Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
LA VANGUARDIA
EL GRAN Col·lisionador d'Hadrons Científics aconsegueixen fer xocar
  protons a una energia de 7 TeV
...
Científics aconsegueixen fer xocar protons a una energia de 7 TeV

                       Un parell...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Noticia

738 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Noticia

 1. 1. LA VANGUARDIA EL GRAN Col·lisionador d'Hadrons Científics aconsegueixen fer xocar protons a una energia de 7 TeV Han aconseguit recrear la situació posterior al Big Bang, el que obre una nova fase de la física moderna i permetrà resoldre moltes incògnites de l'Univers | L'objectiu és analitzar l'origen i la naturalesa de la matèria, així com el de les estrelles i planetes que el conformen /03/2010 | Actualitzada a les 12:57 h | MADRID. (Reuters/EP).- Els científics han aconseguit avui, per primera vegada, la col.lisió de feixos de protons en el gran accelerador del CERN a una energia de 7 TeV (teraelectronvoltios), recreant la situació similar als instants posteriors al Big Bang . Aquest resultat, que es va obtenir després de dos intents fallits, obre les portes a una nova fase de la física moderna, ja que permetrà donar respostes a nombroses incògnites de l'Univers i la matèria, segons els científics del CERN. El Gran Col lisionador d'Hadrons o LHC operava aquest migdia a la meitat de la seva potència, a 3 teraelectronvoltios (TeV), segons detalla a 'Twitter' l'Organització Europea de Física Nuclear (CERN, per les seves sigles en anglès), després que petits errors tècnics en el sistema endarrerissin l'inici de l'experiment. Els científics han aconseguit fer xocar en el LHC dos feixos de protons a una energia siete TeV (3,5 més 3,5) i recrear d'aquesta manera 'mini versions' del que va ser el Big Bang, recuperar la situació de l'Univers de fa 13,7 milers de milions d'anys, en el moment del seu naixement, amb el principal objectiu d'analitzar l'origen i la naturalesa de la matèria, així com el de les estrelles i planetes que el conformen. Després diverses proves sense problemes realitzades en la nit d'avui al LHC, es van produir petites interferències del subministrament d'energia, així com errors en el sistema de seguretat dels imants, de manera que els físics van haver de suspendre com a mínim per algunes hores les col·lisions de partícules a altes energies.
 2. 2. Científics aconsegueixen fer xocar protons a una energia de 7 TeV Un parell de científics observen una de les pantalles a la sala de control d'experiències de l'LHCb, detector del Gran Col lisionador d'Hadrons, al Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) avui, dimarts 30 de març de 2010 a Meyrin, prop de Ginebra (Suïssa). Avui, el gran accelerador de partícules intentarà aconseguir col·lisions de protons a un rang d'energia mai aconseguit fins ara (7 TeV) Efe / Salvatore Di Nolfi Efe / Salvatore Di Nolfi

×