/ ● Ks. ohje Operight-sivustolta.
 24. 24. Gramex: äänitteet oppilaitoksissa
 25. 25. Avoimet lisenssit Osittainen yksinoikeuden jakaminen.
 26. 26. CC – Creative Commons
 27. 27. Lisenssinvalitsin itse tuotetuille sisällöille.
 28. 28. CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Creative Commons.
 29. 29. Wikimedia Commons – miljoonia mediatiedostoja.
 30. 30. CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Google takennettu haku >> Käyttöoikeudet
 31. 31. CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Flickr (ks. lisää ohjeita kuvien käytöstä)
 32. 32. CC-lisensoitua musiikkia: esim. Jamendo-haku
 33. 33. YouTube: erota CC ja cc. CC = Creative Common ja cc = closed captioning. CC-lisenssi löytyy videon lisätiedoista.
 34. 34. Ladatessasi itse videon YouTubeen, voit vaihtaa käyttöluvan CC:ksi.
 35. 35. Remiksaus Alkuaineistojen tekijöiden lupa tarvitaan. YouTube pullollaan laittomia remiksauksia.
 36. 36. Tarmo Toikkanen: Tekijänoikeudet ja remiksaus
 37. 37. Tarmo Toikkanen: kuinka teet oppilaitoksen tekijänoikeusohjeet ja -sopimukset (11.4.2013)
 38. 38. Opettajan tekijänoikeusopas
 39. 39. KOTEK-hanke: koulujen tekijänoikeudet kuntoon
 40. 40. Tarvitseeko jakamista pelätä? Jos pelkäät, älä laita nettiin. Muiden jakamaa löytyy paljon.
 41. 41. Lähteitä avoimiin sisältöihin (Tarmo Toikkasen lista) http://www.diigo.com/list/tarmot/opencontent Lähteitä tekijänoikeusasioihin (Anne Ronkaan lista) http://www.diigo. com/user/arongas/tekijanoikeudet
 42. 42. BossIT on Suomen eOppimiskeskuksen ja sen viiden jäsenorganisaation toteuttamaa oppilaitosjohdon henkilöstökoulutusta. http://eoppimiskeskus.fi/projektit/bossit

×