Ikt för språklärarstudenter ht 11

492 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
492
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ikt för språklärarstudenter ht 11

 1. 1. Källkritik
 2. 2. Upphovsrätten finns för attskydda upphovsmannens rätt till sitt arbete. eget Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är 1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift eller tal, 2. datorprogram, 3. musikaliskt eller sceniskt verk, 4. filmverk, 5. fotografiskt verk eller något annat alster av bildkonst, 6. alster av byggnadskonst eller brukskonst, eller 7. verk som har kommit till uttryck på något annat sätt. Till litterära verk hänförs kartor, samt även andra i teckning eller grafik eller i plastisk form utförda verk av beskrivande art.
 3. 3. Undantag från upphovsrätten  Om man använder det för egen del i familjen eller med vänner. Som privatperson får man kopiera skyddade verk för privat bruk (Men det är inte tillåtet att kopiera en hel bok inte ens för privat bruk) Man får bränna ett ex av en cd-skiva man köpt, för privat bruk Du får kopiera material som ligger på nätet med upphovsmannens tillstånd Om upphovsmannen har varit död i 70 år Se Googlebooks Lärare får kopiera 15% eller max 15 sidor till sina elever ur t.ex. en bok. Om djur har skapat verket, t.ex. en chimpans har målat något. Citaträtt, man har rätt att citera delar av ett verk
 4. 4. Uphovsrätt & Creative commons 
 5. 5. Bilder på människor  Om ni har fotograferat människor kan det vara artigt att fråga de avfotograferade personerna om lov, innan ni lägger ut deras porträtt på webben. Om ni har fotograferat människor och vill publicera bilderna på en vanlig hemsida (och utan att det är i ett kränkande sammanhang) kräver inte PUL (personuppgiftslagen) att du frågar om lov. Men det kan naturligtvis vara artigt att göra det. OBS! I reklamsammanhang krävs alltid samtycke för att få publicera namn och bild på person.
 6. 6. Bearbeta/manipulera bilder  Om ni vill ändra i någon annans bilder, till exempel med hjälp av Photoshop eller annat bildredigeringsprogram, beskära, retuschera eller ändra färger, bör ni fråga upphovsmannen om lov. Detta gäller även om ni har fått tillåtelse att använda bilden i skolarbete eller fått lov att publicera materialet på skolans webbplats.
 7. 7. Gamla bilder  Det går bra att använda gamla bilder där skyddstiden har gått ut, det vill säga då det har gått 70 år sedan upphovsmannen dog. Som exempel kan nämnas gamla vykort eller bilder i böcker och tidningar. Gäller det fotografiska bilder (fotografier utan verkshöjd, det vill säga fotografier som inte är tillräckligt originella eller konstnärliga för att räknas till fotografiska verk) måste det ha gått 50 år sedan fotot togs.
 8. 8. Bilder  Var kritisk till bilder
 9. 9. Bildspel om upphovsrätten  http://skolnet.skolverket.se/igfiler/html/cc/bild20. html
 10. 10. Upphovsrätten  Upphovsrätt och källor Sök bilder CC Skolverket
 11. 11. Fällor  http://sv.metapedia.org/wiki/Huvudsida Faktabanken Faktabanken blågul Stoppa rasismen Forum för levande historia Sann historia

×