Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

corona virus MCQ ppt.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
basic life support ppt.pptx
basic life support ppt.pptx
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 56 Ad

corona virus MCQ ppt.pptx

Download to read offline

Coronavirus disease (COVID-19) is an infectious disease caused by the SARS-CoV-2 virus.
Most people who fall sick with COVID-19 will experience mild to moderate symptoms and recover without special treatment. However, some will become seriously ill and require medical attention.

Coronavirus disease (COVID-19) is an infectious disease caused by the SARS-CoV-2 virus.
Most people who fall sick with COVID-19 will experience mild to moderate symptoms and recover without special treatment. However, some will become seriously ill and require medical attention.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

More from anjalatchi (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

corona virus MCQ ppt.pptx

  1. 1. Corona virus related MCQ for examination purpose Dr. Anjalatchi Muthukumaran
  2. 2. MCQ/objective type /true/false The first case of corona-virus found in ---- a. Beijing b. Thailand c. Wuhan, china d. Italy
  3. 3. • The first case of corona found outside of china? • A. Italy • B. America • C. Thailand • D. Spain
  4. 4. When the first case of corona seen in India? • A. 20 January 2020 • B.30 January2020 kerala • C.1 February 2020 • D.25 January 2020 • Second case seen in –alappuzu kerala • Third case seen in –kasargodu kerala
  5. 5. When WHO declared officially declared covid-19 became pandemic? • A. 9 January 2020 • B.13 January 2020 • C.11 march 2020 • D.30 January 2020
  6. 6. When was COVID-19 first identified? • On 31 December 2019, WHO was informed of cases of pneumonia of unknown cause in Wuhan City, China. • A novel coronavirus was identified as the cause by Chinese authorities on 7 January 2020 and was temporarily named “2019- nCoV”.
  7. 7. • Which organs are most affected by COVID-19? • The lungs are the organs most affected by COVID-19 because the virus accesses host cells via the receptor for the enzyme angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), which is most abundant on the surface of type II alveolar cells of the lungs.
  8. 8. • When was the official name of SARS-CoV-2 announced? • On 11 February 2020, the International Committee on Taxonomy of Viruses adopted the official name "severe acute respiratory syndrome coronavirus 2" (SARS-CoV-2).
  9. 9. • What is Coronavirus? A. It is a large family of viruses. B. It belongs to the family of Nidovirus. C. Both A and B are correct D. Only A is correct. Ans. C Explanation: Coronaviruses are a large family of viruses and belong to the Nidovirus family or Nidovirales order, which includes Coronaviridae, Arteriviridae, and Roniviridae families.
  10. 10. What does COVID-19 stand for? • It's a term for Coronavirus Disease 19, because it's the 19th strain of coronavirus discovered. • It's a term that stands for Coronavirus Disease 2019, the year it was first identified.
  11. 11. Janta Curfew declared in India? • 21 march 2020 • 22 march 2020 • 23 march 2020 • 24 march 2020 • First lockdown Held in – 24 march 2020 • Second lockdown held in -15 April to 3 may 2020
  12. 12. Which area consider as a Hot Pots Area of corona? • Red zones • Yellow zones • Orange zones • Green zones
  13. 13. Which are the common diseases related to corona virus ? • A. SARS • B.MERS • C.Both • D. None
  14. 14. Incubation period of corona virus? • A. 2-14days • B.3-7 days • C. 2-21 days • D. 2-28days
  15. 15. When the Indian Air force shower the flower on corona warriors? • 22 march 2020 • 5 April 2020 • 3 may 2020 • 3 June 2020
  16. 16. • Which type of disinfectant effective on corona virus for sanitize purpose? • 40% alcohol • Dettol 40 % • 70% methylspirit • 60 % ethonol
  17. 17. Which type of disinfectant useful in surface cleaning purpose on covid -19 exposure? • A. Phenol • B. Sodium hypochlorite • C.Glutaldehyde • D. Chlorohexidine
  18. 18. • The most common test to detect the corona virus? • A. patchy test • B. antibody test • C. RT-PCR • D. both b&c
  19. 19. The most common symptoms of COVID-19 are • Fever • Dry cough • Fatigue
  20. 20. Other symptoms that are less common and may affect some patients include: • Loss of taste or smell, • Nasal congestion, • Conjunctivitis (also known as red eyes) • Sore throat, • Headache, • Muscle or joint pain, • Different types of skin rash, • Nausea or vomiting, • Diarrhea, • Chills or dizziness.
  21. 21. Symptoms of severe COVID‐19 disease include: • Shortness of breath, • Loss of appetite, • Confusion, • Persistent pain or pressure in the chest, • High temperature (above 38 °C).
  22. 22. Which of the following statements regarding Isolation during COVID-19 is/are correct? 1. It is used for people suffering from COVID-19 symptoms or who have tested positive for the virus. 2. In isolation means being separated from other people, mainly in a medical facility where you can receive clinical care. A. Only 1 B. Only 2 C. Both 1 and 2 D. Neither 1 nor 2 Ans. C • Explanation: Isolation is used for those people who have COVID-19 symptoms or who have tested positive. In isolation means being separated from other people, mainly in a medical facility where you can receive clinical care. As per WHO, if any person has symptoms then he or she should remain in isolation for at least 10 days plus an additional 3 days without symptoms. If a person is infected and does not develop symptoms then he or she should remain in isolation for 10 days from the time he or she test positive.
  23. 23. • Consider the following statements. • 1. When a virus does not change is called a mutation. 2. A virus with one or more new mutations is known as a “variant” of the original virus. Which of the following statements is/are correct? A. Only 1 B. Only 2 C. Both 1 and 2 D. Neither 1 nor 2 Ans. B Explanation: When a virus replicates makes copies of itself sometimes changes a little bit which is normal for a virus. These changes are known as mutations and a virus with one or more new mutations is known as a "variant" of the original virus.
  24. 24. How does Coronavirus transmit? A. When a person sneezes or coughs, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces. B. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes, or mouth, he or she can get an infection. C. If the distance is less than 1 meter from the infected person. D. D. All the above are correct. Ans. D Explanation: Coronavirus (COVID-19) transmits through the above-mentioned options.
  25. 25. The first case of novel coronavirus was identified in ..... A. Beijing B. Shanghai C. C. Wuhan, Hubei D. D. Tianjin E. Ans. C Explanation: The first case of novel coronavirus was identified in Wuhan, Hubei Province, China.
  26. 26. From where coronavirus got its name? • A. Due to their crown-like projections. B. Due to their leaf-like projections. C. Due to their surface structure of bricks. D. None of the above
  27. 27. In which age group the COVID-19 spreads? A. COVID-19 occurs in all age groups. B. Coronavirus infection is mild in children. C. Older person and persons with pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illness. D. All the above are correct, Ans. D Explanation: COVID-19 occurs in all age groups. But according to AIMS the infection of coronavirus is mild in children. Persons are at risk who are old and person suffering from some medical conditions like high blood pressure, cancer, lung disease, diabetes, heart disease.
  28. 28. What other viruses belong to the coronavirus family? • SARS and influenza • SARS and MERS • SARS and HIV
  29. 29. Mild Symptoms of Novel coronavirus are: • A. Fever B. Cough C. Shortness of breath D. All the above Ans. D Explanation: People infected with novel coronavirus or 2019-nCoV reported mild symptoms namely fever, cough, and shortness of breath. Whereas other common symptoms may include a runny nose, headache, sore throat, a general feeling of unwellness, etc.
  30. 30. What are the precautions that need to be taken to protect from the coronavirus? • A. Cover your nose and mouth when sneezing. B. Add more garlic into your diet. C. Visit your doctor for antibiotics treatment D. Wash your hands after every hour. Ans. A Explanation: According to WHO, a person can take precautions by covering the nose and mouth while sneezing via tissue or an elbow. Then, immediately throw the tissue into a closed dustbin.
  31. 31. A vaccine stimulates your immune system to produce antibodies, like it would if you were exposed to the virus. • True • False
  32. 32. Which of the following diseases are related to coronavirus? • A. MERS B. SARS C. Both A and B D. Neither A nor B Ans. C Explanation: Coronavirus may cause illness from the common cold to more other serious diseases like Middle East Respiratory Syndrome (MERS- CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).
  33. 33. • What happens to a person suffering from COVID-19? A. Around 80% of the people will require no treatment as such and will recover on their own. B. Around <20% or a small proportion may need hospitalisation. C. A very small proportion basically suffering from chronic illness may need admission in an Intensive Care Unit (ICU). D. All the above are correct Ans. D Explanation: A person who develops COVID-19: The majority of the people (80%) does not require treatment and will recover on their own, a small proportion (<20%) may need hospitalisation and a very small proportion who are underlying chronic illness may need to admit in an ICU.
  34. 34. There are currently vaccines for the following coronaviruses: • SARS • MERS • SARS and MERS • None of the above
  35. 35. How many vaccine candidates for COVID-19 have been proposed? • 25 % • 50% • 100% • More than 200 %
  36. 36. The virus is mutating rapidly. • True • False:
  37. 37. World Health Organisation on 11 February, 2020 announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel coronavirus outbreak? What is the new name of the disease? • A. COVID-19 B. COVn-19 C. COnV-20 D. COnVID-19 Ans. A Explanation: WHO named the disease that is caused by the novel coronavirus as COVID-
  38. 38. How does weather seem to affect the novel coronavirus? • The virus can’t survive in hot, humid climates. • Cold temperatures can kill the virus. • It is not yet known.
  39. 39. Currently, which group has had more severe effects of COVID-19? • Men • Women • Children • Oldage
  40. 40. What is quarantine ? • Quarantine is used for anyone who is a contact of someone infected with the SARS- CoV-2 virus, which causes COVID-19, whether the infected person has symptoms or not. • For COVID-19, this means staying in the facility or at home for 14 days.
  41. 41. What is isolation ? • Isolation is used for people with COVID-19 symptoms or who have tested positive for the virus. Being in isolation means being separated from other people, ideally in a medically facility where you can receive clinical care. Minimum 10 days plus 3 days
  42. 42. What are the complications? • Complications leading to death may include respiratory failure, acute respiratory distress syndrome (ARDS), sepsis and septic shock, thromboembolism, and/or multiorgan failure, including injury of the heart, liver or kidneys.
  43. 43. • How many countries, areas, or territories are suffering from novel coronavirus outbreaks in the World? A. More than 50 B. More than 100 C. More than 150 D. More than 200 Ans. D Explanation: According to WHO, around 216 countries, areas or territories are suffering from novel coronavirus or COVID-19 outbreak in the world till 11 June, 2020.
  44. 44. • Thailand announced that it has proceeded to test it's novel coronavirus vaccine on which animal/bird? A. Monkeys B. Lizards C. Hens D. Kites Ans. A Explanation: After seeing positive results on mice now Thailand announced that it has proceeded to test its novel coronavirus vaccine on monkeys. The vaccine uses messenger RNA (mRNA) technology to weaken the strain of the virus and produce antigens to fight with the virus from the root.
  45. 45. • In a study, which cells are found in COVID-19 patients 'bode well' for long-term immunity? A. P-cell B. D-Cell C. T-Cell D. Endothelial Cells Ans. C Explanation: T cells are known as immune warriors help us fight some viruses, but their importance for battling SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, has been unclear. Research is going on and maybe it can be fruitful.
  46. 46. COVID-19 has currently been detected on all seven continents. • True • False • When the arogya set up formed in India? • A.25 march 2020 • B.1 April 2020 • C.2April 2020 • D.10 April 2020
  47. 47. • Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition? A. Plasma Therapy B. Solidarity C. Remdesivir D. Hydroxychloroquine Ans. A Explanation: Plasma Therapy or Convalescent Plasma Therapy is a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition.
  48. 48. Name the vaccine that is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer for COVID- 19? A. BNT162 B. PICOVACC C. Both A and B D. Neither A nor B Ans. A Explanation: BNT162 is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer. It is a group of four potential vaccines based on the messenger RNA or mRNA, concept. On the other hand, PICOVACC is an inactivated vaccine developed by the private biopharma company Sinovac. These vaccines are in clinical trial phases.
  49. 49. • Which of the following statement is/are correct about Favipiravir? A. Favipiravir is an antiviral COVID-19 drug. B. Glenmark Pharmaceuticals under the brand name FabiFlu has launched an antiviral drug Favipiravir. C. It is India's first COVID-19 drug launched, priced at Rs 103 per tablet. D. All the above are correct Ans. D Explanation: Favipiravir is an antiviral COVID-19 drug. Glenmark Pharmaceuticals under the brand name FabiFlu has launched an antiviral drug Favipiravir. It is India's first COVID-19 drug launched, priced at Rs 103 per tablet.
  50. 50. • In India, when did the second phase of COVID-19 vaccination start? • A. December 2020 B. January 2021 C. February 2021 D. March 2021 • Ans. D • Explanation: On 1 March, 2021, the second phase of vaccination started in India that allows all Indians above the age of 60 and Indians between the age of 45 and 59 with comorbidities to be vaccinated.
  51. 51. • Which of the following are the causes of Yellow Fungus infection? • 1. Poor hygiene 2. Moisture and heat 3. Contaminated food 4. Overuse of steroids • A. 1 and 4 B. 2, 3 and 4 C. 1, 2 and 3 D. 1, 2, 3 and 4 • Ans. D • Explanation: • The causes of Yellow Fungus infection are poor hygiene, moisture and heat, contaminated food and overuse of steroids.
  52. 52. When the vaccine program started ? • The first mass vaccination programme started in early December 2020 and the number of vaccination doses administered is updated on a daily basis . • The Pfizer/BioNtech Comirnaty vaccine was listed for WHO Emergency Use Listing (EUL) on 31 December 2020. • The SII/Covishield and AstraZeneca/AZD1222 vaccines (developed by AstraZeneca/Oxford and manufactured by the Serum Institute of India and SK Bio respectively) were given EUL on 16 February.
  53. 53. • The Janssen/Ad26.COV 2.S developed by Johnson & Johnson, was listed for EUL on 12 March 2021. • The Moderna COVID-19 vaccine (mRNA 1273) was listed for EUL on 30 April 2021 and the Sinopharm COVID-19 vaccine was listed for EUL on 7 May 2021.
  54. 54. Dose of vaccine? • One dose • Two dose • Three dose • Booster dose
  55. 55. Route and frequency of covid vaccine? • SC/ 30 days • SC/28 days • SC/3 month • SC/14 days
  56. 56. THANK YOU • Give your valuble likes • Comments, share,

×