Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Digitális bevándorlók és
bennszülöttek
Készítette: Jakabóczki Anna
Pedagógiatanár képzés
Levelező tagozat I.évf.
2010
A metafora
A „digitális bennszülöttek” és „digitális bevándorlók”
fogalmát Marc Prensky használta először 2001-ben,
aki ci...
Beköszöntött a digitális bennszülöttek kora;
felnőtt az első generáció, akik egyidősek a
word wide webbel. Akik sose látta...
A digitális bennszülöttek azok a fiatalok Marc
Prensky szerint, akik egy új, digitális világba
születtek bele, s a számító...
Az első generáció
• A mai diákok – óvodától a felsőoktatásig –
képviselik az első generációt, akik ebben az új
világban nő...
Az első generáció
• Napjaink végzős egyetemistái életükből
kevesebb mint 5 000 órát töltöttek olvasással,
de több mint 10 ...
• Nyilvánvaló, hogy a web 2.0 megváltoztatta a
mai gyerekek életét, hatással van szellemi
fejlődésükre. Az interneten kere...
A gyorsuló világban unalmassá
váltak az órák
• A digitális technológiák robbanásszerű
megérkezése és elterjedése a XX. szá...
mobil technika
képesség-
fejlesztés
tudásanyagszámítógépes
on-line játék
A gyorsuló világban unalmassá
váltak az órák (2)
• Az információáradat olyan gyors feldolgozási
tempóra szocializálta őket...
Miért olyan fogékonyak a fiatalok
az új technológiákra?
• Sokszor hallani azt a sommás megállapítást,
hogy a fiatalok élne...
Miért olyan fogékonyak a fiatalok
az új technológiákra? (2)
• Ez a generáció a technológia fejlődését már
egy organikus fo...
„Always on”
Senki nem vitatja, hogy a tinédzserek
elementáris szükséglete az együttlét; bizarrnak
tűnik azonban az a mód, ...
Marc Prensky (2001-ben) publikálta azóta sokat
idézett kutatási eredményeit, mely szerint a
mai diákok nem fokozatosan vál...
„Diákjaink „anyanyelvi szinten” beszélik a
számítógépek, videojátékok és az Internet
digitális nyelvét.”
Sajátos értékek
A jövő kérdése az is, hogy a fiatalok csaknem
láthatatlanul fejlődő, a cyber-térben létező
kultúrája és sz...
Köszönöm a figyelmet!
Digitális bevándorlók és bennszülöttek
Digitális bevándorlók és bennszülöttek
Digitális bevándorlók és bennszülöttek
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Digitális bevándorlók és bennszülöttek

918 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Digitális bevándorlók és bennszülöttek

 1. 1. Digitális bevándorlók és bennszülöttek Készítette: Jakabóczki Anna Pedagógiatanár képzés Levelező tagozat I.évf. 2010
 2. 2. A metafora A „digitális bennszülöttek” és „digitális bevándorlók” fogalmát Marc Prensky használta először 2001-ben, aki cikkében arról beszélt, hogy az új info- kommunikációs lehetőségek hogyan változtatják meg a diákok iskolával kapcsolatos elvárásait. A metaforát: „ digital natives” és „digital immigrants” ő még szűkebb értelemben, a tanulók és a tanárok szerepének leírására használta; ám a kifejezés, komoly karriert befutva, ma már egész generációkat jelöl.
 3. 3. Beköszöntött a digitális bennszülöttek kora; felnőtt az első generáció, akik egyidősek a word wide webbel. Akik sose láttak tárcsás telefont, ám ördöngösen elnavigálnak egy ismeretlen iPod billentyűzetén, s akiknek a zsebében ott lapul az mp3-lejátszó, egy fél lemezbolt kínálatával... Hardver a testem, szoftver a lelkem
 4. 4. A digitális bennszülöttek azok a fiatalok Marc Prensky szerint, akik egy új, digitális világba születtek bele, s a számítógépekkel együtt nőttek fel, és szinte „anyanyelvi szinten” beszélik a számítógépek, videó játékok, Internet digitális nyelvét. A digitális bevándorlók azok, akik ugyan nem születtek bele a digitális világba, de később, életük során elfogadták, és elkezdték használni a digitális világ új vívmányait.
 5. 5. Az első generáció • A mai diákok – óvodától a felsőoktatásig – képviselik az első generációt, akik ebben az új világban nőttek fel. Egész életüket úgy élték le, hogy számítógépek, videojátékok, digitális zenelejátszók, videokamerák, mobiltelefonok és más hasonló játékszerek, a digitális kor vívmányai, vették körül őket.
 6. 6. Az első generáció • Napjaink végzős egyetemistái életükből kevesebb mint 5 000 órát töltöttek olvasással, de több mint 10 000 órát játszottak videojátékokkal (hogy ne is említsük azt a 20 000 órát, amelyet TV nézéssel töltöttek). A számítógépes játékok, az elektronikus levelezés, a mobiltelefon és az internetes üzenőprogramok (Instant messaging – IM) mind életük részévé váltak
 7. 7. • Nyilvánvaló, hogy a web 2.0 megváltoztatta a mai gyerekek életét, hatással van szellemi fejlődésükre. Az interneten keresztül olyan mennyiségű információhoz jutnak (juthatnának), amely akár csak 20 évvel ezelőtt is utópiának tűnt.
 8. 8. A gyorsuló világban unalmassá váltak az órák • A digitális technológiák robbanásszerű megérkezése és elterjedése a XX. század utolsó évtizedeiben egy igen nagy törést okozott a generációk között. A felcseperedő digitális bennszülöttek az új technológiák birtokában szinte egy egészen más nyelven kezdtek kommunikálni.
 9. 9. mobil technika képesség- fejlesztés tudásanyagszámítógépes on-line játék
 10. 10. A gyorsuló világban unalmassá váltak az órák (2) • Az információáradat olyan gyors feldolgozási tempóra szocializálta őket, hogy a hagyományos módszereken alapuló oktatás egyre unalmasabbá vált előttük. A digitális bevándorló pedagógusok pedig értetlenül, szinte kétségbeesetten tapasztalták, hogy az addig jól bevált tanítási technikák eredménytelennek bizonyulnak tanulóik körében.
 11. 11. Miért olyan fogékonyak a fiatalok az új technológiákra? • Sokszor hallani azt a sommás megállapítást, hogy a fiatalok élnek-halnak a technikáért. Véleményem szerint azonban nem erről van szó. Alapvetően ugyanis nem maga a technológia vonzó a számukra, hanem inkább az új eszközök biztosította lehetőségek érdeklik őket, ezen belül is elsősorban a társas kapcsolatok és a játékos attitűdök különféle megnyilvánulásai, tehát a kommunikáció, a szórakozás és az önkifejezés.
 12. 12. Miért olyan fogékonyak a fiatalok az új technológiákra? (2) • Ez a generáció a technológia fejlődését már egy organikus folyamatként éli meg. Tagjaik természetesnek veszik, hogy ezek a lehetőségek rendelkezésükre állnak, és életüket már aligha tudnák elképzelni a digitális eszközök, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások nélkül. Sőt, ezek hiánya elvonási tüneteket is okoz náluk.
 13. 13. „Always on” Senki nem vitatja, hogy a tinédzserek elementáris szükséglete az együttlét; bizarrnak tűnik azonban az a mód, ahogyan az új info- kommunikációs lehetőségek közepette a fiatalok az együttlétet megvalósítják. Gyakran előfordul, hogy a gyermek kifejezetten rohan haza, hogy on-line lehessen, és pontosan azt a beszélgetést folytathassa a haverokkal, amit élőszóban az iskolában kezdett el.
 14. 14. Marc Prensky (2001-ben) publikálta azóta sokat idézett kutatási eredményeit, mely szerint a mai diákok nem fokozatosan változtak meg, mint elődeik, hanem robbanásszerűen. Önmagában ezzel a ténnyel nem is lehetne vitatkozni, ahogyan azzal sem, hogy az őket körülvevő környezet változása miatt másképp dolgoznak fel információkat, mint elődeik.
 15. 15. „Diákjaink „anyanyelvi szinten” beszélik a számítógépek, videojátékok és az Internet digitális nyelvét.”
 16. 16. Sajátos értékek A jövő kérdése az is, hogy a fiatalok csaknem láthatatlanul fejlődő, a cyber-térben létező kultúrája és szintén láthatatlan, földrajzi határokat nem ismerő szociális hálózata milyen hatással lesz az elkövetkező évtizedek hétköznapjaira. Jó lenne, ha a játékosság, a kreativitás, az internetes közösségekben jelen lévő szolidaritás minél inkább megjelenne a fizikai valóságban is...
 17. 17. Köszönöm a figyelmet!

×