Speerpunten Leiden Partij voor de Dieren

1,296 views

Published on

Speerpunten Leiden Partij voor de Dieren v3

Published in: News & Politics, Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,296
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
34
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Speerpunten Leiden Partij voor de Dieren

 1. 1. Een betere wereld begint heel dichtbij Kom op voor dieren, natuur en milieu GemeenteraadsverkiezingenLeiden, 3 maart 2010
 2. 2. Meat Free Monday De gemeente stimuleert inwoners om één dag in de week vegetarisch te eten, d.m.v. voorbeeldfunctie op het stadhuis, het stimuleren van restaurants en supermarkten.  De consumptie van vlees is slecht voor het milieu, dierenwelzijn en de gezondheid van mensen.
 3. 3. Meeuwen problematiek Meeuwen geven in de ogen van sommige mensen overlast, echter ze horen bij een kustgemeente als Leiden. De stad vormt een geschikt leefgebied door platte daken en voedsel (vuilniszakken, marktafval). Meeuwen worden gedemoniseerd. De oorzaken moeten worden weggenomen door geen huizen meer te bouwen met platte daken en afval op te ruimen. Er moet voorts onderzoek komen naar hoe meeuwen naar andere broedgebieden kunnen worden gelokt.
 4. 4. Circussen Circussen met levende dieren moeten worden verboden Het laten uitvoeren van kunstjes door wilde dieren getuigt niet van respect voor de eigenwaarde van deze dieren. Bovendien zijn het transport en de eenzame opsluiting een aantasting van hun welzijn.
 5. 5. Hengelen Sportvisserij moet ontmoedigd worden in de wateren van Leiden. Vissen ervaren pijn en stress door hengelen. Het mishandelen van dieren voor vermaak is onacceptabel in een beschaafde stad.
 6. 6. Meer hondenuitlaatgebieden Veel Leidenaren hebben een hond,maar er is te weinig ruimte in Leiden om honden te kunnen uitlaten. Leiden moet meer groene gebieden creëren, als groene linten door de stad, waar honden en andere dieren zichzelf kunnen zijn.
 7. 7. Vuurwerk Vuurwerk moet verboden worden. Het levert een onverantwoorde milieubelasting, het is gevaarlijk voor mens en dier, vergroot het brandgevaar en bezorgt veel dieren (huisdieren, boerderijdieren en dieren in het wild) een intense angst. Bovendien ervaren veel mensen het afsteken van vuurwerk als bedreigend.
 8. 8. Wethouder Dierenwelzijn Er moet een aparte portefeuille voor dierenwelzijn komen inclusief beleidsnota en ambtelijk apparaat. Hiermee wordt versnippering van de aandacht voor dieren voorkomen en werken de verschillende ambtelijke afdelingen niet langs elkaar heen op het gebied van voorlichting, regelgeving, toezicht en handhaving.
 9. 9. Groene Oostvlietpolder De Oostvlietpolder moet niet worden ongevormd tot bedrijventerrein. Er gaat een belangrijk voedsel- rust- en broedgebied verloren voor tal van diersoorten en bovendien een belangrijk recreatiegebied voor mensen. Het economisch belang valt daarbij in het niet. Er staan genoeg bedrijfspanden leeg in de wijde omtrek.
 10. 10. B omen planten Er moet een beleid komen voor de bomen in Leiden. Bomen vormen een belangrijke voedsel en nestplaats voor veel dieren. Ze dragen bij tot een beter leefmilieu (wegvangen van fijnstof, zuurstof) en zijn belangrijk voor het welzijn van mensen. Ze mogen in principe niet worden gekapt. Voor elke boom die verdwijnt twee andere in de onmiddellijke nabijheid.
 11. 11. Geen Morspoort-garage In de wijk Transvaal moeten 36 bomen wijken voor een tijdelijke parkeergarage, die plaats heeft voor 450 auto’s. Uit eigen onderzoek van de PvdD blijkt dat er slechts gemiddeld 28 auto’s staan (bezetting van 35%). Een parkeergarage is dus niet nodig. Het parkeerprobleem kan worden opgelost door gebruik te maken van naburige parkeer-voorzieningen.
 12. 12. Wijknatuurtuinen met een moestuin Leiden is de dichtst bebouwde stad van Nederland en heeft te weinig groen. Mensen zijn vervreemd van de natuur en halen hun voedsel te veel uitsluitend in de supermarkt. In elke wijk moet een wijknatuurtuin worden gecreëerd waar mensen kunnen ontspannen, hun eigen moestuin kunnen hebben en dicht bij huis hun eigen voedsel kunnen verbouwen.
 13. 13. Natuurvriendelijk tuinieren Veel tuinen in Leiden zijn betegeld en niet niet-natuurvriendelijk ingericht. Daardoor wordt regenwater niet opgevangen en watert de tuin te veel direct af op het riool. Dieren voelen er zich niet welkom. Leiden stimuleert natuurvriendelijke tuinen met beplanting die voor insecten, vogels en andere dieren aantrekkelijk is.
 14. 14. Natuureducatie Kinderen komen te weinig in de natuur, zelfs tijdens de biologielessen. Door natuurbelevingprogramma's en activiteiten als schooltuinen komen kinderen op respectvolle wijze in contact met de natuur.
 15. 15. Zonne-energie Leiden moet de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers stimuleren en vergemakkelijken. Hoe eerder we  de overstap maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare brandstoffen hoe minder we bijdragen aan het de opwarming van de aarde door uitstoot van CO2.
 16. 16. Plastic tasjes Plastic tasjes zijn een belangrijke bron van zwerfvuil in Leiden, maar zorgen ook voor drijvende eilanden van plastic in de oceanen. Leiden dient bij de winkeliers ervoor te zorgen dat plastic tasjes niet gratis worden verstrekt. De opbrengst dient te worden geïnvesteerd in de aanpak van zwerfvuil.
 17. 17. Fietsenstalling Fietsenstalling CS De ondergrondse fietsenstalling op het Centraal Station gaat te vroeg dicht. Dit is niet fietsvriendelijk. De Partij voor de Dieren pleit voor ruimere en langere openstelling. Als het overdag meer ruimte nodig is voor fietsen, is een ondergrondse uitbreiding een mogelijkheid.
 18. 18. Dubbel spoor naar Utrecht Er is geen goede en snelle treinverbinding naar Utrecht. Daardoor wordt het openbaar vervoer minder aantrekkelijk. Autoverkeer levert overlast door files en uitlaatgassen; het openbaar vervoer moet krachtig worden gestimuleerd.
 19. 19. Klimaatneutraal Gemeente Leiden moet het voorbeeld geven in duurzaamheid en de millenniumdoelstellingen zoals verwoord in het akkoord van Schokland nastreven (klimaatneutraal in 2015). Dit draagt tot bij tot een betere leefomgeving in Leiden zelf. Door zoveel mogelijk inwoners te stimuleren tot duurzaamheid wordt een bijdrage aan beter milieu wereldwijd geleverd.
 20. 20. Het Lak-theater De Partij voor de Dieren vindt dat er veel meer aandacht en geld moet komen voor culturele thema’s. Het LAK-theater is van belang voor de culturele belevenis van de Leidenaren, hierom mag het LAK-theater niet verdwijnen. Het LAK-theater is in Leiden bijzonder omdat ze naast hun normale voorstellingen ook een jeugdprogramma hebben. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd de gelegenheid krijgt om zich cultureel te kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft men de gelegenheid om in het LAK-theater verschillende soorten workshops te volgen, zoals literatuur, toneel, muziek, etc. Al deze activiteiten zijn betaalbaar en voor een breed publiek toegankelijk en het zou zonde zijn als de Leidenaren niet meer van deze culturele voorzieningen gebruik zouden kunnen maken.
 21. 21. Huisvesting Bouwplannen zouden moeten worden toegespitst op de daadwerkelijke behoefte in plaats van op rendement en economische winst. Om de gemeenschapszin te bevorderen pleit de Partij voor de Dieren voor meergeneratiewoningen en kleinschalige, duurzame woonprojecten waar meerdere generaties met elkaar kunnen samenleven. In Leiden staan veel leegstaande gebouwen. Een deel van deze gebouwen zou gebruikt kunnen worden als tijdelijke huisvesting voor studenten.De gemeente moet investeren in betaalbare starterswoningen en studentenwoningen, bijvoorbeeld door verbouw van leegstaande bedrijfspanden.
 22. 22. Uitgaan De Partij voor de Dieren gaat uit van persoonlijke vrijheid en voor persoonlijke verantwoordelijkheid. Zolang andere mensen geen last hebben van het uitgaansgedrag van studenten, mogen cafés en discotheken hun eigen sluitingstijden bepalen. Als studenten toch last veroorzaken, dan moet de sluitingstijd worden aangepast.

×