Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

20140520 Mediacoach: 1 jaar later - Madelief Van Den Steen

1,053 views

Published on

Published in: Social Media
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

20140520 Mediacoach: 1 jaar later - Madelief Van Den Steen

 1. 1. PROTOCOL VOOR SOCIALE MEDIA Project voor de opleiding mediacoach Bibliotheek Lochristi Madelief Van Den Steen
 2. 2. WAAROM? Bib = Kennisplek + Ontmoetingsplek voor vaste en nieuwe bezoekers In een bibliotheek, waar de evolutie van de nieuwe media soms maar met mondjesmaat binnen sijpelt en veel geëxperimenteerd wordt, is het belangrijk om de manier waarop we met sociale media omgaan te beschrijven in een Protocol voor Sociale Media. Met het protocol kunnen we interne afspraken uitschrijven en zichtbaar maken. Het blijft echter een werkdocument, waar in onderling overleg steeds aan gesleuteld kan worden.
 3. 3. LITERATUURONDERZOEK 1.Wat is een protocol? 2.Wie heeft een protocol? 3.Wat staat in dat protocol? 4.Voor wie schrijf je een protocol?
 4. 4. WAT IS EEN PROTOCOL? Een protocol is een document van afspraken. Vaak zijn dit strikte regels. Bij sommige bedrijven zijn er tuchtsancties verbonden aan overtredingen. Een Sociaal Media Protocol: Afsprakennota voor de communicatie met bezoekers, burgers,… met behulp van sociale media (facebook, twitter, Pinterest,…). Dit wordt meestal opgesteld door de communicatiedienst en gaat uit van de gevaren van sociale media. Het kan ook andersom: maak een document in overleg en zie het als een kans om de voordelen van sociale media in de communicatie van de bib te integreren. Als je er samen aan werkt, heb je een begin om sociale media bij jouw collega’s bespreekbaar te maken en kunnen de afspraken door iedereen gedragen worden.
 5. 5. WIE HEEFT EEN PROTOCOL? De lijn De politie Gent Federale communicatoren Vlaamse overheid Mediaraven Onderwijs, Nederland Stad den Haag Gemeente Tielt-Winge Gemeente Bornem Stad Sint-Niklaas Ik zie nog geen bibliotheek in het lijstje. Zijn er bij jullie afspraken over het gebruik van sociale media? Is er een bibliotheek die al een protocol uitschreef?
 6. 6. WAT STAAT IN EEN PROTOCOL? Gids voor federale communicatoren: ‘aanbevelingen bij het gebruik van sociale media’: “Deze aanbevelingen gaan over evidente zaken. Het komt erop neer dat elke medewerker van een overheidsdienst een AMBASSADEUR is van de overheid, zowel tijdens de werkuren als privé.”
 7. 7. WAT STAAT IN EEN PROTOCOL? http://communicatie.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/po stit_zelfb.pdf
 8. 8. WAT STAAT IN EEN PROTOCOL? Sociale media matrix Postief bericht Dankjewel! doorgeven Algemene mening Dank om je mening te delen. doorgeven antwoord nodig? communicatiever antwoordelijke nodig? Negatief bericht Dank voor je opmerking. Een medewerker zal je contacteren. doorgeven persoonlijk antwoord opmaken. overleggen met communicatievera ntwoordelijke. LUISTER + VRAGEN + POSITIEF opvolging van klacht. communiceren aan betrokkene. POSITIEF VERHAAL Vragen Dank voor je vraag. doorgeven persoonlijk antwoord binnen 24u. LUISTER + VRAGEN + POSITIEF opvolging van klacht. communiceren aan betrokkene. POSITIEF VERHAAL
 9. 9. WAT STAAT IN EEN PROTOCOL? Zeer praktische afspraken: 1. Sociale media tijdens de werkuren 2. Persoonlijke accounts 3. Opdeling werk- en privéprofielen 4. Organisatie-accounts 5. Vriendenlijsten en privacy-instellingen 6. Interne communicatie 7. Vorming 8. Vastleggen van verantwoordelijken en beheerders
 10. 10. WAT STAAT IN EEN PROTOCOL? Inhoudelijke afspraken: Waarover kan een bibliotheek het hebben op sociale media? http://www.slideshare.net/zbdigitaal/advies-sociale- media-bibliotheken-social-embassy-dec-2011
 11. 11. VOOR WIE SCHRIJF JE EEN PROTOCOL? Of beter, voor wie schrijf je samen met je collega’s van de bib een protocol? 1. Voor de bibliotheek, omdat zij door sociale media niet langer een gebouw is maar een huis vol mensen. Je bib krijgt een (of meerdere) gezicht(en). 2. Voor de communicatieverantwoordelijke, omdat een eventuele samenwerking tussen gemeentelijke diensten (de communicatiedienst, de jeugddienst, de cultuurdienst,…) bij het uitschrijven, hem/haar zeer gelukkig maakt. Het kan een aanvullen zijn voor het algemeen communicatieplan van de gemeente. 3. Voor de bibbezoeker en de inwoner van je gemeente, want zij krijgen op deze open manier zeer duidelijk communicatie binnen 1 communicatiestrategie. 4. Voor de bibmedewerker, want zij worden er een stuk MEDIAWIJZER van. Betrokkenheid bij zo’n proces geeft je collega’s meer zelfvertrouwen om hun weg te vinden op sociale media, vragen te stellen en beantwoorden,…
 12. 12. ZIJN ER NOG VRAGEN??????? U was een fantastisch publiek!!

×