El PeríOde D´Entreguerres (1919 1939)

1,915 views

Published on

Published in: Education, News & Politics
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,915
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
89
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El PeríOde D´Entreguerres (1919 1939)

 1. 1. EL PERÍODE D ´ENTREGUERRES (1919-1939) Apunts Tema 8
 2. 2. ► La Primera Guerra Mundial ha deixat als Estats Units com a primera potència econòmica del món; però Europa pateix les conseqüències de la guerra: crisi econòmica i tensió social que provocaran l ´ascens d´ideologies extremistes com el comunisme o els feixismes. ► Europa occidental i Amèrica del nord tenen una societat urbana i industrialitzada. Aquesta societat elabora tres models polítics i econòmics: 1) El comunisme: no existeix la propietat privada ni la desigualtat social; l´Estat ho controla tot i el Partit Comunista és l´únic permès. Exemple: URSS 2) Les democràcies capitalistes: societat democràtica i amb llibertats individuals garantides; existeix la desigualtat social. Exemples: Estats Units, Gran Bretanya o França. 3) Els feixismes: volen una nació forta i expansionista; són dictadures que esclafen el moviment obrer amb una repressió molt gran.
 3. 3. A/ LA REVOLUCIÓ RUSSA (1917) ► Rússia era un país absolutista (el poder residia en el tsar Nicolau II), i feudal: l´Església Ortodoxa i la noblesa militar tenien les terres i els privilegis. ► Algunes zones del país s´havien industrialitzat: Moscou, Sant Petersburg o els Urals. Molts obrers es van fer comunistes (Partit Socialdemòcrata). Els comunistes russos es van dividir en: Bolxevics (la majoria): radicals Menxevics (la minoria): moderats.
 4. 4. ► La Primera Guerra Mundial porta a Rússia milions de morts i la pobresa extrema. La gent comença a revoltar-se i molts demanen la caiguda del tsar. ► Febrer de 1917: L´esquerra moderada pren el poder convertint el país en una República Democràtica. Nicolau II és enderrocat. ► Octubre de 1917: la situació no millora i les masses, dirigides pel Partit Bolxevic, prenen el poder. És l´inici de la transformació cap al comunisme. ► Els sòviets (assemblees de pagesos d´un poble, o d´obrers d´una fàbrica) prendran les decissions i escullen a Lenin (dirigent bolxevic) com a nou president.
 5. 5. ► Mesures més importants que pren Lenin: 1) Expropiar les terres als senyors feudals per a que les administressin els sòviets 2) Expropiar les fàbriques als burgesos per a que les administressin els sòviets obrers 3) Pau de Brest-Litovsk amb Alemanya: Rússia surt de la guerra. ► Però els rics, tsaristes i contraris als comunistes inicien una Guerra Civil (1918-1921) amb la formació de l ´Exèrcit Blanc. Per fer-li front, un dirigent bolxevic, Trotski, crearà l´Exèrcit Roig, que “guanyarà” la guerra. ► Però la guerra l´aprofiten els comunistes per deixar sense poder de decissió als sòviets: el Partit Bolxevic tindrà el poder absolut. En 1922, Lenin crea l ´URSS: Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, estat federal comandat pel nou PCUS: Partit Comunista de la Unió Soviètica.
 6. 6. ► Lenin mor en 1924 i dos homes es barallen per la successió: Trotski (partidari d´extendre el comunisme per altres països) i Stalin, que es va fer amb el poder. ► La Dictadura d´Stalin va ser llarga i terrible. Va industrialitzar l´URSS i va posar en pràctica les reformes comunistes. També va deportar a milers de persones als gulags de Sibèria, i va executar i empresonar a milions de disidents polítics.
 7. 7. B/ ESTATS UNITS: Dels Feliços anys 20 al Crack del 29 ► La venda d´armes, aliments i altres productes a Europa durant la Primera Guerra Mundial va convertir als Estats Units en la primera potència econòmica del món. ► Els anys 20 van ser una dècada de prosperitat, que fa néixer un nou estil de vida: l´American way of life (mode de vida americà, basat en un gran consumisme). ► Com que hi havia molta feina, mancava mà d ´obra: milions d´ immigrants europeus s ´instal.len en Estats Units.
 8. 8. ► L´augment de la demanda fa pujar els preus (inflació), el que comporta l´endeutament de molta gent: hipoteques, préstecs personals, pagaments aplaçats… Quan la gent no pot seguir consumint (tot és massa car), les empreses tanquen i els treballadors es queden a l´atur. ► L´especulació (comprar accions per a vendre- les més cares) no va afavorir la situació i els bancs es van quedar sense fons. ► Tot es va desencadenar el 24 d´octubre de 1929: dijous negre. La borsa de Nova York es va desplomar (tots volien vendre i ningú comprar). Crack del 29.
 9. 9. ► Gran Depressió: els anys 30 i 40 van estar marcats als Estats Units per l´atur i la misèria. La crisi es va extendre a Europa i no va finalitzar fins a la Segona Guerra Mundial. ► Les mesures que es van prendre per sortir de la crisi es van anomenar New Deal (Nou Repartiment), i van ser dirigides pel President Roosevelt. Van consistir en: 1) Intervenció estatal de l´economia: el govern controlarà bancs i empreses perquè no gastin més del que toca. 2) Reformes socials: salari mínim, jornada laboral de vuit hores i obres públiques per acabar amb l´atur.
 10. 10. C/ ELS TOTALITARISMES D´ULTRA- DRETA: Feixisme i nazisme ► La por al comunisme fa que molta gent recolzi a moviments polítics que, un cop al poder, van esclafar el moviment obrer d ´esquerra. ► Exemples de dictadors feixistes: Mussolini (Itàlia), Hitler (Alemanya), Franco (Espanya), Pinochet (Xile)… ► Característiques en comú del règims feixistes: 1) Són dictadures: un home té tot el poder. 2) Partit i sindicat únics. 3) Estat policial que reprimeix amb duresa qualsevol disident polític (especialment d´esquerra). 4) Militarisme: volen conquerir altres territoris. 5) Tenen el recolzament dels rics, l´Exèrcit i l´Església. 6) Nacionalisme radical. 7) Disposen d´un aparell ideològic per inculcar aquesta ideologia al poble. 8) Economia autàrquica: el país produeix allò que necessita.
 11. 11. EL FEIXISME ITALIÀ (1922) ► La Primera Guerra Mundial va deixar 700.000 morts i una greu crisi econòmica a Itàlia; els obrers feien vagues i ocupaven les fàbriques. Davant la por al comunisme molts confiaren en Mussolini. ► Benito Mussolini va crear en 1919 els fasci de combat, grups paramilitars que atacaven a sindicalistes i obrers d´esquerra. ► En 1921 crea el Partit Nacional Feixista que tenia el recolzament de les classes altes, l´Església catòlica i el rei Víctor Manuel III. Volia que Itàlia sigués un estat fort, que conquerís altres territoris per a recuperar la grandesa de l´antic Imperi Romà.
 12. 12. ► Els feixistes van esclafar la vaga general de 1922 i van fer una Marxa sobre Roma on van mobilitzar 300.000 homes. Aquesta demostració de forces va empènyer al rei a nomenar Mussolini President del govern. ► Mussolini va establir una dictadura totalitària de partit únic. Es va proclamar Duce (guia) i va instaurar la salutació romana.
 13. 13. EL NAZISME A ALEMANYA (1933) ► Després de la guerra, es va instaurar a Alemanya un règim democràtic: la República de Weimar. ► La crisi econòmica i la “vergonya nacional” per les condicions que imposava al país el Tractat de Versalles, van provocar el descontent general i la radicalització de les forces polítiques. ► Un altre cop, la por a una revolució comporta l ´ascens d´un règim feixista al poder: els nazis de Hitler.
 14. 14. ► Adolf Hitler era un soldat austríac que va lluitar en la Primera Guerra Mundial. Va fundar en 1920 el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d´Alemanya (Partit Nazi) i va escriure un llibre, Mein Kampf (La meva Lluita), on expusava la seva ideologia: 1) Alemanya debia tornar a ser la nació més poderosa d´Europa. 2) Erradicar el comunisme. 3) Els jueus eren els responsables de tots els mals d´Alemanya y Occident. 4) La “raça ària” és superior a la resta.
 15. 15. ► Els nazis van crear les S.A. (Seccions d ´Assalt), que empraven la violència contra obrers d´esquerra i jueus. ► En 1933 el Partit Nazi va guanyar les eleccions; Hitler va ser nomenat canceller. Un cop al poder, els nazis van cremar el Parlament alemany i van dir que havien sigut els comunistes: moment que aprofità Hitler per fer-se amb el poder absolut i repreimir amb molta duresa als seus detractors polítics. ► Hitler es va fer nomenar Führer, (guia).
 16. 16. ► La dictadura nazi va estar marcada pel creixement econòmic, la violència extrema i la preparació de la Segona Guerra Mundial. ► Hitler va aconseguir l´admiració de la majoria dels alemanys, gràcies al seu carisma, els mètodes propagandístics del ministre Goebbels i la por. Va instaurar les joventuts hitlerianes on els joves feien esport i es preparaven per la guerra. ► L´ideal de dona nazi l´expressen les tres k: kinder, kirche, küche (nens, església, cuina). ► La policia nazi, les S.S. (Seccions de Seguretat) i els serveis secrets (Gestapo) van perseguir i confinar en camps de concentració i extermini a milers de disidents polítics, gitanos, jueus, homosexuals i discapacitats. ► Es va perseguir la “puresa racial” del poble alemany prohibint matrimonis i relacions sexuals amb gent d ´altres ètnies, o amb laboratoris de “nens aris”.

×