LA TECNOLOGIA DEL DEMÀ
Les 10 tecnologies que canviaran el
        món “L'home raonable s'adapta al món i el n...
XARXES DE SENSORS SENSE FILS (WIRELESS SENSOR
         NETWORK )

 Una wireless sensor network (WSN o xarxa de se...
ENGINYERIA INJECTABLE DE
  TEIXITS (INJECTER
 TISSUE ENGINEERING)

Per substituir els tradicionals
trasplantaments d'òr...
NANO-CÈL ·LULES SOLARS (NANO SOLAR CELLS)
Pot ser que el sol sigui l'única font amb suficient capacitat per fer que no
sig...
MECATRÒNICA (MECHATRONICS)

La mecatrònica sorgeix de la combinació sinèrgica de diferents branques de
l'enginyeria, entre...
SISTEMES INFORMÀTICS GRID (GRID COMPUTING)
En els anys 80, els protocols intranet ens van permetre enllaçar dos
ordinadors...
IMATGES MOLECULARS
  (MOLECULAR IMAGING)
Les tècniques recollides dins el terme
imatges moleculars permeten que els
inve...
LITOGRAFIA NANO-IMPRESSIÓ
  (NANOIMPRINT LITHOGRAPHY)

Es tracta d'una impactant impressora que
podria imprimir a nanoesc...
PROGRAMARI SEGUR I FIABLE
  (PROGRAMARI ASSURANCE)

Els ordinadors s'avarien - és un fet ja
contrastat per la experiència...
GLUCOMICAS (GLYCOMICS)

Un camp d'investigació que comprèn i
controla els milers de tipus de sucres
fabricats pel cos humà...
CRIPTOGRAFIA QUÀNTICA (QUANTUM
        CRYPTOGRAPHY)

El món funciona amb molts secrets, materials altament
confide...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tecnologies del demà

348 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
348
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tecnologies del demà

 1. 1. LA TECNOLOGIA DEL DEMÀ Les 10 tecnologies que canviaran el món “L'home raonable s'adapta al món i el no raonable intenta adaptar el món al seu gust. Per això el progrés depèn dels homes no raonables.” George Bernard Shaw Anna i Teresa
 2. 2. XARXES DE SENSORS SENSE FILS (WIRELESS SENSOR NETWORK ) Una wireless sensor network (WSN o xarxa de sensors sense fils consisteix en una sèrie de dispositius autònoms distribuïts en un espai determinat i que utilitzen sensors interrelacionats per controlar i registrar condicions físiques o ambientals. Cada vegada s'estenen més en diversos camps, com el control del trànsit, del temps, de la activitat sísmica o de l'estat d'edificis i ponts, amb una gran precisió. La clau per al funcionament d'aquests sensors autònoms és que han de gastar el mínim d'energia possible per assegurar que les seves bateries perdurin el màxim possible. Per aquesta raó, el científic Lodewijk van Hoesel, del Centre for Telematics and Information Technology (en els Països Baixos), ha desenvolupat un sistema que permet que els sensors d'aquestes xarxes es comuniquin entre ells sense la necessitat d'una coordinació central, informa l'esmentada universitat en un comunicat.
 3. 3. ENGINYERIA INJECTABLE DE TEIXITS (INJECTER TISSUE ENGINEERING) Per substituir els tradicionals trasplantaments d'òrgans, es està a punt d'aplicar un mètode pel qual s'injecta articulacions amb mescles dissenyades de polímers, cèl·lules i estimuladors de creixement los solidificar i formin teixits sans.
 4. 4. NANO-CÈL ·LULES SOLARS (NANO SOLAR CELLS) Pot ser que el sol sigui l'única font amb suficient capacitat per fer que no siguem dependents de combustibles fòssils. No obstant això, atrapar l'energia solar requereix capes de silicones que augmenten els costos fins a 10 vegades el cost de la generació d'energia tradicional. A través de la nanotecnologia s'està desenvolupant un material fotovoltaic que s'estén com el plàstic o com a pintura. No només es podrà integrar amb altres materials de la construcció, sinó que ofereix la promesa de costos de producció barats que permetran que l'energia solar es converteixi en una alternativa barata i factible. Les nano-cèl·lules solars o cèl·lules fotoelèctriques es tracten de dispositius electrònics que permeten transformar l'energia lluminosa en energia elèctrica mitjançant efecte fotoelèctric. En grup de cèl·lules fotoelèctriques se'l coneix com panell fotovoltaic, consisteixen en una xarxa de cèl·lules connectades com circuit en sèrie per augmentar la tensió de sortida fins al valor desitjat al mateix temps que es connecten diverses xarxes com circuit paral·lel per augmentar el corrent elèctric que és capaç de proporcionar el dispositiu.
 5. 5. MECATRÒNICA (MECHATRONICS) La mecatrònica sorgeix de la combinació sinèrgica de diferents branques de l'enginyeria, entre les quals destaquen: la mecànica de precisió, l'electrònica, la informàtica i els sistemes de control. El seu principal propòsit és l'anàlisi i disseny de productes i de processos de manufactura automatitzats.
 6. 6. SISTEMES INFORMÀTICS GRID (GRID COMPUTING) En els anys 80, els protocols intranet ens van permetre enllaçar dos ordinadors i la xarxa Internet va esclatar. En els anys 90, el protocol de transferència d'hipertextos ens permetia enllaçar dos documents, i una enorme biblioteca tipus "centre comercial" anomenat el World Wide Web (la Xarxa) va esclatar. Ara, els anomenats protocols grid ens podran enllaçar gairebé qualsevol cosa: bases de dades, eines de simulació i visualització i fins a la potència grandíssima, enorme, dels ordinadors en si. I pot ser que aviat ens trobem enmig de l'explosió més gran fins ara. Segons Ian Foster d'Argonne National Laboratory, "avancem feia un futur en el que la ubicació de recursos informàtics no importa ". S'ha desenvolupat el Globus Toolkit, una implementació "open-source de protocols grid" que s'ha convertit en un tipus estandarditzat. Aquest tipus de protocols pretenen aportar a les màquines domèstiques i d'oficines la capacitat d'arribar al ciberespai, trobar els recursos que siguin, i construir en viu a les aplicacions que els facin falta. La computació, el codi obert, de nou en alça.
 7. 7. IMATGES MOLECULARS (MOLECULAR IMAGING) Les tècniques recollides dins el terme imatges moleculars permeten que els investigadors avancin en l'anàlisi de com funcionen les proteïnes i altres molècules en el cos. Grups de recerca en diferents llocs del món treballen per aplicar l'ús de tècniques d'imatge magnètiques, nuclears i òptiques per estudiar les interaccions de les molècules que determinen els processos biològics. A diferència de raigs x, ultrasò i altres tècniques més convencionals, que aporten als metges pistes anatòmiques sobre la mida d'un tumor, les imatges moleculars podran ajudara descobrir les veritables causes de la malaltia. L'aparença d'una proteïna poc usual en un conjunt de cèl·lules podrà advertir de l'aparició d'un càncer.
 8. 8. LITOGRAFIA NANO-IMPRESSIÓ (NANOIMPRINT LITHOGRAPHY) Es tracta d'una impactant impressora que podria imprimir a nanoescala, aconseguint la impressió de partícules petitíssimes de només 60 nm, un nombre unes 100 vegades menor que una cèl·lula vermella del cos humà. Seria una mica així com una impressora d'uns 100.000 dpi, és a dir aquest nombre de punts per polzada, cosa que la vista humana no podria percebre (com a referència us bestreta que les impressores tradicionals aconsegueixen entre 1200 i 1500 dpi, és dir partícules d'una mida de 10.000 nm o més). La idea no és utilitzar aquesta tecnologia per millorar els mètodes actuals d'impressió de revistes i fotografies sinó per aconseguir la fabricació de nanocables per a la producció massiva de microxips o bé per ser utilitzada en biomedicina. Aquest sistema també podria servir per crear micro lents òptics.
 9. 9. PROGRAMARI SEGUR I FIABLE (PROGRAMARI ASSURANCE) Els ordinadors s'avarien - és un fet ja contrastat per la experiència diària. I quan ho fan, sol ser per un virus informàtic. Quan es tracta d'un sistema com a control aeri o equips mèdics, el cost d'un virus poden ser vides humanes. Per evitar aquests escenaris, s'investiguen eines que produeixin programari sense errors. Treballant conjuntament en MIT, investigadors Lynch i Garland han desenvolupat un llenguatge informàtic i eines de programació per poder posar a prova models de programari abans d'elaborar-lo.
 10. 10. GLUCOMICAS (GLYCOMICS) Un camp d'investigació que comprèn i controla els milers de tipus de sucres fabricats pel cos humà per dissenyar medicines que tindran un impacte sobre problemes de salut. Des de la artrosi reumàtica fins l'extensió del càncer. Investigadors estimen que una persona està composta per fins a 40.000 gens, i que cada gen conté diverses proteïnes. Els sucres modifiquen moltes d'aquestes proteïnes, formant una estructura de branques, cadascuna amb una funció única.
 11. 11. CRIPTOGRAFIA QUÀNTICA (QUANTUM CRYPTOGRAPHY) El món funciona amb molts secrets, materials altament confidencials. Entitats com governs, empreses i individus no sabrien funcionar sense aquests secrets altament protegits. Nicolau Gisin de la Universitat de Gènova dirigeix un moviment tecnològic que podrà enfortir la seguretat de comunicacions electròniques. La eina de Gisin (quantum Cryptography), depèn de la física quàntica aplicada a dimensions atòmiques i pot transmetre informació de tal manera que qualsevol intent de desxifrar o escoltar serà detectat. Això és especialment rellevant en un món on cada vegada més es utilitza l'Internet per gestionar temes. Segons Gisin, "comerç electrònic i govern electrònic només seran possibles si la comunicació quàntica existeix ". En altres paraules, el futur tecnològic depèn en gran mesura de la "ciència dels secrets“.

×