Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Κάρολος Ντίκενς Ο Κάρολος Ντίκενς,  ορθότερα Τσάρλς Ντίκενς (Charles Dickens, 7 Φεβρουαρίου 1812 -  9 Ιουνίου 1870)  ήτα...
Έργα  The Posthumous Papers of the Pickwick Club  (Τα   μεταθανάτια χαρτιά του Πίκουικ Κλαμπ, 1836-1837)  The Advent...
Έργα  The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit  (Η ζωή και οι   περιπέτειες του Μάρτιν Τσάζλγουϊτ, 1843-1844)  D...
Όλιβερ Τουίστ   τουΚαρόλου Ντίκενς
Η υπόθεση  Ο Όλιβερ Τουίστ ήταν ένα παιδί που  γεννήθηκε μια νύχτα σε άσυλο. Η μητέρα  του ερχόταν από μακριά, κανέν...
  Τους πρώτους μήνες της  ζωής του, ο Όλιβερ τούς  πέρασε στο άσυλο των  απόρων. Αργότερα τον  έστειλαν στο σπίτ...
Στο σπίτι της κυρίας Μαν ο Όλιβερ έκλεισε τα 9 χρόνια του. Ήταν ένα παιδάκι χλωμό, αδύνατο, δειλό και πάντα τρομαγμέν...
  Εκεί στο άσυλο των  απόρων του Δήμου, ο  Όλιβερ Τουίστ διέπραξε το  πρώτο μεγάλο αμάρτημα  της ζωής του. Ένα β...
  Έτσι ο Όλιβερ δόθηκε  μαθητευόμενος σ έναν  εργολάβο κηδειών, τον  κ. Σάουερμπέρρυ  (Sowerberry). Μα και  στ...
  Ύστερα από πολλές  μέρες ταξίδι με τα  πόδια, έφτασε στα  προάστια του  Λονδίνου. Εκεί  συναντήθηκε τυχαία μ...
Ο δρόμος που θα οδηγούσε στην καταστροφή ήταν πια ορθάνοιχτος μπροστά στο δυστυχισμένο ορφανό. Όμως ο Όλιβερ Τουίστ είχε ...
Ευχαριστώ!!!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΜΕΛΛΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ A’ ΓΥΜΝΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘYΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:     Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΚΟΥ ...
Ντίκενς Όλιβερ Τουίστ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ντίκενς Όλιβερ Τουίστ

917 views

Published on

Μια εργασία της Ελευθερίας-Μαρίας Μελλίδου για το μάθημα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ντίκενς Όλιβερ Τουίστ

 1. 1. Κάρολος Ντίκενς Ο Κάρολος Ντίκενς,  ορθότερα Τσάρλς Ντίκενς (Charles Dickens, 7 Φεβρουαρίου 1812 -  9 Ιουνίου 1870)  ήταν Άγγλοςμυθιστοριογράφος. Ο  Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από  τους πιο διάσημους Άγγλους  μυθιστοριογράφους. Θεωρείται ένας  από τους καλύτερους συγγραφείς της  Βικτωριανής Εποχής (19ος αιώνας). 
 2. 2. Έργα The Posthumous Papers of the Pickwick Club  (Τα  μεταθανάτια χαρτιά του Πίκουικ Κλαμπ, 1836-1837) The Adventures of Oliver Twist (Οι περιπέτειες του Όλιβερ  Τουϊστ, 1837-1839) The Life and Adventures of Nicholas Nickleby  (Η ζωή και οι  περιπέτειες του Νίκολας Νίκλμπυ, 1838-1839) The Old Curiosity Shop (Το παλαιοπωλείο, 1840-1841) Barnaby Rudge (1841) The Christmas books (Τα βιβλία των Χριστουγέννων) : – A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, 1843) – The Chimes (Οι καμπάνες, 1844) – The Cricket on the Hearth (Ο γρύλος στο τζάκι, 1845) – The Battle of Life (Η μάχη της ζωής, 1846) – The Haunted Man and the Ghosts Bargain (Ο  στοιχειωμένος άνθρωπος και το παζάρεμα του  φαντάσματος, 1848)
 3. 3. Έργα The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit  (Η ζωή και οι  περιπέτειες του Μάρτιν Τσάζλγουϊτ, 1843-1844) Dombey and Son (Ντόμπυ & Υιός, 1846-1848) David Copperfield (Ντέιβιντ Κόπερφηλντ, 1849-1850) Bleak House (1852-1853) Hard Times (Δύσκολα χρόνια, 1854) Little Dorrit (Η μικρή Ντόρριτ, 1855-1857) A Tale of Two Cities (Ιστορία δύο πόλεων, 1859) Great Expectations (Μεγάλες προσδοκίες, 1860-1861) Our Mutual Friend (Ο κοινός μας φίλος, 1864-1865) The Mystery of Edwin Drood (Το μυστήριο του Έντουϊν  Ντρουντ, 1870)
 4. 4. Όλιβερ Τουίστ τουΚαρόλου Ντίκενς
 5. 5. Η υπόθεση Ο Όλιβερ Τουίστ ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε μια νύχτα σε άσυλο. Η μητέρα του ερχόταν από μακριά, κανένας δεν ήξερε από πού. Η φτωχή γυναίκα ξεψύχησε αφού ζήτησε να τη δώσουν να φιλήσει το νεογέννητο. Ο μικρός Όλιβερ δεν είχε ούτε καν επίθετο. Του το έδωσε ο παιδονόμος, ο επιστάτης του φτωχοκομείου, ο άκαρδος κ. Μπαμπλ. Στα ορφανά που δεν είχαν όνομα τους έδινε επίθετα με αλφαβητική σειρά.
 6. 6.  Τους πρώτους μήνες της ζωής του, ο Όλιβερ τούς πέρασε στο άσυλο των απόρων. Αργότερα τον έστειλαν στο σπίτι της κυρίας Μαν που έπαιρνε από τον Δήμο χρήματα για να μεγαλώνει τα ορφανά. Η ζωή στο σπίτι εκείνο ήταν φοβερή για τα παιδάκια. Το περίεργο δεν ήταν που πέθαιναν -και πέθαιναν αρκετά- αλλά που κατάφερναν να ζήσουν και να μεγαλώσουν με τα φαγητά που έτρωγαν και με τα κουρέλια που φορούσαν.
 7. 7. Στο σπίτι της κυρίας Μαν ο Όλιβερ έκλεισε τα 9 χρόνια του. Ήταν ένα παιδάκι χλωμό, αδύνατο, δειλό και πάντα τρομαγμένο. Στα 9 του χρόνια πήγε και το παρέλαβε από το ορφανοτροφείο της κας Μαν, ο επιστάτης του ασύλου, ο κ. Μπαμπλ. Οι Σύμβουλοι είχαν αποφασίσει ότι ο Όλιβερ έπρεπε ν αρχίσει να εργάζεται.
 8. 8.  Εκεί στο άσυλο των απόρων του Δήμου, ο Όλιβερ Τουίστ διέπραξε το πρώτο μεγάλο αμάρτημα της ζωής του. Ένα βράδυ, ο δυστυχής Όλιβερ Τουίστ είχε την κακή ιδέα να ζητήσει λίγο φαγητό από το μάγειρα. Ήταν κάτι το ανήκουστο, να ζητήσει κι άλλο φαγητό ένα ορφανό. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει τον μικρό "αντάρτη" και "ταραχοποιό" από το άσυλο, αφού πρώτα διέταξε να τον κλείσουν στην απομόνωση.
 9. 9.  Έτσι ο Όλιβερ δόθηκε μαθητευόμενος σ έναν εργολάβο κηδειών, τον κ. Σάουερμπέρρυ (Sowerberry). Μα και στο σπίτι αυτό η ζωή του μικρού Όλιβερ ήταν μαρτυρική και ανυπόφορη. Ώσπου, μια μέρα, ο Τουίστ ξεκίνησε με τα πόδια για το Λονδίνο. Παντού ήταν μόνος, παντού ήταν αποδιωγμένος και αβοήθητος.
 10. 10.  Ύστερα από πολλές μέρες ταξίδι με τα πόδια, έφτασε στα προάστια του Λονδίνου. Εκεί συναντήθηκε τυχαία μ ένα νεαρό αλήτη, τον Τζακ Ντώουκις. Αυτός πρότεινε στον Όλιβερ να τον πάει στο Λονδίνο και να τον συστήσει σ ένα "καλό γέρο" που... βοηθούσε τ απροστάτευτα παιδάκια. Ο γέρος αυτός ήταν ο Φέιγκιν. Δουλειά του ήταν να μαζεύει αλητάκια και να τα εκπαιδεύει στην κλεψιά και την λωποδυσία.
 11. 11. Ο δρόμος που θα οδηγούσε στην καταστροφή ήταν πια ορθάνοιχτος μπροστά στο δυστυχισμένο ορφανό. Όμως ο Όλιβερ Τουίστ είχε μέσα του τα στοιχεία που κάνουν έναν καλόν και τίμιο άνθρωπο, γι αυτό και μετά από πολλές περιπέτειες ο αγώνας του τελικά αμείφθηκε. Στο τέλος βρήκε την οικογένειά του.
 12. 12. Ευχαριστώ!!!
 13. 13. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΜΕΛΛΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ A’ ΓΥΜΝΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘYΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΚΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΟΡΗΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2013

×