Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
AKUMULATORI
Akumulator je sekundarni električni članak,
naprava (tzv. „spremnik energije“) u kojoj se
električna energija pretvara u k...
Kapacitet je karakteristika svakog
akumulatora, iskazuje se u ampersatima
(A/h)
Kad akumulator proizvodi struju, tj. kad d...
- Mogu se nakon pražnjenja ponovo napuniti
priključivanjem na ispravljač – efikasnost
punjenja.
- Broj ciklusa punjenja i ...
OLOVNI AKUMULATOR
 Olovni akumulator je naprava koja koristi
reverzibilne kemijske reakcije za spremanje
električne energ...
- negativna elektroda izgradjena od spuzvastog
olova koje je utisnuto okvir od olova ili legure
olova
- pozitivna elektrod...
Pri praznjenju akumulatora odvija se:
- Kad je pun napon akumulatora iznosi 2V
- Pri radu akumulatora smanjuje se kolicina
tekucine, dodaje se destilirana voda....
Pri radu akumulatora smanjuje se koncentracija
sumporne kiseline pa se odredjivanjem
njezine gustoce moze utvrditi koliko ...
Pozitivne strane: relativno jeftin, koristi se kao
starter akumulator u autima.
Negativne strane: velika masa,
samopraznje...
Olovni akumlator koji se ne rabi dulje vrijeme,
pogotovo ako je bio poluprazan i na niskoj
temperaturi, postaje neuporablj...
ALKALNI AKUMULATOR
Zbog navedenih nedostataka trazili su se novi
laganiji, stabilniji te manje osjetljivi.
Alkalni akumula...
Kemijski proces je reverzibilan, a elektrolit se
uopće ne mijenja.
Napon po ćeliji 1,2 V (opseg napona 1,15V-
1,8V)
 Pozitivne strane: Alkalijski je akumulator uz
jednaki kapacitet lakši od olovnoga, čvršći je,
može izdržati veća optereć...
NIKAL-KADMIJ AKUMULATOR
Nikleno-kadmijev akumulator (tzv. „aku-baterije“) je
izumio Šveđanin Jungner.
Anoda mu je od kadmi...
 Prednosti
- nije potrebno nikakvo održavanje,
- moguća je montaža u bilo kojem položaju,
- nema izlaženja plina praskavc...
 Nedostaci
- duplo veća cijena od klasičnog akumulatora,
- potrebni posebni punjači
Acc
Acc
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Acc

792 views

Published on

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Acc

 1. 1. AKUMULATORI
 2. 2. Akumulator je sekundarni električni članak, naprava (tzv. „spremnik energije“) u kojoj se električna energija pretvara u kemijsku (punjenje akumulatora), ostaje u njoj pohranjena i zatim se, prema potrebi, može nanovo pretvoriti u električnu (pražnjenje). Spada pod članak, galvanski sekundarni.
 3. 3. Kapacitet je karakteristika svakog akumulatora, iskazuje se u ampersatima (A/h) Kad akumulator proizvodi struju, tj. kad djeluje kao galvanski clanak, on se prazni, a puni se prikljucenjem na izvor istosmjerne struje da postane elektrolizni clanak.
 4. 4. - Mogu se nakon pražnjenja ponovo napuniti priključivanjem na ispravljač – efikasnost punjenja. - Broj ciklusa punjenja i pažnjenja može biti vrlo velik (tisuću i više puta)
 5. 5. OLOVNI AKUMULATOR  Olovni akumulator je naprava koja koristi reverzibilne kemijske reakcije za spremanje električne energije. Godine 1859. francuski fizičar Gaston Planté osmislio je prvi olovni akumulator koji se sastojao od olovnih ploča uronjenih u razrijeđenu sumpornu kiselinu. Olovo uronjeno u sulfatnu kiselinu presvuče se slojem olovo(II) sulfata.
 6. 6. - negativna elektroda izgradjena od spuzvastog olova koje je utisnuto okvir od olova ili legure olova - pozitivna elektroda mu je olovo ( IV oksid, a elektrolit je sumporna kiselina) - pri praznjenu reakcije teku u suprotnom smjeru.
 7. 7. Pri praznjenju akumulatora odvija se:
 8. 8. - Kad je pun napon akumulatora iznosi 2V - Pri radu akumulatora smanjuje se kolicina tekucine, dodaje se destilirana voda. Sumporna kiselina je tesko hlapljiva pa nije tekucina koja nedostaje. - Dodatak obicne vode zbog raznih primjesa ostetio bi elektrode i uzrokovao samopraznjenje akumulatora.
 9. 9. Pri radu akumulatora smanjuje se koncentracija sumporne kiseline pa se odredjivanjem njezine gustoce moze utvrditi koliko je akumulator pun. Ispraznjen akumulator moze se napuniti prikljucenjem na vanjski izvor struje. pozitivan pola na poziitivan pola, a negativan pol na negativan pol. Tad akumulatr postaje elektroliticni clanak.
 10. 10. Pozitivne strane: relativno jeftin, koristi se kao starter akumulator u autima. Negativne strane: velika masa, samopraznjenej te mala trajnost.
 11. 11. Olovni akumlator koji se ne rabi dulje vrijeme, pogotovo ako je bio poluprazan i na niskoj temperaturi, postaje neuporabljiv, jer se u procesu samopraznjena stvaraju veci kristali (olova II- sulfata), koji se ne mogu ukloniti povratnom reakcijom pri punjenju – SULFATIZACIJA ELEKTRODA
 12. 12. ALKALNI AKUMULATOR Zbog navedenih nedostataka trazili su se novi laganiji, stabilniji te manje osjetljivi. Alkalni akumulator ima kao elektrolit vodenu otopinu kalijeva hidroksida (KOH), a prema materijalu elektroda razlikuje se nekoliko njegovih vrsta.
 13. 13. Kemijski proces je reverzibilan, a elektrolit se uopće ne mijenja. Napon po ćeliji 1,2 V (opseg napona 1,15V- 1,8V)
 14. 14.  Pozitivne strane: Alkalijski je akumulator uz jednaki kapacitet lakši od olovnoga, čvršći je, može izdržati veća opterećenja i nagla praženjenja, i dulje traje.  Negativne strane: Nedostatak mu je što je obično skuplji, ima manju korisnost, a tijekom vremena slabi mu kapacitet. Korisnost je alkalijskog akumulatora oko 0,6.
 15. 15. NIKAL-KADMIJ AKUMULATOR Nikleno-kadmijev akumulator (tzv. „aku-baterije“) je izumio Šveđanin Jungner. Anoda mu je od kadmija a katoda od niklova IV oksida. Elektrolit je kalijeva luzina. Ima napon 1,25 V. Moze se proizvesti u malim dimenzijama, upotrebljava se u dzepnim racunalima, bljeskalicama i sl.
 16. 16.  Prednosti - nije potrebno nikakvo održavanje, - moguća je montaža u bilo kojem položaju, - nema izlaženja plina praskavca prilikom punjenja, - ako su kleme izolirane mogu raditi pod vodom, - otporni su na vibracije i udarce, - stupanj samopražnjenja je malen, - vijek trajanja 5-8 godina, - brzo se pune, a mogu se prazniti do 50% nominalnog kapaciteta,
 17. 17.  Nedostaci - duplo veća cijena od klasičnog akumulatora, - potrebni posebni punjači

×