Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ishrana katarina smoljanovic iii4

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Ishrana katarina smoljanovic iii4

  1. 1. ISHRANA
  2. 2. Ishrana, odnosno nutricija se tumaci kao nauka o organskim procesima pomocu kojih organizam prisvaja i koristi hranu i tecnosti za normalno funkcionisanje, rast i odrzavanje, kao i odrzavanje ravnoteze izmenju zdravlja i bolesti.
  3. 3. PRAVILNA ISHRANA • Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvaznijih problema savremenog coveka. Covekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspolozenje direktno su uslovljeni nacinom ishrane koji svakodnevno primenjuje. Pravilna i zdrava ishrana pomaze pojedincu da se lakse suoci sa zivotnim teskocama i da se zastiti od mnogobrojnih fizickih i psihickih bolesti. Zdrava ishrana u porodici omogucava mnogo pravilniji fizicki i duhovni razvoj dece i vise radosti i ljubavi u medjusobnoj komunikaciji i zajednickom zivotu.
  4. 4. PIRAMIDA ISHRANE • • • • Dno piramide.  Samo dno piramide sačinjavaju žitarice i proizvodi od žitarica. Konzumacija ovih žitarica i prerađevina treba da je najzastupljenije u celodnevnom jelovniku. Voće i povrće   se mogu konzumirati u neograničenim količinama ali to ne znači da treba konzumirati samo njih. Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, ugljenih hidrata, voćnih kiselina, dijetalnih vlakana i ostalih važnih sastojaka. Meso, mleko, ribe i ostale namirnice životinjskog porekla su izuzetno bitne, ali ne treba preterivati  sa konzumiranjem ovih namirnica. Važno je kada se  unosi meso, da se  unese i ista  ili veća količinuavoća i povrća.  Ova grupa  namirnica sadrži veliku količinu belančevina, masti , a takođe i vitamine. Slatkiši, masti, ulja.  Ove namirnice treba konzumirati u  manjoj količini . Medjutim,  svedoci smo da su upravo ove namirnice koje bi trebalo najmanje konzumirati najviše dostupne i zastupljene u prodaju. Posledica toga je sve veći porast gojaznosti  narušenog zdravlja .
  5. 5. ISHRANA U TRUDNOCI Na spisku za izbegavanje su slano, začinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete, trudnice moraju da piju dve litre tečnosti, uglavnom vode…jednom rečju tih devet najuzbudljivijih meseci žena bi trebalo da se potpuno posveti zdravom načinu života. Takav režim olakšaće period kada se beba rodi i kada počne laktacija. Inače, dnevne kalorijske potrebe za ženu su od 2.000 - 2.200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Ako je u pitanju blizanačka trudnoća broj dovoljenih kalorija se duplira. Naravno, podrazumeva se da se one unose u zdravom oblikukroz meso, voće i povrće. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, već je i nerazumno: veća telesna težina dovodi do naprezanja mišića što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povećan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porođaj bude teži, posle porođaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak.
  6. 6. ISHRANA BEBE • Majčino mleko ili mlečna formula obezbeđuju adekvatne količine i proporciju proteina, masti, ugljenih hidrata i drugih nutrijenata za prve mesece života. Idealno je da beba isključivo sisa četiri do šest meseci, a da se potom počne sa uvođenjem druge hrane. Dojenje je idealan način ishrane jer obezbeđuje optimalan rast i razvoj, kao i imunološku i psihološku korist. Majčino mleko sadrži odgovarajuće hranljive sastojke u količinama koje su potrebne bebi. Menja se kako beba raste, i štiti je od bolesti i infekcija.
  7. 7. ISHRANA BEBE • Majčino mleko ili mlečna formula obezbeđuju adekvatne količine i proporciju proteina, masti, ugljenih hidrata i drugih nutrijenata za prve mesece života. Idealno je da beba isključivo sisa četiri do šest meseci, a da se potom počne sa uvođenjem druge hrane. Dojenje je idealan način ishrane jer obezbeđuje optimalan rast i razvoj, kao i imunološku i psihološku korist. Majčino mleko sadrži odgovarajuće hranljive sastojke u količinama koje su potrebne bebi. Menja se kako beba raste, i štiti je od bolesti i infekcija.

×