Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lauseenjäsenet

8,244 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lauseenjäsenet

 1. 1. LAUSEOPPIA  Lauseen ydin on PERSOONAMUOTOINEN VERBI  Miehet rakentavat taloa (ketkä?) (mitä?)
 2. 2. PREDIKAATTI Jokaisessa lauseessa on yksi predikaatti = persoonamuotoinen verbi MITÄ lauseessa tapahtuu? Minä haluan syödä pizzaa. Huom! Verbiketju voidaan merkitä kokonaan predikaatiksi
 3. 3.  predikaatti voi olla myös passiivissa Tänään syödään pizzaa. Täällä on syöty pizzaa.
 4. 4. kuka tekee mitä Liisa syö omenaa. Mikä on millainen Omena on hyvää.
 5. 5. LAUSEKE  Millaiset miehet rakentavat? (Taitavat miehet) rakentavat. LAUSEKE Millaista taloa he rakentavat? … rakentavat (upeaa taloa)  LAUSEKE
 6. 6. EDUSSANA ja MÄÄRITE (Taitavat miehet) rakentavat (upeaa taloa.) Edussana: miehet, taloa Edussana on sellainen sana, jota ei voi jättää lauseesta pois (pääsana) Määrite: taitavat, upeaa Määrite antaa lisää tietoa edussanasta (pääsanasta) ja sen voisi Jättää lauseesta pois.
 7. 7. SUBJEKTI - Subjekti on lauseen tekijä. Kuka tai mikä tekee? - Passiivilauseessa ei ole subjektia. Minä haluan syödä pizzaa. Tänään syödään pizzaa. (ei subjektia)
 8. 8. subjekti  Subjekti voi olla nominatiivissa, partitiivissa tai genetiivissä. Kuka, mikä, ketkä tai mitkä tekee / tekevät? Kenen täytyy / tehdä? Mitä jossakin on? Mitä jollakin on?
 9. 9. Pizzakuskit tuovat pizzat kotiin. Tuolla on yksi uusi pizzeria. Tässä pizzeriassa on hyviä pizzoja. Minun täytyy syödä pizza. Näiden pizzojen täytyy olla hyviä!
 10. 10. OBJEKTI - Objekti on toiminnan kohde. Kaikki verbit eivät saa objektia. esim. OLLA-verbi Objekti voi olla nominatiivissa, partitiivissa tai genetiivissä. MITÄ, MITKÄ tai MINKÄ joku tekee? MITÄ, MITKÄ tai MIKÄ tehdään? Minä haluan syödä pizzaa / pizzan / pizzat / pizzoja. Tuo pizza / nuo pizzat / tuota pizzaa /noita pizzoja paistetaan seuraavaksi.
 11. 11. OBJEKTI - Objektin sijamuotona on AKKUSATIIVI persoonapronomineissa: KENET sinä tunnet? Minä tunnen HÄNET
 12. 12. PREDIKATIIVI - Predikatiivi vaatii OLLA-verbin - Predikatiivi voi olla nominatiivissa, partitiivissa tai genetiivissä. MIKÄ tai MILLAINEN subjekti on? MITKÄ, MILLAISET tai MILLAISIA subjektit ovat? MINKÄ JA KENEN subjekti on? Tämä on kasvispizza. Nämä ovat kasvispizzoja Se pizza on minun.
 13. 13. ADVERBIAALI Adverbiaali täydentää predikaattia (verbiä) . Se kertoo toiminnan ajan, paikan tai tavan. Milloin? Missä? Kuinka? Millaiseksi? Millaisena? Mihin? jne. Minä haluan syödä pizzaa tänään kotona.
 14. 14. ATTRIBUUTTI Subjektin, objektin, predikatiivin Ja adverbiaalin määritteet ovat attribuutteja. Se kertoo millainen, kenen tai mikä subjekti, objekti tai predikatiivi on. ATTRIBUUTTI SUBJEKTI PREDIKAATTI ATTRIBUUTTI OBJEKTI Taitavat miehet rakentavat upeaa taloa

×