Introducció A La Tecnologia

347 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
347
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Introducció A La Tecnologia

 1. 1. Introducció a la tecnologia Anna i Teresa
 2. 2. “Una vegada que la tecnologia ha passat com una aplanadora, si un no forma part de la aplanadora, necessariament forma part del camí per on ella ha passat” Nicolas Negroponte
 3. 3. La paraula i el concepte tecnologia no van sorgir fins els primers anys dels s.XVIII. El document fonamental d’aquest canvi va ser Encyclopédie. Segons Peter Drucker “ la paraula tecnologia és un manifest en quan combina techne - el misteri d’un art manual- amb logos - el saber organitzat, sistemàtic amb un fi determinat” A partir d'aquí podem coincidir amb definicions com:
 4. 4. per arribar més lluny amb les nostres mans, veus i sentits. Utilitzem tecnologies per tractar de canviar el món, per què s’adapti millor a les nostres necessitats”. O també: “ és el coneixement que permet satisfer algunes necessitats i desitjos humans, en forma detallada i reproductible.. La tecnologia no consisteix en artefactes, sinó en el coneixement que ells porten incorporats i en la forma en que la societat pot utilitzar-los” Ciència: la ciència vol saber “ com i per què les coses són com són” i com diu – Isaac Asimov – “ al principi era curiositat.. El desig de saber” Tecnologia: “és el conjunt ordenat de tots els coneixements utilitzat per la producció, distribució i ús de béns i serveis”. Les tecnologies “ amplien les nostres habilitats pera canviar el món: per tallar, modelar i uní materials; per moure coses d’un lloc a un altre;
 5. 5. Sovint s'associa la tecnologia a invencions o estris desenvolupats recentment, basant-se en els últims descobriments científics. Tanmateix, invencions tan antigues com la roda, la fosa de metalls o l'escriptura són també fruit de la tecnologia.
 6. 6. La tecnologia té certes característiques generals, com ho són: l'especialització, la integració, la discontinuïtat i el canvi. Com que la tecnologia augmenta l'especialització tendeix a augmentar. La integració és molt més difícil en una societat d'alta tecnologia que en la de menor tecnologia, perquè la primera tendeix a fer més complex un sistema i les seves parts més interdependents. El flux de tecnologia no és un corrent continu, sinó més aviat una sèrie de descobriments de nous avenços. La revolució tecnològica, produeix potser, una revolució social paral·lela, ja que, tenen canvis tan ràpids que van creant problemes socials molt abans que la societat sigui capaç de trobar solucions.
 7. 7. Thompson classifica la tecnologia en dos tipus bàsics: → Tecnologia flexible: la flexibilitat de la tecnologia infereix a l'amplitud amb què les màquines, el coneixement tècnic i les matèries primeres poden ser utilitzades en altres productes o serveis. Aquesta d'una altra manera és aquella que té diverses i diferents formalitats per exemple: la indústria alimentària, l'automotriu, els medicaments, etc. → Tecnologia fixa: és aquella que no pot utilitzar-se en un altre productes o serveis. També es pot dir que és aquella que no està canviant contínuament per exemple: Les refineries de petroli, la siderúrgica, ciment i petroquímica.
 8. 8. Però tot i la classificació de Thompson hi ha d'altres, les quals s'esmenten a continuació:  Tecnologia Tova ("soft technology"). Es refereix als coneixements de tipus organitzacional, administratiu i de comercialització excloent els aspectes tècnics. →Tecnologia d'Equip. És aquella el desenvolupament ho fa el fabricant d'equip i / o el proveïdor de matèria primera, la tecnologia està implícita en l'equip mateix, i generalment es refereix a indústries de conversió com plàstic, tèxtils i hules. → Tecnologia d'Operació. És la que resulta de llargs períodes d'evolució, els coneixements són productes d'observació i experimentació d'anys en processos productius. En aquest tipus de tecnologia és freqüent la incidència de tecnologies d'equip i de procés, pel que a vegades és considerat com una barreja de condicionants tecnològiques.
 9. 9. → Tecnologia Neta. Terme per a designar les tecnologies que no contaminen i que utilitzen els recursos naturals renovables i no renovables en forma racional. →Tecnologia de Producte. És el coneixement de les característiques i especificacions d'un producte o servei dissenyat de conformitat a les necessitats dels processos de manufactura i del mercat. La tecnologia específica per a la fabricació del producte / servei, el seu mètode, procediment, especificacions de disseny, de materials, d'estàndards i de mà d'obra. És el conjunt de coneixements i experiències que permet conèixer l'estructura, propietats i característiques funcionals d'un producte. →Tecnologia Dura. És la part de coneixements que fa a aspectes purament tècnics d'equips, construccions, processos i materials.
 10. 10. Tan difícil és separar la Tecnologia de la Ciència, en la que es basa i a la que aporta eines i nous fenòmens objecte d'estudi, com de la Societat, que demanda els seus productes i en la que influeix decisivament en el seu progrés, que moltes vegades parlem del trinomi CTS: Ciència-Tecnologia- Societat. A la societat humana la Tecnologia és una conseqüència de la ciència i de l'enginyeria, malgrat molts avanços tecnològics precedeixen ambdós conceptes.

×