SlideShare a Scribd company logo
1 of 16
TEMA :
gjitarËt
PUNOI:Kancelari
AurorA
PROJEKT
PERMBAJTJA
 KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE
 TRUPI I GJITAREVE
 DHEMBET E GJITAREVE
 GJYMTYRET E GJITAREVE
 GEZOFI I GJITAREVE
 MADHESIA E TYRE
 FOTO
 Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë
qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore
(vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.
 Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e
qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i
ushqejnë të vegjlit e tyre.
 Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të
qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka
marrë emrin gjitarë.
 Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri).
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
GJITARET
 Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra,
e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase
të kurrizorëve.
 Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më
të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht
kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të
ndërlikuara.
 Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që
shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe
gjëndra djerësore dhe dhjamore.
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i
mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e
temperaturës trupore.
 Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të
gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në
formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet
nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.
 Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet ,
kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.
 Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar.
Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për
degë për kërcime, por edhe për mbrojtje.
TRUPI I GJITAREVE
 Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë,
ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë
diçka më të ultë se sa shpezët.
 Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante
të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe
shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.
 Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme
trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar
mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë
ushqimin në strofkat e tyre.
 Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit
te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata
të bimëngrënësve.
GJITARËT JANË HOMEOTERMË
DHEMBET E GJITAREVE
 Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu
kanë ndërtime të ndryshme e
kjo varet nga mënyra e lëvizjes
dhe marrjes se ushqimit në
mjedisin jetësor.
 Kështu disa gjitar ecin , disa
vrapojnë, disa ngjiten nëpër
degë , disa gropojnë tokën, disa
notojnë, disa edhe fluturojnë.
 Gjymtyrët zakonisht janë të
pajisur me kthetra ose thundra
ku mund të kenë një ose me
shumë thundra.
GJYMTYRET E GJITARËVE
10
GJITARET
Zemra e
gjitareve ka 4
dhoma.
Gjitaret kane
nje muskul ate
te diafragmes
qe ndihmon ne
frymemarrje
11
ZEMRA E GJITAREVE
 Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i
llojllojshëm i organizmave.
 Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të
imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë
balenat, të cilat jetojnë në det.
 Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe
në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35
metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e
madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë.
MADHESIA E GJITARËVE
 Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te
gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i
dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është
i rrallë dhe me lesh të shkurtër.
 Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa
gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të
rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe,
me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.
 Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe
të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të
vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i
thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba.
GEZOFI TE GJITARËT
15
FALEMINDERIT !
Informacionet u morren nga interneti
PUNOI: sara xharja
F.U.N.D

More Related Content

What's hot

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiErgi Nushi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaAtien Mati
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet BerthamoreErgi Nushi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
SISTEMI NERVOR TE NJERIU
SISTEMI NERVOR TE NJERIUSISTEMI NERVOR TE NJERIU
SISTEMI NERVOR TE NJERIUElona Haskaj
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaValmir Nuredini
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 

What's hot (20)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Peremri vetor
Peremri vetor Peremri vetor
Peremri vetor
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
SISTEMI NERVOR TE NJERIU
SISTEMI NERVOR TE NJERIUSISTEMI NERVOR TE NJERIU
SISTEMI NERVOR TE NJERIU
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 

Similar to gjitaret projekt

Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
 
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxOrgesaIbri
 
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Adriatik Rexha
 
Peshqit D.Bushaj
Peshqit D.BushajPeshqit D.Bushaj
Peshqit D.BushajBushiDriton
 
Dituri natyre
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyrekaltersi
 
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitMetiMuja
 
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxkaltrina9
 
Përshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinoreMario Peleshka
 

Similar to gjitaret projekt (14)

Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
 
Rruazoret
RruazoretRruazoret
Rruazoret
 
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
 
Bletet
BletetBletet
Bletet
 
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
 
Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
 
Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
 
Peshqit D.Bushaj
Peshqit D.BushajPeshqit D.Bushaj
Peshqit D.Bushaj
 
Dituri natyre
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
 
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
 
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
 
Përshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinore
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Zoologji
ZoologjiZoologji
Zoologji
 

gjitaret projekt

 • 2. PERMBAJTJA  KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE  TRUPI I GJITAREVE  DHEMBET E GJITAREVE  GJYMTYRET E GJITAREVE  GEZOFI I GJITAREVE  MADHESIA E TYRE  FOTO
 • 3.  Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore (vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.  Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i ushqejnë të vegjlit e tyre.  Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka marrë emrin gjitarë.  Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri). KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 5.  Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra, e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase të kurrizorëve.  Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të ndërlikuara.  Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe gjëndra djerësore dhe dhjamore. KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 6.  Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e temperaturës trupore.  Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.  Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet , kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.  Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar. Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për degë për kërcime, por edhe për mbrojtje. TRUPI I GJITAREVE
 • 7.  Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë, ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë diçka më të ultë se sa shpezët.  Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.  Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë ushqimin në strofkat e tyre.  Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata të bimëngrënësve. GJITARËT JANË HOMEOTERMË
 • 9.  Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu kanë ndërtime të ndryshme e kjo varet nga mënyra e lëvizjes dhe marrjes se ushqimit në mjedisin jetësor.  Kështu disa gjitar ecin , disa vrapojnë, disa ngjiten nëpër degë , disa gropojnë tokën, disa notojnë, disa edhe fluturojnë.  Gjymtyrët zakonisht janë të pajisur me kthetra ose thundra ku mund të kenë një ose me shumë thundra. GJYMTYRET E GJITARËVE
 • 11. Zemra e gjitareve ka 4 dhoma. Gjitaret kane nje muskul ate te diafragmes qe ndihmon ne frymemarrje 11 ZEMRA E GJITAREVE
 • 12.  Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i llojllojshëm i organizmave.  Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë balenat, të cilat jetojnë në det.  Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35 metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë. MADHESIA E GJITARËVE
 • 13.
 • 14.  Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është i rrallë dhe me lesh të shkurtër.  Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe, me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.  Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba. GEZOFI TE GJITARËT
 • 15. 15
 • 16. FALEMINDERIT ! Informacionet u morren nga interneti PUNOI: sara xharja F.U.N.D