Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Virke ja lause

2,199 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Virke ja lause

  1. 1. VIRKE Virke alkaa isolla alkukirjaimella ja sen lopussa on piste, kysymysmerkki tai huutomerkki. Minä syön pitsaa. Syötkö sinä pitsaa? Syö pitsaa!
  2. 2. Virkkeessä voi olla yksi tai useampi . lause Minä syön pizzaa. ( 1 virke = 1 lause) Minä syön pizzaa ja Liisa juo limua. (1 virke = 2 lausetta) (Virkkeessä on yhtä monta lausetta kuin persoonamuotoista verbiä)
  3. 3. PÄÄLAUSE Päälause ilmaisee kokonaisen ajatuksen. Poika soittaa kitaraa. (1 lause = 1 virke) Kitara on isän vanha soitin.
  4. 4. SIVULAUSE Sivulause täydentää päälausetta. Poika soittaa kitaraa, jonka hän sai isältään. (1 virke = 2 lausetta) Kun poika soittaa kitaraa, hän on onnellinen
  5. 5. SIVULAUSEITA ON 3 TYYPPIÄ 1. KONJUNKTIOLAUSEET (KL) - alkavat alistuskonjuktiolla (että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes) 2. RELATIIVILAUSEET (RL) - alkavat relatiivipronominilla (joka, mikä) 3. KYSYVÄT SIVULAUSEET (KSL) - alkavat kysyvällä sanalla (kuka, mikä, miksi, miten / -ko, -kö –loppuiset sanat)

×