Guia didàctica el mercat

323 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
323
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
104
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Guia didàctica el mercat

  1. 1. 1. Fitxa tècnica. a. Titol: El Mercat. b. Autors: Pilar Calvet i Civit, Rosa Vilardell i Moya. Coordinats per el Servei dImmersió i ús de la llengua i el Servei de Tecnologies per a lAprenentage i el Coneixement. c. Editorial: Departament dEducació de la Generalitat de Catalunya. d. URL: http://www.edu365.cat/primaria/acollida/lamines/mercat/index.html# e. Plataforma: web (http://www.edu365.cat) f. Tipus de material: d’exercitació. g. Llengua: català.2. Breu descripció. Es tracta d’un material multimèdia interactiu i educatiu per treballar vocabulari de la llengua catalana, on mitjançant la simulació d’un mercat en el que hi trobam diferents parades (la peixateria, la carnisseria, la polleria, el forn de pa, el bar, la bacallaneria, la fruiteria i la cansaladeria) amb els aliments, objectes i personatges típics dels mercats, podrem aprendre, practicar i assolir vocabulari quotidià i pròxim. Aquest vocabulari se’ns presenta de diferents maneres ja que el podem llegir, escoltar, escriure i fins i tot dir-lo nosaltres. A més podem triar entre dos nivells de dificultat o jocs, si volem fer un ús més lúdic.3. Objectius. - Aprendre nou vocabulari pròxim a l’alumne. - Practicar: o l’escriptura i l’ortografia. o el llenguatge oral. o la lectura.4. Continguts
  2. 2. - Vocabulari en català relacionat amb el mercat i amb el dia a dia mitjançant paraules, frases, textos o diàlegs i mitjançant lescolta, la lectura, lescriptura o la parla.5. Descripció detallada. Quan accedim al material se’ns convida a entrar al mercat. Un cop dins se’ns mostra un vídeo d’un mercat on podem veure diferents parades que trobam normalment a un mercat. Després daquesta introducció (que podem saltar si no ens interessa) hem de triar una bossa de la compra. Ens mostren tres bosses diferents, les dues primeres representen dos nivells diferents, el nivell 1 i el nivell 2 i la tercera bossa està destinada a la part més lúdica, ja que si lelegim trobarem diferents jocs. Independentment de l’opció elegida, a continuació haurem delegir si volem treballar mitjançant paraules, frases, diàlegs o textos. Triem lopció que triem, un cop ja dins la tasca podrem anar variant, ja que quan anem fent la tasca tenim sempre dos menús. Un a sobre on tenim lopció de tornar a linici per triar una altra bossa, o bé canviar amb que volem treballar (paraules, frases, diàlegs o textos) i a lesquerra de la pantalla podem anar elegint que volem treballar (escolta, parla, lectura o escriptura). On per cada elecció que facem sens presentaran quatre activitats diferent. Hi ha activitats que les trobam als dos nivells, simplement canvia el nivell de dificultat o trobam una variant. Pas a detallar-les a continuació: - Escolta. Quan volem treballar el llenguatge oral mitjançant lescolta tenim lactivitat de clica i escolta (nivell 1 i 2). Aquesta activitat la trobam tant a les paraules, frases, diàlegs i textos. Es tracta duna activitat on hem danar clicant a llocs senyalats del mercat i en funció del que estiguem treballant en aquell moment escoltarem una paraula, una frase, un diàleg o un text. Alhora que ens ensenyaran una imatge i/o lescriptura dallò que escoltam. Una variant que trobam és lescolta i clica; (nivell 1); escolta i treu les coses que no hi ha al bar den Manel o escolta i fes-ho (nivell 2). Aquestes activitats són molt semblants a lanterior però primer escoltam una paraula o text per després senyalar a la pantalla el que hem escoltat. O les versions que trobam al nivell 2 és que hem de fer lacció que sens demana o escoltar bé què es el que hi ha o no hi ha. A més, quan esteim treballant les frases, tenim lactivitat clica si o no (nivell 1 i 2). Es tracta descoltar la frase que ens diuen per després, en funció de la imatge que sens mostra a la pantalla, contestar si o no.
  3. 3. En el cas dels diàlegs, també hi ha lactivitat qui parla (nivell 1 i 2). Aquihaurem desbrinar quin personatge del mercat hem sentit parlar en funció deldiàleg i de la veu podrem esbrinar qui ha estat.I la darrera activitat daquest apartat que trobam es diu clica damunt (nivell 1).Consisteix en escoltar el que ens diuen per després senyalar allò que hemescoltat.- Parla.En aquest cas el que treballarem serà la parla mitjançant lenregistrament de lanostra pròpia veu. Les activitats que ens proposen són:Escolta i repeteix; clica, escolta i repeteix; escolta i respon; parla iescolta; escolta, clica i parla o escolta i repeteix: digues que vols. Estracta d’una sèrie d’activitats que tot i que se’ns presenten de diverses maneresl’activitat que hem de dur a terme com a usuaris és la de repetir una paraula,una frase o un diàleg, enregistrar-la per després escolar-nos.- Llegeix.La primera activitat que podem trobar és llegeix i relaciona (nivell 1 i 2);classifica (nivell 1 i 2); col·loca al seu lloc (nivell 1) i posa els venedors almercat (nivell 2) . Ens donen uns cartells amb unes paraules, frases o diàlegs iunes imatges i es tracta de relacionar el que llegim amb el que veim.A l’activitat llegeix i fes frases (nivell 1) o ordena les frases (nivell 2) ensdonen una sèrie de paraules descol·locades amb les que hem de construirfrases triant en cada cas les paraules més adequades. Després d’haverconstruït una frase, a la pantalla apareix un dibuix d’un personatge realitzantl’acció que diu la frase.Una altra activitat és clica que vols (nivell 1). Ens donen una llista per fer lacompra i hem de clicar als aliments que volem comprar a la parada del mercat.També trobam l’activitat clica la frase correcta. On apareix un personatgerealitzant una acció i hem de clicar sobre la frase que descriu el que esteimveient.- Escriure.En aquest apartat trobam lactivitat escriu. Es tracta descriure amb lajuda delteclat les paraules que falten. Per esbrinar quines són aquestes paraules hemdajudar-nos del context i/o del pictograma que hi ha al costat de lespai perescriure.Una altra activitat és la de clica el dibuix i ordena. A la pantalla ens apareixenuna sèrie de imatges i si clicam a sobre una delles ens apareixeran les lletres oles síl·labes per formar la paraula corresponent a la imatge clicada.
  4. 4. I la darrera activitat daquest apartat és escolta i escriu que és com un dictat ja que es tracta descoltar el que ens dicten i a continuació ho hem descriure a la pantalla. - Els jocs que trobam són: - Clica els disbarats. - Clica les fruites. - Relaciona. - Escriu el nom. - Busca les parelles. - Clica i endreça. - Clica i col·loca. - Clica veritat o mentida. - Clica si o no. - Dóna-li lesmorzar. - Llegeix i compra. - Repeteix les cartes i els paquets. - Digues que vols. - Porta’ls a la seva botiga. - Compra el que necessites.6. Recursos tècnics. Per poder fer ús daquest material és necessari almenys un ordinador amb un navegador i accés a internet. A més utilitzarem el ratolí per clicar, el teclat per escriure, els altaveus o cascs per escoltar i un micròfon per poder parlar. Per poder-lo utilitzar a laula seria molt útil disposar duna pissarra digital o en el seu defecte dun projector.7. Com ho podem utilitzar a l’aula. Una bona manera de fer servir aquest material pens que és de manera individual o per parelles, sempre que sigui possible, ja que al tenir una estructura en xarxa ens permet treballar allò que més ens interessa individualment per tal de que cada alumne tengui un aprenentatge individualitzat i que cada un es construeixi el seu propi aprenentatge. A més, és bastant senzill demprar i molt intuïtiu, per això crec que els alumnes poden fer-
  5. 5. ne ús ells mateixos. Anant fent les activitats que més els interessi en cada moment i reforçant allò que més els hi costa. Sempre amb la presència del mestre com a guia. Un altre recurs seria en grup classe, pot ser aquest seria més adequat pels més petits o al principi, ja que daquesta manera poden conèixer laplicació i aprenen vocabulari junts. Tot i que pens que laprenentatge grupal, en aquest cas no seria tan efectiu com lindividual pel fet que és una eina més destinada a la pràctica i a més hem de tenir en compte que no tots aprenen al mateix ritme.8. Valoració personal. Vaig triar aquest recurs perquè el tema que es tracta pens que es un tema proper als alumnes i un tema que sha de tractar a lescola. A més a partir daquesta eina després es podria fer una visita a un mercat ja que hi ha molt nins avui en dia que no han visitat mai un mercat. Però tot i que mai hagin visitat un mercat el vocabulari que sutilitza i les converses són bàsiques de qualsevol llengua. A més, hi ha un gran nombre dactivitats, totes elles diferents, factor que crec que es bastant important, ja que al poder fer activitats diverses motivam més a lalumnat. Un dels altres factors que va fer que tries aquest material va ser que és molt visual. Té un disseny senzill però amb moltes imatges que ajuden a la comprensió dallò que escoltam, escrivim, llegim o diem. I a més a qualsevol moment podem canviar dactivitat sense haver de tornar a començar des del principi, sinó que a cada pantalla podem canviar que volem treballar i com ho volem treballar, així com també podem passar duna activitat a una altra en qualsevol moment. Però després dhaver-lo analitzat a fons, per poder dur a terme aquesta guia didàctica hi he trobat a faltar algunes coses com per exemple alhora descriure, si ens equivocam no ens diu on ens em equivocat, sinó que després dhaver fet dos errors seguits en la mateixa paraula o frase ens dona directament la solució. Això pens que pot donar lloc a que els alumnes directament sequivoquin dos cops per després copiar la solució ja que tampoc ens diu enlloc els cops que ens hem equivocat i on hem fallat. I pens que es important per si el mestre o el propi alumne vol dur un seguiment. També comentar que durant lelaboració daquesta guia he estat pensat que aquest seria un bon material per aquelles persones o nins no catalanoparlants i que volen aprendre aquest idioma, pel fet que com ja he comentat hi trobam vocabulari, frases, textos i diàlegs del dia a dia, que podem emprar tant dins com fora dun mercat. I a més no està presentat duna manera molt infantil com per exemple altres materials que podem trobar a la xarxa, per aquest motiu pens que pot anar adreçat a totes les edats amb la finalitat dampliar vocabulari.

×