Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

крвни систем Vanja rubezic

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

крвни систем Vanja rubezic

 1. 1. КРВНИ СИСТЕМ
 2. 2. КРВНИ СИСТЕМ ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ТРАНСПОРТ МАТЕРИЈА ПО ЦИТАВОМ ТЕЛУ. ТРАНСПОРТУЈЕ ХРАНЉИВЕ МАТЕРИЈЕ, ВОДУ И КИСЕОНИК, А УЗИМА ОТПАД КАО СТО ЈЕ УГЉЕН-ДИОКСИД.
 3. 3. КРВ ЈЕ ЕНДОГЕНА ТЕЛЕСНА ТЕЦНОСТ КОЈА ЈЕ ВАЗНА ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ТЕЛА И ОДРЗАВАЊЕ ЗИВОТА. КРВ СПАДА У ТЕЦНА ВЕЗИВНА ТКИВА. САСТОЈИ СЕ ИЗ: *КРВНЕ ПЛАЗМЕ *КРВНИХ ЦЕЛИЈА (ЕРИТРОЦИТИ, ЛЕУКОЦИТИ И ТРОМБОЦИТИ)
 4. 4. УЛОГА КРВИ: *ТРАНСПОРТ *ТЕРМОРЕГУЛАЦИЈА *ОДБРАМБЕНА КРВ ИМА СПОСОБНОСТ ДА БРАНИ ОРГАНИЗАМ ОД РАЗНИС СТЕТОЦИНА
 5. 5. НАСЕ СРЦЕ ЈЕ ПУМПА. ОНО ПУМПА КРВ КОЈА ХРАНИ ОРГАНЕ И ТКИВАНАСЕГ ТЕЛА. ТЕСКО ЈЕ ОКО 270Г. ИМА ОБЛИК ТРОСТРАНЕ ПИРАМИДЕ, ЦИЈА ЈЕ ОСА УСМЕРЕНА ЛЕВО И НАДОЛЕ.
 6. 6. КРВНЕ ГРУПЕ Postoje cetiri krvne grupe: A, B, AB i O.  A krvna grupa sadrzi A aglutinogen  B krvna grupa sadrzi B aglutinogen  AB krva grupa sadrzi aglutinogene i A i B krvne grupe  O krvna grupa ne sadrzi ne A ni B aglutinogen  Rh faktor odredjuje da li je krvna grupa pozitivna ili negativna. 
 7. 7. ТРАНСФУЗИЈА ЈЕ ПРОЦЕС ПРЕНОСЕЊА КРВИ ИЛИ КРВНИХ ПРОДУКАТА ИЗ КРВНОГ САСТАВА ЈЕДНЕ ОСОБЕ У КРВНИ САСТАВ ДРУГЕ ОСОБЕ. ДАВАОЦ И ПРИМАОЦ КРВИ МОРАЈУ БИТИ ИСТЕ КРВНЕ ГРУПЕ.
 8. 8. БОЛЕСТИ КРВИ     * Анемија- стање које је дефинисано смањењем црвених крвних зрнаца (еритроцита) у циркулацији или смањеном количином хемоглобина. * Хемофилија- је склоност крварењу, врста хеморагичне дијатезе која се најчешће рецесивно наследјује. * Леукемија- је тумор ћелија крви и коштане сржи, који настаје услед неконтролисаног размножавања ћелија крви и њихових претходника у коштаној сржи. * Коагулопатија- сметња или поремецај у цитавом процесу коагулације.
 9. 9. ХВАЛА НА ПАЖЊИ

×