Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
J. V. Foix 
Poesia Catalana Contemporània 
Inés Caro Llopis 
Antonio Martínez Pérez
Índex 
 Biografia 
 Obra poètica 
 Característiques de la seua poesia 
 Premis 
 «El difícil encontre» 
 «El torredà...
Biografia 
 Joan Vicenç Foix (1893-1987), Sarrià (Barcelona) 
 Va estudiar Dret i va exercir com a periodista 
 Guerra ...
 1961: és elegit membre adjunt de l’IEC 
 25 de maig de 1962: cobreix la vacant de Josep M. Sagarra 
com a membre numera...
Obra poètica 
1936: Sol i de dol 
1949: Les irreals omegues 
1953: On he deixat les claus? 
1960: Onze Nadals i un Cap...
Característiques de la seua poesia 
 Poeta de formació noucentista però d’avantguarda 
 Poesia autèntica: miratge sensua...
Premis 
 Lletra d’Or (1961): Onze Nadals i un 
Cap d’Any 
 Premi Nacional de Literatura 
Catalana (1966) 
 Premi d’Hono...
«El difícil encontre» 
Sol, i de dol, i amb vetusta gonella, 
Em veig sovint per fosques solituds, 
En prats ignots i munt...
«El torredà del far i l’Eterna 
Permanència» 
No pas irós, ni trist, si dellà el riu, 
Entre pollancs, veig els celatges v...
«Plant d’En Joseph-Vicenç, de 
Barcelona» 
Amb ulls carnals opòs núvols i mars 
I n'hec l'encís que em treu de tants de ll...
J. V. Foix 
“Poesia és, però, creació” 
Retòrica i poètica, 16 d'octubre de 1933.
Vida, obra i poemes de J. V. Foix
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

2,022 views

Published on

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

Published in: Education
 • Be the first to comment

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

 1. 1. J. V. Foix Poesia Catalana Contemporània Inés Caro Llopis Antonio Martínez Pérez
 2. 2. Índex  Biografia  Obra poètica  Característiques de la seua poesia  Premis  «El difícil encontre»  «El torredà del far i l’Eterna Permanència»  «Plant d’En Joseph-Vicenç, de Barcelona»
 3. 3. Biografia  Joan Vicenç Foix (1893-1987), Sarrià (Barcelona)  Va estudiar Dret i va exercir com a periodista  Guerra Civil: impossibilitat d’escriure en català 1916 Integració als grups d’intel·lectuals barcelonins Incorporació a La Revista Intensa activitat literària, intel·lectual i periodística
 4. 4.  1961: és elegit membre adjunt de l’IEC  25 de maig de 1962: cobreix la vacant de Josep M. Sagarra com a membre numerari de la Secció Filològica de l’IEC  En els seus darrers anys de la seua trajectòria, J.V. Foix és consagrat com un dels grans mestres de la literatura catalana.  El 29 de gener de 1987, l’endemà mateix del seu aniversari, Foix mor a Sarrià
 5. 5. Obra poètica 1936: Sol i de dol 1949: Les irreals omegues 1953: On he deixat les claus? 1960: Onze Nadals i un Cap d'Any 1964: Desa aquests llibres al calaix de baix 1974: Obres completes I, poesia 1971-1973 1985: Cròniques de l'ultrason
 6. 6. Característiques de la seua poesia  Poeta de formació noucentista però d’avantguarda  Poesia autèntica: miratge sensual de Catalunya  Estil invariable i difícil de comprendre  Biblioteca digital: http://www.fundaciojvfoix.org/j-v-foix/ biblioteca-digital-de-j-v-foix-3/
 7. 7. Premis  Lletra d’Or (1961): Onze Nadals i un Cap d’Any  Premi Nacional de Literatura Catalana (1966)  Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1973)  Crítica de Serra d’Or (1980)  Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1980)  Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1981)  Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona (1984)  Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1984)  Premio Nacional de las Letras Españolas (1984)  Premi Ciutat de Barcelona (1986): Cròniques de l’ultrason.
 8. 8. «El difícil encontre» Sol, i de dol, i amb vetusta gonella, Em veig sovint per fosques solituds, En prats ignots i munts de llicorella I gorgs pregons que m’aturen, astuts. I dic: ¿On só? ¿Per quina terra vella - Per quin cel mort-, o pasturatges muts, Deleges foll? Vers quina meravella D’astre ignorat m’adreç passos retuts? Sol, sóc etern. M’és present el paisatge De fa mil anys, l’estrany no m’és estrany: Jo m’hi sent nat; i , en desert sense estany O en tuc de neu, jo retrob el paratge On ja vaguí, i, de Déu, el parany Per heure’m tot. O del diable engany.
 9. 9. «El torredà del far i l’Eterna Permanència» No pas irós, ni trist, si dellà el riu, Entre pollancs, veig els celatges verds D'un cap al tard, i d'uns mísers coberts El fum negrós fa el paisatge soliu, Pens en qui fuig pels colls, ploraire, i diu Que res no val, i nega l'univers, I del compàs i el plom tothora advers, I del concret, als déus clama si viu. Puix que un deler m'empeny; i tants d'atzars Em fan fruir, sense albir, alba i nits, Els rierols morents en prats florits, El ras nocturn i el cim desert, i al març, Els comiats d'amor en rústics bars, A sol colgant, entre besars humits.
 10. 10. «Plant d’En Joseph-Vicenç, de Barcelona» Amb ulls carnals opòs núvols i mars I n'hec l'encís que em treu de tants de llots, I de l'advers renasc. I amb tants de brots, Aigua i clarors, i el fosc i el roig de 1'arç Faig l'U divers i múltiples les arts. Però la ment no cobeja els bells mots: De cadascú què sap? Presa de tots, Ignora el joc dels meus deliquis cars Tants de glans, doncs, i un sol Gla, i del vinyet Un Cep etern; i ni boira ni fred Foren ni són! Això em fa el viure esquiu. Só, doncs, Adam; i ets Eva! I tenim set, I allò que olor i palp qui sap si viu, I ens banyarem tot temps al mateix riu.
 11. 11. J. V. Foix “Poesia és, però, creació” Retòrica i poètica, 16 d'octubre de 1933.

×