Ramon Llull

1,072 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,072
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
335
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ramon Llull

 1. 1. Ramon Llull
 2. 2. Índex ● Llibre de les meravelles. ● Llibre de les bèsties. ● Breu argument. ● Estructura i personatges. ● Finalitat de l'obra.
 3. 3. Biografia Ramon Llull, mallorquí de naixement, va viure entre 1232 i 1316 i va ser un escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i en àrab. Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull. És considerat, juntament amb l’autor del Llibre dels fets, el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics. Aquest escriptor va crear un corrent filosòfic i religiós de partidaris denominat lul·lisme, que estimularen la seva exaltació fins a la llegenda.
 4. 4. Llibre de les meravelles ● ● ● És una obra de Ramon Llull, que va ser escrita entre l’any 1287 i el 1289. El protagonista, Fèlix, és un pelegrí que observa la realitat i descobreix la distància que separa la conducta humana de l’ordre diví de la creació. El Fèlix combina la narració amb les formes dialogades, pròpies els textos didàctics medievals. ● ● La principal eina que li ofereix Ramon són els exemples, la vertadera ànima del Llibre de meravelles. Pràcticament tot el que s’esdevé a l’obra ‘representa’ alguna altra cosa. Els mestres que troba Fèlix aclareixen els seus dubtes a través de relats i de semblances d’altres aspectes de la realitat.
 5. 5. Llibre de les bèsties ● ● El Llibre de les bèsties és una breu novel·la moral on l'univers dels animals projecta el món dels homes. Els protagonistes són els animals, els quals reprodueixen simbòlicament el comportament humà. La narració, dividida en set capítols, va precedida d'una introducció deslligada de la resta de l'obra, on Fèlix apareix simplement com a espectador i narrador de la història. ● ● ● A més a més, afegeix un petit epíleg on diu que vol fer arribar el Llibre de les bèsties a mans del rei perquè s'adoni que el món dels animals reflecteix el dels humans. El Llibre de les bèsties és una sàtira de les ambicions humanes. Ramon Llull intercala un episodi novel·lesc en el qual les bèsties actuen segons una psicologia concreta.
 6. 6. Llibre de les bèsties Aquest llibre no és una sàtira antifeudal, sinó de la mala política del rei. El llibre podria servir per a instruir als reis i aquesta idea es repeteix durant el llibre. ● Es tracta, en canvi, d’una seriosa reflexió sobre la política en forma de faula. Llull planteja una trama complexa, plena de matisos, en què es poden seguir les maquinacions de Na Renard, la guineu, per aconseguir dominar el poder i exercir-lo des d’un segon pla. ● Des del començament de l’obra el lector s’adona que la protagonista farà qualsevol cosa per manar: la finalitat no és enriquir-se sinó rabejar-se en el plaer de dominar-ho tot, una trista passió que es materialitza en tots els nivells de les relacions humanes. Na Renard acaba fracassant, víctima de la seva pròpia desmesurada ambició. ● El Llibre de les bèsties és la setena de les deu parts en què es divideix el Fèlix o Llibre de meravelles (12881289), on ocupa el lloc d’un tractat de zoologia. ● ● ● ●
 7. 7. Breu argument ● ● ● ● En una comunitat d'animals, hi ha una assemblea per a escollir un Rei. ● Després de debatre llargament, escullen el Lleó com a Rei, i aquest ocupa el seu lloc de monarca. Com és habitual, el Rei escull un consell perquè l'ajude, però es deixa portar per l'instint i crea un consell desigualat. La guineu (representada com a "Na Renart") vol apoderar-se del tro i comença a tramar un pla per a fer fora el Rei. ● Així doncs, la guineu manipula als altres animals, i tot emprant mentides i mals actes, posa en marxa el seu maligne pla. Però com totes les mentides, s'acaba descobrint i la guineu paga pels seus actes.
 8. 8. Estructura i personatges ● ● ESTRUCTURA: Primerament, en cada capítol, es presenta el problema que ocorria. Després el problema es resol per mitjà d'històries on es dona un missatge moral. Exteriorment el text presenta una estructura literària, perquè utilitza les tècniques específiques d'aquest: posa una sèrie d'arguments, uns personatges, intenta informar sobre alguna cosa… PERSONATGES: El llibre esta protagonitzat per animals. Els animals son un recurs didàctic per tal de fer comprendre la moralitat que vol transmetre.
 9. 9. Finalitat ● Ramon Llull té com a objectiu fer un relat moralitzador al lector, de manera que al llegir-ho, aquest pense en certs aspectes de la societat en la qual viu. ● ● ● Pot criticar els aspectes que ell desitja sense mencionar en cap moment directament el que està criticant. Podem veure per tant, que els utilitza per difondre i fer arribar al lector les crítiques sobre la societat en què viu. Ramon Llull té com a finalitat fer veure al lector , que no cal tindre molts consells sinó que el vertaderament important és la veracitat del consell que tenim.
 10. 10. Treball realitzat per: Yaiza Gramuntel, Natalia Risueño, Marta Ferriol, Alvaro Bertolin, Sergio Aguilar, Jorge Bordes, Pavel Vigo, Aurora Chillaron i Miriam Sanchez

×