Project Overview

                                                      •St. Vincent residence own a downtown
            ...
Concept Statement

                                         The St. Vincent home will be planned to
                      ...
Living Room West Elevation
                     not to scale




Master Bedroom West Elevation
                     not to...
Project Overview

•Create a dream home remodel for the Stone Family.

•The parents are in their 40’s with both children aw...
Construction Plan- 1st Floor                                  Construction Plan- 1st Floor
                               ...
3




                                                  4




                                                  2




    ...
20




                                        21




                                   22




                          ...
First floor




              Second floor
W-2   C-1   W-3         W-4
                                                 3a

                                         ...
22a               W-6
                                    W-7
            W-8                                    27a




 ...
Project Overview

                       •Update the Heinzelman
                       residence kitchen and
             ...
East Wall Elevation




Finish Plan
  not to scale




                        Perspective
Project Overview

                                                   •Dan and Steve Jones own a
                          ...
Concept Statement

                        The Jones Family
                        Chiropractic will be planned
         ...
Top half wall covering




                                         Wood flooring

Reception area floor plan
             ...
Concept Statement

                                                                           To give a cozy, inviting spa...
Project Requirements

                •Research cafés through case
                studies to create ideas and a
Elevation...
Project Overview

                                                                                                        ...
Furniture Plan
                                                                                                           ...
Concept Statement

                        The learning commons has
                          an overall collaborative
   ...
Project Overview

• Founded in 1994, Aniworks Games
is an independent game developer
that is based out of Milwaukee,
Wisco...
Adjacency Matrix

                        Bubble Diagram




   Block Diagram         Prototypical
         not to scale  ...
T5




                         T2




                    T3




T5   C8   B1
VWC 1




                               VWC 3




                       VWC 2




        VF 1


CPT 1
Workstation Typical Components   Workstation Isometric   Workstation Typical Panels
W5




     Rendered Workstation Isometric



                                           C3




W2                W3      ...
West Wall Testing Area Elevation                                                      East Wall Reception Area Elevation
 ...
Competition Scenario

•Given three hours to
complete

•Design a new cabinet
plan

•Create a board with
cabinet, countertop...
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Design Portfolio
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Design Portfolio

2,655 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,655
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
46
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Design Portfolio

  1. 1. Project Overview •St. Vincent residence own a downtown Milwaukee building. •First two floors are an art gallery owned by the couple and third floor living quarters. •Space designed with barrier free components and ADA accessibility. •Open floor plan with room for entertaining and family visits. •The couple is in their early 50’s and have two children who are married, retired to fulfill their passion of art. •Style must reflect the couple’s traditional style with eclectic elements. •The St. Vincent’s require a living/dining room, kitchen, ¾ bath, master bedroom and bath, laundry, and a guest room/den. Dining Room Prototypical Living Room Prototypical Master Bedroom Prototypical
  2. 2. Concept Statement The St. Vincent home will be planned to accommodate their gallery clients while still providing a warm, comfortable space when their children come to visit. The open floor plan will not only allow room for entertaining but also space for a wheelchair when needed. The style of the space will be shown by traditional elements but, with some flair of their art eclectic style. A calming bedroom will help the couple relax after a long day of work. The second bedroom will be primarily used as an office but also a bedroom when family visits. The highlight of the space will be the kitchen. It will making anyone proud to cook in that space. Overall, this design will serve as a multi-functional space that will provide efficient space for gatherings and family visits while creating a warm and inviting atmosphere. Furniture Plan Scale 1/4”=1’-0” Building Shell Scale 1/8”=1’-0”
  3. 3. Living Room West Elevation not to scale Master Bedroom West Elevation not to scale Living Room North Elevation scale ½”=1’-0”
  4. 4. Project Overview •Create a dream home remodel for the Stone Family. •The parents are in their 40’s with both children away at college. •Needed updated furniture, finishes, and space plan to reflect the family’s style. •Wanted a gourmet kitchen for entertaining and master suite to act as a private getaway. As Built Plan- 1st Floor As Built Plan- 2nd Floor not to scale not to scale
  5. 5. Construction Plan- 1st Floor Construction Plan- 1st Floor not to scale not to scale Concept Statement The Stone residence will be designed to create a warm and inviting atmosphere that will be complemented by an efficient and organized space. The kitchen will be expanded to include more storage and an updated design that will reflect that family’s lifestyle. The master bath will be extended over the garage to create more space for the “ultimate relaxation” spot. The master bedroom will be updated to provide a getaway from a long day’s work. Other rooms throughout the house will be updated to reflect that warm environment that will reflect that needs of the family. The finishes and furniture will enhance the style of the home, while providing the perfect place for any family gatherings.
  6. 6. 3 4 2 New Furniture Plan- 1st Floor not to scale 10 14 15 13 11
  7. 7. 20 21 22 26 New Furniture Plan- 2nd Floor not to scale 25 27
  8. 8. First floor Second floor
  9. 9. W-2 C-1 W-3 W-4 3a 4a S-1 WT-1 13a T-1 14a T-2 F-1
  10. 10. 22a W-6 W-7 W-8 27a W-9 W-1 T-4 W-4 F-3 F-2 W-10
  11. 11. Project Overview •Update the Heinzelman residence kitchen and powder room. •House was built in 1973 and the couple would like to maintain the style of the original house. •Couple is looking to resell the house in 6-7 years so resale value is a consideration. •Couple wants a contemporary style, open to outdoors, door leading to the patio, and seating for four. New Cabinet Plan not to scale Kitchen Before
  12. 12. East Wall Elevation Finish Plan not to scale Perspective
  13. 13. Project Overview •Dan and Steve Jones own a father/son chiropractic office with two hired employees Ann and Tracy. •Leased a retail space in Murray, Utah of 1600 square feet in a strip mall where the space is in “raw shell” condition. •Need a space that will meet Ann’s Office Prototypical Bubble Diagram their needs both as a business and also for their clients. •Space needs to meet code requirements of egress, ADA accessible areas and ADA accessible unisex bathroom. •The minimum needs for the client include; custom receptionist desk, reception area, three exam rooms, Ann’s office, file room, chiropractors office, conference room, storage closet, telecommunications closet, break area, unisex restroom. Block Diagram. scale ¼”=1’-0”
  14. 14. Concept Statement The Jones Family Chiropractic will be planned to accommodate patients of all ages. The spacious floor plan will provide ADA accessibility as well as functionality in both the common areas as well as in the office areas. The space will reflect a calming atmosphere through cool and neutral colors, soft textures, and calming aromas making any visit a relaxing experience. Overall, the design will be relaxing while also providing Furniture Plan high functionality, space and not to scale adequate storage. Dimensioned Plan not to scale
  15. 15. Top half wall covering Wood flooring Reception area floor plan not to scale Bottom half wall covering
  16. 16. Concept Statement To give a cozy, inviting space that will be a reflective space for all students after a long day of studying. The relaxing atmosphere will create a perfect hang out space for study groups or to hang out with friends while enjoying a great cup of coffee. Materials and Finishes Block Diagram Bubble Diagram •Dark wood tones •Laminate countertop with wood cabinetry •Comfortable and stylish furniture •Lighting wood flooring •Dark burgundy, burnt orange, and light beige color palette Paint Paint Countertop Cabinetry Flooring Vinyl wall covering
  17. 17. Project Requirements •Research cafés through case studies to create ideas and a Elevation concept for the design. not to scale •Begin the design phase with a concept statement, bubble diagram, and block diagram. •Design a new space plan for the existing café in the student center. •Create a floor plan, perspective and two elevations of the newly designed space. Floor Plan •Draw both ink line and color not to scale renderings of all the plans.
  18. 18. Project Overview •Gain experience working as a team to design a learning commons for a college. •Learn to develop and document the first three phrases of the design process (programming, schematic design, design development) to the client. •Learning commons must be a destination point for students and community members to engage with one Project Goals another. •The space should be an inviting and comfortable environment for students to study productively •Keep in mind together or as individuals through usage of the flexible workstations. protecting the health, safety and welfare of the •The learning commons should be an efficient and task oriented space by creating an open yet flexible public who use this furniture plan layout. space. •An area of the learning commons should be designed to accommodate small groups for studying or •Create a space that will presenting material by usage of smaller group study rooms. be collaborative, flexible, and resource rich •The space should be an inspiration for the students to relax and enjoy themselves in an academic and keeping in mind current social setting by usage of vibrant colors and contemporary furnishings. technologies. •When walking into the space it should be warm and welcoming for all students and visitors by created a space that all generations can be comfortable in.
  19. 19. Furniture Plan not to scale Purpose of UA- Auburn Learning Commons 1. The café is a space will accommodate over twenty students to study or 5. The lounge chairs, with side tablet, provide a place for students to study relax while enjoying lunch or a cup of coffee. quietly while having a great view to the outdoor on a nice sunny day. 2. The walk-up coffee station will serve all the students studying in the 6. The alternate lounge area features the comfortable Herman Miller tatino learning commons, making it quick, easy and convenient to grab a cup of bean bag chair for flexibility and conversation between students. coffee or a snack while on a study break. 7. The individual workstations, with mobility, and functionality are great for 3. The walk-up computer stations have multiple standing stations with an any students that are working individually or collaboratively . ADA accessible station with computers for students to quick check emails, 8. The small conference rooms, featuring a projector, dry erase board, and a print documents, or make copies on their way to class. television, are to accommodate small groups for presentations, meetings 4. The collaborative work area featuring ganging tables and backpack hooks and well as group studying. making it great for small groups of classmates or friends to study together.
  20. 20. Concept Statement The learning commons has an overall collaborative work environment. Group workstations will be placed strategically throughout the space but also be flexible for individual studies. The space is designed to promote learning and assisting students in their research and studies. The atmosphere of the space will be fun and energetic for students to not only study but also to gather and relax after a long day of studying. Sketch-Up Perspective
  21. 21. Project Overview • Founded in 1994, Aniworks Games is an independent game developer that is based out of Milwaukee, Wisconsin. •Aniworks has leased a portion of an existing building of 13,438 square feet in Suite 101. •Aniworks like to promote an environmentally friendly work environment to the design should reflect that philosophy while following all codes of egress, and fire safety issues. •Aniworks employees use company- issued laptops, wireless internet network, minimal file storage, collaborative work areas, and each have their own 48 square foot workstation. •Design should follow the company’s five key principles: quality over quantity, innovation, collaboration, efficiency, and independence. •The space needs to include: reception area, president office, thirty-three workstations grouped together according to teams, audio department, workroom, multipurpose room, storage room, data room, ADA restrooms, break room, conference room, and optional fitness center with lock rooms, bathroom, and massage therapy room.
  22. 22. Adjacency Matrix Bubble Diagram Block Diagram Prototypical not to scale not to scale
  23. 23. T5 T2 T3 T5 C8 B1
  24. 24. VWC 1 VWC 3 VWC 2 VF 1 CPT 1
  25. 25. Workstation Typical Components Workstation Isometric Workstation Typical Panels
  26. 26. W5 Rendered Workstation Isometric C3 W2 W3 W1
  27. 27. West Wall Testing Area Elevation East Wall Reception Area Elevation not to scale not to scale •Collaborative area for quality assurance team to test games. •48 square feet of desk surface space. •Gathering area for all employees to conduct meetings or to relax. •Complete routine office tasks in an efficient manner. •Storage for gaming equipment and games. •Showcase Aniwork’s Games for a focal point in the space. •Two televisions for multiple games to be tested at one time. •Seating for at least four guests. •Flexible furniture that can be moved for small groups to gather. •Secure door between reception area and offices for security purposes. S1 C4 T1 C2
  28. 28. Competition Scenario •Given three hours to complete •Design a new cabinet plan •Create a board with cabinet, countertop, backsplash, floor, paint, and window treatment finishes. •Code all finishes appropriately and create a finish legend. •Client needed: 1. French country design 2. Bring outdoors in to the space 3. Serve for entertaining 4. Seating for two

×