Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Рила и Пирин-най-високите българскипланини-презентация на урок по “Човекът иприродата”-ІV клас изд. Булвест      В юг...
Природа    Рила и Пирин се издигат величествено  над заобикаящите ги котловини и полета.В  най-високите им части п...
Рила
И наистина Рила е най-великатапланина българска.Тя е по-висока от всички нашивисоки планини : по-висока е и по-грандиозна ...
Пирин
Води    От Рила извират Марица,Искър и  Места,а Пирин изпраща буйни и  бистри притоци на Струма и  Места.Но най-...
“сините очи на планините”
Красивото планинско цвете-еделвайс
Кристалите води на Рила
Кристалните води на Пирин
Седемте рилски езера
Климат   Зимата в двете планини е студена и  падат дълбоки снегове,а лятото е  прохладно и е истинско удоволствие д...
Растителен и животински свят    В ниските части на планините зеленеят  градини и ниви,а нагоре по склона пътеките ...
Растителност
Растителен и животински свят
Растителен и животински свят
Растителен и животински свят
Трудова дейност на хората     Природните дадености на Рила и   Пирин отдавна са привлекли   хората.Планините са из...
Трудова дейност    По долините на Струма и Места са  разположени плодородни полета,в които  хората отглеждат ранни...
Селища   По-големи селища са  градовете:Благоевград,Кюстендил,Са-  моков,Банско,Дупница,Гоце  Делчев,Разлог,Санд...
Благоевград   Градът е красиво  разположен в  подножието на  Рила.Той е страр  пазарен център.В  него се про...
Благоевград
Кюстендил     На запад от Рила в        подножието на        планината Осогово е        рапол...
Кюстендил
Природни и културни забележителности     Природните дадености на Рила и Пирин   отдавна са привлекли хората.В Пирин ...
Петричко поле,Петрич,Беласица    Петричкото поле е най-топлото поле в   България.То е много плодородно и в него се  ...
Петричко поле
Беласица и Петрич
Беласица-растителен и животински свят
Природен феномен Мелнишки пирамиди
Планината Славянка    На юг от Пирин е разположена една от  най-красивите български планини-  Славянка.Разположен...
Планина Славянка
Рилски манастир     Рилският манастир е от най-  значимите културни паметници в  България,символ на България,вклю...
Рилски манастир
Туризъм   Край гр.Самоков е построен един от най-  големите ски курорти у нас-Боровец.През  зимата по неговите ски ...
Екстремни спортове  По буйните  планински реки много  хора тренират  рафтинг
Град Сандански
Боровец
Банско
Изготвил презентацията:  Анелия Ст. Шопова-начален учител в    ОУ”Проф.Димитър Димов”       Град Ловеч
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

рила и пирин най-високите български планини

6,816 views

Published on

 • Be the first to comment

рила и пирин най-високите български планини

 1. 1. Рила и Пирин-най-високите българскипланини-презентация на урок по “Човекът иприродата”-ІV клас изд. Булвест  В югозападната част на България се разполага поредица от планини,сред които със своята височина и красота изпъкват Рила и Пирин.На запад двете планини граничат с долината на река Струма,а на изток-с долината на река Места и планината Родопи.На запад от долината на река Струма от север на юг се простира дългата Осогово-Беласишка планинска редица.
 2. 2. Природа Рила и Пирин се издигат величествено над заобикаящите ги котловини и полета.В най-високите им части почти през цялата година блестят снежни преспи.Връх Мусала/2925м/ в Рила е не само най-висок у нас,но и на Балканския полуостров.Белоснежният връх Вихрен/2914м/ е първенецът на Пирин.Рила и Пирин се отличават с остри била,страховити зъбери и бездънни пропасти.
 3. 3. Рила
 4. 4. И наистина Рила е най-великатапланина българска.Тя е по-висока от всички нашивисоки планини : по-висока е и по-грандиозна съссвоите излишни остроти и високи върхове и сграмадната си могъществена снага,която сякашподпира със силата си небесния свод.Тя прилича наедна крепост,издигната до облаците,със своенравноизкроени гранитни бастиони,пирамидовидни икупеновидни кули,замръзнали в ефира подирпоследните трусове и ковулсии на мирозданието... Иван Вазов . Единпоглед към Рила
 5. 5. Пирин
 6. 6. Води От Рила извират Марица,Искър и Места,а Пирин изпраща буйни и бистри притоци на Струма и Места.Но най-ценното богатство на планините са езерата-”сините очи на Рила и Пирин”.Водите им са кристално чисти и в тях се оглежда най-синьото небе на света-българското.В подножията на Рила и Пирин бликат лечебни минерални извори.
 7. 7. “сините очи на планините”
 8. 8. Красивото планинско цвете-еделвайс
 9. 9. Кристалите води на Рила
 10. 10. Кристалните води на Пирин
 11. 11. Седемте рилски езера
 12. 12. Климат Зимата в двете планини е студена и падат дълбоки снегове,а лятото е прохладно и е истинско удоволствие да бродиш из горите и върхарите на Рила и Пирин.
 13. 13. Растителен и животински свят В ниските части на планините зеленеят градини и ниви,а нагоре по склона пътеките ни отвеждат към широколистните и иглолистните гори.Над тях през храстите от клек се добираме до пъстроцветните високопланински поляни.В езерата се въди пъстърва , а потайните кътчета на планината се обитават от сърни,елени,диви кози,мечки,глигани и др. За опазването на уникалнита природа са създадени двата национални парка “Рила” и ”Пирин”,и много резевати.
 14. 14. Растителност
 15. 15. Растителен и животински свят
 16. 16. Растителен и животински свят
 17. 17. Растителен и животински свят
 18. 18. Трудова дейност на хората  Природните дадености на Рила и Пирин отдавна са привлекли хората.Планините са източник на дървен материал за строителство и мебели.В Пирин се добиват млечнобели и разноцветни мрамори.Благодарение на многобройните пасища и ливади е развито животновъдството.
 19. 19. Трудова дейност По долините на Струма и Места са разположени плодородни полета,в които хората отглеждат ранни зеленчуци,едри праскови,тютюн,а в южните части виреят нар,смокини,киви и др.В Кюстендилската котловина на запад е един от най-богатите овощарски райони в страната,известен като “ябълковата градина на България”.
 20. 20. Селища По-големи селища са градовете:Благоевград,Кюстендил,Са- моков,Банско,Дупница,Гоце Делчев,Разлог,Сандански,Петрич и др.
 21. 21. Благоевград Градът е красиво разположен в подножието на Рила.Той е страр пазарен център.В него се произвеждат изделия от тютюн,машини,хра- нителни стоки и др.В града има два университета.
 22. 22. Благоевград
 23. 23. Кюстендил  На запад от Рила в подножието на планината Осогово е раположен гр.Кюстендил,прочут от дълбока древност с лековитите си извори.Известен е с галерията на българския художник-Владимир Димитров-Майстора,и с красивия си парк “Хисарлъка”.
 24. 24. Кюстендил
 25. 25. Природни и културни забележителности  Природните дадености на Рила и Пирин отдавна са привлекли хората.В Пирин по най-непрестъпните върхове се среща еделвайсът.Седемте рилски езера са едни от най-посещаваните природни забележителности.Край гр.Мелник са красивите Мелнишки пирамиди.Рилският крем и Пиринското цвете-омайниче се срещат по поляните на природните паркове.Тук се намира и най-старото дърво у нас-Байкушевата мура.
 26. 26. Петричко поле,Петрич,Беласица  Петричкото поле е най-топлото поле в България.То е много плодородно и в него се отглеждат тютюн,памук,фъстъци,праскови и ранни зеленчуци.  Главен град тук е Петрич,разположен живописно в подножието на високата гранична планина Беласица.  По-голямата част от планината е на територията на Гърция и Македония.Най- високият връх е вр.Радомир/2029м/.В планината се срещат около 8 вида земноводни,15 вида влечуги,120 вида птици и около 50 вида бозайници.Растителността също е разнообразна.Тук може да се види бук,бял бор,ела,кестен,нискостеблена хвойна,боровинки и пасища.
 27. 27. Петричко поле
 28. 28. Беласица и Петрич
 29. 29. Беласица-растителен и животински свят
 30. 30. Природен феномен Мелнишки пирамиди
 31. 31. Планината Славянка На юг от Пирин е разположена една от най-красивите български планини- Славянка.Разположена е на границата между България и Гърция.Тя е дълга над 20 км,а е широка над 10 км.Най-високият и връх Гоце Делчев се извисява на 2212 м.В подножието и се добиват късове снежнобял мрамор.В част от планината е разположен резерват със същото име.Тук се опазват гори от бор,ела и редкия иглолистен растителен вид- мура.Срещат се общо над 1400 вида растения.Планината се обитава от редки видове костенурки,гущери и змии.
 32. 32. Планина Славянка
 33. 33. Рилски манастир Рилският манастир е от най- значимите културни паметници в България,символ на България,включен в списъа за световно наледство ЮНЕСКО.Той е най-големият манастир у нас.Създаден от Иван Рилски,който живял като отшелник в рилската обител и проповядвал християнството сред обикновените хора.
 34. 34. Рилски манастир
 35. 35. Туризъм Край гр.Самоков е построен един от най- големите ски курорти у нас-Боровец.През зимата по неговите ски писти се спускат хиляди скиори и летовници.В Пирин е разположен друг голям ски център у нас- гр.Банско,който в последните години се превърна в най-модерния планински курорт, посещаван и зиме и лете.В южното подножие на Пирин е друг наш известен балнеолечебен център-гр.Сандански.
 36. 36. Екстремни спортове По буйните планински реки много хора тренират рафтинг
 37. 37. Град Сандански
 38. 38. Боровец
 39. 39. Банско
 40. 40. Изготвил презентацията: Анелия Ст. Шопова-начален учител в ОУ”Проф.Димитър Димов” Град Ловеч

×