Goya

904 views

Published on

Published in: Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
904
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Goya

 1. 1. Francisco de Goya Fusilamientos del 3 de mayo
 2. 2. Biografia <ul><li>Francisco de Goya i Lucientes va néixer el 30 març de 1746 a Fuendetodos, un poble de la província de Saragossa. Amb dotze anys va fer d'aprenent al taller de José Luzán, qui el va introduir en l'estil decadent de finals del Barroc. En aquest taller va conèixer als germans Bayeu, molt importants per a la seva carrera professional
 3. 3. Anys més tard es va casar amb Josefa Bayeu al 1773, germana dels pintors Francesc i Ramón Bayeu,i aixó els va facilitar la seva instal.lació en la Cort, on sota la direcció de Mengs comença a pintar cartrons a la Fràbrica Real de Tapissos.
 4. 4. Els cartrons van ser els que el van introduir com a pintor. Representaven temes populars, costumistes, oferint una visió fresca i amable de la vida madrilenya, fires, festes, romeries, revetlles i jocs com La gallina cega.
 5. 5. En 1785 es converteix en pintor del rei Carles III i el 1799 en pintor de cambra del rei Carles IV. Inicia grans retrats, La marquesa de Solana o La Duquessa d'Alba, que culminaran a La família de Carles IV. Totes aquestes obres, encara que sempre de compromís per les exigències de la seva clientela, revelen els canvis estilístics de Goya. </li></ul>Cap a 1790 Goya pateix una malaltia que el deixa sord. La sordesa el porta a l'aïllament, deixa de contemplar la societat com un conjunt de costums amables i comença a veure el costat negatiu. Se'l considera com el primer pintor modern ja que molts dels moviments pictòrics posteriors veuran de la seva obra, com el Impressionisme i l'Expressionisme.
 6. 6. <ul><li>Saturno comiendose a su hijo </li></ul>Duquesa de Alba La maja desnuda Aquelarre Familia Real La maja vestida El quitasol Obres
 7. 7. <ul><li>Goya destacava per ser un pintor de temática audaç i imaginativa, per això va poder tocar molts temes al llarg de la seva vida . </li></ul><ul><li>ESCENES COSTUMBRISTES
 8. 8. RETRATS
 9. 9. CRÍTICA SOCIAL I RELIGIOSA
 10. 10. QUADRES DE LA HISTORIA
 11. 11. VISIONS DEFORMADES DEL MÓN </li></ul>CARACTERÍSTIQUES DE LA TEMÁTICA Enterrament de la sardina Jovellanos La última comunió de San José de Calasanz Procesión de disciplinantes
 12. 12. <ul><li>Goya a pintat amb totes les técniques possibles: oli sobre tela, taula o directament a la paret, també dibuixava i grabava.
 13. 13. A la primera época pinta amb molt colorido i lluminositat.
 14. 14. En époques posteriors, pinta taques o esborranys que donen la impresió vestits i llaços molt detallats.
 15. 15. A les pintures negres els colors són negres, grisosi sepia amb tant poca gama aconseguia grans efectes. </li></ul>CARACTERISTIQUES TÉCNIQUES Una de les pintures negres. Autorretrat
 16. 16. TRASCENDÈNCIA DE LA VIDA DE GOYA <ul><li>Els moviments i els pintors del segle XIX i XX el tenen com a pintors de referencia: </li></ul><ul><li>EL ROMANTICISME
 17. 17. L' IMPRESIONISME
 18. 18. L' EXPRESIONISME
 19. 19. EL FAUVISME
 20. 20. EL SURREALISME </li></ul><ul><li>CONCLUSIÓ
 21. 21. Hem arribat a la conclusió que Goya es un pintor molt importa en la história de l'art i que molts artistes el van prendre com a referència. </li></ul>El coloso
 22. 22. Aprenentatge <ul><li>Al 1759, quan tenia tretze anys, va entrar a l'Acadèmia de Dibuix de Saragossa. No se'n sap gaire de la seva etapa d'aprenentatge amb José Luzán, director de l'Acadèmia. Se li han atribuit quadres de tema religiós amb influència barroca com es pot veure a “La triple generació”. Va participar en dos concursos, a tots dos sense èxit. </li></ul>La triple generació (1769)
 23. 23. Primer viatge a Itàlia <ul><li>Al 1770, en el seu viatge a Itàlia, es va presentar com a deixeble de Francisco Bayeu. Goya viatjà a moltes ciutats italianes on conegué l'obra dels artistes més importants del moment com Rafael, Rubens... A Parma va participar en un concurs en el que va obtenir una menció especial del jurat amb el quadre “Anníbal vencedor contempla per primera vegada Itàlia des dels Alps” on assumeix l'estètica neoclàssica. El 1771, Goya tornà a Espanya. </li></ul>Apunt preparatori del quadre Anníbal vencedor contempla per primera vegada Itàlia des dels Alps.
 24. 24. Pintura religiosa a Saragossa <ul><li>Al 1772, va realitzar pintures murals a la capella del palau dels comtes de Sobradiel, entre les quals destaca “L'enterrament de Crist”. Però l'obra més important és el conjunt de pintures de l'església de la Cartoixa de l'Aula Dei de Saragossa.
 25. 25. A Madrid, Goya començà la seva tasca de realitzar cartons per a tapissos on havia de conjugar el rococó i el neoclassicisme. Alguns dels cartrons que va fer són “La nevada” o “El paleta ferit”. L'activitat de Goya per la Reial Fàbrica de Tapissos es va perllongar durant dotze anys.
 26. 26. El 1792 pateix una greu malaltia que li provocaria la seva sordesa, fet que el va allunyar d'aquesta activitat. </li></ul>La nevada (1786) Plats-i-olles (1779)
 27. 27. La dècada dels noranta <ul><li>A partir de 1794 Goya reprengué els retrats de la noblesa madrilenya i altres destacats personatges de la societat de la seva època. Precisa molt més els trets psicològics del rostre dels personatges i utilitza per als teixits una tècnica il·lusionista a partir de taques de pintura que li permeten reproduir brodats en or i plata i teixits de diversos tipus. Alguns exemples són: La Duquessa d'Alba i la Beata, La marquesa de la Solana, María del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo (la Duquessa d'Alba), José Álvarez de Toledo y Gonzaga i María del Rosario Fernández, la Tirana. </li></ul>La Duquessa d'Alba i la Beata (1795) La Duquessa d'Alba (1797) María del Rosario Fernández, la Tirana (1799)
 28. 28. Els inicis del segle XIX <ul><li>El 1800 Goya rep l'encàrrec de pintar un gran quadre de la familia reial, anomenat “La família de Carles IV”. També va retratar Manuel de Godoy, l'home més poderos després del rei, aquest retrat mostra una caracterització psicològica minuciosa.
 29. 29. És habitual pensar que Goya degrada als representants del conservadorisme polític que retratava pero també sens dubte els seus millors clients es veien afavorits en els seus quadres, això era part del seu gran èxit. Sempre dotava els seus retrats de realisme i és precisament en els retrats reals on estava més obligat a presentar amb dignitat els seus protectors. En aquells anys fa els seus millors retrats. No només s'ocupa de l'aristocràcia sinó que aborda la classe obrera. Alguns exemples són: Retrat d'Isabel Porcel, Retrat de Manuel Godoy, María Gabriela Palafox i Portocarrero i el retrat del marquès de San Adrián. </li></ul>Retrat de Manuel Godoy (1801) Retrat d'Isabel Porcel(1805)
 30. 30. Las majas <ul><li>La maja nua, obra pintada entre el 1790 i 1800 i la maja vestida pintat entre 1802 i 1805 van ser encarregada per Manuel de Godoy. En les dos, es retrata a la mateixa dona de cos sencer, reclinada sobre un llit i mirant a l'observador. És tracta d'una dona real i no mitologica i en la seva època se la va anomenar “la Gitana”. El rostre és una idealització.
 31. 31. Pot estar inspirat en la duquessa d'Alba. Trets com l'esvelta cintura i els pits separats coincideixen amb la seva aparença física. </li></ul>La maja nua (1790-1800) La maja vestida (1802-1805)
 32. 32. Els estralls de la guerra <ul><li>El període entre 1808 i 1814 està presidit per esdeveniments turbulents. Carles IV es veu obligat a abdicar i Godoy abandona el poder.
 33. 33. Goya, pintor de la cort, no va perdre el seu càrrec, però no va deixar de tenir preocupacions. La seva gran aportació en el terreny de les idees queda expressada a “Els estralls de la guerra” on denuncia les conseqüències d'un enfrontament armat de l'horror i el sofriment. </li></ul>Num 4: Las mujeres dan valor Num 7: Quin valor!
 34. 34. La restauració <ul><li>Aquest període de persecució, va portar a Goya a reduir els encàrrecs oficials a les pintures patriòtiques sobre l'“Aixecament del dos de maig” i retrats de Ferran VII. L'altre gran quadre oficial és el de “La Junta de Filipines”. </li></ul>El 2 de maig (1814) El 3 de maig (1814) La Junta de Filipines (1815)
 35. 35. El trienni liberal i les pintures negres <ul><li>Les Pintures Negres es la sèrie de catore quades pintats entre el 1819 i 1823 amb la tècnica oli. Aquests, són la obra cimera de Goya per el seu modernisme i força d'expressió. “El gos” per exemple s'acosta més a l'abstracció.
 36. 36. El 1819 compra una finca. Cap al novembre pateix una greu malaltia i pinta “Goya atès pel doctor Arrieta” (1820). </li></ul>Goya atès pel doctor Arrieta (1820) Saturn devorant un fill (1823) El gos (1819)
 37. 37. Goya a Bordeus <ul><li>Goya arriba a mitjans de 1824 a Bordeus on residiria fins la seva mort al setembre. Va tornar pero el 1826 a Madrid per els tràmits de la seva jubilació.
 38. 38. Els dibuixos d’aquests anys, recollits en l’àlbum Gi el H recorden als de les Pintures Negras per el caràcter costumista i tenen estampes de la vida quotidiana.
 39. 39. Varis d’ells estan dibuixats amb llapis litogràfic i tenen presència de les classes humils i el marginats. </li></ul>http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/A%C3%BAn_aprendo.jpg/220px-A%C3%BAn_aprendo.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Mujer_maltratada_con_un_bast%C3%B3n_%28Goya%29.jpg/220px-Mujer_maltratada_con_un_bast%C3%B3n_%28Goya%29.jpg Encara aprenc, Àlbum G  Dona maltractada amb un bastó, Àlbum B
 40. 40. Goya a Bordeus <ul><li>Va seguir pintant a l’oli. Destaquen els retrats els seus amics, com el de Moratín o el de Muguiro. Però el que més destaca és “La lletera de Bordeus”, un llenç que està considerat com el precursor de l’Impressionisme. El motiu, una jove, sembla revelar l'enyorança de Goya per la vida juvenil i plena. També va realitzar una sèrie de miniatures sobre ivori que va pintar fent servir la tècnica de l’esgrafiat sobre negre.
 41. 41. Mor el 15 d'abril de 1828. Les seves restes descansen avui a l'ermita de sant Antoni de la Florida de Madrid. </li></ul>http://www.emprendewiki.com/show_image.php?id=635&scalesize=0&nocount=y http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Leandro_Fern%C3%A1ndez_de_Morat%C3%ADn.jpg La lletera de Bordeus Retrat de Moratín

×