S.XIX

519 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
519
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

S.XIX

  1. 1. S.XIX Anna i Teresa
  2. 2. El 1804 PRIMERA LOCOMOTORA DE VAPOR. Encara que va haver d'esperar cinc anys fins que es va desenvolupar una locomotora capaç de transportar tant càrrega com a passatgers per una via fèrria. L'enginyer i inventor britànic Richard Trevithick construeix la primera locomotora de vapor pràctica. Establiment de la LLEI DE OHM. El físic alemany Georg Simon Ohm a l'any 1824 formula la llei que porta el seu nom, que estableix la relació entre intensitat de corrent, diferència de potencial i resistència elèctrica, determinant que la intensitat de corrent en circuit és el quocient de la tensió expressada, en volts, dividit per la resistència, expressada en ohms. El DESCOBRIMENT DE LA INDUCCIÓ MAGNÈTICA. El 1831 Faraday descobreix la inducció electromagnètica, és a dir, la generació d'un corrent elèctric en un conductor en moviment a l'interior d'un camp magnètic. En el seu honor es va anomenar farad a la unitat de capacitat.
  3. 3. Durant els anys 1.836 i 1837 es desenvolupen els PRIMERS TELÈGRAFS. L'inventor nord-americà Samuel F. B. Morse i el físic britànic Charles Wheatstone desenvolupen independentment dels primers equips elèctrics per a transmissió telegràfica. El 1838 CODI MORSE. L'inventor nord-americà Samuel F. B. Morse idea un alfabet telegràfic conegut actualment com a codi Morse, determinant que cada lletra de l'alfabet equival a un determinat impuls elèctric. El 1850 es EXPERIMENTA AMB ANESTÈSIA QUIRÚRGICA. Es descobreixen les propietats anestèsiques del cloroform. El metge escocès James Young Simpson s'utilitza com a anestèsic cloroform, són els primers experiments d'anestèsia quirúrgica. El 1.850 s'estableix L'ESCALA ABSOLUTA DE TEMPERATURA. El físic i matemàtic britànic William Thomson, Lord Kelvin, estableix l'escala absoluta de temperatura. Aquesta escala, coneguda com a escala Kelvin, adopta el zero absolut, la menor temperatura teòricament possible, com a punt zero.
  4. 4. L'OBERTURA DEL CANAL DE SUEZ. 1859 / 1869. El 1869 es culmina el projecte de construcció d'un canal que comuniqués la costa mediterrània nord-oriental d'Egipte amb el golf de Suez. La seva inauguració el 1869 va permetre la comunicació artificial entre el mar Mediterrani i el mar Roig, el que va facilitar extraordinàriament el comerç dut a terme amb Àsia des d'Europa. El 1876 PRIMER TELÈFON. L'inventor nord-americà d'origen escocès Alexander Graham Bell inventa i prova amb èxit el primer telèfon capaç de transmetre i rebre veu humana. El 1877 Edison porta a terme la invenció del FONÒGRAF. L'inventor nord-americà Thomas Alva Edison construeix el primer fonògraf operatiu, mitjançant el qual es pot gravar el so en un cilindre de paper d'estany.
  5. 5. El 1879 Es desenvolupa la BOMBETA ELÈCTRICA. El químic i inventor britànic Joseph W. Swan desenvolupa un llum incandescent amb filament de carboni en una atmosfera al buit. El 1880 IL.LUMINACIÓ ELÈCTRICA. L'inventor nord-americà Thomas Edison llança un llum de filament de carboni, que assoleix un gran èxit comercial, encara que l'invent de la bombeta és atribuïble al britànic Joseph W. Swan, que havia desenvolupat aquest tipus de llum l'any anterior. El 1880 els científics francesos Jacques i Pierre Curie descobreixen la Piezoelectricitat o efecte piezoelèctric en el quars i la sal de Rochelle. Es tracta d'un fenomen físic pel qual apareix una diferència de potencial elèctric, és a dir, tensió entre les cares d'un vidre quan aquest es sotmet a una pressió mecànica.
  6. 6. El 1882 s’ IDENTIFICA EL BACIL DE LA TUBERCULOSIS. El científic alemany Robert Koch aïlla el bacil responsable de la tuberculosi. Aquest descobriment permet millorar les tècniques diagnòstiques mitjançant la identificació del bacil en les excrecions corporals. El 1885 es dissenya un SUBMARÍ propulsat elèctricament l'enginyer i marí espanyol Isaac Peral dissenya un submarí propulsat elèctricament.
  7. 7. Invenció del MOTOR DIÈSEL. L'enginyer alemany Rudolf Diesel patenta el motor de combustió interna que porta el seu nom i que utilitza la combustió espontània del combustible. Això passa el 1892.

×