Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pilkkusääntöjä

0 views

Published on

Pilkkusääntöjä yläkoulaiselle

Published in: Education
  • Be the first to comment

Pilkkusääntöjä

  1. 1. ANNA-MARIA TOIVONEN PILKKUSÄÄNNÖT
  2. 2. Laita AINA pilkku  päälauseen ja sivulauseen väliin Minä en tiennyt, että sinä tulet tänään. (KL) Ovella on poika, joka kysyy sinua. (RL) Minä en tiedä, kuka hän on. (KSL)
  3. 3. Laita AINA pilkku  kahden ERILAISEN sivulauseen väliin Minä en muistanut, että sinä tulet tänään, vaikka sanoitkin siitä eilen. Tuolla on poika, joka puolusti minua, kun minua kiusattiin.
  4. 4. Laita AINA pilkku  Luettelon osien väliin Minun pitää muistaa ottaa mukaan ruokaa, juomaa, vaatteita ja jotain luettavaa. Huom.Tässä on vainYKSIVIRKE jaYKSI LAUSE! (YKSI PÄÄLAUSE)
  5. 5. Laita AINA pilkku,  kun tekstissäsi on puhuttelu, huudahdus tai muu irrallinen lisäys Tämä on omistettu juuri sinulle, rakas ystäväni! Sinun, tulevaisuuden päättäjän, pitää ottaa asioista selvää! Mitä sinä, hyvänen aika sentään, kuvittelit?
  6. 6. Pilkkua käytetään myös  kahden päälauseen välissä, jos niillä ei ole mitään yhteistä lauseenjäsentä. Vanhempani ovat lomamatkalla, ja me lapset menemme mummolaan siksi aikaa. He pyysivät meitä mukaan, mutta me emme halunneet lähteä.
  7. 7. Pilkkua ei tule  kahden SAMANLAISEN sivulauseen väliin Tuolla on se tyttö, joka muuttiTurusta ja (joka) lauloi koulun joulujuhlassa. Sain kokeesta vitosen, vaikka kuuntelin tunnilla ja (vaikka) luin siihen edellisenä iltana.
  8. 8. Pilkkua ei tule,  jos lauseiden rajalle tulee KAKSI KONJUNKTIOTA peräkkäin  Hän sanoi, että jos hän on myöhässä, hän soittaa.  Minä ilmoitan, jos vaikka pääsenkin tulemaan.
  9. 9. Kaksi vaihtoehtoa  Liittokonjunktioissa pilkun paikka riippuu painotuksesta  Jos pilkun paikka on epäselvä, se voidaan jättää kokonaan pois  Minun täytyy ehtiä kotiin, ennen kuin äiti tulee.  Teen sen sitten, kun minulla on aikaa.  Olen tehnyt samalla tavalla niin kauan kuin muistan.

×