Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

8 lépésben a magyar zenei élet fejlesztéséért

592 views

Published on

Milyen magyar zenei szakmai környezetben szeretnénk dolgozni 2016-ban? Cseh Tamás Programiroda helyzetértékelő műhelyszeminárium
Design Terminál – 2014. április 21 – 22.
Antal Dániel, CFA
Előzetes és ideiglenes anyag, amely nem tükrözi a Cseh Tamás Programiroda álláspontját. Az előzetes anyag a civil partnerek, résztvevők és a tanácsadó moderált beszélgetésének egyszerűsített átirata

Published in: Business
 • Be the first to comment

8 lépésben a magyar zenei élet fejlesztéséért

 1. 1. Milyen magyar zenei szakmai környezetben szeretnénk dolgozni 2016-ban? (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY Cseh Tamás Programiroda helyzetértékelő műhelyszeminárium Design Terminál – 2014. április 21-22, illetve április 29. Antal Dániel, CFA daniel.antal@candole.com antal.daniel@cstp.hu Előzetes és ideiglenes anyag, amely nem tükrözi a Cseh Tamás Programiroda álláspontját. Az előzetes anyag a civil partnerek, résztvevők és a tanácsadó moderált beszélgetésének egyszerűsített átirata
 2. 2. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 1 A nyolc mező módszer Kihívások: Mi változzon? Környezetváltozás: Milyen közegben szeretnénk dolgozni? Fejlesztések és változások? Mi induljon el? Intézkedések: Mit kell tenni? Kinek? Hatások: Milyen hatást várunk? Értékelés: Milyen változás lesz érezhető, látható, mérhető? Eredmények: Milyen számszerű és kvalitatív eredményt várunk? Folyamatok: Az intézkedések hatására mi mozdul meg?
 3. 3. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 2 Hogyan készülnek a javaslatok?
 4. 4. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 3 P1 Kihívás és elvárt környezetváltozás: élőzene divatba hozása P1 5 Aktuális magyar könnyűzene eljuttatása a médiában A magyar médiában nagyon keveset szerepel kurrens, aktuális magyar könnyűzene, amit így túl kevesen ismernek. Kisjogos szerzői jogi bevételek és szomszédos jogi (előadói és készítői) nyilvánossághoz juttatás jogdíjak. P1 4 Élőzene divatba hozása, élőzene népszerűsítése Más kulturális tevékenységekhez hasonlóan a koncertlátogatás szintje is túlzottan alacsony Magyarországon, és sokakat nem is érdekel a zene. Élőzene szerzői jogdíja. Ha a kereskedelmi médiában, különösen a tévében többet szerepelnek a zenészek, akkor a közönség könnyebben talál az ízlésének való, színpadon is látható magyar zenei produkciót. A nemzetközi felmérések szerint azokban az országokban járnak sokan koncertre és vásárolnak sokan lemezeket, ahol a lakosság nagy része szokott hangszeren játszani vagy énekelni. Ha a kereskedelmi médiában, különösen a tévében többet szerepelnek a zenészek, akkor a közönségben reálisabb kép alakul ki egy élő zenei produckió értékéről.
 5. 5. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 4 P1 Fejlesztési intézkedések: élőzene divatba hozása Olyan pályázati lehetőségek létrehozása, ami a szétaprózodott vidéki médiumokba portfolió szinten tud eljuttatni magyar zenei tartalmakat. Készüljön egy olyan országos programajánló applikáció, amiben minden élőzenei rendezvény megtalálható. Szaktanácsadás kulturális létesítményeknek, vendéglátóhelyeknek és más helyszínekre újszerű, vonzó produkciók létrehozásához.
 6. 6. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 5 P2 Kihívás és elvárt környezetváltozás: helyi koncertpromóció P2 8 A koncertek helyi promóciójának erősítése Nem megfelelőek a helyi promócióhoz szükséges piacismeretek és a hagyományos promóciós színvonala és elérhetősége (pl. koncertplakát) Élőzene szerzői jogdíja. P2 23 A zene és a képzőművészet kapcsolatának erősítése A zenei rendezvények plakátjai, a hanglemezek borítói és más hagyományos zenei művészeti alkotások nem megfelelő színvonala. Élőzene szerzői jogdíja. Hangfelvételek előadói és készítői jogdíjai. Képzőművészeti jogdíjak. P2 10 Közönség szállításának és hazaszállításának helyzetét kell javítani. Az ország jelentős területén nem megoldott a közönség koncertre jutása, de főleg hazajutása az éjszakai órákban, mert nem megfelelő az együttműködés a tömegközlekedési szolgáltatókkal vagy magánbuszos vállalkozásokkal. Élőzene szerzői jogdíja. A helyi közönség jobban felfigyel és nagyobb mértékben értesül a zenei produkciókról. Kisebb anyagi és időbeli terhet ró a koncertlátogatás a közönségre, és lényegesen többen fognak koncertre járni.
 7. 7. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 6 P2 Kihívás és elvárt környezetváltozás: helyi koncertpromóció Ha magán- vagy állami támogatást kapnak a vidéki turnék, a költségvetés egy részét hagyományos helyi promócióra lehessen költeni. A turné- és klubtámogatások egy része legyen magas művészeti értékű vizuális munkára költhető. A lemeztámogatások egy része legyen magas művészeti értékű vizuális munkára költhető. A turné- és klubtámogatások egy része legyen magas művészeti értékű vizuális munkára költhető. Közös zenész- képzőművészek szakmai programok szervezése egymás szakmai szempontjainak jobb megismerése végett. Versenyek meghirdetése koncertplakát és lemezborító tervezésére kivá szakmai zsűrivel. Ha magán- vagy állami támogatást kapnak a vidéki turnék, a költségvetés egy részét lehessen koncert- vagy partibuszok igénybevételére elszámolni. Szakmai fórumok szervezése az államilag és önkormányzatilag támogatott tömegközlekedés és az előadóművészetek reprezentatív szervezetei között.
 8. 8. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 7 P3 Kihívás és környezetváltozás: nagyjogos jogdíjak növelése A magyar reklámipar lényegesen több alkalmazott zenét fog felhasználni, ami növelni fogja a szerzők jogdíjbevételét. A magyar filmekben gyakrabban fognak magyar hangfelvételeket vagy eredeti flimzenét felhasználni, és a sikeres soundtrack albumok új jogdíbevételt hoznak a kiadóknak és az előadóknak. A magyar reklámipar jobban ki fogja használni a Spotify, Deezer, YouTube és más reklámból finanszírozott zenei csatornák lehetőségeit, ami növelni fogja a magyar előadók jogdíjbevételeit. Közelít az EU átlaghoz a lakosság kreatív szerzői tevékenységet végző aránya. P3 26 A zeneipar és a reklámipar együttműködésének fejlesztése. A magyar reklámiparral túl kevés kapcsolata van a zeneiparinak, ezért a hazai reklámokban túl kevés a zenefelhasználás és a reklámozók nem ismerik eléggé a zenei rendezvények és felületek reklámértékét. Nagyjogos szerzői jogi bevételek és szomszédos jogi (előadói és készítői) bevételek. P3 19 A zeneipar és a filmipar együttműködésének a javítása. A magyar filmiparral túl kevés szakmai kapcsolata van a zeneiparnak, és ezért kevés magyar zene és előadó kerül mozifilmekbe, tévésorozatokba. Nagyjogos szerzői jogi bevételek és szomszédos jogi (előadói és készítői) bevételek. P3 31 Zeneszerzői kvalitásokkal rendelkező tehetségek időben való felismerése és képzése. A magyar zenetanárok, ének-zene tanárok, irodalom tanárok, szolfézs oktatók nincsenek felkészítve a szerzői tehetséggondozásra. Szerzői jogdíjak.
 9. 9. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 8 P3 Kihívás és környezetváltozás: szerzői nagyjogos jogdíjak növelése Szakmai fórumok szervezése olyan reklámcégekkel, kreatív vezetőkkel, akik zenék reklámcélú felhasználásról döntenek. Szakmai fórumok szervezése az új reklámból finanszírozott, jogosított zenei csatornák reklámlehetőségeiről. Zenei produkciók mentorálása, segítése az első zenekiadói szerződés megkötéséhez. (az első lemezhez jutás mintájára) Szakmai fórumok szervezése filmgyártókkal, producerekkel és rendezőkkel, akik filmes zenei felhasználásokról döntenek. Tehetségfelismerő és gondozó program továbbképzés zenetanárok, tanárok számára. Tehetségkutató versenyek fiatal, pályakezdő szerzők számára. Fiatal, pályakezdő szerzők műveinek felhasználására kiírt pályázatok fiatal előadóművészeknek.
 10. 10. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 9 P4 Kihívás és környezetváltozás: zeneipari üzleti intelligencia P4 9 Készüljenek nyilvános felmérések, piackutatások, zeneipari jelentések Magyarországon különönsen kevésbé megbízható, szisztematikus zeneipari információ áll rendelkezésre, amiből a menedzserek, turnémenedzserek, koncertszervezők, producerek, lemez- és zeneműkiadók ésszerű üzleti döntéseket tudnának hozni. Minden jogdíjnemet érint. P4 27 Készüljenek nyilvános ex post értékelések. A vesztes pályázók nem kapnak szakmai visszajelzéseket. A teljes pályázói kör nem kap statisztikai értékelést a támogatott és nem támogatot pályázók paraméterei különbségéről. Minden jogdíjnemet érint. P5 25 Magyar hangfelvétel adatbázis létrehozása. A magyar hangfelvételekről nem áll rendelkezésre a nagy nemzetközi zenei adatbázisokkal kompatibilis előadói, kiadói, tartalmi, technikai információ, ami megnehezíti a nemzetközi repertoárral versenyképes hazai kiadói, terjesztő, promóciós gyakorlat kialakítását. Mechanikai többszörös (szerzői, előadói, készítői) és online (szerzői, előadói, készítői) A turnémenedzserek, koncertszervezők, lemez- és zeneműkiadók megalapozottabb üzleti döntéseket tudnak hozni az egyes produkciók promóciójáról, fellépéseiről. A pályázók a nem nyertes pályázatokból és szakmai tapasztalatot nyernek, és fel tudnak készülni a szakszerűbb, jobb pályázatok elkészítésére a következő periódusra. A magyar hangfelvételeket könnyebb a lemezkiadóknak, filmeseknek, reklámcégeknek igénybe vennie, a disztribúcóval és promócióval foglalkozó cégek magasabb színvonalon értékesíthetik a magyar zenét. Az ex post pályázati értékelések hasznos kvantitatív és kvalitatív információkat adhatnak a zeneipar problémáiról, mire és hogyan keresnek a pályázók megoldást.
 11. 11. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 10 P4 Fejlesztési intézkedések: zeneipari üzleti intelligencia Készüljenek nyilvánosan elérhető piacfelmérések és ezekről rendezzenek szakmai fórumokat. A pályázók esetében legyen bírálati szempontból előny, vagy elvárás, hogy a nyilvános piackutatásokhoz szolgáltasson adatot. A pályázóktól kérjenek be olyan adatokat is, amelyek a pályázat elbírálása mellett piackutatásra is felhasználhatók. A létrejövő információs platformok adatai kerüljenek bele a nyilvános jelentésekbe. (Pl. anyagi nehézségek, visszaélések koncertszervezőknél.) Készüljenek klubok számára helyi vagy regionális marketingtervezéshez szükséges felmérések. Ex post értékelések a lezajlott NKA és CsTP pályázatokról, különösen arra vonatkozóan, hogy milyen feltételek, paraméterek javítása segített volna sikeres pályázathoz. Készüljenek ex post értékelések már nem futó programokról, pl. PANKK
 12. 12. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 11 P5 Kihívás és környezetváltozás: hangfelvételek piacának fejlesztése P5 25 Magyar hangfelvétel adatbázis létrehozása. A magyar hangfelvételekről nem áll rendelkezésre a nagy nemzetközi zenei adatbázisokkal kompatibilis előadói, kiadói, tartalmi, technikai információ, ami megnehezíti a nemzetközi repertoárral versenyképes hazai kiadói, terjesztő, promóciós gyakorlat kialakítását. Mechanikai többszörös (szerzői, előadói, készítői) és online (szerzői, előadói, készítői) P5 16 Régebbi magyar hangfelvételek hozzáférhetőségének növelése A magyar könnyűzenei backcatalog nem jól dokumentált, hozzáférhető, megismerhető és ezért a disztribúciója sem megoldott, amivel elveszítjük az örökzöldek fiatal közönségét. Mechanikai többszörös (szerzői, előadói, készítői) és online (szerzői, előadói, készítői) P5 24 A YouTube zenei tartalmak jobb anyagi kihasználása A zenefogyasztásban kiemelkedő jelentőségű YouTube felületén publikált zenei tartalmak nagy része nem megfelelően terjesztett és ezért a szerzők és előadók jelentős jogdíjbevételtől esnek el. Online (szerzői, előadói, készítői) A magyar hangfelvételeket könnyebb a lemezkiadóknak, filmeseknek, reklámcégeknek igénybe vennie, a disztribúcóval és promócióval foglalkozó cégek magasabb színvonalon értékesíthetik a magyar zenét. Az idősebb generációk is találnak maguknak legális zenei kínálatot és tovább tudják örökíteni a magyar örököldek hagyományát is, nem csak a nemzetközi örökzöld repertoár lesz használatos. A leggyorsabban növekvő, és a tévés- és rádiós jogdíjbevételek kiváltó YouTube platformon lényegesen nagyobb szerzői és szomszédos jogi bevételek várhatók.
 13. 13. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 12 P6 Kihívás és környezetváltozás: átláthatóbb koncertpiac P6 11 Országos információs platform létrehozása a klubokról, helyszínekről Más nyugati országokkal szemben nincsen olyan átfogó információs rendszer, ahol a helyszínek technikai paraméterei, szakember-állománya és pénzügyi megbízhatósága lekérdezhető lenne. Élőzene szerzői jogdíja. P6 12 A zenei rendezvények szabályos lebonyolításához tájékoztatók és szerződésminták terjesztése Nagyon sok helyszínen azért nem lehet megfelelő zenei rendezvényt tartani, mert a szabályos lebonyolításhoz szükséges információk (műszaki feltétel-lista, szerződéses és jogosítási információk) az üzemeltető számára nem ismertek, nem állnak rendelkezésre. Élőzene szerzői jogdíja. Sokkal könnyebben és olcsóbban lehet turnékat szervezni, ami csökkenti a turnék anyagi kockázatát is. Olyan helyszíneken is létrejönnének szabályosan, szakszerűen és etikusan lebonyolított koncertek, elsősorban a vendéglátóhelyeken, ahol ehhez jelenleg nincsen meg a szakismeret. A piac jobban tudja önszabályozó módon kiszűrni az anyagi visszaéléseket és a szakszerűtlenül működő helyszíneket.
 14. 14. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 13 P6 Fejlesztési intézkedések: átláthatóbb koncertpiac Készüljön el egy ilyen adatbázis, ami legyen az egész szakma számára ingyenesen használható. A pályázók esetében legyen bírálati szempontból előny, vagy elvárás, hogy a közcélú adatbázishoz szolgáltasson adatokat. A pályázóktól kérjenek be olyan adatokat is, amelyek a pályázat elbírálása mellett az adatbázis elkészítésére is felhasználhatók. Információ gyűjtése a piacot befolyásoló nagyszámű, igyenes önkormányzati rendezvényről. Szerződésminták és tájékoztatók létrehozása vendéglátóhelyeknek hangosított zenei produkciók bemutatásához. Szerződésminták és tájékoztatók létrehozása vendéglátóhelyeknek nem hangosított élőzenei produkciók bemutatásához.
 15. 15. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 14 P7 Kihívás és környezetváltozás: a vidéki klubok technikai feltételei P7 3 Vidéki klubok technikai feltételeinek javítása A zenei klubok nagy részének a technikai feltételei, főleg vidéken, nem megfelelőek egy igazán vonzó élőzenei produkció bemutatásához. Élőzene szerzői jogdíja. Nyilvános játszás szerzői, előadói, készítői jogdíja. P7 17 A szakszerűen kialakított épített környezet fejleszétse a vidéki és kisebb helyszíneken A vidéki kulturális létesítmények kialakítása nem megfelelő színpadtechnikai, világosítási, hangosítási és zenekari szállítási szempontból, vagy a közönség szempontjából. Élőzene szerzői jogdíja. Nyilvános játszás szerzői, előadói, készítői jogdíja. P7 7 Szisztematikus zeneipari technikai képzés létrehozása Németországhoz képest Magyarországon nem alakult ki a zeneipari technikai képzés átfogó és megfelelő minőségű rendszere. Minden jogdíjnemet érint. Több turnéállomással és nagyobb közönséggel lehetne számolni, ha vidéken több vonzó élőzenei színpad volna. A vidéki és kisebb produkcióhoz is megfelelő szakmailag felkészült stáb áll rendelkezésre, és nő a kisebb helyszínek közönségvonzó ereje.
 16. 16. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 15 P7 Fejlesztési intézkedések: a vidéki klubok technikai feltételei Klubok támogatása független, minőségi szakmai auditálás megszerzésére. Szakmai minősítési rendszer kidolgozása koncert- és elektronikus zenei helyszíneknek. Szakmai minősítési rendszer kidolgozása szabadtéri- és fesztivál rendezvényeknek. Backstage fejlesztésének (kialakításának) támogatása. Szállítási bejárat környezetének rendezésének támogatása. Alapvető műszaki és zenekari szakmai elvárásokól információs kiadvány készítése. Oktatási minősítési rendszer kialakítása. Szakképzési és oktatási programok fejlesztése, akkreditálása.
 17. 17. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 16 P8 Kihívás és környezetvált: tömeges aktív részvétel a könnyűzenében P8 2 Tömeges, élményalapú könnyűzenei oktatás Magyarországon túl kevesen tanulnak meg résztvenni a könnyűzenei életben (hangszeres és vokális zene) és nem tanulják meg értékelni a zenét. Minden jogdíjnemet érint. P8 13 Próbatermek, alkotóközösségek támogatása azokon a helyeken, ahol nincsen ilyen lehetőség Más európai országokkal ellentétben Magyarországon a vidéki iskolákban, művelődési központokban nincsenek hangszerekkel, technikával felszerelt ingyenes vagy olcsón elérhető próbatermek. Minden jogdíjnemet érint. P8 18 A zenei tehetségkutatás országos rendszerének kialakítása és fejlesztése. Magyarországon nincsen megfelelő zenei tehetségkutató és gondozó rendszer a könnyűzene és az elektronikus zene területén. Minden jogdíjnemet érint. P8 28 A könnyűzene bevitele az ének-zene órákra. Magyarországon a meglévő ének- zene tantervben nem jut hely a könnyűzene megismertetésére és megszerettetésére. Minden jogdíjnemet érint. Növekszik a magyar zenei kreatív utánpótlása. A nemzetközi felmérések szerint azokban az országokban járnak sokan koncertre és vásárolnak sokan lemezeket, ahol a lakosság nagy része szokott hangszeren játszani vagy énekelni.
 18. 18. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 17 P8 Fejlesztési intézkedések: tömeges aktív részvétel a könnyűzenében Készüljön egy adatbázis azokról az oktatási intézményekről és kulturális létesítményekről, ahol adottak a könnyűzenei oktatás személyi, tárgyi feltételei. Legyenek elérhető támogatások iskolai tananyagok készítésére és felhasználására. Legyenek támogatások az oktatás tárgyi feltételeinek megteremtésére. Legyenek támogatások a könnyűzene oktatásához szükséges eszközök és berendezések működtetésének oktatására az iskolák, művelődési központok munkatársai számára. Mintaiskolák és mintaprojektek kiválasztása, támogatása, értékelése. Mintaprojektek kiválasztása, támogatása, értékelése.
 19. 19. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 18 P9 Kihívás és környezetváltozás: élő produkciók feltételeinek javítása P9 6 Az élő produkciók technikai színvonalának javítása. Az élőzenei produkciók gyakran nem szakszerűen felállított színpadon, rosszul világosítva és hangosítva kerülnek színpadra, ami csökkenti az értékük és vonzerejüket. A probélma hasonló az elektronikus zenei színtéren is. Élőzene szerzői jogdíja. P9 1 A playback és fél-élő produckiók élő produkcióvá fejlesztése Anyagi vagy technikai okokból a rendezvényszervezők gyakran inkább a playback vagy fél-élő produkciókat rendelik meg. Élőzene szerzői jogdíja.
 20. 20. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 19 P9 Kihívás és környezetváltozás: élő produkciók feltételeinek javítása Kiegészítő fény- vagy hangtechnika bérlésének elszámolása turnétámogatásokban. Kiegészítő fény- vagy hangtechnika beruházások támogatása. Komplex audiovizuális színpadi kiegészítő produkciók fejlesztése (elszámolható támogatásban, vagy önállóan pályázható) Legyenek támogatások arra, hogy a kisebb költségvetésű rendezvényeken a playback vagy fél-playback produkció helyett a teljes zenekart hívják meg. Ne lehessen olyan rendezvényre állami támogatást kapni, amelyiken playback fagy fél-playback produkciót mutatnak be (zenekari helyett)
 21. 21. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 20 P10-11 Kihívás és környezetváltozás: szabályozási problémák P10 15 A közös jogkezelők szervezetek lássanak el atipikus foglalkoztatói feladatokat A szerzők, előadóművészek akkor is meg kell fizessék a tételes közterheket, ha azt közös jogkezelők jogdíjukból már egyszer megfizették, ami többlet anyagi, likviditási és adminisztrációs terhet ró a szakmára. Az összes jogdíjnem nettó értékét növeli. P11 20 A társasági adófelajánlások zenei felhasználási területének jobb lehatárolása és ellenőrzése. A társasági adókedvezmények rendszere átláthatatlan és piactorzító hatású a magyar zenei piacon és a jobb felhasználás végett a szabályozás javításra szorul. Élőzene szerzői jogdíja. Nyilvános játszás szerzői, előadói, készítői jogdíja. P11 14 A zenei rendezvények belépőit terhelő 27%-os ÁFA kulcs visszacsökkentése a könyvek szintjére. A magas ÁFA kulcs kifejezetten hátrányosan érinti a magas hozzáadott-értékű élő és elektronikus zenei produkciókat , és versenyhátrányt okoz a koncertszervezőknek a kedvezményes kulccsal dolgozó szomszédos országokkal szemben. Élőzene szerzői jogdíja. Nyilvános játszás szerzői, előadói, készítői jogdíja. P11 26 A koncertrendezés anyagi kokázatainak mérséklése. A nem kellően tőkeerős, biztosított vagy etikusan gazdálkodó koncertszervezők nem fizetik ki az élő produkciók vagy a kulturális létesítmények díjait. Élőzene szerzői jogdíja.
 22. 22. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 21 P10-11 környezetváltozás: szabályozási problémák A zenészek és előadóművészek a tipikus munkavállalókhoz hasonló közterheket és adminisztratív terheket viselnek csak, a hátrányos megkülönböztetésük csökken. A Tao. támogatások rendszere nem hozza hátrányos helyzetbe a tisztességes zeneipari vállalkozásokat, sőt, segít az élőzene új településekre és közönséghez való eljutásában. Megszűnik az előadóművészetek hátrányos megkülönböztetése az európai versenytársakhoz és a kisebb hozzáadott értékű ipari- és szolgáltató szektorok felé. Az amerikai és nyugati- európai példákhoz hasonlóan szabályozási eszközökkel kell mérsékelni a pénzügyi kockázatokat. Készüljön egy szakszerű jogszabályi intézkedési csomag az élőzene helyzetének javítására (magyar „Live Music Act” )
 23. 23. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 22 P12 Kihívás és környezetváltozás: rendezvénytechnikai szabályozás P12 21 Felkészülés a rendezvény-biztonsági jogszabályok változására A magyar rendezvényszervezők, szakemberek és helyszínek nem kellően felkészültek az EU jogharmonizációból fakadó magasabb biztonsági igényeknek való megfelelésre. Élőzene szerzői jogdíja. Nyilvános játszás szerzői, előadói, készítői jogdíja. P12 22 A zenekari szállítás jogi helyzetének tisztázása. A zenekari szállítás egyszerre személy- és árufuvarozás, és speciális területként a szabályozatlansága jelentős többleterheket ró az utazó produkciókra és szállítóikra. Élőzene szerzői jogdíja. P12 23 A zenekari szállítás szolgáltatásainak fejlesztése A zenekari szállítók nagy eszközértékű, felelős személy- és áruszállítók, akik a rendezvény egész napján jelen vannak a rendezényen, de nem veszik ki eléggé a részüket a rendezvény biztonságának és más lebonyolítási paramétereinek javításában. Élőzene szerzői jogdíja. A rendezvényszervezőket és a helyszíneket nem érinti anyagilag és szakmailag felkészületlenül a rendezvénybiztonsági előírások szigorítása. A vidéki fellépések és turnék olcsóbban és tisztább jogi, adózási környezetben bonyolíthatók le. A vidéki fellépések és turnék olcsóbban és magasabb színvonalon bonyolíthatók le.
 24. 24. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 23 P12 Kihívás és környezetváltozás: rendezvénytechnikai szabályozás Tájékoztató kiadványok készítése. Kulturális létesítmények és fenntartóik pályázhassanak helyzetfelmérésre és szaktanácsadásra. Javaslatcsomag az élőzene helyzetének javításáról. A zenekari szállítóknál legyen kibővített egészségügyi felszerelés, tömegrendezvényeken használatos életmentő eszközökkel. A zenekari szálíltók mint professzionális személyszállítók és rendezvényszervező közreműködők magasabb színvonalú egészségügyi képzése. Speciális zenekari igényekhez igazodó, a személy- és áruszállítás kettős igényeinek megfelelő járműátalakítások.
 25. 25. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 24 P13 Kihívás és környezetváltozás: üzleti etikai színvonal emelése P13 28 Zenei etikai kódex kidolgozása. Magyarországon a zenei szervezetek corporate governance struktúrája, és a szervezetek közötti üzleti kapcsolatok minőségében nem mindig jelennek meg a nemzetközi üzleti életben elvárható etikai elvárások. Minden jogdíjnemet érint (bevételeket kockáztat) Szakmai fórum a zeneipar szokásos nemzetközi etikai normáiról. Anonim kutatás a magyar zeneiparra jellemző leggyakoribb etikai visszaélésekről. Önkéntes etikai kódex kezdeményezése a nagy koncert- és fesztiválszervezők, lemez- és zeneműkiadók, reprezentatív civil szervezetek és a közös jogkezelelők (önkéntes) részvételével.
 26. 26. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 25 P13 fejlesztési intézkedések: üzleti etikai színvonal emelése Szakmai fórum a zeneipar szokásos nemzetközi etikai normáiról. Anonim kutatás a magyar zeneiparra jellemző leggyakoribb etikai visszaélésekről. Önkéntes etikai kódex kezdeményezése a nagy koncert- és fesztiválszervezők, lemez- és zeneműkiadók, reprezentatív civil szervezetek és a közös jogkezelelők (önkéntes) részvételével.
 27. 27. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 26 P14 Kihívás és környezetváltozás: zenei export fejlesztése P14 29 A magyar zenei export fejlesztése Olyan zenei exportirodát kell létrehozni, ami a célpiacokon jártas szakemberekkel vagy cégekkel eljuttatja a helyi booking agentek, fesztivál-szervezőkhöz a magyar produkciókat ,és képes a jogdíjbevételeket begyűjtésében is közreműködni. Élőzene szerzői jogdíja. Javíthatja a teljes jogdíj export-import egyenleget. P14 30 Zenei exchange programok Számos európai országnak vannak nagy költségvetésű zenei csereprogramjai. Ezekbe úgy lehet bekapcsolódni, ha mi is hívunk külföldi produkciókat. Élőzene szerzői jogdíja. Javíthatja a teljes jogdíj export-import egyenleget. Magyar produkciók növekvő számban jutnak fellépési lehetőségekhez az európai országokban, és egyre inkább képesek lesznek a jogdíjbevételeiket is begyűjteni. A magyar produkciók szélesebb közönséghez jutnak el Magyarországon és külföldön is. Külföldi források is bevonhatók a programokba.
 28. 28. (C) VISEGRAD INVESTMENTS 2015 – CANDOLE PARTNERS HUNGARY 27 P14 Fejlesztési intézkedések: zenei export fejlesztése Tanulmány készítése a magyar zenei export reális célpiacairól, és bevonható szereplőkről (pl. Balasi Intézetek, kulturális attasék, adott célpiacokon jártas booking agentek, szakmai fesztiválok.) Szakszerű helyi érdekképviselet létrehozása a célpiacokon és pályázati lehetőségek a promóciós rendszerbe való tartós bekerüléshez. Jogsegély-szolgálat, de legalább tájékoztató kiadvány a külföldön bajbe került produkciók (ki nem fizetett gázsik, jogdíjak) témájában. Szakmai fórum a magyar produkciók külföldi képviseletét ellátó zeneműkiadókkal és lemezkiadókkal. Szakmai program a Magyarországon aktív külföldi zenei exportirodákkal, követségekkel. Társfinanszírozott (kooproduckiós) koncert- és hazai turnétámogatások. Rövid tájékoztató kiadvány a Magyarországon fellépő külföldi exchange zenekaroknak (jogsegély jelleggel) ki nem fizetett gázsik, jogdíjak, helyi speciális (rendezvénybiztonsági, szállítási) szabályok összefoglalásával.

×