Datorvirus

273 views

Published on

Uppgift6

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
273
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Datorvirus

 1. 1. DATORVIRUSEtt i-lansproblem
 2. 2. VAD ÄR ETT DATORVIRUS? Ett datavirus är förenklat sett en programkod som gömmer och sprider sig i datorn. Dessa program fungerar på så vis att de tar sig in i datorn och infekterar andra program eller dokument genom att skapa en kopia av sig i dessa. När värdprogrammen eller -dokumenten sen körs, körs även virusprogrammet och sprids vidare i datorn för att komma till sin fulla potential.
 3. 3. HUR VERKAR ETT DATORVIRUS? För att ett datorvirus ska kunna reproducera sig måste det få tillåtelse att köras. Därför är många datorvirus inbakade i andra mer legitima datorprogram för att hålla en fasad. När användaren senare kör det mer legitima programmet körs även viruset och börjar sin smittoprocess.
 4. 4. HUR VERKAR ETT DATORVIRUS? Många datavirus gör inte mer än att bara reproducera sig och eventuellt visa ett meddelande på datorskärmen. Detta gör endast att datorn inte fungerar så snabbt som den vanligtvis gör eftersom vissa ändringar gjorts i program och filer. Dock existerar det datorvirus som kan vara förödande. Dessa kan ha som uppgift att radera hela ens hårdisk eller göra operativsystemet obrukbart.
 5. 5. HUR VERKAR ETT DATORVIRUS? Maskar, trojanska hästar och spionprogram kan i folkmun ibland inkluderas i termen datorvirus. Dessa program saknar däremot förmågan att reproducera sig. De flesta antivirusprogram skyddar dock även mot dessa skadliga koder.
 6. 6. SPRIDNING AV DATORVIRUS Spridningen av virus mellan datorer sker ofta genom e-mail. Många datavirus är programmerade att leta upp e- mailadresser på datorn för sedan bifoga en kopia av en smittad fil eller en länk där användaren accepterar viruset till sin dator. Datorviruset kan också utnyttja svagheterna som olika operativsystem har för att på så vis kunna reproducera sig.
 7. 7. DATORVIRUS OCH OPERATIVSYSTEM Flertalet av de virus som existerar idag är utformade för operativsystemet Microsoft Windows. Anledningarna till detta är flera. Här följer några: Användare av Windows är ofta vana vid att ta hem och installera främmande tilläggsprogram. Detta gör det enkelt för ett virus att nässla sig in på datorn. Användare av andra operativsystem, t.ex. Mac, laddar hem sina tilläggsprogram från en säker källa. Windows skiljer inte alltid på att Öppna och att Köra ett program vilket gör det enklare för att virus att reproducera sig eftersom det är lätt hänt att användaren kör en främmande kod. Windows är i dagsläget det mest använda operativsystemet världen över.
 8. 8. DATORVIRUSETS OLIKA FORMER Det finns olika typer av virus, t.ex. maskar, trojansk häst, logisk bomb spionprogram, annonsprogram, keylogger. Några av dessa kommer att gås igenom här!
 9. 9. DATORVIRUSETS OLIKA FORMER Maskar Form av datorvirus. Sprider sig själv från dator till dator över internet. Vad skiljer maskar från andra datorvirus? Är inte användarberoende. Alltså behöver inte hjälp från några oförsiktiga användare. Är beroende av säkerhetshål för att kunna spridas. Vad händer om datorn blir smittad? Får full kontroll över datorn om spridningen av sig själv lyckas. Varför använder man den? Överbelastningsskador mot webbplatser.
 10. 10. DATORVIRUSETS OLIKA FORMER Trojansk häst Innehållet är någonting helt annat än vad utsidan deklarerar. Kan alltså utge sig för att vara ett program som är förknippat med nöje eller nytta men som är det omvända. Hur sprids viruset? Viruset sprids genom e-post och webbsidor. Bilagor, film, dokument m.m. Avsändaren kan anges vara någon i bekantskapskretsen. Vad händer om datorn blivit infekterad? Viruset kan göra i princip allt som användaren själv har rätt att göra. Skydd mot trojanska hästar Att aldrig köra sådan kod som kommer från otillförlitlig källa. Många trojanska hästar verkar vara ofarliga dokument, när de egentligen är datorprogram.
 11. 11. DATORVIRUSETS OLIKA FORMER Spionprogram Har inte användarens godkännande. Samlar information och vidarebefodrar detta till annan part. Till exempel lösenord. Installeras vanligast av användaren själv när denna installerar ett program. Trojanska hästar eller sådana komponenter som det redogörs för om i användarvillkoren. Hur skyddar man sig? Svårt, men en brandvägg som filtrerar bort oönskad kommunikation. Men dessa program är duktig på att maskera sin kommunikation så att den liknar den normala datortrafikens kommunikation.
 12. 12. HUR KAN MAN SKYDDA SIG MOT VIRUS? Antivirusprogram Ett antivirus program söker efter, tar bort och reparerar infekterade filer som är skadade av datorvirus. Hur fungerar ett antivirusprogram? ”Antivirusprogrammen fungerar i första hand genom att jämföra de filer som skall kontrolleras med en lista på "fingeravtryck", så att programmet känner igen sedan förut kända virus och varianter på dessa. När ny, tillräckligt annorlunda, skadlig kod konstruerats måste någon upptäcka denna och skicka den till dem som upprätthåller Antivirusprogrammen, varefter koden analyseras och uppdaterade definitionsfiler distribueras.(wikipedia)” Att hålla sitt antivirusprogram uppdaterad är alltså av stor vikt om man vill behålla sin dator ren från skadliga program.
 13. 13. REFERENSLISTA Wikipedia. Datorvirus hämtad 2012-03-07 från http://sv.wikipedia.org/wiki/Datorvirus
 14. 14. FLERVALSFRÅGAHur skyddar man sig mot att få datorvirus?a) Surfa aldrig på internet- harpan är bäst!b) Att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram för att kunna motverka nya virus som kanske inte fanns när du senast uppdaterade.c) Dra alltid ut telefonsladden när du stänger av datorn.

×