Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
En lille inspirationsbog til danske HR-ansvarlige
CopyrightArosKurser
Til dig fra Aros Kurser:
CopyrightArosKurser
”Efteruddannelse af medarbejdere skal skabe organisatorisk værdi.
Hvis ikke, er kursusmidlernebedre br...
CopyrightArosKurser
 Vi begynder med konklusionen
 Intro: Et kursusforløb skal smitte af på bundlinjen!
 Tip 1: Stil la...
CopyrightArosKurser
Du er kursusansvarlig på jeres arbejdsplads. Det betyder med stor sandsynlighed to
ting. Et: Du er et ...
CopyrightArosKurser
I en tid, hvor enhver arbejdsplads med respekt for sig selv og sit budget har haft besøg af
LEAN-ekspe...
:
CopyrightArosKurser
Når du shopper kurser til dig selv eller dine kolleger kan du nemt stille langt større
krav til os k...
:
CopyrightArosKurser
Book to årlige møder med ledelsen, hvor I sikrer, at strategi og efteruddannelse
følges ad. Ønsker o...
:
CopyrightArosKurser
Introducér Morning Learning hver fredag kl. 9.00. Når man alligevel spiser
rundstykker sammen i afde...
:
CopyrightArosKurser
Medarbejderne har selv et stort ansvar for at få noget ud af deres
efteruddannelse. Er de ikke motiv...
:
CopyrightArosKurser
Etablér Videns-Teams på tværs af organisationen. Et Videns-Team består af 5-10
medarbejdere, der mød...
:
CopyrightArosKurser
Tag ansvar for medarbejdernes læring og uddan en eller flere Læringsmentorer i
organisationen. Disse...
:
CopyrightArosKurser
Udarbejd værdibaserede kriterier for godkendelse af medarbejderes kurser.
Medarbejdere har ikke alti...
CopyrightArosKurser
Forestil dig, at din arbejdsplads om seks måneder følger disse syv tips og dermed
tager ansvar for med...
Vi tager ansvar for jeres læring!
Hos Aros Kurser tilpasser vi de enkelte forløb til deltagernes forudsætninger, behov og ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

AROS KURSER - 7 tips til at øge værdien af medarbejdernes efteruddannelse

188 views

Published on

En e-bog fra AROS KURSER: http://www.aroskurser.dk

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

AROS KURSER - 7 tips til at øge værdien af medarbejdernes efteruddannelse

 1. 1. En lille inspirationsbog til danske HR-ansvarlige CopyrightArosKurser Til dig fra Aros Kurser:
 2. 2. CopyrightArosKurser ”Efteruddannelse af medarbejdere skal skabe organisatorisk værdi. Hvis ikke, er kursusmidlernebedre brugt på Tivoli-ture, frokost på Noma og fede firmafester.” - Anders Rosenlund, uddannelseschef hos AROS KURSER
 3. 3. CopyrightArosKurser  Vi begynder med konklusionen  Intro: Et kursusforløb skal smitte af på bundlinjen!  Tip 1: Stil langt større krav til os kursusudbydere  Tip 2: Arrangér 1-2 årlige møder med ledelsen  Tip 3: Introducér Morning Learning  Tip 4: Lær medarbejderne, hvordan de går på kursus  Tip 5: Etablér Videns-teams på tværs af organisationen  Tip 6: Tag ansvar for medarbejdernes læring  Tip 7: Udarbejd kriterier for godkendelse af kurser  Outro: En vision for efteruddannelse
 4. 4. CopyrightArosKurser Du er kursusansvarlig på jeres arbejdsplads. Det betyder med stor sandsynlighed to ting. Et: Du er et moderne, ansvarsfuldt, ambitiøst og veluddannet eksemplar af Homo sapiens. To: Du har på ingen måde tid til at læse lange bøger om læring, efteruddannelse og organisatorisk værdi. Tillad os derfor at bryde forskrifterne for enhver faglig tekst og lad os begynde med konklusionen. Hvis vi skulle give dig én sætning og ikke andet, ville det være denne: Læring er en proces, ikke en begivenhed! (Har du mere tid, er du meget velkommen til at læse videre)
 5. 5. CopyrightArosKurser I en tid, hvor enhver arbejdsplads med respekt for sig selv og sit budget har haft besøg af LEAN-eksperter, der har strømlinet og effektiviseret arbejdsprocesser og arbejdsgange – og i en tid, hvor aviserne stadig skriver om krise og recession – kan det undre én, hvorfor kun ganske få virksomheder, kommuner, organisationer og styrelser har fokus på den organisatoriske værdi af de penge, de kaster efter medarbejdernes efteruddannelse. Hvorfor er det nu, at vi efteruddanner medarbejderne? Udfordringen er i al sin enkelthed, at vi ofte har glemt den egentlige grund til, at vi hvert år kaster millioner af kroner efter medarbejdernes efteruddannelse. Ansvaret for medarbejdernes efteruddannelse er havnet hos HR, hvilket giver fint mening med HR’s kompetencer inden for udvikling og personalepleje. Men her slipper ledelsen ofte grebet i efteruddannelse, og det kan få negative konsekvenser for bundlinjen. Hvis ikke efteruddannelse bruges strategisk til at skabe værdi for organisationen, til at nå målsætningerne, hvad enten de er rent økonomiske eller udelukkende værdibaserede, er kursusmidlerne nok langt bedre brugt på at pleje personalet med Tivoli-ture, frokost på Noma og fede firmafester. Vores 7 tips til dig Hos Aros Kurser har vi de sidste år forsøgt at hjælpe aftagerne af vores kurser med at forstå vigtigheden af at samtænke efteruddannelse og organisatorisk værdi. Her er vores seks tips til, hvad du som kursusansvarlig kan gøre for at styrke den organisatoriske værdi via medarbejdernes efteruddannelse.
 6. 6. : CopyrightArosKurser Når du shopper kurser til dig selv eller dine kolleger kan du nemt stille langt større krav til os kursusudbydere. De fleste af os kan godt tage det. Og kan vi ikke, er det nok på tide at skifte leverandør. Alt for mange kurser og uddannelser vælges ud fra prisen, men det kriterium kan langt fra stå alene. Ser man alene på prisen, får man sjældent det kursus, der giver størst organisatorisk værdi for pengene. Stil fx større krav til, hvad vi gør for at indsamle viden om jeres behov og de enkelte medarbejderes forudsætninger. Stil krav til, hvad vi gør efter et kursus for at hjælpe med implementeringen. Stil krav til, at underviserne er 100 % faglige eksperter og 200 % passionerede omkring at skabe en reel forandring hos deltagerne.
 7. 7. : CopyrightArosKurser Book to årlige møder med ledelsen, hvor I sikrer, at strategi og efteruddannelse følges ad. Ønsker om efteruddannelse kan både komme oppefra og nedefra. Det vigtigste er, at de ønsker, der kommer nedefra, vurderes i forhold til organisationens mål og visioner. Og at de ønsker, der kommer oppefra, vurderes i forhold til medarbejdernes trivsel og behov.
 8. 8. : CopyrightArosKurser Introducér Morning Learning hver fredag kl. 9.00. Når man alligevel spiser rundstykker sammen i afdelingen hver fredag morgen, kan man lige så godt fylde lidt konstruktivt indhold på seancen. Lav en åben scene, hvor medarbejderne på 10-15 minutter kan præsentere et fagligt emne, de føler, at de er blevet klogere på – og som de tænker, at kollegerne kan drage nytte af. Morning Learning kan også arrangeres fælles i organisationen. I begge tilfælde kræver det en mild screening af idéerne og måske nogle tips til strukturen for et godt indlæg.
 9. 9. : CopyrightArosKurser Medarbejderne har selv et stort ansvar for at få noget ud af deres efteruddannelse. Er de ikke motiverede, eller formår de ikke at overføre den nye viden til deres arbejde, giver efteruddannelsen ingen værdi! Hos AROS KURSER har vi udviklet et lille e-kursus, som alle kursister får to uger før deres kursus. Det giver kursisterne en række tips til, hvad de selv kan gøre for at maksimere udbyttet af deres kurser. Du er velkommen til at se e-kurset her: Få større udbytte af dine kurser
 10. 10. : CopyrightArosKurser Etablér Videns-Teams på tværs af organisationen. Et Videns-Team består af 5-10 medarbejdere, der mødes nogle gange årligt eller efter behov. Når en medarbejder har deltaget på et kursus eller et andet efteruddannelsesforløb, skal medarbejderen i teamet præsentere de vigtigste pointer og beskrive den forandring, det har skabt i vedkommendes arbejde. Præsentationen tjener til at formulere – og dermed rent intellektuelt blive klogere på – éns udbytte. Men den tjener også til inspiration og vidensdeling i organisationen.
 11. 11. : CopyrightArosKurser Tag ansvar for medarbejdernes læring og uddan en eller flere Læringsmentorer i organisationen. Disse mentorer vil ofte sidde i HR og tilbyde medarbejdernes sparring i relation til valg af efteruddannelse. De skal samtidig sammen med medarbejderen lægge planer for implementering af de nye værktøjer og den nye viden, og de skal følge op på det. Måske har medarbejderen brug for en solodag efter et kursus for at samle tankerne og sætte det hele i relation til det daglige arbejde, og her vil Læringsmentoren tale medarbejderens sag over for dennes nærmeste leder.
 12. 12. : CopyrightArosKurser Udarbejd værdibaserede kriterier for godkendelse af medarbejderes kurser. Medarbejdere har ikke altid brug for de samme kurser, men det er afgørende, at HR og medarbejderen selv kan argumentere fornuftigt for, hvordan et udvalgt kursus vil skabe værdi for organisationen. Opstil derfor en række kriterier for godkendelsen af medarbejdernes kurser. Hvis en medarbejder fx beder om en diplomuddannelse i ledelse, og organisationen ikke ser medarbejderen som en potentiel leder, skal det naturligvis ikke bevilges. Heller ikke, hvis andre af kollegerne har fået bevilget dette sidste år! Men ønsker en medarbejder et kort kursus i at arbejde mere effektivt, ville det nok være tosset ikke at godkende det.
 13. 13. CopyrightArosKurser Forestil dig, at din arbejdsplads om seks måneder følger disse syv tips og dermed tager ansvar for medarbejdernes efteruddannelse i et sundt samspil med organisationens mål og visioner. Hvis du ser dette for dig, vil du også opdage, at der er skabt en uhyre indbringende konstellation på din arbejdsplads. For hver krone, I poster i efteruddannelse af medarbejderne, kommer der mere end en krone retur. Efteruddannelsen er blevet en investering, ikke et nødvendigt onde. Hvis vi skulle give dig én sætning med videre og ikke andet, ville det som sagt være denne: Læring er en proces, ikke en begivenhed!
 14. 14. Vi tager ansvar for jeres læring! Hos Aros Kurser tilpasser vi de enkelte forløb til deltagernes forudsætninger, behov og læringsstile. Det er nok grunden til, at 97,3 % af vores kursister mener, at underviseren var "god" eller "meget god" til at tilpasse indhold og undervisning specifikt til dem. Vi lægger vægt på praktiske øvelser kombineret med en solid faglig viden, der formidles levende af vores mere end 40 undervisere. Vores undervisere hører alle til blandt landets førende eksperter inden for kommunikation eller ledelse. Vores stab tæller professorer i ledelse, tidligere kommunikationschefer, journalister og mange flere. CopyrightArosKurser Aros Kurser Fredericiagade 15 1310 København K Telefon 70 278 279 info@aroskurser.dk www.aroskurser.dk Se vores kurser og uddannelser: www.AROSKURSER.dk

×