Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
What to Upload to SlideShare
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

Activitats aqueni. 2020 21

Download to read offline

Dossier d'activitats que oferim a diferents espais naturals de la província de Girona. Per fer amb grups escolars o amb grups particulars.

 • Be the first to like this

Activitats aqueni. 2020 21

 1. 1. GUIATGES i EDUCACIÓ AMBIENTAL 2020-21
 2. 2. 2 PRESENTACIÓ Aqueni és una empresa especialitzada en guiatges i activitats d’educació ambiental en diferents espais naturals de la província de Girona. Oferim visites amenes i riguroses on el principal objectiu és prendre consciència del nostre entorn i entendre el funcionament de la natura i els seus habitants. Així, comprendrem com n’és d’important tenir-ne cura i estimar-la. Coneixem una àmplia diversitat d’indrets i ens encanta compartir-ne els seus principals valors i mostrar la seva bellesa; així com les històries que s’hi amaguen. Aqueni; els nostres principis bàsics són: 1. Conèixer com funciona la natura per poder estimar-la i valorar-la. 2. Copsar el sentiment d’unió i pertinença amb la natura. 3. Despertar i treure la curiositat que tots duem a dins 4. Compartir les passions i descobertes. 5. Responsabilitzar-nos i respectar-nos arreu on anem. 6. Valorar més el nostre entorn i ser-ne còmplices. 7. Entendre que totes les formes de vida són importants. 8. Divertir-nos i emocionar-nos per allò nou i senzill. 9. Mostrar el nostre sentit analític i la nostra capacitat d’investigació. 10. Donar-nos compte de la importància del silenci , la senzilleza i els petits detalls. 11. Aconseguir els benificis de l’equilibri, la flexibilitat i l’harmonia.
 3. 3. 3 Tipologia d’activitats d’ Aqueni - Visites escolars adaptades al treball curricular i als diferents nivells: o Primària: 1r a 6è. o Secundària, batxillerat i cicles formatius. - Visites per adults i famílies: o Associacions escolars i diferents agrupacions o entitats. o Grups i colles d’amics o famílies. o Tercera edat.
 4. 4. 4 Propostes semblants i/o complementàries: Endinsar-nos a les esquerdes de les Estunes. Volta a l’Estany passant per les llacunes de Can Morgat. Petites bestioles. Pàg. 10 Els cicles naturals. Pàg. 11 Animals d’aquí i d’allà. Pàg. 8  Nivells: Cicle superior/ Secundària/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada  Lloc: Banyoles Descobrirem una zona única a Catalunya: l’Estany de Banyoles i uns quants estanyols al seu voltant. Aprendrem com es van formar i com funciona aquest ecosistema; i alhora, observarem la seva fauna i la seva flora. Objectius  Entendre com s’han format els estanys i el seu interès ecològic.  Aprendre diferents espècies que hi viuen i les seves adaptacions.  Potenciar l’observació i l’escolta. Continguts: protecció d’espais naturals, ecosistema aquàtic d’aigua dolça, fenòmens càrstics, espècies animals i vegetals, estratègies d’adaptació, silenci i escolta de l’entorn. ELS ESTANYOLS
 5. 5. 5 Propostes semblants i/o complementàries: Guiatge a Sant Joan les Fonts o Castellfollit de la Roca. Visita al Museu dels Volcans. Els cicles naturals. Pàg. 11 Estimar la natura. Pàg. 12 UN VOLCÀ ENVOLTAT Quina sort! Podrem veure un volcà per dalt, per baix i per dins! Descobrirem què hi ha al voltant, com s’ha aprofitat al llarg dels segles i com va aparèixer. Farem vulcanisme; interpretant les roques que hi afloren. Farem història; observant el paisatge que se’ns presenta. Farem meditació; trepitjant i sentint la terra sota nostra. Objectius  Aprendre sobre vulcanisme dins un volcà.  Conèixer la història d’una ciutat i com es modifica un paisatge.  Connectar amb la terra i amb nosaltres. Continguts: protecció d’espais naturals, vulcanisme, tipus de materials volcànics, història olotina, canvis en el paisatge, silenci i escolta de l’entorn.  Nivells: Cicle mitjà i superior/ Secundària/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada  Lloc: Olot (Volcà Montsacopa)
 6. 6. 6 Propostes semblants i/o complementàries: Guiatge a Sant Joan les Fonts o Castellfollit de la Roca. Visita al Museu dels Volcans. Descoberta del poble de Santa Pau. Els cicles naturals. Pàg. 11 Estimar la natura. Pàg. 12 RESSEGUINT ELS VOLCANS Visitarem les grederes del volcà Croscat, per entendre el vulcanisme que va aflorar a Catalunya fa milers d’anys i que ens ha deixat un paisatge espectacular. També, podrem seguir, trepitjant el seu riu de lava i deixant-nos endur per la bellesa de la Fageda i les sensacions del moment. Objectius  Aprendre sobre vulcanisme dins un volcà.  Observar i entendre la transformació d’un paisatge.  Deixar-se portar per les sensacions dins un bosc singular. Continguts: protecció d’espais naturals, vulcanisme, tipus de materials volcànics, canvis en el paisatge, estructura d’un ecosistema, silenci i escolta de l’entorn.  Nivells: Cicle superior/ Secundària/ Batxillerat/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada o jornada sencera.  Lloc: Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa.
 7. 7. 7 Propostes semblants i/o complementàries: Excursió fins al mar i treballar l’ecosistema marí. Visita al Museu de la Mediterrània o a Empordana’t (Farinera de Castelló d’Empúries). Estimar la natura. Pàg. 12 Els cicles naturals. Pàg. 11 Animals d’aquí i d’allà. Pàg. 8 DESCOBRIM UNS AIGUAMOLLS La natura ens convida a la descoberta! La nostra curiositat s’eixampla i ens convertim en autèntics exploradors. Des de diferents perspectives veurem com són els aiguamolls, qui hi viu i com són de necessaris. Objectius  Descobrir com s’han format els aiguamolls i el seu interès ecològic.  Aprendre diferents espècies que hi viuen i les seves adaptacions.  Potenciar l’observació i l’escolta tot despertant la nostra curiositat. Continguts: protecció d’espais naturals, ecosistema aquàtic d’aigua dolça i salada, interpretació del paisatge, espècies animals i vegetals, estratègies d’adaptació, silenci i escolta de l’entorn.  Nivells: Cicle mitjà i superior/ Secundària/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada  Lloc: Aiguamolls de l’Empordà o Aiguamolls del Baix Ter.
 8. 8. 8 Propostes semblants i/o complementàries: Visita a algun centre de Recuperació. Estimar la natura. Pàg. 12 Els cicles naturals. Pàg. 11 Descobrim uns aiguamolls. Pàg. 7 ANIMALS D’AQUÍ I D’ALLÀ Quin embolic? Animals i plantes que abans no vivien aquí i ara si! Són “dolents”? Què vol dir espècies autòctones? Per què algunes són invasores? Veurem exemples de tots tipus i intentarem esbrinar si poden arribar a modificar un ecosistema. Objectius  Entendre com funciona un ecosistema amb equilibri.  Aprendre què són espècies invasores.  Treballar i raonar en grup per cooperar. Continguts: protecció d’espais naturals, ecosistemes, equilibri i desequilibri, espècies animals i vegetals, estratègies d’adaptació, silenci i escolta de l’entorn.  Nivells: Cicle superior/ Secundària/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada  Lloc: Estany de Banyoles, Aiguamolls de l’Empordà o Aiguamolls del Baix Ter.
 9. 9. 9 Propostes semblants i/o complementàries: Visita al Museu de la Mediterrània. Excursió a l’ermita de Santa Caterina. Els cicles naturals. Pàg. 11 Animals d’aquí i allà. Pàg. 8 CAMÍ AL CASTELL Pas a pas ens enfilarem i anirem fent el cim fins arribar al castell de Montgrí. Fent camí observarem el paisatge, ens omplirem de les flaires que cobreixen la muntanya i ens transportarem a una altra època. Objectius  Aprendre la història d’aquest castell tan emblemàtic.  Reconèixer plantes, animals i roques que hi habiten i que conformen el paisatge.  Potenciar l’observació i l’escolta. Continguts: protecció d’espais naturals, transformació del paisatge, espècies animals i vegetals, estratègies d’adaptació, història del castell, silenci i escolta de l’entorn.  Nivells: Cicle superior/ Secundària/ Cicles formatius  Durada: Mitja jornada  Lloc: Torroella de Montgrí
 10. 10. 10 Propostes semblants i/o complementàries: Els cicles naturals. Pàg. 11 Estimar la natura. Pàg. 12 Format de taller a l’entorn de l’escola amb una classe teòrica a l’aula. Només els mesos de primavera!!  Nivells: Cicle mitjà i superior/ primer cicle secundària  Durada: 2 hores  Lloc: pot adaptar-se a qualsevol lloc (prat accessible) Per què hi ha tants “bitxos” pel món? Realment són importants? Intentarem entendre això i moltes coses més fixant-nos amb el seu cos; com el mouen, què mengen i sobretot veient la seva funció dins un ecosistema. Ens enfocarem, sobretot, en la vida de les papallones: el seu cicle vital i saber-ne reconèixer algunes. Objectius  Diferenciar insectes i altres petits animalons.  Conèixer la vida de les papallones: distingir espècies que tenim pel nostre voltant i aprendre com funciona un estudi científic.  Descobrir la importància de totes les espècies per igual.  Treball i organització en grup. PETITES BESTIOLES
 11. 11. 11 Propostes semblants i/o complementàries: Petites bestioles. Pàg. 10 Estimar la natura. Pàg. 12 Excursió conscient i tranquila.  Nivells: Cicle mitjà i superior/ primer cicle secundària  Durada: 2 hores  Lloc: preferiblement el paratge de la Moixina (Garrotxa) però pot adaptar-se a altres llocs. La vida avança en cicles. Comença-acaba-comença-acaba… Observant els cicles naturals ens podem donar compte que tot va passant… A través de jocs i dinàmiques veurem diferents cicles naturals al mig de la natura. Som natura. Som cíclics. Objectius  Conèixer els cicles naturals.  Aprendre mitjançant experiments i dinàmiques.  Explorar el nostre voltant amb mirada amorosa i creativa.  Valorar el que tenim i qui som. CICLES NATURALS
 12. 12. 12 Propostes semblants i/o complementàries: Petites bestioles. Pàg. 10 Estudiar la vegetació. Excursió conscient i tranquila.  Nivells: Cicle mitjà i superior  Durada: 2 hores  Lloc: preferiblement la Fageda d’en Jordà (Garrotxa) però pot adaptar-se a altres llocs. Ens proposarem estimar la natura intensament. Mitjançant exercicis de ioga, respiracions, meditacions, estiraments i altres dinàmiques grupals obrirem el nostre cor per omplir-lo de tota la bellesa que ens envolta. És un treball intern per acollir la natura i a nosaltres mateixos. Objectius  Gaudir del silenci i de la melodia del lloc.  Experimentar amb la nostra respiració i els nostres moviments per vincular- nos amb la natura de forma respectuosa.  Deixar sortir la nostra inspiració i creativitat mitjançant els elements naturals.  Dinàmiques per enfortir el vincle de grup (orientar-nos i trobar-nos). ESTIMAR LA NATURA
 13. 13. 13 Espai natural Sortida Durada Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Visitar l’espai museístic del volcà Croscat. 2 h Connectar amb la plenitud del bosc de la Fageda d’en Jordà. 2 h Trepitjar colades de lava a St Joan les Fonts o Castellfollit de la Roca. 2 h Sinergies entre natura i cultura: volcà Montsacopa (Olot). 2 h Museu dels Volcans i jardí botànic (Olot). 2 h Recorregut pel Parc de Pedra Tosca (Les Preses). 2 h Parc Natural del Cap de Creus Descobrir una reserva natural integral: Cap Norfeu (Roses). 2 h Meravellar-nos al paratge de Tudela (Cadaqués). 2 h Caminar fins al Far de Cap de Creus o al Far de Cala Nans, des de Cadaqués. 4 h Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà Visita guiada pels Aiguamolls: Cortalet – Mas Matà. 2 h Visita guiada pels Aiguamolls: Cortalet o Mas Matà- Gola Fluvià. 3 h Exposició Empordana’t a Castelló d’Empúries i observació d’ocells a Vilaüt. 3 h Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter Observar aus al Baix Ter i passejar pels aiguamolls (L’Estartit) 2 h Enfilar-nos al cim del Montgrí i descobrir la història de Torroella. 3 h Ruta pels cims que envolten el Castell de Montgrí i panoràmica de la plana empordanesa. 4 h EIN de l’Estany de Banyoles Voltar l’Estany de Banyoles, explorant racons amagats. 2,5 h Estany de Banyoles i recorregut per les esquerdes màgiques de les Estunes. 3 h Descobrir un estany temporari: el Clot d’Espolla (Fontcoberta) 2 h EIN de l’Alta Garrotxa Resseguir el riu i les gorgues fins a Sant Aniol d’Aguja. 5 h Conèixer papallones i fer un cim: Comanegra. 5 h Guiatges Aqueni: Són excursions o passejades complementades amb informació i històries relacionades amb el que anem trobant. Ens delectem interpretant trossets de territori. La majoria es poden adaptar a tot tipus de públic, però tot i així, sol.liciteu informació sobre el nivell de dificultat i qualsevol dubte que tingueu. Aquí teniu un quadre amb tot el ventall d’activitats que us oferim.
 14. 14. 14 Per les altres activitats:  Consulteu el calendari per veure si hi ha alguna activitat que s’ajusti a les vostres necessitats.  O demaneu un dia concret i us facilitarem tota la informació detallada per poder dur a terme l’activitat escollida. Les nostres tarifes (preu diferent segons la durada de l’activitat): Grups ja organitzats amb data concreta 7 a 15 € / persona. Grups concertats amb data escollida 100 a 170 € / grup (màxim 20) Per les activitats escolars:  Us oferirem un treball previ per poder treballar a l’aula abans de la sortida amb nosaltres. Així com totes les informacions adients per facilitar-vos el la preparació de la sortida.  Sempre treballem amb una ràtio 1/20 (com a màxim) per garantir un bon funcionament del grup. Les nostres tarifes: Activitats mitja jornada 7 € /alumne Activitats jornada completa (2 activitats diferents) 10 €/alumne ¿?
 15. 15. 15 Coneixem i estimem tot aquest territori i aquests espais naturals protegits i des d’Aqueni ens agradaria molt compartir-ho.. Disposem de tots els permisos i assegurances pel correcte desenvolupament de les activitats. Estem obertes a noves propostes ja que ens encanta innovar, crear i aprendre. ESPAIS NATURALS PROTEGITS Parc Natural del Cap de Creus Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà Parc Natural del Massís del Montgrí, Medes i Baix Ter Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa EIN de l’Estany de BanyolesEIN de l’Alta Garrotxa
 16. 16. 16 Moltes gràcies! Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant: Pàgina web www.aqueni.cat Adreça electrònica info@aqueni.cat Telèfon 675 661 798

Dossier d'activitats que oferim a diferents espais naturals de la província de Girona. Per fer amb grups escolars o amb grups particulars.

Views

Total views

54

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

0

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×