Andrea Marsol Enjuanes, Lectura obligatòria 5.

235 views

Published on

Aquesta és una presentació feta amb PowerPoint per Andrea Marsol (estudianta d'Educació Primària a la Universitat de Barcelona). És un petit resum de l'article "Sistema pedagògic i competències bàsiques" de Martí Teixidó i Planas.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
235
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Andrea Marsol Enjuanes, Lectura obligatòria 5.

 1. 1. SISTEMA PEDAGÒGIC ICOMPETÈNCIES BÀSIQUESAndrea Marsol EnjuanesFacultat de Formació del ProfessoratEducació Primària a la Universitat de BarcelonaCurs: 2012-2013Assignatura: Planificació, Disseny i Avaluació de l’Aprenentatge i del’Activitat Docent. #PDAAAD_M5B
 2. 2. SISTEMA PEDAGÒGIC DE LA INSTITUCIÓ ESCOLAR L’escola és una institució oberta ja que intervenen:  Variables de context: alumnes, famílies, entorn.  Variables d’entrada: cada alumne és d’una manera diferent, equipaments i professorat.  Variables de procés: docent, serveis, actuacions dels docents, interaccions.  Variables de producte: resultats escolars, cultura pròpia.
 3. 3. LA PEDAGOGIA, L’EDUCACIÓ TRADICIONAL I ALGUNSDIVERTIMENTS Al segle XX es va intentar canviar la metodologia de l’escola. Avui dia, es manté una escola tradicional on:  El professor té la paraula.  El llibre de text és necessari.  Es realitzen exercicis d’aplicació amb pràctiques. L’aplicació de les TIC ha estat insuficient dins de l’àmbit escolar. La institució escolar i el professorat han de proporcionar una alfabetització verboicònica. Estem envoltats de cultura de masses i consum, però ha de ser la institució escolar qui faci la mediació educadora.
 4. 4. EL CURRÍCULUM COM A ITINERARI D’APRENENTATGES FUNCIONALS QUE S’APLIQUEN A LA VIDA“El currículum són les oportunitats educatives que s’ofereixen als infants i als joves durant la seva educació escolar”. El currículum inclou:  Continguts.  Activitats d’aprenentatge.  Totes les altres activitats. Segons el currículum de la Progressive Education inclou:  Aprenentatge experimental.  Aprenentatge cooperatiu.  Resolució de problemes.  Pensament crític.  Educació per a la responsabilitat i democràcia.  Èmfasi en un aprenentatge per a tota la vida. “TOT HA DE CONTRIBUIR AL DESENVOLUAPMANET PERSONAL”
 5. 5. LA PEDAGOGIA COM A CIÈNCIA I PRÀCTICAFONAMENTADA DE L’EDUCACIÓ La pedagogia és la fonamentació científica de les pràctiques educatives, per tant, ha d’haver-hi moltes pràctiques pedagògiques. La didàctica és una metodologia empírica que assaja procediments d’ensenyament, de les capacitats dels infants. Com va dir John Dewey... “L’única educació veritable s’aconsegueix estimulant les capacitats de l’infant segons les exigències de les situacions socials en què es troba”.
 6. 6. EDUCACIÓ, PEDAGOGIA, DIDÀCTICA EDUCACIÓ: tothom hi ha de contribuir i s’ha de coincidir en uns principis i concretar les finalitats. Avui dia es concreten en el desenvolupament personal, on es valora el propi interès, màxim guany-mínim cost i la moral individualista. PEDAGOGIA: ha de proporcionar criteris clars que guiïn l’acció pràctica i normes d’acció resultants de les experiències que s’han mostrat més funcionals, eficaces i eficients. Cal ajustar les normes a cada context. DIDÀCTICA: és la productora d’aprenentatges, és l’acció de mostrar coneixement als alumnes. Ha de seguir uns passos clars per ensenyar els continguts.
 7. 7. COMPETÈNCIES BÀSIQUES I SISTEMA PEDAGÒGIC Les competències bàsiques es troben a la vida social i cultural ja que els aprenentatges es demostren dia a dia i en qualsevol context. És important cercar llocs, activitats, pràctiques on es puguin demostrar les competències actives de cadascú. És a dir, un aprenentatge funcional que significa utilitzar els aprenentatges en situacions diverses.
 8. 8. PEDAGOGIA APLICADA A CADA ALUMNE SEGONS LESSEVES NECESSITATS 4 passos de l’aprenentatge:  Interès personal: és la funcionalitat i la motivació de l’alumne.  Rendiment personal: és l’eficiència, la relació que s’estableix entre les realitzacions o assoliments de l’alumne i la capacitat que té per dur-les a terme.  Nivell d’aprenentatge: és l’eficàcia, l’assoliment d’uns objectius segon l’edat que tingui un alumne.  Creativitat d’aprenentatge: és l’optimització, cada alumne ha de treballar a gust, amb entusiasme i amb interès.
 9. 9. APORTACIONS DE SISTEMES PEDAGÒGICSDEL SEGLE XX A L’ASSOLIMENT DE LESCOMPETÈNCIES BÀSIQUES
 10. 10. OBSTACLES PER A LA PRÀCTICA PEDAGÒGICA Les aportacions pedagògiques no han aconseguit canviar l’escola i, a més a més, s’ha volgut mantenir una forma d’ensenyament no adaptada a la societat actual. L’educació no funciona com hauria de funcionar ja que l’administració ha comès molts errors des del punt de vista pedagògic. Hi ha un excés de normativa i per això no es poden canviar molts defectes. Hauria d’haver-hi més llibertat professional. La societat és un fenomen que està totalment lligat amb l’escola, però el que s’ha de fer és incorporar la cultura dins de l’ensenyament.
 11. 11. INCOHERÈNCIES I INICIATIVES PEDAGÒGIQUES Mètode “lletra per lletra” per aprendre a llegir en la llengua catalana ja que hi ha alumnat de parla castellana. Ensenyament de les taules de multiplicar: abans s’aprenien cantant i ara hi ha una taula de multiplicar (1-10) a tots els llibres. Fa falta més criteri pedagògic i s’haurien d’explicar més empíricament (multiplicació com a suma ràpida). Alumnes de tretze i catorze anys amb gran retard escolar: “dolor de no aprendre”. Ensenyament funcional segons les necessitats dels alumnes: aplicar els continguts a la vida real. Baixa competència en comunicació: s’ha de millorar l’expressió dels alumnes fent conferències, exposicions...
 12. 12. PODEM CONCLOURE COM SI PARLÉSSIM AMB ELSALUMNES Les competències bàsiques les podem trobar en qualsevol entorn. El moment més adequat per poder adquirir les capacitats i, per tant, les competències, és durant els anys de l’educació escolar. Les competències bàsiques són capacitats actives però és cada persona qui ha de donar força i direcció.
 13. 13. OPINIÓ PERSONAL
 14. 14. BIBLIOGRAFIATeixidó, Martí. “Sistema pedagògic i competènciesbàsiques. Revista Catalana de Pedagogia, 2009-2010, vol.7, p. 213-248També disponible en línia:http://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/58541/58741

×